Amerika’nın Favori Mimarlık Listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Amerika’nın Favori Mimarlık Listesi (İngilizce: America's Favorite Architecture) AIA’in 2006 ve 2007 yılları arasında ABD’deki en popüler mimarlık eserlerini belirlemek amacıyla yaptığı çalışmanın ismidir. Harris Interactive tarafından önce AIA üyelerine, sonrasında kamuoyuna sorularak bu çalışma yürütülmüştür.[1]

Amerika’nın Favori Mimarlık Listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama Yapı Şehir Eyalet Tasarımcı Stili Görsel
1 Empire State Binası New York NY William F. Lamb Art deco
Manhattan at Dusk by slonecker.jpg
2 Beyaz Saray Washington DC James Hoban Neoklasik WhiteHouseSouthFacade.JPG
3 Vaşington Ulusal Katedrali Washington DC George Frederick Bodley ve Henry Vaughan Neogotik Washington National Cathedral in Washington, D.C..jpg
4 Thomas Jefferson Anıtı Washington DC John Russell Pope Neoklasik Jefferson Memorial at dusk.jpg
5 Golden Gate Köprüsü San Francisco CA Irving F. Morrow ve Gertrude C. Morrow Art deco GoldenGateBridge-001.jpg
6 Amerikan Kongre Binası Washington DC William Thornton Neoklasik United States Capitol - west front.jpg
7 Lincoln Anıtı Washington DC Henry Bacon Greek Revival Lincoln-Memorial WashingtonDC Crop.jpg
8 Biltmore Malikanesi Asheville NC Richard Morris Hunt; Frederick Law Olmsted Châteauesque Biltmore Estate.jpg
9 Chrysler Binası New York NY William Van Alen Art deco
Chrysler building- top.jpg
10 Vietnam Şehitleri Anıtı Washington DC Maya Lin Modern Vietnam-memorial-soldier.jpg
11 Aziz Patrik Katedrali New York NY James Renwick Gothic Revival
Saint Patrick's Cathedral by David Shankbone.jpg
12 Washington Anıtı Washington DC Robert Mills Egyptian Revival
Washington Monument Dusk Jan 2006.jpg
13 Grand Central Terminali New York NY Reed and Stem; Warren and Wetmore Beaux-Arts Image-Grand central Station Outside Night 2.jpg
14 Gateway Arch St. Louis MO Eero Saarinen Modern Gateway Arch 6.jpg
15 Amerikan Yüce Mahkemesi Binası Washington DC Cass Gilbert Neoklasik USSupremeCourtWestFacade.JPG
16 St. Regis Oteli New York NY Trowbridge & Livingston Beaux-Arts
St. Regis Hotel, Manhattan, New York City.jpg
17 Metropolitan Museum of Art New York NY Calvert Vaux; McKim, Mead & White; Richard Morris Hunt; Kevin Roche; John Dinkeloo Beaux-Arts Metropolitan museum of art 2.jpg
18 Hotel Del Coronado San Diego CA James Reid Victorian FullCoronadoHotel.jpg
19 World Trade Center New York NY Minoru Yamasaki Modern
World Trade Center, New York City - aerial view (March 2001).jpg
20 Brooklyn Köprüsü New York NY John Augustus Roebling Neogotik LOC Brooklyn Bridge and East River Edit 3.jpg
21 Philadelphia City Hall Philadelphia PA John McArthur Jr. Second Empire
Phila City Hall Twilight.jpg
22 Bellagio Hotel ve Gazinosu Las Vegas NV Deruyter Butler; Atlandia Design Italianate Fountains bellagio.jpg
23 Cathedral of St. John the Divine New York NY Heins & La Farge; Ralph Adams Cram Neogotik StJohnTheDivineWilliamPorto.jpg
24 Philadelphia Museum of Art Philadelphia PA Horace Trumbauer, Zantzinger, Borie, and Medary Neoklasik Philadephia Museum of Art.jpg
25 Trinity Church Boston MA Henry Hobson Richardson Romanesque Trinity Church, Boston, Massachusetts - front oblique view.JPG
26 Ahwahnee Hotel Yosemite Valley CA Gilbert Stanley Underwood National Park Service Rustic Yosemite - Ahwahnee Hotel.jpg
27 Monticello Charlottesville VA Thomas Jefferson Georgian Thomas Jefferson's Monticello Estate.jpg
28 Kongre Kütüphanesi Washington DC John L. Smithmeyer ve Paul J. Pelz Beaux-Arts Library of Congress.jpg
