Vikipedi:Köy çeşmesi (teknik)

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
16.19, 19 Mart 2021 tarihinde Victor Trevor (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 25153340 numaralı sürüm (Yeni başlık: Uzay uçuşu bilgi kutusu)

Son yorum: Victor Trevor tarafından 3 yıl önce Uzay uçuşu bilgi kutusu başlığına
Teklifler +
Politikalar haricindeki tüm teklifler
Teknik +
Teknik tartışma, konu ve yardım istekleri
Politika +
Politikalarla ilgili tartışma ve teklifler
İlginize +
Diğer bölümler için uygun olmayan konular
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara
ekle | izle | ara

Arşivdeki tartışmalara atıfta bulunabilirsiniz, ancak arşiv sayfalarında değişiklik yapmayın!


Küresel şablonlar / Global templates

Merhaba arkadaşlar,

MediaWiki'de bir grup kullanıcı/geliştirici, Commons'ın görsel içerikleri, Vikiveri'nin ise verileri bir araya toplamasına benzer şekilde şablonlar ve modüllerin tek bir merkezde toplanıp, isteyen Vikilerde kullanılabilmesine olanak sağlayacak bir sistem üzerine fikir çalışması yaptı. Bu sistemin Wikimedia Vakfı'nın yıllık planlamasına girmesi ve geliştirme için bütçe alması üzerine bir teklif mevcut. Yerel Vikilerin desteği olursa Vakıf'ın bu projeyi gelecek yıl planlarına dahil etmesi söz konusu olabilir. @Ad Huikeshoven'ın mesajı üzerine konuyu buraya taşıyorum.

Kısa özet (asansör) şu şekilde:

  • Wikimedia sitelerinin işlevlerinin büyük bir kısmı şablonlar ve Lua modülleri ile sağlanmaktadır. Bunlar hâlihazırda, farklı vikiler ve diller arasında ortak kullanılamazlar. Bu nedenle, madde oluşturmanın ve düzenlemenin Görsel Düzenleyici, Vikiveri ve İçerik Çevirmeni gibi modern yollarıyla entegre edilmeleri zordur. Ayrıca mobil cihazlara uyum sağlamaları da zordur. Bu, katkıda bulunanların boşa emek harcamasına; gerek yeni editörler, gerekse küçük projeler için zorluklara neden olur. Tıpkı Commons görüntüleri gibi bunları wiki sitelerinde paylaşmak mümkün olmalıdır. Bu, yazılım geliştirmeyi hızlandırıp daha sağlam hale getirecek ve editörlerin içerik üretmeye daha fazla odaklanmalarını sağlayacaktır.
Bağlantılar

Bu sisteme Türkçe Vikipedi'nin destek verip vermeyeceğini burada tartışalım. Bu bir oylama değildir ancak görüşlerin dağılımının Türkçe bilmeyenler tarafından da anlaşılabilmesi için tartışmada destek/karşı şablonlarını kullanabilirsiniz. --Khutuckmsj 14.11, 25 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla

Tartışma
  • Uzun zamandır takip ettiğim, fikir üzerine çalışanlarla çeşitli kanallardan görüştüğüm bir konu. Şablonlar, madde tercümelerinde en çok uğraştıran kısımlardan biri. Hepsinin commons gibi ortak bir yerde olması ve sadece parametrelerini tercüme ederek Lua, bağlı şablonlar vb. ile Türkçede kullanabilmemiz verimliliğimizi arttıracak, özellikle teknik kullanıcılarımızın iş yükünü azaltacaktır. Bu sebeplerle Destek Destekliyorum. --Khutuckmsj 14.11, 25 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla
  • Destek Destek Harika bir düşünce, ortak bir havuzda toplanırsa hem her türlü modül ve şablona erişim imkanımız olur hem de zamandan kazanmış oluruz.Sait* 16.12, 25 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla
  • Commons örneğindeki gibi şablon + modül içeriklerini ortak bir havuzdan kullanmak, doğrudan destekliyorum. abc, 16.18, 25 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla
Khutuck: Aşina olduğun için sana sorayım şimdiden verimsiz sorular varsa içinde affola :) Şunların cevaplarını biliyor muyuz?
Bunu desteklememiz halinde herhangi bir şablonu/modülü ilgili ortak yerde mi açmamız gerekecek? Yoksa bir yandan oradan alırken bir yandan yerelde çalışan şablonlar/modüller de olacak mı? (hedefi %90 taşımış olmak gibi algıladım ama)
Bir şablonun/modülün kalma/silinme kararını kim verecek ortak bölgede katkı sağlayanlar mı?
Renk/görünüm vb. tasarımsal şeyleri tüm vikiler için tek şekle mi getirecekler yoksa commonstaki gibi aynı şablon ya da modülün birbirinden farklı pek çok versiyonunu barındıracaklar mı?
Desteklenmesi durumunda yerelden globale göç ederken şablon yapılarımızda (iç içe geçen şablonlarda/tasarlanış biçiminde falan) büyük değişimler beklemek mümkün mü? Bu konuda yerelden verilmesi gereken destek miktarı ne kadar olabilir bir öngörün var mı? --anerka'ya söyleyin 17.31, 25 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla
Aşağıda belirttiklerim planlardan anladığım ve geliştiricilerle konuştuklarımdan hazırladığım özet. Burada tam teklif var.
  • Temel amaç şablonların ve modüllerin merkezi bir yerde tutulup bakımının/tercümesinin kolaylaştırılması ve diller arasında kolayca tercüme edilebilmeleri. Twinkle gibi bazı araçları güncellemek için çok çaba sarf etmek gerekebiliyor.
  • Şablonların ortak yerde olması ve parametrelerin birbirine bağlanması sayesinde örneğin İngilizcede "name" yazan alanlar İçerik Çevirmeni gibi araçlar tarafından kolayca "ad" olarak tercüme edilecek. Bir bakıma şablonların her parametresi için İnterwiki bağı veya Vikidata girdisi gibi düşünebiliriz; her parametrenin diğer dillerdeki tercümeleri bir arada olacak. Şu anda bunları sadece TemplateData kullanarak bağlanmış şablonlarda yapabiliyoruz.
  • Şablonların ortak depoda tutulmaları zorunlu değil. Yerel şablonları istediğimiz gibi kullanmaya devam edebiliriz. Bir bakıma Commons'a dosya yükleme ile yerelde dosya tutma işlevleri ile benzer olacak. Dilersek hiçbir şablonu ortak alana taşımama kararı da alabiliriz.
  • Global şablonların belli özelliklerini, renklerini ve tasarımını yerelde değiştirebileceğiz. Tüm parametreler ve metinler tercüme edilebilir olacak.
  • İlk aşamada kalması kesin olan ve Vikiler arası kullanılacak şablonların aktarılması planlanıyor. Silinmeleri ile alakalı bilgim yok.
  • Şablonların bağlı olduğu modüller de ortak depoda yer alacak, bu sayede teknik detaylar (Lua modülleri vb) için global topluluğun tüm işgücüne erişimimiz olacak.
  • Yerel şablonların globale aktarılması için araçlar yazılması planlar arasında.
  • Önce modüllerin, sonra şablonların ortak yapıya alınması planlanıyor.
  • Yeni şablonların botlar tarafından düzenlenmeye/taşınmaya uygun olması planlanıyor. --Khutuckmsj 18.24, 25 Ocak 2021 (UTC)Yanıtla

Opera (tarayıcı) oturum sorunu

Opera'da Vikipedi'ye giriş yaptıktan sonra herhangi bir sayfaya tıkladığımda oturumdan atıyor. Aynı şey atmadığı zaman Tr wikiden farklı bir wikiye geçtiğimde de oluyor sizce bu hatayı neden dolayı alıyor olabilirim? --Tekask1903mesaj 15.25, 15 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla

Sayfa taşıyamıyorum

Merhaba. İngilizceden Constituent state maddesini çevirirken adını değiştirmeyi unuttum ve "kaydet"e bastım. Madde aynı adla Türkçe Vikipedi'de yer aldı. Şimdi sayfayı Kurucu devlet maddesine taşımak istiyorum ancak daha fazla sekmesi yok. İlginç olan ise, kullanıcı sayfalarında bu sekmenin görünmesi. Lütfen işi bilen biri bunu düzeltsin veya en azından neden olduğunu söylesin. (Mereyü (mesaj) 12.30, 24 Şubat 2021 (UTC))Yanıtla

