Antonio Negri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antonio Negri
Tam adıAntonio Negri
Doğumu1 Ağustos 1933(1933-08-01)
Padova, İtalya
Ölümü16 Aralık 2023 (90 yaşında)
Paris, Fransa
BölgesiBatı felsefesi
OkuluOtonomizm · Marksizm
İlgi alanlarıPolitika felsefesi · sınıf çatışması · Globalizasyon
Önemli fikirleriGlobalizasyon felsefesi  · imparatorluk felsefesi

Antonio Negri (1933, İtalya - 16 Aralık 2023, Paris, Fransa[1]), İtalyan felsefeci ve siyaset teorisyeni.[2][3]

Teorik tartışmalarla pratik mücadeleyi birleştirmeye çalışan Negri, küresel ve postmodern dönemde yeni bir siyasal özne inşa etmenin önemine vurgu yapmaktaydı.[4] Özellikle Michael Hardt ile birlikte yazdıkları İmparatorluk, Çokluk, Ortak Zenginlik serisi ile 2000'li yıllarında başlarından itibaren yeni tartışmaların belirleyicisi oldu.[5][6]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Negri 23 yaşında Alman tarihselciliği üzerine hazırladığı bitirme teziyle felsefe diplomasını aldıktan sonra iki yıl Benedetto Croce Tarihsel Çalışmalar Enstitüsünde çalıştı. 1959 yılında Hukuk profesörlüğüne hak kazandı ve 1967 yılına kadar Padova Üniversitesi'nde görev yaptı. 1967 yılında ayrıca Devlet Doktrinleri profesörü olarak atandı. Birçok yayımcılık faaliyetinde bulundu. İtalyan Sosyalist Partisi'nin yerel bir yayın organı olan Progresso Veneto dergisinin yöneticiliğini yaptı.Daha sonra sosyalistlerin Hristiyan Demokrat Partiy'le koalisyon yapması sonucu Negri bunu kabul etmeyerek partiden ayrıldı.Bu tarihten sonra Kızıl Defterler (Qaderni Rossi) adlı dergide yazmaya başladı. Bu sırada farklı felsefe dergilerinde de (Aut-Aut, Critical del Dretto) yazıları yayımlandı. Yeni bir siyasal oluşum çevresi olan Potere Operairo'da Negri önplana çıkan bir kuramcı oldu. Autonomia hareketi bu dönemde doğdu ve Negri bu ayaklanmanın sorumlularından biri olarak suçlandı. Bu suçlamalardan aklandı, ancak daha sonra, 1979 yılında, Kızıl Tugaylar'ın Aldo Moro'yu kaçırıp öldürmelerinin sonrasında yapılan soruşturmalara bağlı olarak suçlanıp tutuklandı. Negri'nin Kızıl Tugaylarla'la ilişkisi kanıtlanamadı. Buna rağmen dört buçuk yıl hapiste kaldı ve Radikal Parti'nin listesinden cezaevindeyken İtalyan Parlamentosu'na seçilerek serbest kaldı. Ancak dokunulmazlığı kaldırıldı ve Negri bunun sonucunda İtalya'yı terk etmek zorunda kaldı. 1997'ye kadar Fransa'da yaşadı ve o yıl İtalya'ya geri döndü. Kalan hapis cezasını çekmek için yeniden hapse konuldu.Birçok önemli ve çok ses getiren kitaplara imzasını attı (Marx Beyond Marx, Empire). Özelikle Michael Hardt ile birlikte yazdıkları İmparatorluk kitabı yeni bir sol düşüncenin teorik olarak geliştirilmesinde köşe taşı olarak değerlendirildi. Postmodern durum içinde yeni bir iktidar ve direniş teorisi oluşturmak Negri'nin felsefi ve siyasal hedefi olarak belirtilebilir.

Negri partneri Fransız filozof Judith Revel ile birlikte yaşadığı Paris'te 90 yaşında öldü.[1]

Önemli bazı kavramları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkçedeki kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Félix Guattari ile yazışmalar, Otonom Yayıncılık.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Toni Negri è morto, il leader di Autonomia Operaia è deceduto nella notte a Parigi". Repubblica (İtalyanca). 16 Aralık 2023. 17 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  2. ^ Atikoğlu, A. "Sol ile birlikte, burjuvazi de kaybediyor". T24. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  3. ^ Gökmen, Ö. "Antonio Negri: Düşünür ve Militan". korotonomedya. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  4. ^ Kayhan, İ. "Barbarlar İmparatorluğu İstila Ediyor (25 Eylül 2002)". Bianet. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  5. ^ Demirtaş, M. (2012). "Michael Hardt ve Antonio Negri: Yeni Bir Egemenlik Biçimi Olarak İmparatorluk ve Siyasetin Öznelerinin Yeniden Kavramsallaştırılması". Spectrum. 4 (2). ss. 73-87. 
  6. ^ Uyurkulak, S. (2023). "THE POLITICAL ONTOLOGY OF MICHAEL HARDT AND ANTONIO NEGRI". Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 33 (1). ss. 125-134.