Türkmenbaşı Tabiat Parkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkmenbaşı Tabiat Parkı

Türkmenbaşı Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır.

Sarıyer, Büyükdere ilçesi, PTT Evleri Mahallesi, Hacı Osman Bayırı Caddesi'nin batısında yer alan bölge 5.6 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. 1998 yılında Türkiye ve Türkmenistan'ın paylaştığı kültürel değerleri yüceltmek amacıyla kurulmuştur. Türkmenistan lider Saparmurat Niyazov'un (1940–2006) onuruna "Türkmenbaşı" olarak adlandırıldı.

Tabiat parkı, ziyaretçilerine günübirlik yürüyüş ve piknik gibi açık hava eğlence aktiviteleri sunmaktadır. Çocuklar için oyun alanı bulunmaktadır.

Ekosistem[değiştir | kaynağı değiştir]

Bitki Örtüsü

Tabiat parkının yaygın bitkisi çamdır. Dikkate değer diğer ağaçlar ise şunlardır: meşe (Quercus petraea), gürgen (Carpinus betulus), doğu çınarı (Platanus orientalis), Norveç ladini (Picea abies), Akdeniz servisi (Cupressus sempervirens), bal mersini (Celtis australis), muşmula (Mespilus germanica), boylu mazı (Thuja plicata), lavanta çalıları (Lavandula spica), kadıntuzluğu (Berberis vulgaris), parlak abelia (Abelia × grandiflora), pittosporum (Pittosporum tobira), karayemiş (Laurocerasus officinalis ağacı), koca yemiş (Arbutus unedo).

Fauna

Tabiat parkının ana faunasını kuş türleri oluşturmaktadır. Gözlemlenen kuş türleri ispinoz, saksağan, serçe, Batı küçük kargası ve ağaçkakandır. Diğer türler ise kertenkele ve sincaptır.