29 Şelale Evi Bear Run PA Frank Lloyd Wright International Style
Wrightfallingwater.jpg
30 Taliesin Spring Green WI Frank Lloyd Wright Prairie School Taliesin600.jpg
31 Wrigley Field Chicago IL Zachary Taylor Davis Jewel Box Stadium Wrigley Right Center2.jpg
32 Wanamaker's Department Store Philadelphia PA Daniel Burnham Neo-Renaissance
The Grand Court.jpg
33 Rose Center for Earth and Space New York NY James Stewart Polshek Structural Expressionist / Postmodern Rose Center for Earth and Space.jpg
34 Ulusal Sanat Galerisi (Batı Kanadı) Washington DC John Russell Pope Neoklasik NatGal.jpg
35 Allegheny County Courthouse Pittsburgh PA Henry Hobson Richardson Romanesque
AlleghenyCountyCourthouse.jpg
36 Old Faithful Inn Yellowstone Ulusal Parkı WY Robert Reamer National Park Service Rustic
Old Faithful Inn main facade.jpg
37 Union Station Washington DC Daniel Burnham Beaux-Arts
Union-Sta-interior.jpg
38 Tribune Tower Chicago IL Neogotik
Chicago 29 Oct116.jpg
39 Delano Hotel Miami Beach FL Robert Swartburg; Philippe Starck Art deco
Southbeachdelanohotel01.JPG
40 Union Station St. Louis MO Theodore C. Link Romanesque
Stlouis-waters.jpg
41 Hearst Residence San Simeon CA Julia Morgan Spanish Revival
Ext hearst castle.jpg
42 Willis Tower Chicago IL Modern
Sears Tower ss.jpg
43 Thomas Crane Public Library Quincy MA Henry Hobson Richardson Romanesque
Thomas Crane Public Library, Quincy, Massachusetts (Front view).JPG
44 Woolworth Building New York NY Cass Gilbert Neogotikl
Woolworth bldg nov2005.jpg
45 Cincinnati Union Terminal Cincinnati OH Alfred Fellheimer ve Stewart Wagner; Paul Philippe Cret Art deco
Cincimuseum.jpg
46 Waldorf Astoria New York NY Art deco
Waldorf-Astoria, New York City, 2006.jpeg
47 New York Halk Kütüphanesi New York NY Beaux-Arts
NYC Public Library postcard 1920.jpg
48 Carnegie Hall New York NY William B. Tuthill; Richard Morris Hunt ve Dankmar Adler Italianate
Carnegie Hall Wikipedia.jpg
49 San Francisco City Hall San Francisco CA Arthur Brown, Jr. Beaux-Arts
Sfcityhall.jpeg
50 Virginia State Capitol Richmond VA Thomas Jefferson Neoklasik
Virginia State Capitol.jpg
51 Cadet Chapel, Air Force Academy Colorado Springs CO Walter Netsch Futurist
USAFA Cadet Chapel.jpg
52 Field Museum of Natural History Chicago IL Neoklasik
FieldMuseum.jpg
53 Apple, 5th Avenue New York NY Bohlin Cywinski Jackson Structural Expressionist
Apple store fifth avenue.jpg
54 Furness Library, U. Penn. Philadelphia PA Frank Furness Victorian
FisherFineArtsLibrary.JPG
55 Mauna Kea Beach Hotel Kohala Coast HI Skidmore, Owings and Merrill Modern
56 Rockefeller Center New York NY Art deco
Rockefeller Center1021.jpg
57 Denver International Airport Denver CO Fentress Bradburn Architects Postmodern
Denver International Airport.jpg
58 Ames Free Library North Easton MA Henry Hobson Richardson Romanesque
Ames Free Library (North Easton, MA) - oblique view.JPG
59 Milwaukee Art Museum Milwaukee WI Santiago Calatrava Postmodern
Milwaukee Art Museum 1 (Mulad).jpg
60 Thorncrown Chapel Eureka Springs AR E. Fay Jones Prairie School
Thorncrown Chapel.jpg
61 Transamerica Pyramid San Francisco CA William Pereira Modern
62 333 Wacker Drive Chicago IL Modern
333 Wacker Drive Chicago.jpg
63 Smithsonian National Air & Space Museum Washington DC Modern
Smithsonian Air and Space Museum.jpg
64 Faneuil Hall Marketplace Boston MA Benjamin Thompson Georgian
Faneuil Hall Boston Massachusetts.JPG
65 Crystal Cathedral Garden Grove CA Philip Johnson Structural Expressionist / Postmodern
Crys-ext.jpg
