Kirazlıbent Tabiat Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Parktan bir fotoğraf

Kirazlıbent Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Eyüpsultan ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Kirazlıbent Tabiat Parkı, Eyüpsultan'da Belgrad Ormanı içinde yer almaktadır. yaklaşık Bahçeköy'ün batısında ve Kemerburgaz'ın doğusunda yaklaşık 6 km (3,7 mil) uzaklıktadır. 2011 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından tabiat parkı ilan edilen bölge, Belgrad Ormanı içindeki dokuz tabiat parkından biridir. 1.914 hektar (4.730 akre) bir alanı kaplamaktadır. Bölge adını Osmanlı padişahı II. Mahmud (1808-1839) tarafından 1818 yılında Kirazlı Deresi üzerinde yaptırılan Kirazlıbent barajından almıştır.

Tabiat parkı, ziyaretçilerine piknik, yürüyüş, bisiklet gibi açık hava eğlence aktiviteleri sunmaktadır. Çocuklar için oyun alanları vardır. Ziyaretçiler ve araçlar için giriş ücretlidir.

Ekosistem[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitki örtüsü

Tabiat parkının ormanlık alanında bulunan bitkiler şunlardır: sapsız meşe (Quercus petraea), Kasnak meşesi (Quercus vulcanica), Anadolu kestanesi (Castanea sativa), gürgen (Carpinus betulus), karaçam (Pinus nigra), doğu kayını (Fagus orientalis), sarmaşık (Hedera helix), (Smilax excelsa), tavşanmemesi (Ruscus aculeatus) ve ağaç fundası (Erica arborea).

Fauna

Tabiat parkında gözlemlenen hayvanlar şunlardır: kızıl geyik, kızıl tilki, yaban domuzu, altın çakal, kirpi, sincap, kaplumbağa, saka, yoldan geçen ve saksağan.