Mereyü: "Sayfa" sekmesi var mı?
Vito Genovese 12.33, 24 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla
@Vito Genovese maalesef o da yok. (Mereyü (mesaj) 12.35, 24 Şubat 2021 (UTC))Yanıtla
Mereyü: Bu sekmelerin olduğu yerin nasıl göründüğünü gösterebilir misin bir bana ekran görüntüsü alarak? Şöyle bir platforma yükleyerek hemen paylaşabilirsin.
Vito Genovese 12.38, 24 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla
@Vito Genovese herhangi bir maddede böyle, kullanıcı sayfalarındaysa şöyle görünüyor. (Mereyü (mesaj) 12.46, 24 Şubat 2021 (UTC))Yanıtla
Taşımayı yaptım. Diğer maddelerde görünüyor mu peki?
Vito Genovese 13.38, 24 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla
@Vito Genovese hayır. Hiçbir maddede o sekmeyi göremiyorum. Sanırım yetkilerim kısıtlandı. (Mereyü (mesaj) 14.03, 24 Şubat 2021 (UTC))Yanıtla
Senle ilgili değil, hata var. Phabricator'e bildirilmiş başka viki kullanıcıları tarafından, ben de ekleme yaptım. An itibarıyla devriye veya hizmetli olmayan sayfa taşıyamıyor görünüşe göre.
Vito Genovese 14.29, 24 Şubat 2021 (UTC)Yanıtla

Görsel düzenleyici ile tablolardaki düzenleme olanaklarının çoğaltılması

Merhaba, görsel düzenleyici kullanarak katkılarımı sürdürmekteyim ve zaman zaman özellikle tablolarla ilgili sorunlar yaşıyorum. Örneğin Türkiye Cumhuriyeti madenî paraları maddesinde paraların arka plan renklerini görsel düzenleyici ile siyah yapamazken, kaynak düzenleyici ile kod yazarak yapıyorum. Bu da doğal olarak zaman alıyor. Görsel düzenleyiciye hücre içerisindeki yazıyı ortalama, hücre arka plan rengi değişimi gibi çeşitli özellikleri getirme imkanımız var mıdır? Eminim görsel düzenleyici kullanan diğer arkadaşlar da bana hak vereceklerdir. --Jelican9💬 18.05, 7 Mart 2021 (UTC)Yanıtla

Yeni Vector sekmeleri ve Twinkle

Şu anda yeni Vector kullanıcıları sistem varsayılanı olan Daha Fazla sekmesi, Pratik Menü'nün Sayfa ve Kullanıcı sekmeleri ve Twinkle'ın TW sekmelerini kullanırken bir fark görüyor sanırım. Normalde üzerine fare imleciyle gelince hızlı menü olarak açılan bu sekmeler şu anda tıklama ile açılır durumda. Buna ek olarak Twinkle tıklasanız dahi açılmıyor görebildiğim kadarıyla. Bu sorun yeni Twinkle için geçerli değil ama şu anda onu genel kullanıma açmaya hazır değiliz maalesef. Twinkle'a düzenli ihtiyaç duyuyorsanız ve bu sorundan olumsuz etkileniyorsanız, Eski Vector görünümünü kullanabilirsiniz tercihleriniz üzerinden. Sorunu Phabricator'a bildirdim, hızlıca sonuç alırız diye umuyorum. Gelişmeleri bildireceğim.

Vito Genovese 17.51, 12 Mart 2021 (UTC)Yanıtla

Girizgâha eklenen parantezlerin sonuna virgül

Selamlar. Özellikle biyografi maddelerinde sıkça görülen, parantez sonlarına eklenmesi gereken virgül bazen eklenmeyebiliyor veya olması gerektiği gibi olmayabiliyor. Örnekler üzerinden daha iyi açıklayacağımı düşünüyorum.

Victor Trevor, (d. 11 - ö. 23), bilmemne.
Victor Trevor, (d. 11 - ö. 23) bilmemne.
Victor Trevor (d. 11 - ö. 23), bilmemne.

...olmasını sağlayan Regex kodu üretebilecek var mı? Bazı maddelerde çift parantez olduğunu unutmamak gerek. --Victor Trevor (mesaj) 17.18, 14 Mart 2021 (UTC)Yanıtla

Bu konuyu şurada (kalıcı bağ) konuştuk ve ben bunun standartlaştırılamayacağını savundum, ortada kaldı konu. Hâlen aynı fikirdeyim.
Vito Genovese 10.19, 15 Mart 2021 (UTC)Yanıtla

Uzay uçuşu bilgi kutusu

...nu geliştirecek cengâver var mı? DearMoon projesi adlı maddeyi çevirdim ve şablonu donatayım dedim, Enwiki'ye göre oldukça az sütun doldurdum ve içime pek sinmedi açıkçası. Şablonun yaratıcısına haber vereyim, geliştirmek ister belki. --Victor Trevor (mesaj) 16.19, 19 Mart 2021 (UTC)Yanıtla