66 Gamble House Pasadena CA Greene and Greene American Craftsman
GambleHouse-2005 edit1.jpg
67 Nebraska State Capitol Lincoln NE Bertram Grosvenor Goodhue Modern/Neoklasik
USA ne lincoln capitol.jpg
68 New York Times Binası New York NY Renzo Piano Structural Expressionist
Ny-times-tower.jpg
69 Salt Lake City Public Library Salt Lake City UT Structural Expressionist / Postmodern
2006 Salt Lake City Public Library exterior.jpg
70 Walt Disney World Dolphin ve Swan Hotels Lake Buena Vista FL Michael Graves Postmodern
Swan-hotel.jpg
71 Hearst Kulesi New York NY Structural Expressionist
Hearstowernyc.JPG
72 Flatiron Binası New York NY Beaux-Arts/Chicago school
Flatiron crop 20040522 114306 1.jpg
73 Lake Point Tower Chicago IL Modern
Lake-Point-Tower.jpg
74 Guggenheim Müzesi New York NY Frank Lloyd Wright Modern
Guggenheim museum exterior.jpg
75 Union Station Los Angeles CA Spanish Revival
Union Station profile, LA, CA, jjron 22.03.2012.jpg
76 Willard Hotel Washington DC Second Empire
Willard Intercontinental Hotel.JPG
77 Sever Hall, Harvard University Cambridge MA Romanesque
Sever Hall (Harvard University) - east facade.JPG
78 Broadmoor Hotel Colorado Springs CO Spanish Revival
Broadmoor lake panorama to west.jpg
79 Ronald Reagan Building Washington DC Postmodern
Ronald Reagan Building - Washington, DC.jpg
80 Phillips Exeter Academy Library Exeter NH Modern
Exeter library.jpg
81 The Plaza Hotel New York NY Beaux-Arts
Plaza hotel.jpg
82 Sofitel Chicago IL Postmodern
83 Glessner House Chicago IL Romanesque
Glessnerhousenew.JPG
84 Yankee Stadium (1923) Bronx, New York NY Jewel Box Stadium
Yankee stadium exterior.jpg
85 Harold Washington Library Chicago IL Postmodern
Chicago Library Downtown.png
86 Lincoln Center New York NY Modern
Lincoln Center Twilight.jpg
87 The Dakota Apartments New York NY Neo-Renaissance
The Dakota 1890b.jpg
88 Art Institute of Chicago Chicago IL Beaux-Arts
Art Institute of Chicago Front.jpg
89 Fairmont Hotel San Francisco CA Beaux-Arts
2009-0722-FairmontSF.jpg
90 Boston Public Library Boston MA Neo-Renaissance
USA Boston Public Library 2 MA.jpg
91 Hollywood Bowl Los Angeles CA Expressionist
Hollywood bowl and sign.jpg
92 Texas State Capitol Austin TX Neo-Renaissance
Texas capitol.jpg
93 Fontainebleau Miami Beach FL Modern
MiamiBeachFontainebleau.jpg
94 Legal Research Building, University of Michigan Ann Arbor MI Neogotik
UniversityOfMichiganLawLibrary.jpg
95 Getty Center Los Angeles CA Richard Meier Modern
20041216getty06pano.jpg
96 High Museum Atlanta GA Richard Meier Modern
10 The High.jpg
97 Federal Building and United States Courthouse Central Islip NY Richard Meier Modern
Damato-courthouse.jpg
98 Humana Building Louisville KY Michael Graves Postmodern
99 Disney Concert Hall Los Angeles CA Frank Gehry Postmodern / "Blobitecture"
Image-Disney Concert Hall by Carol Highsmith edit.jpg
100 Radio City Music Hall New York NY Edward Durell Stone Art deco
Radio city exterior.jpg
101 Paul Brown Stadium Cincinnati OH
Cincinnati-paul-brown-stadium2.jpg
102 United Airlines Terminal, O'Hare Airport Chicago IL Helmut Jahn
Ohare Neon Walkway.jpg
103 Hyatt Regency Atlanta Atlanta GA
Hyatt-regency-atlanta-side.jpg
104 AT&T Park (San Francisco Giants Stadium) San Francisco CA
AT&T Park July 24, 2016.jpg
105 Time Warner Center New York NY
Time Warner Center May 2010.JPG
106 Washington Metro Washington DC
WMATA Metro Center crossvault 2009.jpg
107 IDS Center (IDS Tower) Minneapolis MN Philip Johnson Modern
IDS Center-Minneapolis-2005-09-27.jpg
108 Seattle Merkez Kütüphanesi Seattle WA Rem Koolhaas Dekonstrüktivizm
Seattle Central Library, Seattle, Washington - 20060418.jpg
109 San Francisco Museum of Modern Art San Francisco CA Mario Botta
San Francisco MOMA.jpg
110 Union Station Chicago IL
Chicago (ILL) Union Station, great Hall, 1925.jpg
111 United Nations Headquarters New York NY Wallace Harrison Modern
United Nations HQ - New York City.jpg
112 National Building Museum Washington DC Montgomery C. Meigs
National Building Museum DC 2007 h2.jpg
113 Fenway Park Boston MA
Fenway from Legend's Box.jpg
114 Dana-Thomas House Springfield IL Frank Lloyd Wright Prairie School
Dana Thomas Windows.jpg
115 TWA Terminal, JFK Airport New York NY Eero Saarinen Modern / Expressionist
Jfkairport.jpg
116 The Athenaeum New Harmony IN
The Atheneum, New Harmony, Indiana, 1979.jpg
117 Walker Art Center Minneapolis MN
WalkerArt.jpg
118 American Airlines Center Dallas TX Art deco
American Airlines Center outside.jpg
119 Arizona Biltmore Hotel Phoenix AZ Albert Chase McArthur, Frank Lloyd Wright
Azbiltmore.jpg
120 Los Angeles Central Library Los Angeles CA
Los-angeles-central-library.jpg
121 San Francisco International Airport San Francisco CA
San Francisco International Airport at night.jpg
122 Camden Yards Baltimore MD
CamdenYards 2005-05-08.jpg
123 Taliesin West Scottsdale AZ Frank Lloyd Wright
TaliesinWest03 gobeirne.jpg
124 United States Holocaust Museum Washington DC James Ingo Freed, Pei Cobb Freed & Partners
Hall of witness.jpg
125 Citicorp Center New York NY Hugh Stubbins & Associates; Emery Roth & Sons
Citigroup center.jpg
126 V. C. Morris Gift Shop / Xanadu Gallery San Francisco CA Frank Lloyd Wright
Moriss Gift Interior HABS CAL,38-SANFRA,160-7.jpg
127 Union Station Kansas City MO Jarvis Hunt
128 Rookery Building Chicago IL Burnham and Root Chicago school
1891 Rookery building.jpg
129 Weisman Art Museum Minneapolis MN Frank Gehry Postmodern / Dekonstrüktivizm
Weisman Art Museum.jpg
130 Douglas House Harbor Springs MI Richard Meier Modern
131 Aline Barnsdall Hollyhock House Los Angeles CA Frank Lloyd Wright
132 Pennzoil Place Houston TX Philip Johnson
133 Royalton Hotel New York NY Philippe Starck
134 Astrodome Houston TX
135 Safeco Field Seattle WA
136 Corning Museum of Glass Corning NY Gunnar Birkerts
137 30th Street Station Philadelphia PA Neoklasik
138 Robie House Chicago IL Frank Lloyd Wright Prairie School
Robie House HABS1.jpg
139 Williams Tower (Transco Tower) Houston TX Philip Johnson
140 Stahl House (Case Study House #22) Los Angeles CA Pierre Koenig
141 Apple, SoHo New York NY Bohlin Cywinski Jackson
142 John Hancock Tower Boston MA Henry N. Cobb
143 (Old) Pennsylvania Station New York NY McKim, Mead & White
144 Hyatt Regency San Francisco CA John Portman
Five Embarcardero Center.jpg
145 Carson, Pirie, Scott and Company Building Chicago IL Louis Sullivan Chicago school
Carson Pirie Scott building, Chicago, Illinois - Louis Sullivan.jpg
146 Museum of Modern Art New York NY
MoMa NY USA 1.jpg
147 Auditorium Building Chicago IL Dankmar Adler ve Louis Sullivan Chicago school
Chicago Auditorium Building, exterior from Michigan Avenue.jpg
148 Brown Palace Hotel Denver CO Frank Edbrooke
Brownpalace1.JPG
149 David S. Ingalls Rink, Yale University New Haven CT Eero Saarinen
Yale Ingalls Rink.jpg
150 Battle Hall, U. Texas Austin TX Cass Gilbert
Battle hall 2007.jpg

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ American Institute of Architects, "About this Exhibit", FavoriteArchitecture.org website

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]