gOS

Vikipedi, özgür ansiklopedi

gOS
Standart gOS 1.0.1 Masaüstü
Geliştirici(ler)Gos
İşletim sistemi ailesiUnix
Paket yöneticisiAdept
Kaynak türüAçık kaynak
LisansGPL ve diğer lisanslar
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Platform desteğiPC
Kullanıcı arayüzüEnlightenment
Web sitesithinkgos.com

gOS, Debian dağıtımını temel alan Ubuntu dağıtımının, GNOME masaüstü ortamı yerine Enlightenment masaüstü ortamını kullanan bir sürümüdür. gOS aynı zamanda GNU/Linux dağıtımıdır. Ubuntu projesinin bir parçası sayılabilir ve aynı temeli kullanır.

gOS, Google'ın resmî bir işletim sistemi değildir. Google'ın bilgisi dahilinde Enlightenment masaüstü ortamı geliştiricileri tarafından yürütülmektedir.

İsmi[değiştir | kaynağı değiştir]

gOS Good OS isminin kısaltmasıdır. İsim olarak Google Uygulamalarını barındırdığı ve Google'ın bilgisi dahilinde geliştirildiği için Google OS ismi ile de anılmaktadır.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

gOS ile Firefox, Google Mail, Google News, Google Calendar, Google Maps, Google Docs and Spreadsheets, Google Product Search, Blogger, YouTube, Facebook, Faqly, Meebo, Rythmbox, Skype, Wikipedia, Xine uygulamaları ön tanımlı olarak gelmektedir.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca Bakınız:Ubuntu (işletim sistemi)#Özellikleri

Hemen hemen tüm Google uygulamaları (Google Labs) gOS ile kurulu gelmektedir. Masaüstü arama özelliği bulunmaktadır.

Kurulum[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulumun Ubuntu'dan farkı bulunmamaktadır. İlk çıktığında DVD iso dosyası ile dağıtılan gOS şu anda CD iso dosyası ile dağıtılmaktadır. Güncel versiyon, canlı CD'den kullanılan bir yükleme sistemiyle gelmektedir. Kurulum için: Canlı CD ile bilgisayarınızı başlatmak, ardından caanlı gOS CD'si ile açılan masaüstünde Install (Kurulum) simgesin tıklayarak kurulum programını açmak yeterlidir.

ISO dosyasını CD'ye yazmak için Windows altında Nero, InfraRecorder vb. bir CD/DVD yazdırma aracı kullanılabilir. Linux işletim sistemi dağıtımlarında ise K3B cd/dvd yazma programını kullanılabilir.

gOS %75 Türkçe dil desteği ile gelmektedir. Kurulum aracıda da Türkçe dil desteğine sahiptir. gOS'nun kurulumu diğer Linux dağıtımlarına kıyasla oldukça kolaydır.

Güvenlik[değiştir | kaynağı değiştir]

gOS ilk kurulduğunda güvenlik yönünden bazı açıklarla gelmektedir. İlk kurulumda root (yetkili kullanıcı) şifresi bulunmamaktadır. Root şifresinin sonradan oluşturulması tavsiye edilmektedir.

Ubuntu ile arasındaki farklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Paket Yöneticisi[değiştir | kaynağı değiştir]

gOS Adept paket yöneticisini kullanmaktadır. Ancak depolardan Ubuntu'nun paket yöneticisi Synaptic yüklenebilir. Synaptic paket yöneticisi kullanım açısından Adept paket yöneticisine göre daha basit bir yapıya sahiptir.

gOS .deb uzantılı Debian paket sistemini kullanmaktadır. Bu nedenle hemen hemen tüm .deb uzantılı paketler gOS'a yüklenebilir. Bu sayede aradığınız bir yazılımın paketini kolayca bulabilirsiniz. Program yazanların büyük bir kısmı programlarını .deb uzantısı ile de paketlemektedir. Örnek olarak açık kaynak kodlu Jabbin isimli anında iletişim yazılımının .deb uzantılı paketi Kubuntu depolarında yer almazken, üretici sitesinde yer almaktadır.

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

gOS, Enlightenment ile birlikte geldiği için Enlightenment'ın araçlarına sahiptir, Kubuntu KDE kullandığı için KDE yazılımlarına, Ubuntu, GNOME kullandığı için GNOME yazılımlarına sahiptir. Ancak gOS depolarından KDE ve GNOME uygulamaları kolayca yüklenebilir.

Sürümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Görüntü Sürüm Sürüm Tarihi Özellikler
2.0.0 Beta1 9 Ocak 2008 Enlightenment masaüstü ortamını kullanan ikinci gOS sürümüdür. Temel Enlightenment programlarını ve Google uygulamalarını içermektedir.
1.0.1 1 Kasım 2007 Enlightenment 0.17 sürümünü içermekte olan ilk gOS sürümüdür. Temel Enlightenment programlarını ve Google uygulamalarını içermektedir.

Temin Etme Yolları[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmi sitesinde bulunan Torrent dosyası vasıtası ile herhangi bir Torrent yazılımı kullanılarak indirilebilir. Bunun dışında 1 tane yansı adresi bulunmaktadır. Bu yansı üzerinde direkt olarak indirilebilir.

İlgili Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]