Linux dağıtımları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ana Linux dağıtımlarının geliştirilmesinin zaman çizelgesi [1]

Bu sayfada, kategorize edilmiş bir liste şeklinde önemli Linux dağıtımları hakkında genel bilgiler mevcuttur. Dağıtımlar, kökü olan ana dağıtım veya paket yönetim sistemine göre sınıflandırılır.

RPM tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Red Hat soy ağacı

Red Hat Linux ve SUSE Linux, bugün birkaç paket yönetim sisteminde kullanılan .rpm dosya biçimini kullanan asıl ana dağıtımlardı. Bunların her ikisi de daha sonra ticari ve topluluk destekli dağıtımlara ayrıldı. Red Hat Linux, Fedora adlı topluluk destekli ancak Red Hat sponsorluğundaki bir dağıtıma ve Red Hat Enterprise Linux adlı ticari olarak desteklenen bir dağıtıma bölünürken, SUSE openSUSE ve SUSE Linux Enterprise'a bölündü.

Dağıtım Tanım
Red Hat Linux Fedora Core ve Red Hat Enterprise Linux olarak ikiye ayrılmıştır. Bölünmemiş dağıtımın son resmi sürümü Mart 2003'te Red Hat Linux 9 idi.
CentOS RHEL'in açık kaynak olarak tasarlanmış ve sunucular için çok uygun olan topluluk destekli Linux dağıtımı. Şu an Red Hat sponsorluğundadır.[2]
Fedora Red Hat sponsorluğunda topluluk destekli Linux dağıtımı.
openSUSE SUSE tarafından desteklenen, topluluk tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı. Standart kurulumlardaki tüm kodların Linux çekirdek Modülleri de dahil olmak üzere özgür yazılım olmasını sağlamak için katı bir politika uygular. SUSE'nin Linux Enterprise Server ürünlerinin tümü, openSUSE projesinden çıkan kod tabanı temel olarak almıştır.
Mandrake Linux İlk sürüm, Temmuz 1998'de Red Hat Linux (sürüm 5.1) ve KDE 1 temellidir. O zamandan beri Red Hat'in dağıtımından uzaklaştı ve tamamen ayrı bir dağıtım haline geldi. Ad, çoğunlukla sistem yapılandırmasını kolaylaştırmak için bir dizi orijinal araç içeren Mandriva olarak değiştirildi. Mandriva Linux, yeni kullanıcılar için kullanım kolaylığına odaklanmak isteyen Gaël Duval'ın fikriydi.

CentOS/RHEL tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
AlmaLinux Red Hat Enterprise Linux yeniden yapılandırması olarak topluluğun %100 sahip olduğu ve yönettiği alternatif bir CentOS . AlmaLinux OS Foundation tarafından yönetilir.
Asianux Red Flag Software Co., Ltd., Miracle Linux Corp. and Haansoft, INC.,. tarafınca ortak olarak geliştirilen, Çince, Japonca ve Korece desteğe odaklanmış bir Linux dağıtımı
ClearOS Küçük ve orta ölçekli işletmelerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir Linux dağıtımı.
Fermi Linux LTS Scientific Linux temellidir.[3]
Miracle Linux Cybertrust Japan Co., Ltd. tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı, Red Hat Enterprise Linux ile uyumlu olmayı amaçlamaktadır.
Oracle Linux Oracle tarafından desteklenmektedir. Red Hat Enterprise Linux ile tam uyumlu olmayı hedefler.
Red Flag Linux Çin'de geliştirilmiş ve Çin pazarı için optimize edilmiş bir Linux dağıtımı. Asianux temellidir.
Rocks Cluster Distrubution Bulut bilişimi destekleyen yeni bir sürümle, Yüksek Performanslı Bilgi İşlem bilgisayar kümesi oluşturmak için bir Linux dağıtımı. Red Hat Enterprise Linux temelidir, ancak kümeler (HPC), Bulut ve Veri Ambarı (geliştirme aşamasında) için büyük çok düğümlü heterojen sistemleri desteklemek için uzantılara sahiptir.
Rocky Linux Şu anda CentOS kurucusu Gregory Kurtzer tarafından geliştirilmekte olan bir Linux dağıtımı, Red Hat Enterprise Linux ile uyumlu olmayı hedefliyor.
Scientific Linux Fermi Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı ve Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü (CERN) tarafından ortaklaşa geliştirilen ve Red Hat Enterprise Linux ile uyumlu ve ortak temalli olmayı hedefleyen, artık geliştirilmesi durmuş bir Linux dağıtımı.
Amazon Linux 2 Amazon Linux 2, Amazon Elastic Compute Cloud'da (Amazon EC2) kullanım için bir Amazon Machine Image (AMI) olarak mevcuttur. Ayrıca, bir Docker konteyner görüntüsü ve Çekirdek Tabanlı Sanal Makine (KVM), Oracle VM VirtualBox, Microsoft Hyper-V ve VMware ESXi'de kullanım için sanal makine görüntüsü olarak da mevcuttur.

Fedora tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Fedora soy ağacı

Fedora, topluluk tarafından desteklenen bir dağıtımdır. Tamamen özgür yazılım sistemini sürdürürken en son yazılımı sağlamayı amaçlar.[4]

Dağıtım Tanım
Berry Linux Japonca ve İngilizce desteği olan orta ölçekli Fedora tabanlı bir dağıtım.
BLAG Linux ve GNU Tamamen özgür bir dağıtım.
EnGarde Secure Linux Güvenli olacak şekilde tasarlanmış yalnızca sunucu dağıtımı.[5]
Fuduntu Fedora ve Ubuntu arasında uyumlu olacak şekilde tasarlanmıştır.
Hanthana En çok aranan birçok uygulamanın yerleşik olarak kurulu olduğu, İnternet'e sık sık erişemeyen Sri Lankalı bilgisayar kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış bir dağıtımdır.
Korora Başlangıçta, manuel yapılandırma yerine kurulum komut dosyalarını kullanarak bir Gentoo sisteminin kolay kurulumunu amaçladı. Şimdi Fedora temellidir.
Linpus Linux Çin pazarına odaklanmış, Linpus Lite ile birlikte netbook pazarına odaklanmıştır.
Linux XP GNOME kullanarak Windows ortamını taklit etmek için tasarlanmış Fedora tabanlı shareware dağıtımı.
MeeGo Cep telefonları (özellikle Nokia N9) ve tabletler için tasarlanmış Intel ve Nokia tarafından geliştirilmiştir. Maemo ve Moblin temellidir.
Moblin Intel Atom işlemcisi temel alınarak geliştirilmiştir edilmiştir; Intel ve (geçici olarak) Nokia etkinlikleri birleştirdiğinde Meego olarak adı değişmiştir.
Network Security Toolkit Rutin güvenlik ve ağ tanılama ve izleme görevlerini gerçekleştirmek için güvenlik ve ağ araçlarına sahip canlı bir CD/DVD.
Qubes OS Masaüstü kullanıcıları için güvenliğe odaklanmıştır. YUM altında güncellemesi yapıldığı söylenen "eski" bir Fedora sürümüne temellidir.
Red Star OS Kore Bilgisayar Merkezi'nde (KCC) geliştirilen Kuzey Kore'ye ait bir Linux dağıtımı. Yalnızca Kore dilinde, Kuzey Kore terminolojisi ve yazımıyla yerelleştirilmiş olarak sunulur.
Russian Fedora Remix Fedora'nın yeniden düzenlenmiş bir hali.
Sugar-on-a-Stick Linux Başlıca Her çocuk için dizüstü bilgisayar projesi için tasarlanmış bir eğitim işletim sistemi.
Trustix Güvenlik odaklı bir Linux dağıtımı.[6]
Yellow Dog Linux PowerPC platformu için.

openSUSE tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
SUSE Linux Kurumsal Masaüstü Daha önceki adı Novell Linux Desktop idi. SUSE tarafından sağlanan ve kurumsal pazarı hedefleyen masaüstü odaklı bir Linux dağıtımı.
SUSE Linux Enterprise Server SUSE tarafından sağlanan ve iş piyasasını hedefleyen sunucu odaklı bir Linux dağıtımı.
SUSE Studio SuSE stüdyosu, KIWI üzerindeki HTML5 ön yüzüdür.
GeckoLinux Şık ve kullanıma hazır masaüstü kullanılabilirliğine odaklanan bir dağıtım. openSUSE Leap ve Tumbleweed'e dayalı Static ve Rolling sürümleri olarak mevcuttur.

