Vikipedi:Günün kaliteli maddesi/Ekim 2022

Vikipedi, özgür ansiklopedi



Bu sayfada ana sayfaya çıkmış veya çıkacak olan maddeler gösterilmektedir.

Günün maddesini kullanıcı veya kullanıcı tartışma sayfalarınızda {{Anasayfa dinamik içerik}} şablonunu kullanarak çıkartabilirsiniz. Çıkacak olan maddelerle ilgili teklif, öneri düzeltme gibi istekleri Vikipedi:Günün maddesi sayfasında belirtebilirsiniz.




Greatest Hits: My Prerogative, şarkıcı Britney Spears'ın en iyi video kliplerinin yer aldığı bir DVD derlemesidir. 9 Kasım 2004'te Jive Records tarafından yayımlandı ve aynı adlı albüme eşlik etti. Koleksiyon, Spears'ın 1998 ile 2004 yılları arasında çektiği tüm video klipleri ve "Outrageous" klibinin çekimlerinden yayımlanmamış görüntüleri içermektedir. Albüm ayrıca kliplerin alternatif versiyonlarının daha önce görülmemiş görüntülerini barındırmaktadır. Ses ve görüntü kalitesini övdükleri DVD için olumlu yorumlar yapan eleştirmenler, Britney Spears'ı mükemmel bir video sanatçısı olarak değerlendirdi. Greatest Hits: My Prerogative, DVD listelerine Avustralya'da bir numaradan, Macaristan'da iki numaradan girdi; ABD'de Billboard'un Top Music Videos listesine ise dokuzuncu sıradan giriş yaptı. Albüm ayrıca ABD, Arjantin ve Avustralya'da iki platin sertifika ile ödüllendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Breathe", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in country pop tarzındaki şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Colbie Caillat tarafından yazıldı ve prodüktörlüğünü Nathan Chapman ve Swift yaptı. 21 Ekim 2008'de sanatçının ikinci stüdyo albümü Fearless'ın promosyon teklisi olarak Big Machine etiketiyle yayınlandı. Swift'e şarkıda Colbie Caillat eşlik etmektedir. Bir ilişkinin bitişinin anlatıldığı şarkıda, akustik gitar sesi hakimdir. Müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler alan şarkı, 2010'da En İyi Pop Vokal İş Birliği kategorisinde Grammy'ye aday gösterildi ancak ödülü Caillat'in, Jason Mraz'la düet yaptığı, "Lucky" kazandı. "Breathe" ABD Billboard Hot 100 listesinde en yüksek seksen yedi numarada yer aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


En İyi Solo Erkek Rap Performansı Grammy Ödülü, Grammy Ödülleri kapsamında, yılın en iyi solo rap performansına sahip olduğu belirlenen erkek kayıt sanatçısına verilen ödüldür. 2003'teki 45. ve 2004'teki 46. Grammy Ödülleri kapsamında verilmiş, sonrasında ise kategori kaldırılmıştı. Grammy Ödülleri'ni dağıtan Kayıt Akademisi 1991'de, solo rap performanslarını En İyi Rap Solo Performansı kategorisiyle ödüllendirmeye başladı. 2003 yılında bu kategori, kadın ve erkek olmak üzere iki kategoriye ayrılarak cinsiyete göre verilmeye başlandı. 2003'teki ödüllerde Nelly ve 2004'teki ödüllerde Eminem, bu kategoride verilen ödülün sahibi oldu. 2005'teki ödüllerde ise cinsiyet kategorileri tekrar birleştirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Entwicklung serisi (Almanca Entwicklung, "geliştirme") bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmadır. Dört değişik ağırlık sınıfında (E-10, E-25, E-50/E-75 ve E-100) standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti. E-serisi tasarımlar öncekilerden daha basit, daha ucuza üretilebilen ve daha verimli araçlar olacaklardı. Yerlerini alacakları Jagdpanzer 38(t), Panther Ausf G ve Tiger II gibi tasarımlara kıyasla zırh ve ateş gücünde sadece mütevazı iyileştirmeler sunuyorlardı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hande'yle Yaz Bitmez, Türk şarkıcı Hande Yener'in ilk remiks albümüdür. 13 Eylül 2010'da Poll Production etiketiyle satışa sunulmuş olup, şarkıcının bu şirketten çıkan ikinci albümüdür. Pop ve elektronik ritimleri içerir. Yener'in önceki albümü Hande'ye Neler Oluyor?'daki (2010) şarkılarının yakaladığı başarının kutlaması olarak hazırlanmıştır. Prodüktörlüğünü Polat Yağcı üstlenmiştir. Hande'yle Yaz Bitmez, şarkıcının Nisan 2010'da yayımladığı sekizinci stüdyo albümü Hande'ye Neler Oluyor?'da yer alan bazı şarkıların remikslerini ve Sinan Akçıl tarafından yazılıp bestelenen "Uzaylı" şarkısını barındırır. Toplam 11 şarkıdan oluşur; "Uzaylı" şarkısının normal sürümünün dışında E.C dance remiksi ile club remiksini, "Yasak Aşk" şarkısının club remiksini, "Bodrum" şarkısının S.A remiksi ile club remiksini, "Sopa" şarkısının club remiksini, chill out miksi ile akustik sürümünü, "Çöp" şarkısının club remiksini ve "Bi Gideni mi Var?" şarkısının remiksini içerir. (Devamı...)

