Harmankaya Tabiat Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Harmankaya Tabiat Parkı

Harmankaya Tabiat Parkı Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan bir doğa parkıdır.

Harmanlı Tabiat Parkı, Yalova'ya 18 km (11 mil), Termal'e 6 km (3,7 mil) ve Üvezpınar köyüne 5 km (3,1 mil) uzaklıkta, Termal ilçesinin güneyinde, Üvezpınar ile Sudüşen Şelalesi arasındaki yol üzerinde, Bursa il sınırına yakın konumdadır. Daha önce mesire yeri olarak tescil edilen 1 hektarlık (2,5 dönüm) alan, 11 Temmuz 2011 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilmiştir.

Ekosistem[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitki örtüsü

Korunan alan esas olarak kayın (Fagus orientalis) ile kaplıdır. Parktaki diğer bitkiler; gümüş ıhlamur (Tilia argentea), Anadolu kestanesi (Castanea sativa), gürgen (Carpinus betulus), Macar meşesi (Quercus frainetto), sapsız meşe (Quercus petraea) ve saçlı meşe (Quercus cerris), çiçekli bitkilerin yanı sıra kardelen (Galanthus elwesii), (Ammi visnaga), İtalyan arumu (Arum italicum), çan çiçeği (Campanula lyrata), şeftali yapraklı çan çiçeği (Campanula persicifolia), gıvışgan otu (Silene vulgaris), yapraklı kaz ayağı (Chenopodium foliosum), ısırgan yapraklı kazayağı (Chenopodium murale), hardal (Sinapis arvensis), Whitetop (Lepidium draba), stinkwort (Inula graveolens), öksürükotu (Tussilago farfara), altın papatya (Anthemis tinctoria), bayağı yavşan (Artemisia vulgaris), mızrak devedikeni (Cirsium vulgare), misk devedikeni (Carduus nutans), sarı yıldız devedikeni (Centaurea solstitialis) ve diğerleri.

Fauna

Bölgede gözlenen hayvanlar; bozkurt, çakal, tilki, yaban domuzu, kurbağa, kaplumbağa, kertenkele, yılan ve bazı kuş ve ötücü kuş türleridir.