urpmi tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
Mandriva Linux 2011'de durdurulan açık kaynak dağıtımı(istisnalar hariç).
Mageia Bir topluluk Linux dağıtımı, Mandriva Linux'un ücretsiz sürümlerinin durdurulmasına yanıt olarak başlangıçta Mandriva Linux'tan çatallanmıştır.
ROSA Linux Üç farklı sürümde mevcut olan bir Rus dağıtımı: ROSA Desktop Fresh, ROSA Enterprise Desktop ve ROSA Enterprise Linux Server, son ikisi ticari kullanıcıları hedefliyor. Masaüstü sürümleri Adobe Flash Player, multimedya kodek bileşenleri ve Steam gibi sahipli yazılımlarla birlikte gelir.
OpenMandriva OpenMandriva Derneği tarafından geliştirilmiş bir Mandriva Linux çatalı.
Unity Linux Özel dağıtımlar için bir temel olması amaçlanan Linux dağıtımı.

apt-rpm tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

PCLinuxOS Bir yuvarlanan sürüm Linux Live CD dağıtımı. Asıl olarak Mandrake 9.2'ye dayanmaktadır. Daha sonra Mandriva 2007'ye göre yeniden düzenlendi.
Vine linux Asıl olarak Red Hat Linux temelli bir Japon dağıtımı.
ALT Linux ALT Linux, Linux çekirdeği ve Sisyphus paketleri deposu üzerine kurulmuş bir dizi RPM tabanlı işletim sistemidir. ALT Linux, ALT Linux Team geliştiricileri topluluğu ve ALT Linux Ltd. tarafından ortaklaşa geliştirilmiştir.

Bağımsız RPM dağıtımları[değiştir | kaynağı değiştir]

zypp, Fedora, urpmi ve apt-rpm türevleri hariç, .rpm paketlerini kullanan dağıtımlar.

Dağıtım Tanım
Caldera OpenLinux Başlangıçta Caldera tarafından tanıtılan ve daha sonra yan kuruluşu Caldera Systems tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımı. Daha sonra Caldera International (SCO'yu satın alan ve adını The SCO Group olarak değiştiren) tarafından geliştirildi. Dağıtım artık geliştirilmiyor. Son sürüm: 3.1.1 – 30 Ocak 2002
cAos Linux Genel amaçlı bir Linux dağıtımı. Düşük ek yüke sahip olacak, eski donanımlarda çalışacak ve kolayca özelleştirilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır.
Turbolinux Aslen Red Hat Linux'a dayanmaktadır.

DEB tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Debian soy ağacı

Debian Linux, özgür yazılımı ön plana alan bir dağıtımdır. Birçok donanım platformunu destekler. Debian ve Debian temelli dağıtımlar, .deb paket biçimini [7] ve dpkg paket yöneticisini ve ön uçlarını (apt veya synaptic gibi) kullanır.[8]

Debian tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Distribution Description
Astra Linux Rus Ordusu için yüksek güvenlik amaçlı geliştirilmiş bir dağıtım.
Bharat Operating System Solutions (BOSS) Bir Hint Linux dağıtımı.[9]
Canaima Bir Venezuela Linux dağıtımı.[10]
Corel Linux Xandros Linux tarafından satın alınan kısa ömürlü ticari masaüstü bir Linux dağıtımı.[11]
CrunchBang Linux Openbox pencere yöneticisi ve tint2 panelini GTK+ uygulamaları ile sunan Debian Stable tabanlı küçük Linux dağıtımıdır. Şubat 2015 tarihi itibarıyla CrunchBang'in geliştirilmesi sona ermiştir.[12]
Deepin Wuhan Deeping Technology Co. tarafından geliştirilen Debian temelli Çin Linux dağıtımı.
Devuan 2014 senesinde başlayan ana hedefi kullanıcıya systemd paketlerinin ayrıştırılarak bir init sistemi sunma imkanı olan bir Debian çatalı.[13]
Dreamlinux Geliştirilmesi durmuş bir Brezilya Linux dağıtımı.
Emdebian Grip Sınırlı kaynağı olan gömülü sistemlerde kullanılmak üzere tasarlanmış, Debian'a dayalı ve onunla uyumlu, az yer kaplayan Linux dağıtımı.[14]
Finnix Birden fazla sayıda mimari için mevcut olan küçük sistem-yönetimi amaçlı canlı CD.[15]
gNewSense İlk başta Ubuntu sonradan Debian temelli olup Özgür Yazılım Vakfı sponsorluğu ile geliştirilmiştir. Amacı kullanıcı dostu olmak ile, tüm sahipli ve özgür olmayan yazılımların kaldırılmasıdr
Gnoppix Linux Gnoppix, Debian tabanlı masaüstü sistemleri için optimize edilmiş olan Kali Linux temellidir.[16]
grml Sistem kurtarma için Canlı CD[17]
HandyLinux Eski bilgisayar kullanıp Windows sistemleri yavaşlayan yaşlı kişiler için tasarlanmıştır
Kanotix Elverişli komutlar ve kullanım kolaylığı sağlayan arayüzüne odaklanan KDE ve LXDE kullanan masaüstü için kurulabilir canlı DVD/CD.[18]
Knoppix Debian'ın ilk canlı CD (daha sonra DVD) sürümü.
Kurumin Daha önce, Knoppix dağıtımının Debian ile değiştirilmiş ve Brezilyalı kullanıcılar için tasarlanmış bir sürümüydü.
LEAF Project The Linux Embedded Appliance Framework. Modemler, güvenlik duvarları ve diğer aletler için geliştirilmiş küçük, disket tabanlı bir dağıtımdır.[19]
LiMux An ISO 9241 endüstri iş yeri sertifikalı, Almanya Münih şehrinde kullanılan bir Linux dağıtımı.[20]
LMDE Ubuntu'nun herhangi bir ögesini kullanmayan Debian tabanlı Linux Mint sürümü. Ubuntu'nun bakımının durdurulması veya temel Mint dağıtımını etkileyen başka bir sorun olması durumunda sürekliliği sağlamak için bakımı sürdürülür.[21]
Maemo Nokia N800, N810 ve Nokia N900 internet tabletleri gibi el cihazları ile diğer Linux çekirdeği temelli cihazlar için bir geliştirme platformudur.[22]
MEPIS Kullanım kolaylığına odaklanır. Ayrıca antiX isimli hafif bir çeşidi de içerir. antiX, kısıtlı donanım imkanlarına sahip eski bilgisayarlarda kullanılması amaçlanmıştır. Ayrıca 'Debian Stable' tabanlı MX Linux isimli bir Xfce dağıtımı da mevcuttur.
MintPPC PowerPC bilgisayarlar içindir.MintPPC'nin bazı Linux Mint Debian Edition kodlarını kullanmasına rağmen, Linux Mint değildir.[23]
Musix GNU+Linux Müzik prodüksiyonu, grafik tasarımı, ses, video düzenleme ve diğer görevler için hazırlanmıştır. Sadece özgür yazılım kullanılarak hazırlanmıştır.
NepaLinux Debian ve Morphix tabanlı Nepalce dilinde masaüstü kullanımına odaklanan bir dağıtım.[24]
OpenZaurus Sharp Zaurus PDA için Debian paketleri ve ROM imajı. Ångström dağıtımı yerine geçmiştir.[25]
Pardus UEKAE(TÜBİTAK) tarafından geliştirilmiştir. 2013 öncesine kadar paket yöneticisi olarak PISI ve yapılandırma aracı olarak COMAR yazılımlarını kullanmaktaydı. 2013 ve sonrasında ise Debian'ı temel almaya başlamıştır.
PelicanHPC Bilgisayar kümesi kullanımına adanmıştır.[26]
Q4OS Trinity ve Plasma masaüstü ortamları ile beraber gelen hafif Linux dağıtımı.[27]
Raspberry Pi OS Önceden Raspbian olarak bilinen masaüstü-odaklı dağıtım. Raspberry Pi Vakfı tarafından kendi düşük güç tüketimli tek devreli Raspberry Pİ bilgisayar ailesi için geliştirilmiştir.
Sacix Sacix, orijinal olarak Brezilya'nın São Paulo kentindeki Telecentres projesinin eğitim ve özgür yazılım yayılım hedeflerini desteklemek için oluşturulmuş bir Debian Pure Blend'dir.
Skolelinux Artık Debian EDU'nun eşanlamlısı olarak taban noktası olan Norveç'ten bir Linux dağıtımı. Okullar için geliştirilmiş hafif bir istemci içerir.[28]
Slax (since version 9.2.1[29]) Artık Debian tabanlı olan düşük güç tüketimli bilgisayarlar için hafif bir Linux dağıtımıdır. İndirme boyutu 300 MB olarak neredeyse Puppy Linux'un aynısı kadardır. RAM'den, canlı CD'den, USB'den veya sabit sürücüden çalıştırılabilir. Önceden Slackware tabanlı idi.
SolydXK Kararlılık, güvenlik ve kullanım kolaylığına odaklanan XFCE ve KDE masaüstü.[30]
SparkyLinux Hafif masaüstü ortamı olarak düzenlenmiş kullanıma hazır, Debian tabanlı Linux dağıtımı. Sparky, sahipli yazılım olan İS'lerini açık kaynaklı olarak değiştirmek isteyen tüm kullanıcılara yöneliktir.
Sunwah Linux Çin Linux dağıtımı
The Amnesic Incognito Live System (TAILS) "Unutkan Gizli Canlı Sistem" veya Tails, tüm giden bağlantıları Tor aracılığı ile yapmaya zorlayan gizliliği ve anonimliği koruyan bir dağıtımdır.[31]
TurnKey GNU/Linux Sunucu tipi kullanım senaryolarında kullanım kolaylığı için optimize edilmiş Debian tabanlı açık kaynaklı proje ailesidir.[32] 2012'den beri Debian tabanlıdır; önceden Ubuntu tabanlı idi.
Twister OS Raspberry Pi OS tabanlı Raspberry Pi, RK3399 CPU, and x86_64 mimarilerinde kullanılması için amaçlanmış diğer İS'ler temelli Xfce temalarını kullanan bir dağıtımdır.
Ubuntu Temeli Debian olan açık kaynaklı ve özgür işletim sistemi ve Linux dağıtımı.
Univention Corporate Server Univention GmbH, Almanya şirketi tarafından hazırlanmış entegre BT altyapısı ve kimlik yönetim sistemi özellikleri sunan kurumsal dağıtım. Beş kişiye kadar deneme amaçlı ve özel kullanım için olmak üzere ücretsiz bir şekilde indirilebilir.[33]
Webconverger Debian Live tabanlı sadece tarayıcı barındıran Google Chrome OS benzeri bir dağıtım. Ancak Firefox ve dwm kullanması ile kullanıcı girişi olmaması, özel donanım gerektirmemesi ve kamusal alanlar için tasarlanmış olması gibi özellikleri mevcuttur.[34]
Vyatta Yönlendirme, güvenlik duvarı, VPN, izinsiz giriş önlemesi ve fazlasını içeren ticari açık kaynaklı

işletim sistemidir. Açık kaynaklı Cisco ikamesi olması için tasarlanmıştır.

VyOS Ücretsiz yönlendirme platformu. VyOS'un standart olarak amd64, i586 ve ARM sistemlerde çalışabildiğinden ötürü bulut yerleştirmeleri için yönlendirici ve güvenlik duvarı platformu olarak kullanılabilir.

Debian tabanlı (güvenlik odaklı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
BackTrack Offensive Security tarafından geliştirildi ve sızma testi için tasarlandı.[35] Mart 2013'te, Offensive Security ekibi BackTrack'i Debian dağıtımı için yeniden oluşturdu ve Kali Linux adı altında yayınladı.[36]
gLinux gLinux, Google Çalışanları için kullanılan bir Linux Dağıtımıdır .
Kali Linux Sızma testi için kullanılan, tamamen özelleştirilebilir bir işletim sistemi olacak şekilde hazırlanmıştır Debian GNU/Linux tabanlıdır ve çoğunlukla güvenlik uzmanları tarafından kullanılır [37]
Parsix EOL
[38]
Kişisel bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için optimize edilmiştir. Debian test sürümünü temel alınarak geliştirilmiştir ve güvenlik desteği ile birlikte gelir.[39]
PureOS Gizlilik, güvenlik ve rahatlığa odaklanan Debian tabanlı bir Linux dağıtımı.[40][41][42][43]
Astra Linux Rus ordusunun, diğer silahlı kuvvetlerin ve istihbarat teşkilatlarının ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirilmiş Russian Linux tabanlı bilgisayar işletim sistemi.[44] Rus bilgi sınıfında "çok gizli" seviyesine kadar veri koruması sağlar. Rusya Savunma Bakanlığı, Teknik ve İhracat Kontrolü Federal Servisi [45] ve Federal Güvenlik Servisi tarafından resmi olarak onaylanmıştır.[46]
Parrot OS Sızma testi yapanlar tarafından kullanılan Debian tabanlı bir Linux dağıtımı.

MEPIS tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
antiX Nispeten hafiftir ve eski bilgisayarlar için uygundur, ayrıca çekirdek ve uygulamaların yanı sıra Aptitude ve Debian uyumlu depolar aracılığıyla güncellemeler ve eklemeler sağlar.
MX Linux Basit yapılandırma, yüksek kararlılık, sağlam performans ve orta büyüklükte ayak izi sunan, antiX'in temel bileşenlerine sahip ve Xfce kullanan Debian Stable temelli orta ağırlıkta bir işletim sistemi.[47]

Knoppix tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Knoppix soy ağacı

Knoppix'in kendisi Debian temellidir. Otomatikleştirilmiş donanım yapılandırması ve sürücüden yüklenirken sıkıştırılmış geniş bir yazılım seçeneği sunan canlı bir dağıtımdır.[48]

Dağıtım Tanım
Canis Linux Türk yapımı işletim sistemidir. Desteklenen tek dil Türkçedir.
Damn Small Linux Eski donanımlarda çalışmak üzere tasarlanmış küçük bir Linux dağıtımı. Düşük bellek gereksinimleri nedeniyle sanal makinelerde yaygın olarak kullanılır.[49]
Feather Linux CD veya USB flash sürücüden önyükleme yapılarak kullanılır. Knoppix tabanlı donanım algılama ve Fluxbox pencere yöneticisini kullanır.
Hikarunix Yalnızca Go oyununu incelemek ve oynamak için bir Linux dağıtımı. Damn Small Linux temelli.

Ubuntu tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ubuntu aile ağacı

Ubuntu, hem masaüstü hem de sunucularda düzenli sürümler, tutarlı bir kullanıcı deneyimi ve ticari desteğe sahip olacak şekilde tasarlanmış Debian temelli dağıtımdır.[50]

Resmi dağıtımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu Ubuntu çeşitleri, orijinal Ubuntu'dan farklı bir dizi paket kurar, ancak Ubuntu ile aynı depolardan ek paketler ve güncellemeler aldıklarından, her biri için aynı yazılımın tümü kullanılabilir.[51]

Dağıtım Tanım
Kubuntu Ubuntu'da varsayılan olarak kullanılan GNOME (veya Unity) masaüstü ortamı yerine KDE kullanan Ubuntu Linux'un resmi bir türevi.[52]
Lubuntu LXQt masaüstü ortamını kullanan "daha hafif, daha az kaynak tüketen ve daha enerji verimli" olan Ubuntu işletim sisteminin resmi bir türevi (18.10'dan önce LXDE kullanıldı).[53][54][55]
Ubuntu Budgie Budgie kullanan Ubuntu'nun resmi bir türevi.
Ubuntu Kylin Çin pazarına yönelik resmi bir türev.
Ubuntu MATE Ubuntu'nun resmi bir türevi olan MATE, artık kullanılmayan GNOME 2 kod tabanından çatallanan ve masaüstü metaforunu ön plana çıkartır.[56]
Ubuntu Server Sunucularda ve IBM ana bilgisayarlarında kullanılmak üzere yapılmış resmi bir türev. Ubuntu Sunucusu postaları yönetir, yazıcıları kontrol eder, dosya sunucusu görevi görür, LAMP'i barındırabilir ve daha fazlasını yapabilir.[57]
Ubuntu Studio Ubuntu'ya dayalı, ses, video ve grafik editörlerine yönelik multimedya oluşturma için açık kaynaklı uygulamalar sağlar.[58]
Xubuntu Xfce kullanan Ubuntu'nun resmi bir türevi. Xubuntu, daha az güçlü bilgisayarlarda veya daha hızlı sistemlerde yüksek verimli bir masaüstü ortamı arayanlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve çoğunlukla GTK uygulamalarını kullanır.[59]

Durdurulan resmi dağıtımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
Edubuntu İlk ve orta öğretim için hedeflenen eksiksiz bir Linux tabanlı işletim sistemi. Eski sürümler, topluluk tabanlı destekle ücretsiz olarak kullanılabilir. Edubuntu topluluğu, Edubuntu Manifestosu'nda yer alan fikirler üzerine kurulmuştur: özellikle eğitim için olan yazılımlar ücretsiz olmalıdır ve bu yazılım araçları insanlar tarafından kendi yerel dillerinde ve her türlü engele rağmen kullanılabilir olmalıdır.[60]
Gobuntu Gobuntu, tamamen özgür yazılımdan oluşan bir dağıtım sağlamayı amaçlayan Ubuntu işletim sisteminin resmi bir türeviydi. Resmi olarak 10 Temmuz 2007'de Mark Shuttleworth tarafından açıklandı ve Gobuntu 7.10'un günlük yapıları halka açık olarak yayınlanmaya başladı. Proje 8.04'ün piyasaya sürülmesiyle sona erdi ve o zamandan beri ana hat Ubuntu ile bir 'özgür yazılım' seçeneği olarak birleştirildi.[61]
Mythbuntu Ubuntu ve MythTV'ye dayanarak, TV kaydı ve medya merkezi olarak hareket etmek için uygulamalar sağlar.[62] 4 Kasım 2016'da geliştirme ekibi, yetersiz geliştiricilere atıfta bulunarak Mythbuntu'nun ayrı bir dağıtım olarak sona erdiğini duyurdu.
Ubuntu for Android Android telefonlarla kullanım için tasarlanmıştır. Artık aktif geliştirme aşamasında değil.
Ubuntu GNOME Eskiden resmi bir Ubuntu varyantı olan [63] ancak varsayılan masaüstü olarak GNOME Shell'i ve görüntü yöneticisi olarak GDM'yi kullanan ana Ubuntu 17.10'dan bu yana, bu dağıtım ana sürümlerle birleştirildi.[64]
Ubuntu JeOS "Just Enough OS" - "özellikle sanal cihazlar için yapılandırılmış verimli bir değişken [...]" olarak tanımlandı.[65] Ubuntu 8.10'un piyasaya sürülmesinden bu yana, standart Ubuntu Sunucu Sürümünün bir parçası olarak bir seçenek olarak dahil edilmiştir.
Ubuntu Mobile Mobil cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanmış gömülü bir işletim sistemi. İşletim sistemi, grafik ön ucu olarak maemo'dan Hildon'u kullanacak. Ubuntu Touch, Ubuntu Mobile'ın halefidir.
Ubuntu Netbook Edition Netbook Edition, Intel Atom işlemci kullanan netbook'lar için tasarlanmış resmi bir Ubuntu türeviydi. Ubuntu 11.04'ten başlayarak, Ubuntu Netbook Edition, masaüstü sürümüyle birleştirildi.[66]
Ubuntu Touch Dokunmatik ekranlı cihazlarla kullanım için tasarlanmıştır.
Ubuntu TV TV'lerle kullanım için tasarlanmıştır.

Üçüncü taraf dağıtımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi olmayan çeşitler ve türevler Canonical Ltd. tarafından kontrol edilmez veya yönlendirilmez ve genellikle farklı amaçlara sahiptir.

Distribution Description
BackBox BackBox, Ubuntu temelli bir Linux dağıtımıdır. Sızma testleri ve güvenlik değerlendirilmesi amacıyla geliştirilmiştir. Her zaman en çok kullanılan ve en iyi bilinen etik korsanlık araçlarının en son kararlı sürümüne güncellenen kendi yazılım havuzları sayesinde hızlı, kullanımı kolay ve minimal ancak eksiksiz bir masaüstü ortamı sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.[67]
BackSlash Linux BackSlash Linux, Hindistan'daki kişisel bilgisayarlar için AMD64 ve Intel x64 mimarilerine yönelik Ubuntu ve Debian-temelli olacak şekilde geliştirilmiş bir dağıtımdır. Özgür yazılım tabanlı olup işletim sisteminin her yeni sürümü Disney'in gişe rekortmeni Frozen filmindeki bir karakterden adını alır.[68]
Bodhi Linux Moksha masaüstü ortamını kullanan ve minimum düzeyde önceden kurulmuş yazılım veya düşük sistem gereksinimlerini isteyen kullanıcıları hedefleyen Ubuntu tabanlı bir Linux dağıtımı.[69]
Cub Linux Chrome OS'un masaüstü görünümünü ve işlevselliğini taklit etmek için geliştirilmiş bir Ubuntu temelli dağıtımdır.[70][71][72]
DNALinux (based on Ubuntu after version 0.592[73]) Biyoinformatik yazılımları çalıştırması için tasarlanmış küçük bir Linux dağıtımı. BLAST ve EMBOSS dahildir. Ubuntu'ya geçtikten sonra Canlı CD olarak yayımlandı. Fakat şu an, bulut-tabanlı bir hizmet haline gelmiştir.
dyne:bolic Multimedya (ses ve video) prodüksiyonuna yönelik canlı CD, ancak medya ile ilişkili olmayan uygulamalar (kelime işlemcisi, masaüstü yayımlayıcı gibi) ile birlikte gelir.[74]
EasyPeasy Netbooklar için tasarlanmış bir Ubuntu çatalı[75]
Eeebuntu Özellikle Eee PC serisi netbooklar için geliştirilmiş Debian tabanlı dağıtımdır. Daha sonra adı Aurora OS olarak değişmiştir.[76]
Element OS HTPC'ler için yapılmış Xubuntu tabanlı bir dağıtımdır.
elementary OS Teknolojiye uzak kişilere odaklanmış bir dağıtmdır. İstediğini öde modeli mevcuttur.[77]
Emmabuntüs Emmaüs Topluluklarına bağışlanan bilgisayarların yeniden paketlenmesini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Xubuntu'ya dayanmaktadır.[78]
GalliumOS GalliumOS, Chrome OS cihazları için bir hazırlanmış bir Linux dağıtımıdır. Topluluk destekli GalliumOS projesi tarafından geliştirilmiştir. Gallium, Xubuntu tabanlıdır ve Ubuntu yazılım depoları ile olan uyumluluğunu sürdürmektedir[79]
GendBuntu Fransa Ulusal Jandarması tarafından kullanılması için uyarlanmış bir sürüm.
Goobuntu Google tarafından şirket içinde kullanılmak üzere hazırlanmış bir Ubuntu-tabanlı dağıtımdır.
gOS GNOME masaüstü ortamının, daha çok Mac OS X gibi gözükmesi adına kullanıcı arayüzü geliştirilmesi yapılmıştır. Ayrıca Google Apps, Picasa, Google Gadgets, diğer web-tabanlı uygulamalar ve Wine 1.0 kurulu olarak gelmektedir. Artık geliştirilmesi devam etmemektedir.
Joli OS Joli OS (önceki adı Jolicloud) geliştirme ve Beta-öncesi test aşamasındadır. Debian ve Ubuntu 9.10 tabanlıdır ancak disk boyutu, hafıza ve ekran boyutu gibi unsurlarda daha zayıf bilgisayarlar için daha uygun hale getirilmiştir. Göreceli olarak düşük-güç tüketen netbook bilgisayarlarda çalışması için tasarlanmıştır.[80]
Karoshi Okullarda kullanılmak için tasarlanmış önceden PCLinuxOS tabanlı dağıtım[81]
KDE neon KDE'nin geliştirilmesine odaklanmıştır. Son sürüm yazılım paketlerinin kaynağını doğrudan KDE'den almasına ve programcılara yeni özelliklere erken erişim sunma gibi hususlara ancak potansiyel olarak yazılım hatalarına karşı daha fazla duyarlılık pahasına önem vermiştir.[82]
LiMux Münih, şehir konseyi tarafından oluşturulmuş bir projedir.
Linux Lite Linux Lite'nin amacı, Windows kullanıcılarına Linux'u tanıtmaktır ve konforlu ve kullanışlı kullanıcı deneyimi sunmaktır. Hafif, yüksek derecede uyumlu ve tamamen işlevsel bir ortam isteyen yeni Linux kullanıcıları için basit ve uygun olmak üzere tasarlanmıştır.[83]
Linux Mint Linux Mint, sürüm-döngüsünü Ubuntu'nun uzun dönemli desteği ile eşzamanlı hale getirmekle birlikte masaüstü kullanıcıları için kullanıcı dostu olması için düzenlenmiştir.[84] Linux Mint Debian Edition (LMDE), Mint'in "Debian stable" tabanlı sürümüdür. Amacı, Ubuntu'nun iptal olması durumunda Debian temel paketlerini/çekirdeğini kullanmaktır. Ayrıca Mint geliştiricileri tarafından kendi Cinnamon masaüstü ortamlarını geliştirmek için kullanılmaktadır.
LinuxMCE Linux Media Center Edition, derinlemesine HTPC işlevselliği ve ev otomasyonu sağlayan Kubuntu tabanlı bir dağıtımdır.[85]
LinuxTLE Tayland Linux dağıtımı. Geliştirilmesi durmuştur.
LliureX Generalitat Valenciana tarafından bir dağıtım[86]
LXLE Linux Lubuntu temelli, LXDE masaüstü ortamını kullanan hafif bir Linux dağıtımıdır.[87]
MAX MAdrid LinuX. Eğitimde kullanılır.[88]
Molinux İspanya'daki Castile-La Mancha topluluğunu tanıtmak için hazırlanmış Ubuntu tabanlı bir dağıtımdır.[89]
Netrunner Blue Systems (ayrıca Kubuntu ve LinuxMintKDE'nin sponsoru olmaktadır) tarafından geliştirilmiş bütün yazılımları ve kodekleri kurulu Kubuntu tabanlı bir dağıtımdır.[90]
Nova Küba devlet destekli Havana'daki Bilgi Bilimleri Üniversitesi'nde geliştirilmiştir. Önceden Gentoo tabanlı idi.
OpenGEU Enlightenment pencere yöneticisi ile birlikte gelen Ubuntu temelli dağıtım. Önceden Geubuntu olarak bilinirdi.[91]
Peppermint OS Chromium Web tarayıcısını kullanan kendi Ice Framework'ü ile bulut uygulamalarında kullanım amaçlı hafif bir LXDE arayüzlü dağıtım.[92]
Pinguy OS Daha önce hiç Linux kullanmamış kişiler için veya Ubuntu tabanlı dağıtım kurulumunu değiştirmek zorunda kalmadan kullanıma hazır çalışan bir işletim sistemi isteyen kişiler için Ubuntu tabanlı bir dağıtım.[93]
Pop! OS System76 tarafından öncelikle kendi ürettikleri donanım için geliştirilmiş Ubuntu-tabanlı bir dağıtım
Poseidon Linux Akademik ve bilimsel kullanım için. Ubuntu temelli olup GIS/harita, nümerik modelleme, 2B/3B/4B görselleştirme, istatistikler, basit ve karmaşık görseller oluşturmak için araçlar, programlama dilleri gibi özellikleri barındıran bir dağıtım.
Sabily Müslümanlar için tasarlanmış Ubuntu tabanlı bir dağıtım. (Önceki adı Ubuntu Muslim Edition)[94]
Trisquel GNU/Linux Hiçbir sahipli yazılım kullanmayan veya Linux-libre çekirdeği deblob betiği dahil olmayan Ubuntu LTS sürümü tabanlı tamamen özgür bir sistem.[95]
UberStudent Daha ileri düzey eğitim ve ortaokul öğrencilerinin öğrenimi ve hayat boyu öğrenenler içindir.[96]
Ubuntu Unity Unity kullanan bir dağıtım[97]
Ututo Ututo UL ("Ubuntu-Libre") Güneş enerji projelerini simüle eden Simusol'u kullanır, tekrar projenin kalbine dönmüştür.[98]
Vinux Görme engelli kişiler için tasarlanmış bir Linux dağıtımı.[99]
Zorin OS Zorin OS, Microsoft Windows veya macOS sistemlerine benzerlik göstermeye çalışarak kullanıcı dostu bir dağıtım olmayı amaçlamıştır. Linux'a yabancı olan kullanıcılar için geliştirilmiştir.[100]

Arch tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pacman, bağımlılıkları çözebilen ve gerekli tüm paketleri otomatik olarak indirip kurabilen bir paket yöneticisidir. Başlıca Arch Linux ve türevleri tarafından geliştirilmiş ve kullanılmıştır.

Dağıtım Tanım
ArchBang Arch Linux tabanlıdır, ancak aynı zamanda çalışma sistemi ve grafik kurulum komut dosyaları içeren Canlı CD'ler sağlar; i3'ü varsayılan pencere yöneticisi olarak kullanır.
Arch Linux Deneyimli kullanıcıları hedefleyen x86-64 için optimize edilmiş bir dağıtım. Arch, yuvarlanan bir serbest bırakma sistemi üzerinde çalışır ve paket yönetimi için Pacman yardımcı programını kullanır.
Artix Linux Arch Linux'a dayalıdır, ancak init sistemi olarak systemd yerine OpenRC, Runit veya s6 kullanılır.
ArchLabs Arch Linux tabanlı, özel bir yükleyici ile birçok masaüstü ortamı ve pencere yöneticisi seçeneği sunar.
BlackArch Arch Linux tabanlı siber güvenlik odaklı bir işletim sistemi. Güvenliği test etmek ve sızma testleri yapmak için tasarlanmıştır. Önceden yapılandırılmış pencere yöneticileri içerir, ancak masaüstü ortamı içermez.
Chakra Linux Aslen en son KDE ile Arch Linux'tan türetilmiştir. Şimdilik paket yönetimi için Pacman yardımcı programını kullanıyor. Yalnızca Qt olmaya çalışır. (Sonlandırıldı [101])
EndeavourOS Antergos'un devamı, Xfce (varsayılan, çevrimdışı), Budgie, Cinnamon, Deepin, GNOME, i3, KDE Plasma 5, LXQt ve MATE yükleyebilen bir grafik yükleyici içerir.
Frugalware Linux Ara kullanıcılar için tasarlanmış genel amaçlı bir Linux dağıtımı. Slackware'den bazı etkilere sahiptir ve Pacman-G1'in Aurelien Foret tarafından yeniden yazılmasının bir cvs versiyonunun çatalı olan Pacman-G2'nin yoğun şekilde değiştirilmiş bir versiyonunu kullanır (eski monolitik Pacman-G1, Judd Vinet tarafından yazılmıştır). Paketler xz kullanılarak sıkıştırılmış tar arşivleridir.[102]
Garuda Linux Oyuna dayalı bir dağıtım.[103]
Hyperbola GNU/Linux-libre Herhangi bir blob içermeyen, systemd desteği olmayan ve varsayılan başlatma sistemi olarak OpenRC'ye sahip bir Arch ve Debian türevi. Paketler i686 ve x64 için oluşturulmuştur. Arch'tan farklı olarak Hyperbola, Debian gibi uzun vadeli destek modelini kullanır.
LinHES Ev sinema bilgisayarlarında (HTPC'ler) kullanılmak üzere tasarlanmış LinHES (Linux Ev Eğlence Sunucusu), TV kaydı için uygulamalar ve bir ses ve video merkezi görevi görür.
Manjaro Arch Linux'a dayalı, kendi depolarını kullanıyor ve varsayılan masaüstü ortamı olarak Xfce, Plasma, GNOME veya CLI ile birlikte geliyor. Temel olarak MATE, Cinnamon, Openbox, Awesome, i3, BSPWM veya Budgie kullanan ek topluluk odaklı sürümler mevcuttur.
Parabola GNU/Linux-libre Blob içermeyen bir Arch türevi ve çeşitli ek paketler. Paketler ayrıca i686 ve x64'e ek olarak ARMv7 için oluşturulmuştur. MATE ve metin modu dağıtımları mevcuttur.
SteamOS Valve tarafından geliştirilen ve Steam dijital dağıtım platformu için tasarlanan Arch tabanlı ve oyun odaklı dağıtım. 3.0 sürümünden önce, daha önce Debian'a dayanıyordu.
SystemRescue Linux Sistem kurtarma araç seti. Daha önce Gentoo tabanlı, 6.0.0 sürümünden beri Arch Linux tabanlıdır.

Gentoo tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Gentoo soy ağacı

Gentoo, yüksek düzeyde optimize edilmiş ve sık güncellenen yazılımlara sahip olacak şekilde tasarlanmış bir dağıtımdır.[104] Gentoo tabanlı dağıtımlar, emerge [105] veya alternatif paket yöneticilerinden biri Portage paket yönetim sistemini kullanır.

Dağıtım Tanım
Calculate Linux Calculate Linux bir dağıtım ailesidir.
Chrome OS [106] Google'ın çeşitli Chromebook'larda, Chromebox'larda ve tablet bilgisayarlarda kullanılan Linux tabanlı işletim sistemi. Başlıca olarak İnternet tabanlıdır ve her uygulamayı Chrome tarayıcısında başlatır. İşletim sistemi, GNOME, Cinnamon, LXQt, Xfce vb. yerine Chrome'a çok benzeyen bir kullanıcı arayüzüne sahiptir.
Chromium OS Chrome OS'nin ücretsiz ve açık kaynaklı sürümü.
Clip OS Fransa Ulusal Siber Güvenlik Ajansı (ANSSI) tarafından oluşturulan ve geliştirilmiş Gentoo temelli olan dağıtım, Fransız İdaresi'nin ihtiyaçlarını karşılayan hassas bilgilerin güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.
Container Linux Güncelleme aboneliği ile kümelenmiş ve kapsayıcılı dağıtımlar için tasarlanmış CoreOS tarafından Linux dağıtımı
Knopperdisk Taşınabilir USB bellekleri hedefleyen bir Linux dağıtımı.
Pentoo Sızma testi için kullanılabilir bir Canlı CD.
Sabayon Linux İtalya'da yapılmıştır. Gentoo tabanlı bir Avrupa Linux dağıtımıdır. Bununla birlikte, kullanıcıya kullanıma hazır çok sayıda uygulama ve kendi kendini yapılandıran bir işletim sistemi sunmayı amaçlayan "kullanıma hazır" felsefesini takip eder. Gentoo gibi Sabayon da yuvarlanan sürüm modelini kullanır; Red Hat Anaconda Installer'ın özelleştirilmiş bir sürümünü kullanır ve bir Media Center uygulaması içerir.
Tin Hat Linux Gentoo'nun geliştirilmiş bir halini temal alan bu dağıtım, temel olarak güvenlik odaklıdır.
Ututo Arjantin'de yapılmıştır. GNU Projesi tarafından tanınan ilk tamamen özgür Linux sistemiydi.[107][108]

Slackware tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Slackware soy ağacı
Dağıtım Tanım
Slackware Slackware, son teknoloji yazılımlara ve otomatik araçlara göre bakım kolaylığı ve güvenilirliği vurgulayan, son derece özelleştirilebilir bir dağıtımdır. Genellikle ileri düzey kullanıcılar için bir dağıtım olarak kabul edilir.
Absolute Linux Absolute Linux, Slackware tabanlı Hafif bir Linux dağıtımıdır .
Austrumi Linux Slackware tabanlı Canlı CD dağıtımı. Bir grup Letonyalı geliştirici tarafından aktif olarak sürdürülmektedir.
Frugalware Linux Komut satırı işlemlerine aşina olan orta düzey kullanıcılar için tasarlanmış genel amaçlı bir Linux dağıtımı. İlk sürümler Slackware'e dayanıyordu, ancak şimdi bağımsız olarak geliştirilmiş bir dağıtım.
KateOS Ara kullanıcılara yönelik bir masaüstü dağıtımı. Varsayılan masaüstü ortamı olarak Xfce'yi kullanır. Artık geliştirme aşamasında değil.
MuLinux Değiştirilebilir modüllerle disket tabanlı Linux dağıtımı
NimbleX NimbleX web sitesi aracılığıyla tamamen özelleştirilebilir. Artık yeni sürümler üretilmiyor.
Platypux Slackware ailesinin bir Fransız Linux dağıtımı
Salix OS Başlangıçta bir Zenwalk çatalı olan Salix, Slackware ile tamamen geriye dönük uyumlu eksiksiz bir Linux dağıtımıdır. Varsayılan masaüstü ortamı olarak Xfce, KDE, LXDE, Fluxbox veya Ratpoison kullanır. Salix OS, 32 ve 64bit sürümü ve ayrıca Canlı CD sürümleri olarak mevcuttur.
Sentry Firewall Güvenlik duvarı, sunucu veya izinsiz giriş algılama sistemi dağıtımı
Slackintosh PowerPC mimarisine resmi olmayan bir Slackware bağlantı noktası
Slax (7.0.6 [109] sürümüne kadar) Genel kullanım için eksiksiz bir masaüstü sağlamayı amaçlayan canlı bir CD . Kalıcı Slax kurulumu tavsiye edilmez veya desteklenmez; yalnızca "canlı" kullanım için tasarlanmıştır. Ayrıca bir USB flash sürücüden çalıştırılabilir.
SuperGamer Oyun odaklı bir Canlı DVD dağıtımı
Topologilinux Microsoft Windows içinden çalışacak şekilde tasarlanan Topologilinux, kullanıcının sabit diskinde herhangi bir değişiklik yapılmadan kurulabilir. modası geçmiş.
VectorLinux Yeni kullanıcılar için bile kullanımı kolay olacak şekilde tasarlanmış hafif bir Linux dağıtımı. Genellikle eski donanımlar için çok uygun kabul edilir.
Zenwalk Aslen Slackware'in minimal bir versiyonu olan Zenwalk, çok farklı bir işletim sistemine dönüşmüştür; ancak, Slackware ile uyumluluk korunur.
ZipSlack Slackware'in hafif ve taşınabilir versiyonu

Slax tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
DNALinux (0.592 [73][110] sürümüne kadar Slax tabanlı) BLAST ve EMBOSS dahil olmak üzere biyoinformatik yazılımlarını çalıştırmak için tasarlanmış küçük bir Linux dağıtımı.
Porteus Sector temelli küçük bir Linux dağıtımı

Kaynak tabanlı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
Linux from Scratch GNU araç zincirinin kaynaklarını ön yükleme ile birlikte kaynak kodundan Linux'un nasıl oluşturulacağına dair bir dağıtım ve kitap.
GNU Guix System Yapı otomasyonu, yapı yalıtımı, kolay sistem yükseltmeleri ve geri almalar ve özgür yazılıma önem vermesi ile tamamen işlevsel paket yönetimi sağlayan GNU Guix paket yöneticisi etrafında oluşturulmuş bir dağıtım.[111]
NixOS Nix paket yöneticisinin üzerine inşa edilmiş atomik yükseltmeler ve geri almalar içeren bildirime dayalı Linux dağıtımı. Herhangi bir paket derlemesi, kaynaktan serbestçe düzenlenebilir ve yeniden oluşturulabilir. Değiştirilmemiş paketler için resmi bir ikili önbellek de mevcuttur.
Source Mage Sorcerer'dan türeyen kaynak kodu tabanlı bir Linux dağıtımı.
T2 SDE Linux dağıtımı oluşturmak için bir Sistem Geliştirme Ortamı.
Void Linux Void, monolitik Linux çekirdeğine dayanan genel amaçlı bir işletim sistemidir. Paket sistemi, hızlıca yazılm kurmanıza, güncellemenize ve kaldırmanıza olanak tanır; yazılım ikili paketlerde sağlanır veya XBPS kaynak paketleri koleksiyonunun yardımıyla doğrudan kaynaklardan oluşturulabilir.

Rollback[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
Guix System Distribution (Guix Sistemi) GNU Guix paket yöneticisinin üzerine inşa edilmiş atomik yükseltmeler ve geri almalarla bildirime dayalı Linux dağıtımı. Diğerlerinin yanı sıra ayrıcalıksız paket yönetimini ve kullanıcı başına profilleri destekler.
Nitix Net Integration Technologies Inc. tarafından geliştirilen Nitix, ilk otonom Linux çekirdeği tabanlı sunucu işletim sistemi olduğunu iddia ediyor.
NixOS Nix paket yöneticisinin üzerine inşa edilmiş atomik yükseltmeler ve geri almalar içeren bildirime dayalı Linux dağıtımı.

Mobil cihaz[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
Android Android, Google tarafından değiştirilmiş bir Linux çekirdeğini temel alan ve öncelikle akıllı telefonlar ve tabletler gibi dokunmatik ekranlı mobil cihazlar için tasarlanmış, Google tarafından satın alınan ve şu anda geliştirilmekte olan bir mobil işletim sistemidir.[112]
CyanogenMod /CyanogenOS Android mobil platformuna dayalı, mobil cihazlar için hazırlanmış ancak geliştirilmesi artık devam etmeyen bir açık kaynaklı işletim sistemi. LineageOS, CyanogenMod'un aktif olarak korunan bir çatalıdır.[113][114]
Fire OS Amazon tarafından Fire Phone ve Kindle Fire serisi tabletler, Echo ve Echo Dot ve Fire TV gibi diğer içerik dağıtım cihazları için üretilen Android tabanlı bir mobil işletim sistemi; Kindle e-okuyucularının tablet versiyonları Fire serisidir.
Firefox OS Mozilla ve harici katkıda bulunanlar tarafından tasarlanan, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve akıllı TV'ler için üretilmiş, üretimi durdurulan bir açık kaynaklı işletim sistemi.
Jlime HP Jornada 6xx ve 7xx ve NEC MobilePro 900(c) el bilgisayarları için Linux dağıtımı.
KaiOS ABD merkezli bir şirket olan KaiOS Technologies tarafından geliştirilen, Linux tabanlı bir mobil işletim sistemi.
LineageOS Android mobil platformuna dayalı, akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar ve set üstü kutular için ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemi .
MeeGo Moblin (Intel tarafından üretilmiştir) ve Maemo (Nokia tarafından üretilmiştir) işletim sistemlerinden kaynak kodunu kullanan , Linux Foundation tarafından barındırılan, geliştirilmesi durmuş bir Linux dağıtımı .
postmarket OS Mobil cihazlar için güvenlik odaklı, hafif bir dağıtım.
Replicant Tüm tescilli Android bileşenlerini ücretsiz yazılım eşdeğerleriyle değiştirmeyi amaçlayan Android mobil platformuna dayalı ücretsiz bir işletim sistemi.
Sailfish Mer gibi açık kaynaklı projelere dayanan ve kapalı kaynaklı bir kullanıcı arayüzü içeren Linux tabanlı bir işletim sistemi. Proje Fin şirket Jolla tarafından geliştiriliyor.
Tizen Linux Vakfı tarafından desteklenen, ancak esas olarak Samsung Electronics tarafından geliştirilen ve kullanılan Linux tabanlı bir mobil işletim sistemi.

Modem[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
DD-WRT Gömülü güvenlik duvarı Linux dağıtımı
fli4l Router ve güvenlik duvarı Linux dağıtımı [115]
Linux Router Project Gömülü ağ cihazı öncüsü (feshedilmiş).
OpenWrt Bir router ve güvenlik duvarı Linux dağıtımı, ayrıca diğer gömülü sistemler, opkg üzerinden birçok yönlendirme seçeneği mevcut
SmoothWall Router için güvenlik duvarı sunan Linux dağıtımı

Gömülü sistemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
ELinOS SYSGO tarafından geliştirilmiş gömülü sistemler için Linux dağıtımı. ELinOS, endüstriyel uygulamaya odaklanır ve gerçek zamanlı uzantılar sağlar.
MontaVista Linux MontaVista Software tarafından geliştirilmiş gömülü dağıtım.
Prevas Industrial Linux Gömülü sistemler için Prevas tarafından geliştirilmiş özelleştirilebilir Linux dağıtımı.

Minimalist[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
Puppy linux Düşük kaliteli PC'lerde iyi çalışan bir mini Linux dağıtımı – 32 MB RAM'in altında bile.
SliTaz Tam bir GUI için 256MB RAM (veya özel bir sürümde sadece 24MB [116]) kullanan 40MB'dan az yer kaplayan çok küçük bir canlı dağıtım
Tinfoil Hat Linux Aşırı güvenliğe odaklanan önyüklenebilir disket Linux dağıtımı
Tiny Core Linux Tiny Core Linux, BusyBox, FLTK ve diğer minimalist yazılımlarla bir temel sistem sağlamaya odaklanan minimalist (yaklaşık 10 MB) bir Linux sistemidir.
tomsrtbt Disketten kök önyükleme. Son güncelleme Mayıs 2002.

Tarihî[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
MCC Interim Linux Muhtemelen ilk Linux dağıtımıdır. Manchester Computing Center tarafından Şubat 1992'de hazırlandı.
MkLinux Mach mikro çekirdeğinin üzerinde bir sunucu olarak Linux çekirdeğini çalıştıran PowerPC sistemleri için eski bir Linux dağıtımı.
rPath Conary paket yöneticisi etrafında oluşturulmuş bir dağıtım. Geliştirilmesi devam etmemektedir.
Smallfoot Santa Cruz Operation (SCO UNIX / SCO Group) - eski adıyla Caldera International ve Caldera Systems tarafından - Caldera OpenLinux 3.x ve 4.x ikili dosyalarına dayalı olarak geliştirildi.
Softlanding Linux System 1992'den 1994'e kadar geliştirilen en eski Linux dağıtımlarından biri; Slackware başlangıçta temelini buradan almıştır.
Yggdrasil Linux/GNU/X En eski Linux dağıtımlarından biri (Aralık 1992), 1995'ten beri güncellenmedi.

Güvenlik odaklı[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
Alpine Linux Musl ve BusyBox tabanlı, güvenlik odaklı, hafif bir Linux dağıtımı. Mobil cihazlar için postmarketOS türevine sahiptir.
Lightweight Portable Security (LPS) Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulan ve tamamen RAM'de önyüklenen CRUX tabanlı bir dağıtım [117][118]

Eğlence[değiştir | kaynağı değiştir]

Dağıtım Tanım
GeeXboX Esas olarak ev sinemasında özel kodlanmış video dosyalarını (örn: .ogg, XVID) oynatmak için tasarlanmış medya merkezi Canlı CD Linux dağıtımı
PS2 Linux Sony Computer Entertainment Linux dağıtımı, PlayStation 2 video oyun konsolu için resmi olarak yayınlandı.

Sınıflandırılmayanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki dağtlımlar önceki bölümlerde sınıflandırılmamıştır.