(Düzenle)


Bâb-ı Âli tercümanı, Dîvân-ı Hümâyun tercümanı, büyük tercüman ya da tercümanbaşı, Osmanlı hükûmetinin kıdemli tercümanı ve fiili dışişleri bakan yardımcısına verilen addır. Makam, 1661'de oluşturulmasından 1821'de Yunan İsyanı'nın patlak vermesine kadar büyük ölçüde Fenerli Rumlar tarafından yönetildi ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gayrimüslimlerin erişmiş olduğu en yüksek kamu göreviydi. Bâb-ı Âli tercümanı, resmi dairelerdeki yazışmaların tercüme ve yazımını yapmakla görevliydi. Tercümanlar, resmi kabul törenlerinde Avrupalı elçilerin padişah veya sadrazama gönderilen mektuplarını tercüme etmek, Reîsü'l-küttâbın yabancı elçilerle görüşmesinde bulunmak ve bu toplantıların yazılı raporlarını hazırlamak, yabancı ülkelere gönderilen Osmanlı sefaret heyetlerinde bulunmak, Osmanlı Devleti'nin ikili antlaşmalarında tercümanlık etmek, Avrupalı devletlere verilecek her türlü yazıyı kaleme almak gibi Osmanlı İmparatorluğu'nun uluslararası ilişkilerinden sorumlulardı. (Devamı...)

(Düzenle)


Küçük gruplar sosyolojisi, sosyal ilişkilerden kaynaklanan eylem, etkileşim ve bunların sonucunda oluşan sosyal grup tiplerini inceleyen sosyoloji dalıdır. Kavram ilk defa Fransız yazar ve sosyolog Gabriel Tarde tarafından kullanılmıştır. Sosyal hayatta toplum, büyük bir sosyal gruptur, toplumun içinde alt gruplar yer almaktadır. Küçük grupların büyük gruplar içinde olmaları sosyal gruplarla ilgili bir özelliktir. Alan, uluslararası ilişkilerde kullanılan alanlardandır ve grup özelliklerinin karar vermeyi nasıl etkilediği ile ilgili çalışmaları ele alır. Kültürel antropologlar ve siyaset bilimciler tarafından veri toplama amaçlı olarak kullanılmıştır. Küçük gruplar sosyolojisi, toplumların içerisinde barındırdığı çeşitli küçük grupları mikro sosyolojik düzeyde ele alır, küçük grupların iletişimindeki görev, süreç ve ilişki çatışmalarını inceler. (Devamı...)

(Düzenle)


Nijerya, Güney Kore'nin Pyeongchang şehrinde düzenlenen 2018 Kış Olimpiyatları'na, kadınlar ikili kategorisinde 3 bobsled sporcusu ve kadınlar kategorisinde 1 skeleton sporcusuyla katıldı. 2018 Kış Olimpiyatları ülkenin Kış Olimpiyat Oyunları tarihindeki ilk katılımıydı. Yarışan Nijeryalı sporcular madalya kazanamadı. Nijerya, Yaz Olimpiyatlarına ilk kez 1952'de katıldı, Kış Olimpiyatlarına ise ilk kez 2018 yılında katılabildi. Nijerya'yı temsil eden heyetin başında Gbenga Elegbeleye ve Dr David Olusoga Ogbolu bulunuyordu. Nijerya heyeti ise 3 kadın bobsledçi; Seun Adigun, Akuoma Omeoga, Ngozi Onwumere ve 1 kadın skeleton yarışçısı, Simidele Adeagbo'dan oluşuyordu. Açılış töreninde, Nijerya kafilesinde ülke bayrağını taşıyan isim Onwumere idi. Kapanış töreninde ise bayrağı taşıyan isim Adeagbo idi. Heyet, Pyeongchang'a gitmeden önce hazırlıklar, kıyafetler ve tüm harcamalar için bağış topladı. Bağışların sonucunda takım 75.000 dolardan fazla para topladı. (Devamı...)

(Düzenle)


Robinson Kemeri, bir zamanlar Tapınak Tepesi'nin güneybatı köşesinde duran geniş bir taş kemer tarafından taşınan anıtsal merdivene verilen addır. MÖ 1. yüzyılın sonunda Hirodes tarafından başlatılan İkinci Tapınağın genişletilmesi çalışmaları kapsamında inşa edilmiştir. Son bulgulara göre ölümünden 20 yıl sonrasına kadar tamamlanmamış olduğuna işaret etmektedir. Büyük taş açıklığı, Tapınak Tepesi'nin istinat duvarları ile birlikte inşa edilmiştir. Antik Kudüs'ün Aşağı Pazar bölgesinden ve Tyropoeon caddesi üzerinden dağın kordonundaki Kraliyet Stoa kompleksine olan ulaşımı sağlamıştır. Üst geçit, tamamlanmasından yaklaşık 10-20 yıl sonra, ilk Yahudi-Romalı isyanı sırasında yıkıldı. Adını, 1838'de kalıntılarını tespit eden İncil bilgini Edward Robinson'dan almıştır. Robinson, bulgularını, Josephus'un Yahudilerin Eski Eserleri ve Yahudi Savaşı'nda açıklanan bir köprüyle bağlantısını çizdiği, kendisini tanımlayıcı çalışmalarından biri olan "Filistin'deki İncil Araştırmaları"'nda yayımladı. (Devamı...)

(Düzenle)


The Confessions Tour, Amerikalı şarkıcı Madonna'nın ikinci konser albümüdür. 26 Ocak 2007'de Warner Bros. Records tarafından yayımlandı. Şarkıcının 2006 yılındaki Confessions Tour adlı turnesini içeren albümün yönetmenliğini Jonas Åkerlund yaptı. Turnenin Londra'daki konserleri sırasında Wembley Arena'da kaydedilen albüm, CD ve DVD formatlarında yayımlandı. DVD tüm konseri içerirken CD sadece on üç canlı şarkıyı kapsamaktadır. Albüm, Madonna'nın 2006'da kurduğu yapım şirketi Semtex Films tarafından yayımlanan ilk çalışmasıdır. The Confessions Tour, eleştirmenlerden genelde olumlu tepkiler aldı ve 50. Grammy Ödülleri'nde En İyi Uzun Müzik Videosu ödülünü kazandı. Yayımından sonra albüm Avustralya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İtalya, Macaristan ve Portekiz'deki resmî listelerde bir numara oldu. ABD'de Billboard 200 albüm listesinde on beşinci sıraya kadar yükseldi. The Confessions Tour dünya genelinde 1,2 milyondan fazla kopya sattı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Dressin' Up", Amerikalı şarkıcı Katy Perry'nin 2012 çıkışlı Teenage Dream: The Complete Confection albümünden bir şarkıdır. Perry, Christopher "Tricky" Stewart, Monte Neuble ve Matt Thiessen tarafından yazılan şarkının yapımcılığını Stewart ve Kuk Harrell üstlendi. Elektro ve dans-rock tarzlarının yanı sıra belirgin bir şekilde elektronik dans ritimleri barındıran "Dressin' Up", cinsel imalı sözlerinde bir sevgili için farklı kıyafetler giymekten bahseder. Müzik eleştirmenlerden karışık eleştiriler alan şarkı, bazı eleştirmenler tarafından "eğlenceli" melodisi nedeniyle övülürken bazıları tarafından Perry'nin diğer şarkılarına çok benzediği için olumsuz eleştirdi. "Dressin' Up", Teenage Dream: The Complete Confection albümünün yayımlanmasının ardından UK Singles Chart'ta 109 numaraya yerleşti. (Devamı...)

(Düzenle)


Aşk Kaç Beden Giyer?, Belçikalı-Türk şarkıcı Hadise'nin beşinci stüdyo albümüdür. 12 Nisan 2011'de Seyhan Müzik tarafından yayımlandı. Hazırlık süreci 2010 yılında başladı ve şarkıcı, yıl sonuna gelindiğinde şarkılarını piyasaya sürmeyi planladığından bahsetti. Ancak yeni şarkıları için iş birliğine gittiği şarkı yazarı sevgilisi Sinan Akçıl'dan Kasım 2010'da ayrılması ve Akçıl'ın kendisine verdiği bazı şarkıları geri çekmesi üzerine albümün hazırlık süreci uzadı. Hadise, yapımcılığını üstlendiği albümde Alper Narman, Deniz Erten, Erdem Kınay ve Gülşen gibi isimlerle çalıştı. Bir dans-pop albümü olan Aşk Kaç Beden Giyer?, içerdiği şarkı sözleriyle Sinan Akçıl'a göndermeler yaptığı iddiası üzerine çıktığı sıralar Türk basınında haberlere konu oldu. Müzik eleştirmenlerinden bazıları albümü sıradan bulsa da bazıları şarkıların Türk pop müziği standartlarının üstünde olduğuna dair yorum yaparak övgülerini sundu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Fading", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2010 çıkışlı beşinci stüdyo albümü Loud'da yer alan bir şarkıdır. Jamal Jones ve Ester Dean tarafından yazılıp bestelenirken, yapımcılığını Polow da Don ismiyle Jones üstlendi. Bir ilişkide erkeğin terk edilmesini konu edinen şarkının bestesinde, İrlandalı müzisyen Enya'nın "One by One" şarkısından alınan ses örneği kullanıldı. Loud albümü Birleşik Krallık'ta önemli derecede dijital satışlar yaptıktan sonra "Fading", ülkenin single listesindeki en üst derecesini Kasım 2010'da 187 numaraya yükselerek elde etti. Müzik eleştirmenleri şarkı için genellikle olumlu eleştiriler yaptı. Bazıları Don'ın yapımcılığını överken, bir eleştirmen Rihanna'yı, kendisini kopyaladığı ve farklı şeyler ortaya çıkarmakta başarısız olduğu için olumsuz şekilde eleştirdi. Ayrıca bazı eleştirmenler, Rihanna'nın önceki single'larından "Take a Bow" ile kıyaslama yaptı. Şarkı, 2011 yılında gerçekleştirilen Loud Tour kapsamındaki konserlerden bazılarında seslendirildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Aşklarım Büyük Benden, Türk şarkıcı Murat Boz'un üçüncü stüdyo albümüdür. 9 Mayıs 2011'de Dokuz Sekiz Müzik etiketiyle piyasaya sürülmüştür. Pop müzik ritimleri içerir, Boz'un 2009 başında yayımladığı Şans albümünden sonraki ilk stüdyo albümüdür. Prodüktörlüğünü Boz üstlenmiştir. Dokuz şarkıdan oluşan Aşklarım Büyük Benden, müzik eleştirmenlerinden olumlu geri dönüşler aldı; şarkıcının "iyi bir yönelim" içinde olduğu yazıldı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı, Nisan 2011'de klibiyle birlikte yayımlandı; albümün satışa sunulmasından sonra ise "Hayat Öpücüğü", "Geri Dönüş Olsa", "Kalamam Arkadaş", "Bulmaca" ve "Soyadımsın" şarkılarına klip çekildi. Bunlardan "Geri Dönüş Olsa" ve "Kalamam Arkadaş", Türkiye resmî listesinde zirveye yerleşti. Aşklarım Büyük Benden albümü, 35.000 satış rakamına ulaştı ve Kadir Has Üniversitesi tarafından düzenlenen ödüllerde, En Has Albüm ödülünü aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Do What U Want", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın R&B şarkıcısı R. Kelly ile düet yaptığı şarkıdır. Kendisinin 2013 yılında yayımlanan üçüncü stüdyo albümü ARTPOP'ın ikinci single'ı olarak 21 Ekim 2013'te dijital ortamda satışa sunuldu. Şarkıcı, söz yazımını Paul "DJ White Shadow" Blair, Martin Bresso ve William Grigahcine ile birlikte gerçekleştirdi. Blair, 2011'de şarkının ilk konseptini Gaga'ya sundu. 2013 yılında yapımcı olarak şarkıyı tamamladı, sonradan Kelly'nin vokalleri şarkıya dahil edildi. "Do What U Want"ın bir kısmının tanıtımı 17 Ekim'de yayınlanmaya başlayan Best Buy/Beats reklamlarında yapıldı. Hayranların ilgisi ve ılımlı eleştiriler, şarkının albümün ikinci single'ı olarak yayımlanmasını sağladı. Synthpop ve R&B türlerindeki "Do What U Want", elektronik vuruşlar üzerine konulan 1980'lerin synth'lerini içerir. Sözleri cinsel teslimiyet temalarını konu edinmektedir. (Devamı...)

(Düzenle)


