Beşevler, Kızıltepe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.01, 7 Aralık 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17908163 numaralı sürüm (→‎Nüfus: yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Beşevler
Harita
Mardin
Mardin
Ülke Türkiye
İlMardin
İlçeKızıltepe
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam-
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu47440
Resmî site
[2]

Beşevler, Mardin ilinin Kızıltepe ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Yaklaşık 40 haneden olan Beşevler mahallesinin kuruluşu 1990 yıllarının başına dayanır. Öncesinde eşme mahallesinde(2 km) oturan hacı Mahmut GÜLER adındaki çitçi vatandaşın ailesiyle 1991 de tarlasına taşınmasıyla başlar.hacı mahmut civar yerlerde ilk pamuğu ekmek amacıyla artezyen kuyusu kazmasıyla mahallenin gelişmesinde önemli bir rol oybnamıştır. ve o sene kazılan kuyudan suyun çıkmasıyla da çevrede ilk olan pamuğu ekmesi başarı ile sonuçlanması milletin dikkatinden kaçmamıştır. Özellikle o zaman Eşme mahallesindeki huzursuzluktan, karışıklıktan ve en önemlisi daha önce yapılan muhtarlık seçimlerden ve muhtarlık seçimlerin mahallenin kurucularının torunları, olan hacı mehmet(hacı hammo)nun seçimleri kaybetmesi sonucu doğan kutuplaşmadan dolayı, mahalleden ayrılıp ailesiyle, tarlalarının başına ev yapmasıyla ve oraya yerleşmesiyle başlar. İki sene sonra bacanağı Bışar Taş da o na yakın olan tarlasına taşınmasıylahız kazanır .Daha sonrahacı mahmutun kardeşi Halim de yanına tarla başına yerleşir. Daha sonra orda toprağı bulunan eşmelilerden ;Hacı osman oğulları,Çetin aileleri(Remmo) ve Kurt ailelerinin(Talan),ve kılıçların oraya taşınmasıyla devam etti. Önceleri evlerin tarla başında kurulmasından dolayı, Tarlabaşı daha sonra birkaç haneden oluşmasından dolayı Hanika(bir kaç hane) daha sonra Eşmeye bağlı mezra ve nihayetinde muhtarlık alarak resmen BEŞEVLER mahallesi ismini almıştır. Yakın zamanda mahallesi kzıltepeye bağlayan yoll asfalanmış olup su ulaşım kolaylaşmılştır. mahallede su deposu bulunmaktadır 2014 yıllında camii yapılmış olup ibadete açılmıştır.

Kültür

Mahallenin gelenek, görenekleri ve yemekleri genelde yörenin etkisinde kaldığı Kürt ve Arap karışımından ibarettir. Bulgur pilavı, mezopatamya ovasında yetiştirilen buğdaydan yapılan bulgur pilavının yanında kuzu eti,bulgur pilavı ve yörede yetiştirilen hollanda cinsi hindi eti(pilav üstü hindi, kutılk,(bir çeşit içli köfte), kelle paça, hur u rövi(mumbar),tırşık(türlü) bellou(kısır çeşidi)ırok, şamborek(börek),etsizçiğ köfte ve fırında tava geleneksel yemeklerdendir.

Coğrafya

Mardin iline 32 km, Kızıltepe ilçesine 2 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2014 325
2000 250-
1997 98

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi Genellikle tarım az sayıda [[hayvancılık| Ve Yurt dışına (Irak)tıcaret ile ilgilenip Gençler genelde kızıltepede çeşitli işlerde çalişmaktadırlar.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu yoktur.Eğitim yakın köylere servisle yapılmaktadır.Ama Okuma oranı köye nazaran iyidir. Halen üniversite okuyan en az 10 genç bulunmaktadır. 2012 Eylül ayında camii temeli atılmış bulunmaktadır.2014 de camii faaliyete geçmiş olup henüz tamamaen bitmemiştir .Mahallenin içme suyu şebekesi yenı yapılan su kulesi faliyeete geçmiştir. kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal