Shang Yang

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Shang Yang (商鞅, M.Ö. 390 – 338), Wei Yang olarak da bilinir. Aslen soyadı Gongsun, antik Çin filozofu, siyasetçi ve tanınmış Legalist bilginiydi.[1] Savaşan Devletler döneminde Wei'nin Zhou vasal eyaletinde doğdu,[1] Qin Devletine hizmet eden bir devlet adamı, şansölye ve reformcuydu. Burada politikalarının Qin devletini güçlendiren idari, siyasi ve ekonomik temelleri attığı ve sonunda Qin'in diğer altı rakip devleti fethetmesini sağlayarak Çin'i tarihte ilk kez Qin hanedanlığı altında merkezi bir yönetimde birleştirdi. Hem kendisinin hem de takipçilerinin Çin hukukçuluğu okulu için temel bir felsefi eser olan Lord Shang'ın Kitabı'na katkıda bulunduğunu düşünülmektedir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Antonio S. Cua (ed.), 2003, p. 362, Encyclopedia of Chinese Philosophy "The fifth important legalist, Shang Yang (Wei Yang, c. 390–338 B.C.E.), was born in Wei; his original surname was Gongsun."
  2. ^ Pines, Yuri, "Legalism in Chinese Philosophy", The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Winter 2014 Edition), Edward N. Zalta (ed.), 1.1 Major Legalist Texts, http://plato.stanford.edu/archives/win2014/entries/chinese-legalism/ 21 Mart 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Li Yu-ning, ShangYang's Reforms (ME Sharpe Inc., 1977).
  • Sterckx, Roel. Çin Düşüncesi. Konfüçyüs'ten Cook Ding'e. Londra: Penguen, 2019.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]