Hayrola?, Türk şarkıcı Hande Yener'in yedinci stüdyo albümüdür. İlk kez 31 Mart 2009'da Avrupa Müzik etiketiyle dijital ortamda yayımlandı, 6 Nisan 2009'da CD ve kaset formatlarında müzik marketlerde satışa sunuldu. Yener'in 2002 yılından beri anlaşması bulunan Erol Köse Production ile çalışmadığı ve Hipnoz'dan (2008) sonra satışa sunduğu ilk albümüdür. Elektronik müzik ritimleri içerir. Şarkıcı, albümdeki on şarkıdan yedisinin sözlerini tek başına, bir tanesini Ayşe Özyılmazel ile, bir tanesini Erol Temizel ile birlikte yazdı. Bir şarkının söz yazarlığını ise Aylin Aslım üstlendi. Albümdeki tüm besteleri ve düzenlemeleri Erol Temizel yaptı. Müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler toplayan Hayrola? için, kaliteli olduğu ancak içinde "Romeo" (Nasıl Delirdim?, 2007) şarkısını geçebilecek bir şarkıyı barındırmadığı yorumu yapıldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Hızır Reis, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1911 yılında Fransa'dan sipariş edilen ve 1914'te hizmete giren gambottur. 10 Ocak 1915'te Rumelikavağı yakınında bir Türk mayınına çarparak hasar gördü. 1916'da hizmete döndü. 14 Mayıs 1919'da İzmir'in İşgali sırasında Yunanlar tarafından ele geçirildi. 1922'de Türkiye'ye geri verildi. 1932'de mayın tarayıcı, 1948'de İzmir'de sabit kılavuz gemi yapıldı. 1952'de hizmet dışı bırakıldı. 1958'de satıldı ve sivil kargo gemisine dönüştürüldü. 1959'da Turgut Reis, 1960'ta Emin, 1983'te Murat Ayanoğlu ve ardından Kaptan Cavit, Ekim 1995'te ise Miktat Kalkavan adını aldı. 2018'de halen nakliye gemisi olarak kullanılmaktaydı. SA Des Forges & Chantiers de la Mediterranée tarafından Granville'de inşa edilen Hızır Reis 47,0 metre boyunda, 7,9 metre genişliğinde ve 1,3 metre su çekimindeydi. Gövdesi çelikten yapılmıştı. Geminin deplasmanı 413 tondu. Mürettebatı 12 subay ve 48 bahriyeliden oluşuyordu. (Devamı...)

(Düzenle)


Yunus Özyavuz (d. 17 Ağustos 1978, Samsun), bilinen sahne adıyla Sagopa Kajmer (veya bilinen eski adlarıyla DJ Mic Check ve Silahsız Kuvvet), Türk rap müzisyeni, müzik yapımcısı ve DJ'dir. 17 Ağustos 1978'de Samsun'da doğdu. İlköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini Samsun'da tamamladı. Samsun'da yerel bir radyoda DJ'lik yaparak işe başladı. Daha sonra üniversite eğitimi için İstanbul'a geldi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Fars Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirerek mezun oldu. 1998'de Kuvvetmira adlı rap grubunu kurdu ve grupta Silahsız Kuvvet adıyla yer aldı. Türk rap sanatçılarının 1999 yılında çıkardığı rap albümü olan Yeraltı Operasyonu'nda yer aldı. Başta Silahsız Kuvvet mahlasını kullanan sanatçı, sonraları Sagopa Kajmer ismini kullanmaya başladı ve Sagopa Kajmer isimli bir albüm çıkardı. Bu albümden sonra On Kurşun'u, 2004'te de Bir Pesimistin Gözyaşları'nı piyasaya sürdü. (Devamı...)

(Düzenle)


"Farewell", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011 yılında yayınladığı altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'tan bir şarkıdır. Ester Dean, Alexander Grant tarafından yazılmış, prodüktörlüğü Grant tarafından yapılmıştır. Enstrümantasyonu piyano ile oluşturulmuştur. "Farewell", müzik eleştirmenlerinden farklı tepkiler aldı. Bazı eleştirmenler, Rihanna'nın şarkıdaki vokal performansında duygunun yer almadığını yazarken, bazıları ise şarkının Rihanna'nın en iyi vokal performansı olabileceğini yazdı. Ayrıca şarkı, şarkıcının 2009 yılında çıkan Rated R albümünde yer alan "Fire Bomb" şarkısının yanı sıra, Beyoncé tarafından seslendirilen "Halo" ve Adele tarafından seslendirilen "Someone Like You" şarkıları ile de karşılaştırıldı. Talk That Talk albümünün yayınlanması ile ilk kez dinlenen "Farewell", Güney Kore Gaon Uluslararası Listesi'ne 69 numaradan, Birleşik Krallık Single Listesi'ne 155 numaradan giriş yaptı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Crazier", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in şarkısıdır. Şarkının sözleri Swift ve Robert Ellis Orrall tarafından yazılmış ve yapımcılığını da Nathan Chapman ile Swift yapmıştır. Country pop tarzından bir balad olan şarkı, Hannah Montana: The Movie filminde kullanıldı ve filmin soundtrack albümünde yer aldı. Sanatçı filmin bir sahnesinde şarkıyı söylemiş ve daha sonra bu sahne şarkının video klibi olarak yayınlanmıştır. "Crazier" pek çok eleştirmenden olumlu yönde eleştiriler aldı ve filmin soundtrack'indeki en iyi parça olarak nitelendirildi. Şarkının dijital ortamda satışı 23 Mart 2009'da yani soundtrack albümünün yayınlandığı tarihten hemen sonra başladı. Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Kanada'da iyi bir ticari başarı elde etti. Listelerdeki en iyi başarısı, Billboard Hot 100 listesinde on yedi numaraya ulaşmak oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


