Oswald Spengler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Oswald Spengler
DoğumuOswald Arnold Gottfried Spengler
29 Mayıs 1880(1880-05-29)
Blankenburg, Braunschweig Dükalığı, Almanya
Ölümü8 Mayıs 1936 (55 yaşında)
Münih, Bavyera, Almanya
BölgesiBatı felsefesi
İlgi alanlarıTarih felsefesi
İmzası

Oswald Spengler (29 Mayıs 1880 - 8 Mayıs 1936), Alman tarih felsefecisi.

Tarihi kör bir doğa oyununa benzetip tarihte bir amaçlılık aramanın boşuna bir çaba olduğunu savunmuş olan Spengler, dünya tarihinin morfolojisini, felsefi ve bu arada biyolojik esaslara göre açıklamaya çalışmıştır. 14. yy. düşünürü İbn-i Haldun'un ürettiği Devlet Kuramını destekleyen Spengler'e göre, kültürler gelişigüzel doğar, gelişir ve ölürler. Ona göre, tüm dünya tarihinde 8 tip kültür çevresi ayırt edilebilir. Mısır, Babil, Hindistan, Çin, Antikite, Arap, Batı ve Meksika olarak belirlediği 8 kültür çevresinde, 1. Metafiziksel-dini yüksek kültürler, 2. Simgeci erken kültürler, 3. Sivil-geç kültürler diye üç gelişme basamağı ayırt etmiştir.

Spengler'in The Decline of the West (Batı'nın Çöküşü)[1] adlı en önemli eseri, başta batı düşünürleri olmak üzere dünya düşünce tarihi üzerinde çok etkili oldu. Spengler bu eserinde, "sivil-geç kültür" olarak tanımladığı Batı kültürünün bir çöküş aşamasında olduğunu savunmuştur.

İlk olarak Spengler'in ortaya koyduğu bir diğer ilginç görüşü de, büyük şehirler ile taşra arasında derin bir kültür ve uygarlık ayrımı yapmasıdır. Öyle ki bu ikisinin arasındaki farkın ülkeler arasındaki farktan büyük olabildiğini örnekleriyle göstermiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]