Azerbaycan cumhurbaşkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şuraya atla: kullan, ara

Azerbaycan cumhurbaşkanları listesi; Azerbaycan'da 1918'den bugüne değin görev yapmış cumhurbaşkanlarının listesini içerir.

1918 yılından itibaren Azerbaycan liderleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti (1918-1920)[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan Ulusal Konseyi Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Rasulzade.jpg Mehmed Emin Resulzade
(1884–1955)
28 Mayıs 1918 7 Aralık 1918 Müsavat Partisi

Meclis Başkanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Topch.jpg Alimerdan Topçubaşov
(1862–1934)
7 Aralık 1918 27 Nisan 1920 İttifak el-Müslimin

Transkafkasya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti (1922-1936) ve Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (1936-1991)[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Prezidyumu Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Blanco portrait.svg Mirza Davud Hüseynov
(1894–1938)
28 Nisan 1920 23 Temmuz 1920 Komünist Parti (Bolşevik)
2 Blanco portrait.svg Viktor Naneyşvili
(1878–1940)
23 Temmuz 1920 9 Eylül 1920 Komünist Parti (Bolşevik)
3 Stasova2.jpg Elena Stasova
(1873–1966)
9 Eylül 1920 15 Eylül 1920 Komünist Parti (Bolşevik)
4 Blanco portrait.svg Vladimir Dumbadze
(1879–1934)
15 Eylül 1920 24 Kasım 1920 Komünist Parti (Bolşevik)

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Genel Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Blanco portrait.svg Grigori Kaminski
(1895–1938)
24 Ekim 1920 24 Temmuz 1921 Komünist Parti (Bolşevik)

Azerbaycan SSC Komünist Partisi Birinci Sekreteri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Sergei Kirov.jpg Sergey Kirov
(1886–1934)
24 Temmuz 1921 5 Ocak 1925 Komünist Parti (Bolşevik)
2 Blanco portrait.svg Ruhulla Akhundov
(1897–1938)
5 Ocak 1925 21 Ocak 1926 Komünist Parti (Bolşevik)
3 Levon Mirzoyan.jpg Levon Mirzoyan
(1873–1966)
21 Ocak 1926 11 Temmuz 1929 Komünist Parti (Bolşevik)
4 Гикало, Николай Фёдорович.jpg Nikolay Gikalo
(1897–1938)
11 Temmuz 1929 5 Ağustos 1930 Komünist Parti (Bolşevik)
5 Blanco portrait.svg Vladimir Polonski
(1893–1937)
5 Ağustos 1930 7 Şubat 1933 Komünist Parti (Bolşevik)
6 Blanco portrait.svg Ruben Rubenov
(1894–1937)
7 Şubat 1933 10 Aralık 1933 Komünist Parti (Bolşevik)
7 Blanco portrait.svg Mir Cafer Bağirov
(1896–1956)
10 Aralık 1933 6 Nisan 1953 Komünist Parti
8 Blanco portrait.svg Mir Teymur Yakubov
(1904–1970)
6 Nisan 1953 17 Şubat 1954 Komünist Parti
9 Blanco portrait.svg İmam Mustafayev
(1910–1997)
17 Şubat 1954 10 Temmuz 1959 Komünist Parti
10 Blanco portrait.svg Veli Akhundov
(1916–1986)
10 Temmuz 1959 14 Temmuz 1969 Komünist Parti
11 Twice Hero of Socialist Labor Heydar Aliyev.jpg Haydar Aliyev
(1923–2003)
14 Temmuz 1969 3 Aralık 1982 Komünist Parti
12 Blanco portrait.svg Kamran Bağırov
(1933–2000)
3 Aralık 1982 21 Mayıs 1988 Komünist Parti
13 Blanco portrait.svg Abdurrahman Vezirov
(1930–)
21 Mayıs 1988 25 Ocak 1990 Komünist Parti
14 Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
25 Ocak 1990 14 Eylül 1991 Komünist Parti

Azerbaycan Cumhuriyeti (1991-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhurbaşkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim
(Doğum–Ölüm)
Görev Süresi Siyasi Parti
Başlangıç Bitiş
1 Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
30 Ağustos 1991 6 Mart 1992 Bağımsız
Blanco portrait.svg Yakup Mehmedov (Geçici)
(1941–)
6 Mart 1992 14 Mayıs 1992 Bağımsız
(1) Ayaz Mutalibov 1992.jpg Ayaz Mutallibov
(1938–)
14 Mayıs 1992 18 Mayıs 1992 Bağımsız
Isa Gambar.jpg İsa Kamber (Geçici)
(1957–)
19 Mayıs 1992 16 Haziran 1992 Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
2 Elchibey 32.jpg Ebulfez Elçibey
(1938–2000)
16 Haziran 1992 1 Eylül 1993 Azerbaycan Halk Cephesi Partisi
3 Heydar Aliyev 1997.jpg Haydar Aliyev
(1923–2003)
3 Ekim 1993 31 Ekim 2003 Yeni Azerbaycan Partisi
4 Ilham Aliyev par Claude Truong-Ngoc juin 2014.jpg İlham Aliyev
(1961–)
31 Ekim 2003 Görevde Yeni Azerbaycan Partisi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]