İskenderay

Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.00, 20 Aralık 2020 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 24452575 numaralı sürüm (→‎top: düzeltme)
Skenderay
Kasaba
Skenderay’ın genel görünümü
Kosova üzerinde Skenderay
Skenderay
Skenderay
Skenderay’ın Kosova'daki konumu
Ülke/Bölge/UNMIKKosova Kosova (de facto)
Sırbistan Kosova ve Metohiya (de jure)
Birleşmiş Milletler UNMIK (de jure)
İl/Okrug/DistrictKosova Mitroviça
Sırbistan Kosovskomitrovački
Birleşmiş Milletler District of Mitrovica
BelediyeSkenderay
Nüfus
(2011)[1]
 • Toplam51,317
 • Yoğunluk137.1/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAZD)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYZD)
Alan kodu+381
Plaka kodu02

Skenderay veya İskenderay (Arnavutça: Skënderaj; Sırpça: Srbica / Србица), Kosova'nın orta kesiminde yer alan kasaba ve belediye merkezi.[2]

De facto olarak Kosova’nın Mitroviça ilinde; de jure olarak Sırbistan’a bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nin Kosovskomitrovački ilinde yer alır. Ayrıca de jure olarak Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu’nun Yakova Bölgesi’nde (District of Mitrovica) bulunur.

Özellikler

Dosya:Skenderaj 1.jpg
Skenderay’ın merkezi

Çoğunlukla Arnavutların yaşadığı yerleşke, Kosova'da en yoksul şehirdir ve son Kosova savaşının, 1998'de başladığı yerdir. O dönemde her bakıma büyük zararlar görmüştür. Kuzey Kosova'nın Mitroviça bölgesindedir. Dreniça bölgesindeki en büyük yerleşim birimidir.[kaynak belirtilmeli]

Ekonomi

Skenderay, tarihsel olarak Kosova'da en yoksul belediyedir. Küçük yatırımla önceki Yugoslavya ve devam eden yüksek işsizliğin zamanından beri tarım büyük önemdedir. Fakat belediye tam olarak, tarımsal kârla var olmayı geliştirmemiştir.

Bugün, yerel ekonomi, küçük aile işletmelerine, alışverişe çıkılan küçük girişimlere dayanır. Lokantalar, iki fabrika, bir tuğla fabrikası ve bir un değirmeni Skenderay’ın ekonomik faaliyetlerinin döndüğü yerlerdir. Buralarda birkaç yüz insanı çalışır. Çalışmanın diğer büyük sektörü, belediyenin kamu hizmetidir.

Kaynakça

  1. ^ 2011 Genel Nüfus Sayımı REKOS2011 Kosova İstatistik Kurumu
  2. ^ “Emekliler: Sadece Türk KFOR’u Bize Sahip Çıktı”, Yeni Dönem gazetesi, Sayı 393, 6 Eylül 2007, s. 4