USB bellek aygıtı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çeşitli USB bellek aygıtları

USB flaş sürücüsü, USB hafıza ünitesi, flash disk, USB çubuk ya da USB bellek USB 1.1, 2.0, 3.0 iken şimdi artık 3.1 ile üretilmeye başlanmıştır. Arayüzü ile entegre edilmiş, kapasiteleri 1 TB'a kadar ulaşabilen, küçük, hafif, çalışma esnasında sökülüp takılabilir NAND-tipinde veri depolama aygıtlarıdır. Neredeyse USB veriyolunu destekleyen tüm sistemler tarafından kullanılabilir. USB flaş bellekler aynı zamanda flaş sürücü, flaş disk adları ile de bilinmektedir. Flaş sürücüler sadece bilgisayarın USB girişine takılı olduğu sürece çalışır durumdadırlar ve harici güç kaynağı veya pil gücüne ihtiyaç duymazlar ve her türlü bilgi saklanabilir. Optik sürücülerden daha hızlı ve kullanımı daha kolaydır.

Bilgisayar haricinde diğer cihazlarda (Örn: USB müzik çalar, USB'li TV, USB'li oto teyp vb.) çalışabilmesi için dosya sisteminin FAT32 olması gerekir. NTFS olması durumunda bilgisayar haricindeki cihazlarda çalışmaz. Bilgisayarda hem FAT32 hem de NTFS formatında çalışabilmektedir. Örneğin TV'lerdeki USB soketinde verileri ekranda görebilmek için FAT32 formatında biçimlendirmek gerekir. Ancak içinde veri olan USB bellek yedekleme yapılmadan FAT32 formatına dönüştürülmemesi gerekir. Aksi durumda içindeki veriler silinecektir. Veriler yedeklendikten sonra FAT32 formatında biçimlendirilmelidir. Daha sonra yedeklenen dosyalar tekrar FAT32'li USB belleğine aktarılarak diğer cihazlarda kullanılır hale getirilir.


Tipik bir flaş sürücünün iç yapısı
(Seitec brand USB1.1)

1 USB konnektörü
2 USB yığın depolama kontrolörü
3 Test noktaları
4 Flaş bellek yongası
5 Kristal osilatörü
6 LED
7 Yazma-koruma anahtarı
8 İkinci flaş bellek yongası için boşluk

Bileşenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

USB flaş bellekler saklayabildikleri veri miktarına göre çeşitlendirilirler. 2 GB ile 1 TB arasında veri saklayabilen USB bellekler mevcuttur.