Vezirsuyu Tabiat Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vezirsuyu Tabiat Parkı
Türkiye üzerinde Vezirsuyu Tabiat Parkı
Vezirsuyu Tabiat Parkı
Vezirsuyu Tabiat Parkı (Türkiye)
Harita
TürTabiat parkı
KonumSamsun, Türkiye
Yüzölçümü288 hektar (710 akre)
Açılış11 Temmuz 2011[1]
İşletmeciDoğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü
DurumFaaliyette

Vezirsuyu Tabiat Parkı ya da Vezirsuyu Rekreasyon Alanı Samsun'un Vezirköprü ilçesinde bulunan tabiat parkı.

Görsel peyzaj göl manzarasının yanındadır, Şahinkaya Kanyonu ile birleşiktir 288 hektar büyüklüğündeki Vezirsuyu rekreasyon alanı 2007 yılında mesire alanı statüsünde alınmıştır. Bakanlık tarafından 2011 yılında tabiat parkı olarak da ilan edilmiştir.[2]

Vezirsuyu rekreasyon alanında ve yakın çevresinde amatör olta balıkçılığı yapılmaktadır.[2] Parkın ziyaretçi potansiyelinin yüksek olmasından kaynaklanan alan ihtiyacı, piknik amaçlı tek günlük kullanımı, spor yapma, yaban hayatı gözlemi, bisiklet sürme, doğa yürüyüşü, doğa eğitimi, izcilik ve buna benzer birçok ekoturizm ve rekreasyon potansiyeline, ayrıca bu rekreatif faaliyetleri gerçekleştirecek ziyaretçi potansiyeline sahiptir.

Mesire alanına gelen misafirler öncelikli olarak zaman geçirmek ve piknik yapmak için gelmektedir. Piknik faaliyeti sürecinde yürüyüş, egzersiz, fotoğrafı çekmek, özellikle yaban hayatı gözlemleme, bitki gözlemleme, futbol, voleybol, basketbol sporları yapma faaliyetinde bulunmaktadırlar.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kadınçayırı Tabiat Parkı". T.C. Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü. 3 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  2. ^ a b "Samsun: Vezirsuyu Tabiat Parkı". 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  3. ^ "Vezirsuyu Tabiat Parkı'nı 2014'te 37 Bin Kişi Ziyaret Etti". 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023.