Dağıtım Tanım
Billix Canlı bir CD veya canlı USB sistem yönetimi araç takımı ve birlikte verilen dağıtımlardan herhangi birini yükleme özelliğine sahip çoklu önyükleme dağıtımı.
Clear Linux OS Clear Linux OS, Intel'in performans ve güvenlik için Intel'in kendi işlemcilerine yönelik optimize edilmiş olarak piyasaya sürülen Linux dağıtımıdır.
CRUX CRUX, deneyimli kullanıcıları hedefleyen hafif, x86-64 mimarisi için optimize edilmiş bir Linux dağıtımıdır. Odak noktası, basit bir tar.xz tabanlı paket sistemine, BSD tarzı initscript'lere ve nispeten küçük bir kırpılmış paket koleksiyonuna yansıyan "KISS" ilkesidir. Arch Linux için ilham kaynağı olmuştur.
Dragora GNU/Linux-Libre Tamamen sıfırdan yazılmış ve Slackware ile bazı benzerlikleri paylaşan bir Linux dağıtımı. GNU Projesi tarafından ücretsiz bir işletim sistemi olarak onaylanmıştır.[119]
Foresight Linux Conary paket yöneticisi etrafında inşa edilmiş, yuvarlanan bir sürüm Linux dağıtımı.
GoboLinux /Programs altındaki tek bir klasöre tek bir uygulamaya ait her şeyi yükleyerek ve uygun dosyalara işaret etmek için /System ve alt klasörlerinden sembolik bağlantılar kullanarak dosya sistemi hiyerarşisini yeniden tanımlayan alternatif bir Linux dağıtımı.
paldo Bağımsız olarak geliştirilmiş masaüstü işletim sistemi ve paket yöneticisi (upkg), yuvarlanan sürüm formatı ve standart Gnome ortamı ile.
Solus Budgie, GNOME, MATE ve KDE Plazma masaüstü ortamlarını ve paket yönetimi için eopkg yazılımını sunan masaüstü Linux dağıtımı.
Thinstation Tüm önemli bağlantı protokollerini destekleyen hafif istemci Linux dağıtımı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Linux Distributions Timeline". FabioLolix. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2021. 
  2. ^ "[CentOS-announce] CentOS Project joins forces with Red Hat". 7 Ocak 2014. 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "DistroWatch.com: Fermi Linux". distrowatch.com. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  4. ^ "Current 12-18 Month Community Objectives :: Fedora Docs Site". docs.fedoraproject.org. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  5. ^ "DistroWatch.com: EnGarde Secure Linux". distrowatch.com. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  6. ^ "DistroWatch.com: Trustix Secure Linux". distrowatch.com. 25 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  7. ^ "Ubuntu Manpage: deb - Debian binary package format". Manpages.ubuntu.com. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  8. ^ "Ubuntu Manpage: dpkg - package manager for Debian". ManPages.Ubuntu.com. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  9. ^ "Indian Government's BOSS Operating System Set To Replace Windows, Ward Off Hackers". www.ibtimes.com. 16 Eylül 2015. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2019. 
  10. ^ "Canaima website". 30 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  11. ^ "The story of a failure (Corel) - OpenLife.cc". openlife.cc. 3 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  12. ^ "The end. / News & Announcements / CrunchBang Linux Forums". CrunchBang Linux Forums. 16 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2015. 
  13. ^ Stahie, Silviu (28 Kasım 2014). "Fork Debian Project Announces the Systemd-less OS Devuan". Softpedia. 30 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2014. 
  14. ^ "Emdebian Grip packages: A smaller Debian-compatible distro". emdebian.org. 30 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2014. 
  15. ^ "Finnix". www.finnix.org. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  16. ^ "Gnoppix Linux the next generation Desktop". 22 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  17. ^ "grml.org - Debian Live system / CD for sysadmins and texttool-users". grml.org. 6 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  18. ^ "kanotix.com :: GNU Linux Live system based on Debian, optimized for HD-install and high performance". www.kanotix.com. 27 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  19. ^ "LEAF — Linux Embedded Appliance Firewall". leaf.sourceforge.net. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  20. ^ "LiMux website". 2 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  21. ^ "Linux Mint Debian Edition". 10 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  22. ^ "maemo.org - maemo.org: Home of the Maemo community". maemo.org. 1 Aralık 2006. 23 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  23. ^ "Home". Mint PPC. 13 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  24. ^ "nepalinux.org - Diese Website steht zum Verkauf! - Informationen zum Thema nepalinux". www.nepalinux.org. 12 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  25. ^ "Apache2 Debian Default Page: It works". www.openzaurus.org. 30 Mart 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  26. ^ "PelcianHPC". pelicanhpc.awict.net. 17 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  27. ^ "Q4OS". 12 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 
  28. ^ "DebianEdu - Debian Wiki". wiki.debian.org. 29 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  29. ^ "Distribution Release: Slax 9.2.1 (DistroWatch.com News)". Distrowatch.com. 18 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  30. ^ "SolydXK Community — English". solydxk.com. 22 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  31. ^ "Tails - Privacy for anyone anywhere". tails.boum.org. 5 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  32. ^ "TurnKey GNU/Linux: 100+ free ready-to-use system images for virtual machines, the cloud, and bare metal". www.turnkeylinux.org. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  33. ^ "UCS Univention Corporate Server: easy-to-use IT operations". 28 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  34. ^ "OPENSOURCE Web Kiosk software by Webconverger". webconverger.com. 22 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  35. ^ "BackTrack Linux - Penetration Testing Distribution". www.backtrack-linux.org. 30 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  36. ^ "Kali Linux Has Been Released!". 12 Mart 2013. 9 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2013. 
  37. ^ "Our Most Advanced Penetration Testing Distribution, Ever". www.kali.org. 2 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2013. 
  38. ^ "News – Parsix GNU/Linux - Desktop Linux Operating System". 3 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  39. ^ "Parsix website". 7 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  40. ^ "GNU.org". 16 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  41. ^ "FSF adds PureOS to list of endorsed GNU/Linux distributions — Free Software Foundation — working together for free software". www.fsf.org (İngilizce). 22 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2019. 
  42. ^ "DistroWatch.com: PureOS". distrowatch.com. 6 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2019. 
  43. ^ "PureOS: One Linux for both PCs and smartphones". www.zdnet.com (İngilizce). 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2019. 
  44. ^ "архив". old.computerra.ru (Rusça). 16 Ekim 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2019. 
  45. ^ "Home - FSTEC Russia". fstec.ru. 18 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2019. 
  46. ^ "Сертификаты соответствия". 4 Mart 2018. 4 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2019. 
  47. ^ "MX Linux - MX Community". mxlinux.org. 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  48. ^ "Knoppix Documentation Wiki". knoppix.net. 7 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2012. 
  49. ^ "DSL information". www.damnsmalllinux.org. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  50. ^ "About Ubuntu". Ubuntu.com. 21 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2012. 
  51. ^ "About Ubuntu Derivatives". Ubuntu. 14 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2012. 
  52. ^ "Kubuntu - Friendly Computing". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  53. ^ "Another day, another Ubuntu derivative". May 2009. 21 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2009.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  54. ^ "Lubuntu? LXDE Meet up with Mark Shuttleworth in Berlin". February 2009. 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2009. 
  55. ^ "lubuntu". lubuntu. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  56. ^ "Ubuntu 15.04 Beta Available to Download, Ubuntu MATE Is Now An Official Flavor". OMG Ubuntu. 1 Mart 2015. 17 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2015.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  57. ^ "Ubuntu Server - for scale out workloads - Ubuntu". www.ubuntu.com. 23 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  58. ^ "Ubuntu Studio". 7 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  59. ^ "Xubuntu". xubuntu.org. 26 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  60. ^ "Edubuntu". www.edubuntu.org. 13 Ekim 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ekim 2005. 
  61. ^ "Gobuntu - Ubuntu Wiki". wiki.ubuntu.com. 28 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  62. ^ "Mythbuntu". www.mythbuntu.org. 30 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  63. ^ "Ubuntu GNOME approved as official flavour - Ubuntu GNOME". 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  64. ^ "Ubuntu GNOME - An official flavor of Ubuntu, featuring the GNOME desktop environment". 6 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2013. 
  65. ^ "JeOS - Community Help Wiki". help.ubuntu.com. 23 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2012. 
  66. ^ "Ubuntu to announce its mobile Linux in June". 5 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2009. 
  67. ^ "Homepage". BackBox.org. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  68. ^ "BackSlash Linux - Free Operating System". www.backslashlinux.com. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  69. ^ "Welcome". 10 Ağustos 2014. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  70. ^ "Which Linux Chrome OS Clone is Right For You?". Linux.com - The source for Linux information. 17 Temmuz 2015. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  71. ^ "Chromixium Adds Polish to Chrome - Reviews - LinuxInsider". www.linuxinsider.com. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  72. ^ "Cub Linux Is a Worthy Chromixium Offspring - Reviews - LinuxInsider". www.linuxinsider.com. 15 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2018. 
  73. ^ a b "DNALinux". 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "archiveos1" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  74. ^ "dyne:bolic website". 10 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  75. ^ "EasyPeasy website". 26 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  76. ^ "Aurora website". 30 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  77. ^ "The fast, open, and privacy-respecting replacement for Windows and macOS ⋅ elementary OS". elementary.io. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  78. ^ "Emmabuntus:Community portal/en - Emmabuntus". emmabuntus.sourceforge.io. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  79. ^ "GalliumOS Linux beta released for Chromebooks and Chromeboxes". InfoWorld (İngilizce). 12 Kasım 2015. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  80. ^ "Jolicloud". Jolicloud. 21 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  81. ^ "Linux Schools - Linux Schools". www.linuxschools.com. 8 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  82. ^ "KDE's new Linux distro KDE Neon: Terrible idea, or simply a mistake?". 10 Şubat 2016. 3 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2019.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  83. ^ "Linux Lite Easy to Use Free Linux Operating System". www.linuxliteos.com. 26 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2016. 
  84. ^ "Main Page - Linux Mint". linuxmint.com. 30 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  85. ^ "Home: LinuxMCE home automation". www.linuxmce.com. 3 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  86. ^ "Mestre a casa - - LliureX - LliureX". mestreacasa.gva.es. 7 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  87. ^ "LXLE website". 17 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2021. 
  88. ^ "MAX website". 27 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 
  89. ^ "Molinux website". 25 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  90. ^ "Netrunner". Netrunner. 27 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  91. ^ "OpenGEU in Launchpad". launchpad.net. 22 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  92. ^ "About Peppermint OS". 3 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Eylül 2010. 
  93. ^ "Pinguy OS - Because using a computer is meant to be easy!". www.pinguyos.com. 16 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2011. 
  94. ^ "Sabily website". 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  95. ^ "Trisquel GNU/Linux - Run free!". trisquel.info. 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  96. ^ "UberStudent - Linux for Learners". www.uberstudent.org. 2 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  97. ^ "A Surprising New Remix Of Ubuntu 20.04 Brings Unity Back To Life". Forbes. 12 Mayıs 2020. 20 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  98. ^ "Ututo–Home". ututo.org. 31 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2017.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  99. ^ "Vinux website". 20 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2013. 
  100. ^ "Zorin OS - About". Zorin OS. Zorin Group. 13 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2018. 
  101. ^ "Chakra project shutting down". DistroWatch. 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2022. 
  102. ^ "About Frugalware". Frugalware Stable Documentation. Frugalware Project. 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2011. 
  103. ^ "Garuda Linux Official website". 30 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  104. ^ "About Gentoo – Gentoo Linux". www.gentoo.org. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  105. ^ "Gentoo X86 Handbook - Gentoo Wiki". wiki.gentoo.org. 16 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  106. ^ "Chromium OS Developer Guide". 6 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2015. 
  107. ^ "List of free GNU/Linux distributions". gnu.org. 16 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  108. ^ "UTUTO–Qué es el Proyecto UTUTO". ututo.org. 29 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2022. 
  109. ^ "Distribution Release: Slax 7.0.6 (DistroWatch.com News)". Distrowatch.com. 22 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  110. ^ "Put the fun back into computing. Use Linux, BSD". DistroWatch.com. 24 Nisan 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2022. 
  111. ^ Guix, GNU's advanced distro and transactional package manager, 18 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 17 Eylül 2018 
  112. ^ "Debunking four myths about Android, Google, and open-source | ZDNet". ZDNet (İngilizce). 8 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  113. ^ "After having its infrastructure shuttered, CyanogenMod will live on as Lineage". TechCrunch. 24 Aralık 2016. 6 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  114. ^ "A fork in the road". CyanogenMod. 24 Aralık 2016. 25 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2016. 
  115. ^ "fli4l: News". www.fli4l.de. 12 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2012. 
  116. ^ "SliTaz LiveCD Flavors". Association SliTaz. 8 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2015. 
  117. ^ "Software Protection Initiative - Main". Spi.dod.mil. 29 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2013. 
  118. ^ "Lightweight Portable Security". Software Protection Initiative. DoD.mil. 16 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Temmuz 2021. 
  119. ^ List of Free GNU/Linux Distributions - GNU Project, Free Software Foundation, 14 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 15 Aralık 2014 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var: