Trianon Antlaşması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.00, 20 Ocak 2021 tarihinde 78.180.24.80 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 24693463 numaralı sürüm (→‎Toprak kaybı: Banat bölgesi antlaşma sonrası büyük oranda Sırbistan ve Romanya arasında paylaştırıldı. Ama maddede yalnızca Romanya geçmekte. Öncesin "ve" olmasına rağmen sanırım Sırbistan'ın eklenmesi unutulmuş.)
Triyanon Antlaşması
TürBarış Antlaşması
İmzalanma4 Haziran 1920
YerTriyanon
Yürürlük31 Temmuz 1920

Triyanon Antlaşması ya da Trianon Antlaşması, 4 Haziran 1920 tarihinde, I. Dünya Savaşı'nın galip İtilaf Devletleri ile Macaristan arasında, Fransa'nın Versay kentindeki Trianon Sarayı'nda imzalanan ve savaşı resmen sona erdiren antlaşmadır.

Söz konusu antlaşma sonucunda Macaristan savaş öncesinde Macaristan Krallığı (Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun Macar bölümü) adı altında sahip olduğu toprakların yalnızca %28'ini, nüfusun da yalnızca %36'sını elinde tutabilmiştir.

Bu anlaşma Macaristan'da da Almanya'da olduğu gibi tepkiyle karşılanmış ve kaybettiği toprakları geri almaya yönelik politikalar izlenmesine neden olmuştur.

Hazırlık

Müttefik Devletler'in savaştan sonra Macaristan'a barış şartlarını sunması oldukça gecikti. Bunun nedeni önceleri Macaristan'da Béla Kun liderliğindeki komünist rejimin varlığı ve sonraları daha ılımlı iktidarlar gelmesine rağmen Romanya'nın Budapeşte'yi işgali döneminde (Ağustos - Kasım 1919) yaşanan siyasi çalkantılardı. Sonunda Müttefikler yeni bir hükûmeti tanıdılar ve 16 Ocak 1920 tarihinde antlaşmanın bir ön metnini Macar delegesine verdiler.[1]

Antlaşmanın şartları

Toprak kaybı

Bu antlaşma ile Macaristan, topraklarının ve nüfusunun 2/3'ünü kaybetti:[1]. Bu anlaşmayla 2 milyona yakın Macar, ülke sınırlarının dışında kaldı.

Diğer şartlar

  • Milletler Cemiyeti'nin sözleşmesi, antlaşmaya dahil edildi.[1]
  • Macaristan ordusu, 35 bin kişi olarak sınırlandırıldı. Hafif silahlı bu ordu sadece iç güvenlik ve sınır güvenliğinden sorumlu olacaktı.[1]
  • Macaristan'ın ödeyeceği ağır savaş tazminatları sonradan belirlenecekti.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "of Trianon Trianon Antlaşması." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc.