Değirmenburnu Tabiat Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Değirmenburnu Tabiat Parkı, İstanbul ilinde bulunan bir tabiat parkıdır .

Tabiat parkı[değiştir | kaynağı değiştir]

Değirmenburnu, İstanbul ilinin güneydoğusundaki Adalar ilçesine bağlı Heybeliada'nın kuzeyinde yer almaktadır. Heybeliada, Marmara Denizi'ndeki dokuz adadan oluşan Adalar'ın en büyüğüdür. Adanın kuzeyindeki bir bölge Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2011 yılında tabiat parkı ilan edilmiştir. 12,28 hektar (30,3 akre) bir alanı kaplamaktadır.

Doğa parkı, doğa yürüyüşü ve yüzme gibi açık hava aktivitelerine ek olarak fayton sürme ve günlük olarak bisiklet kiralama hizmeti sunmaktadır. Parkta açık bir kahvehane bulunmaktadır.

Heybeliada Sanatoryumu, Doğu Ortodoks Kilisesi Heybeliada Ruhban Okulu ve bir değirmen gibi tarihi yapılar, park alanında ziyaret edilebilecek yerlerdir.

Adaya Kabataş'tan saat 20 kilometre (12 mi; 11 nmi) yolcu feribotları ile ulaşılabilir. Bostancı'dan 10 kilometre (6,2 mi; 5,4 nmi) yaşında ve Kartal'dan 6,5 kilometre (4,0 mi; 3,5 nmi) mesafe.

İklim[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölgenin iklimi, Akdeniz ikliminden etkilenir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı azdır. Dominant rüzgâr yönü kuzeybatıdır. Rüzgârlar yıl boyunca etkili olup, Şubat ve Haziran aylarında kuzeybatı yönünde kuvvetli rüzgarlar esmektedir. Mevsimsel sıcaklıkları açısından gözlenen en düşük sıcaklık şubat ayında gözlenmiş olup 4,3 °C (39,7 °F) sıcaklığındadır. En yüksek sıcaklık da Temmuz ayında 31 °C (88 °F) kadardır. Bağıl nem, Haziran veya Temmuz aylarında bile %70'in altına düşmez.

Ekosistemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Flora

Tabiat parkının florası ağırlıklı olarak kızılçam (Pinus brutia), fıstık çamı (Pinus pinea), sahil çamı (Pinus pinaster), karaçam (Prunus spinosa), defne (Laurus nobilis), Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens), Güney manolyası (Magnolia grandiflora), Atlas sediri (Cedrus atlantica), Yenidünya (Eriobotrya japonica), Akdeniz çitlembik (Celtis australis), erguvan (Cercis siliquastrum), pembe kaya gülü (Cistus creticus),İspanyol süpürgesi (Spartium junceum), yaygın sarmaşık (Hedera helix), alev ağacı (Photinia serratifolia) ve Carpobrotus acinaciformis türlerini içerir.

Fauna

Doğa parkında gözlenen memeliler arasında sincap, kirpi, tavşan, köstebek vardır. Kuş türleri saksağan, serçe (Passer domesticus) ve kargadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Büyükada Tabiat Parkı, komşu ada Büyükada'nın doğusunda
  • Dilburnu Tabiat Parkı, Büyükada'nın batı yakasında

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]