Yeni Ay, Türk şarkıcı Sıla'nın beşinci stüdyo albümüdür. Sony Music Entertainment ve Columbia Records tarafından 18 Şubat 2014'te yayımlandı. "Karanlık ve içe dönük temalar kullanarak hazırladığı" dördüncü stüdyo albümü Vaveyla'yı Ekim 2012'de yayımladıktan sonra Sıla, "kendini iyi hissettiği bir dönemde" Yeni Ay'ı ortaya çıkardı. Neredeyse tüm şarkıların sözlerini tek başına yazdı ve pek çoğunu daha önceki albümlerini de birlikte hazırladığı Efe Bahadır ile besteledi. Ayrıca albümün yapımcılığını da Bahadır ile birlikte üstlendi. İskender Paydaş, Can Baydar, Bedük ve Fatih Ahıskalı da albümün yapımında görev aldı. 2013'ün sonunda başlayıp 2014'ün başlarında tamamlanan kayıtlar, İstanbul'daki Babajim Studios ile Atina'daki Sierra Studios'ta yapıldı. Pop müzik tarzında olan Yeni Ay, iki disk hâlinde satışa sunuldu. İlk diskte teki remiks sürümü olmak üzere 11 şarkı yer alırken ikinci diskte, ilk diskte yer alan şarkıların demolarına yer verildi. (Devamı...)

(Düzenle)


Kırık Kalpler Durağında, Türk şarkıcı Candan Erçetin'in altıncı stüdyo albümüdür. 16 Aralık 2009'da Pasaj Müzik etiketiyle yayımlanmıştır. Şarkıcının bu şirketten çıkan ikinci, 2004 çıkışlı Melek albümünden bu yana ise sanatçının satışa sunulan ilk stüdyo albümüdür. Pop müzik, halk müziği ve hip hop ritimleri içerir. Candan Erçetin albümde en çok adı geçen söz yazarıdır, on şarkının sözlerini tek başına yazmıştır; bu on şarkıdan altısını da tek başına bestelemiştir. Albümdeki tüm şarkıların düzenlemesini Alper Erinç yapmıştır. Toplam 16 şarkıdan oluşan Kırık Kalpler Durağında, müzik eleştirmenlerinden genel anlamda olumlu eleştiriler aldı ve Erçetin'in önceki albümlerinden temel farkının Balkan müziği ögelerinin daha fazla kullanılması olduğu söylendi. Albümün ilk duyulan şarkısı olan "Ben Kimim", 2009 yapımı Gölgesizler filminin müziklerinden biri olarak kullanıldı ve Billboard Türkçe Top 20'de iki numaraya kadar yükseldi. (Devamı...)

(Düzenle)


"Red Lipstick", Barbadoslu şarkıcı Rihanna'nın 2011'de yayınlanan altıncı stüdyo albümü Talk That Talk'un deluxe sürümünden bir şarkıdır. Terius Nash, James Hetfield, Lars Ulrich, Will Kennard, Saul Milton ve Rihanna tarafından yazılmıştır. Eleştirmenler, şarkının kompozisyonu ve tarzını Metallica ve Katy B'nin tarzıyla benzer buldu. Bunun yanı sıra tarzındaki karanlık dubstep kompozisyonu, şarkının sanatçının 2009'da yayınlanan dördüncü stüdyo albümü Rated R'da yer alan şarkılara benzetilmesine neden oldu. Albümün yayınlanmasıyla birlikte ilk kez duyulan "Red Lipstick", Birleşik Krallık R&B Listesi'nin 34, Güney Kore Gaon Uluslararası Listesi'nin 85 numarasına kadar yükseldi. Albümün bilgileri paylaşılmadan önce Andrew Unterberger, popdust.com üzerinden "Rep Lipstick" hakkındaki bilgiyi paylaştı. Unterberger, şarkının açılışındaki synthesizer seslerini, Metallica'nın "Wherever I May Roam" (Metallica, 1991) şarkısının başında tekrar eden gitar motiflerine benzetti. (Devamı...)

(Düzenle)


Hipnoz, Türk şarkıcı Hande Yener'in altıncı stüdyo albümüdür. 27 Mayıs 2008'de Erol Köse Production etiketiyle yayımlandı. Elektronik müzik tarzındadır, şarkıcının 2007 çıkışlı Nasıl Delirdim? sonrasında çıkardığı ilk albümüdür. Sekiz şarkının sözlerini tek başına yazan Yener, albümde en çok adı geçen söz yazarıdır. Albümde yer alan iki şarkının sözlerini ise Mor ve ötesi grubunun solisti Harun Tekin yazmıştır. Albümdeki besteler, düzenlemeler ve kayıt işleri Erol Temizel tarafından yapılırken, albümün yapımcılığını Yener ile Temizel üstlenmiştir. Toplam 10 şarkıdan oluşan ve Yener'in "hayatta her an her şey olabilir" düşüncesini konsept olarak benimseyen Hipnoz, Yener tarafından Nasıl Delirdim?'e göre daha bilinçli bir deney olarak nitelendirildi. Albümdeki şarkılarda şarkıcının sesine özel ses efektleri uygulandı. Müzik eleştirmenleri, albüme olumlu ve olumsuz çeşitli eleştiriler sundular. (Devamı...)

(Düzenle)


Invincible, Amerikalı sanatçı Michael Jackson'ın onuncu ve son stüdyo albümüdür. Albüm, 30 Ekim 2001'de Epic Records etiketiyle yayımlandı. Invincible, Jackson'ın 1997'de yayınlanan Blood on the Dance Floor albümünden beri yeni materyal içeren ilk ve HIStory: Past, Present and Future, Book I'dan beri ilk stüdyo albümüdür. Albümün yazımında ve yapımında Jackson, Rodney Jerkins, R. Kelly ve Teddy Riley görev aldı. Jackson'ın önceki çalışmaları gibi, Invincible'daki konular da genel olarak Jackson'ın kişisel tecrübeleri, aşk ve paranoyadır. Invincible, müzik eleştirmenleri tarafından olumlu karşılandı. Albümden üç adet single piyasaya çıktı; "You Rock My World", "Cry" ve "Butterflies". İlk ikisi uluslararası alanda yayımlanırken, üçüncüsü yalnızca ABD'de radyolarda çalındı. Albümün birinci ve üçüncü single'ları Billboard Hot 100 listesinde ilk ona girmeyi başarırken; "Cry" daha az başarılı oldu. (Devamı...)

(Düzenle)


"Beat Goes On", Amerikalı şarkıcı Madonna'nın on birinci stüdyo albümü Hard Candy'de (2008) yer alan bir şarkıdır. Amerikalı rapçi Kanye West'in konuk olarak yer aldığı şarkının geri vokalleri Pharrell Williams'a aittir. Şarkının yapımcıları Madonna ve The Neptunes iken, şarkı yazımında Madonna, West ve Williams birlikte çalıştı. Şarkının sadece Williams'ın vokallerine ve farklı sözlere yer veren bir versiyonu Ağustos 2007'de sızdırılırken West'in vokallerine de yer veren albümdeki versiyonu ise bir yıl sonra yayımlandı. Hip hop etkileri taşıyan bir disko şarkısı olan "Beat Goes On"da çalgı olarak zil, el çırpma ve düdük kullanıldı. Şarkıdaki disko havasını ve Williams'ın yapımcılığını öven müzik eleştirmenleri, şarkı için genellikle olumlu değerlendirmeler yaptı. Bazı eleştirmenler, sızdırılan versiyonun West'in yer aldığı son versiyondan daha iyi olduğunu belirtti. "Beat Goes On", Brezilya'da 100.000'den fazla dijital satış yaparak platin sertifika aldı. (Devamı...)

(Düzenle)


Bangır Bangır, Türk şarkıcı Gülşen'in dokuzuncu stüdyo albümüdür. 29 Nisan 2015'te Doğan Music Company tarafından yayımlandı. Çıkışı hakkındaki ilk bilgiler Şubat 2014'te duyuruldu ve Gülşen'in diğer meslektaşlarına şarkı yazıp bestelemesi yüzünden hazırlıkları bir süre ertelendi. İstanbul ve Londra'daki stüdyolarda yapılan kayıtları yılın ikinci yarısında başladı ve 2015'in ilk çeyreğinde de devam etti. 2013 çıkışlı önceki stüdyo albümü Beni Durdursan mı?'ya benzer şekilde şarkıcı, albümdeki parçaların neredeyse tamamını tek başına yazıp besteledi. Tüm şarkı düzenlemeleri, aynı zamanda albüm yapımcılığını da üstlenen Ozan Çolakoğlu tarafından tamamlandı. Ağırlıklı olarak dans şarkıları içeren bir pop albümü olan Bangır Bangır, içerdiği şarkılarda sokak ağzıyla yazılmış kısımlara ve slogan niteliği taşıyan sözlere yer verdi. Albüm, eleştirmenlerden karışık eleştiriler topladı. (Devamı...)

(Düzenle)


İnebolu bombardımanları, 9 Haziran 1921-30 Temmuz 1921 tarihleri arasında (Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında) Yunanistan'ın Kilkis zırhlısı ve Panter muhribi tarafından İnebolu kıyılarına yapılan çeşitli saldırılara verilen isimdir. Saldırıların sebebi, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Yunan ablukası altında olan Anadolu kıyılarında, İnebolu'dan Anadolu'ya akan cephane taşıma işlerini sekteye uğratmak ve Türk ordusunun ikmal yeteneğini azaltmaktı. Yunan gemilerinin yaptığı bombardımana Ankara hükümetine bağlı Türk topçusu kısmen cevap verdi. İnebolu bombardımanları saldırıları sonucunda ciddi bir hasar oluşmadı. Bombardımanın ardından Birleşik Krallık komutanı General Harrington ile Ankara hükümetinin başındaki Mustafa Kemal Paşa arasındaki görüşmelerden sonuç çıkmadı. İnebolu Limanı, Türk Kurtuluş Savaşı esnasında coğrafi konumu ve İnebolu’daki İstiklâl Yolu sayesinde çok önemli bir yer haline gelmişti. (Devamı...)

(Düzenle)


Nótt, İskandinav mitolojisinde gece teşhisi olan tanrıçadır. Nótt jötunn Narfi ve Nór'un kızı, Thor'un büyükannesidir. Yggdrasill ağacının altındaki vadilerde doğmuştur. Hayvanı, Alfödr'in Nott ve Dagr'a verdiği atlardan biri olan Hrímfaxi'dir. Anonim Eski Norsça şiirlerin 13. yüzyıldaki derlemesi niteliğindeki Manzum Edda ve 13. yüzyılda yazılan Nesir Edda'da Nótt, Narfi'nin kızı olarak geçer ve Hrímfaxi (Nótt'un atı) ile ilişkilendirilir. Nesir Edda'da Nótt'un evlilikleri ve soyağacından bahsedilir. Nótt; ilki Naglfari, ikincisi Annar, üçüncüsü ise Dellingr ile olmak üzere her birinden bir çocuğu olan üç evlilik yapmıştır. Bir özel isim olan nótt kelimesi, Eski Norsça edebiyatında da geçer. "Vafþrúðnismál"ın 14. kıtası, At Hrímfaxi'nin "cömert tanrılara geceyi getirdiği"ni ve her sabah geminden düşen köpüğün, vadiye düşen çiyi oluşturduğunu söyler. (Devamı...)

(Düzenle)


2015 Emirates Cup, İngiliz futbol kulübü Arsenal'ın ev sahipliğinde, 25-26 Temmuz 2015 tarihlerinde Londra'daki Emirates Stadyumu'nda düzenlenen ve iki gün süren, sezon öncesi hazırlık turnuvası statüsündeki Emirates Cup'ın 8. sezonudur. Turnuva, Arsenal'ın yanı sıra; Villarreal, Lyon ve Wolfsburg'un katılımıyla organize edildi. Turnuvada iki maç yapan her takıma galibiyette üç, beraberlikte bir puan verilirken mağlubiyet durumunda puan verilmedi. Ayrıca takımlara attıkları her gol başına fazladan bir puan daha verildi. Villarreal ile Arsenal ve Wolfsburg ile Lyon takımları birbirleriyle maç yapmadılar. Emirates Cup'ın ilk gününde, Villarreal Wolfsburg'u 2-1'lik skorla mağlup ederken, Arsenal ise Lyon'u 6-0'lık skorla yendi. İkinci gün oynanan karşılaşmalarda ise Villarreal Lyon'u 2-0 ve Arsenal da Wolfsburg'u 1-0'lık skorla mağlup etti. Arsenal, Villarreal ile aynı galibiyet sayısında olsa da, daha fazla gol attığı için organizasyonda dördüncü kez şampiyonluğa ulaştı. (Devamı...)

(Düzenle)


"Beautiful, Dirty, Rich", Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü The Fame'de yer alan bir şarkıdır. 16 Eylül 2008'de albümün tanıtım single'ı olarak yayımlandı. Yüksek tempolu dans-pop türünde olan synthesizerların çokça kullanıldığı şarkının sözleri Gaga'nın Lower East Side'da mücadele eden bir şarkıcıyken yaşadığı deneyimleri konu almaktadır. Gaga şarkıyı "uyuşturucu kullandığı" ve "olup biteni anlamaya çalıştığı" bir zamanda yazdığını belirtti. "Beautiful, Dirty, Rich" eleştirmenlerden olumlu yorumlar aldı; özellikle sözleri ve eğlenceli yapısı övgüye değer bulundu. UK Singles Chart'ta seksen üçüncü olan şarkı az da olsa bir başarı yakaladı. Şarkının klibinin iki versiyonu yayımlandı; bir tanesi ABC dizisi Dirty Sexy Money'nin tanıtıcı görüntülerinden oluşurken diğeri tam uzunlukta bir klipti. (Devamı...)

(Düzenle)




Bugün 1 Mayıs 2024, Çarşamba ; saat 23.26 UTC