İzveçan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İzveçan
Kasaba
Zveçan
İzveçan arması
Arma
Kosova üzerinde İzveçan
İzveçan
İzveçan
Zveçan’ın Kosova'daki konumu
Ülke/Bölge/UNMIKKosova Kosova (de facto)
Sırbistan Kosova ve Metohiya (de jure)
Birleşmiş Milletler UNMIK (de jure)
İl/Okrug/DistrictKosova Mitroviça
Sırbistan Kosovskomitrovački
Birleşmiş Milletler District of Mitrovica
Belediyeİzveçan
İdare
 • Belediye BaşkanıDragiša Milović
Yüzölçümü
 • Toplam104 km²
Nüfus
 • Toplam17,0001
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
Plaka kodu02
1Nüfus sayısı kesin değildir. 2011 yılında yapılan Kosova Genel Nüfus Sayımı’nda (REKOS2011) İzveçan’da sayım boykot edilmiştir.

İzveçan (Arnavutça: Zveçan, Sırpça: Звечан Zvečan), Kosova’nın kuzey kesiminde bir kasaba ve belediye merkezi.

De facto olarak Kosova’nın Mitroviça ilinde; de jure olarak Sırbistan’a bağlı Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi’nin Kosovskomitrovački ilinde yer alır. Ayrıca de jure olarak Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu’nun Mitroviça Bölgesi’nde (District of Mitrovica) bulunur.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

İzveçan, Mitroviça’nın yanında, hemen kuzeyinde yer alır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Leposaviç, Zubin Potok ve Mitroviça’nın kuzeyi muhitleriyle beraber İzveçan, Kosova’da Sırpların nüfus olarak çoğunlukla olduğu bir bölgedir.

2011 yılında Kosova genelinde yapılan nüfus sayımına İzveçan Belediyesi katılmamıştır.[1] 2011 Kosova Genel Nüfus Sayımı’nda (REKOS2011) Mitroviça’nın sadece güney kesimi sayılmıştır. Kuzey kesiminde sayım boykot edilmiştir.

Kuzey Kosova Sorunu[değiştir | kaynağı değiştir]

İzveçan, Kosova’nın kuzeyinde, 1998-1999 Kosova Savaşı sonrasında oluşan BM yönetimi döneminde ve 17 Şubat 2008’de ilan edilen bağımsızlık döneminde Kosova Cumhuriyeti idari yapılarının tam olarak yerleşemediği bölge içindedir. İzveçan, Leposaviç, Zubin Potok ve Mitroviça’nın kuzeyi ile beraber fiilen Kosova Cumhuriyeti idaresine bağlı olarak değil, Sırbistan idaresine bağlı olarak yönetilmektedir.[2]

İzveçan gibi Kosova yapılanmasına aykırı ve ona karşı ayrı bir yapılanmanın kurulmaya çalışıldığı bu bölgenin durumu, Kosova ile Sırbistan arasında çözülmesi gereken konuların başında gelmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ 2011 Genel Nüfus Sayımı REKOS2011 12 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Kosova İstatistik Kurumu
  2. ^ a b opstinazvecan.rs 22 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İzveçan Belediyesi İnternet Sitesi (Sırpça)