Lenin heykelleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Leninplatz, Doğu Berlin, Almanya (1992'de kaldırıldı.)
Vijayawada, Hindistan

Sovyetler Birliği zamanından beri birçok şehirde Vladimir Lenin'in heykelleri bulunmaktadır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasından sonra heykeltraşlarından izin almaksızın bir çoğu kırılmış ve tahrip edilmiştir. Daha öncelerindede post-komünizm ülkeleri olan Baltık devletlerindede bu tip olaylar yaşanmıştır. Halen daha bazı eski Sovyet ülkelerinde (Rusya, Ukrayna ve Beyaz Rusya]] gibi) heykeller durmakta ya da yenileri yapılamktadır.[1]

Ayrıca Ukrayna'da Lenin ve Sovyet dönemine ait anıtlar kaldırılmakla[2][3] birlikte Luhansk Oblastında Lenin'in 139.doğum gününde 2 yeni anıt açılmıştır.

Eski Sovyet Ülkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hepsi 1991 yılında kaldırıldı.

  • Moldova
    • Kişinev: tarih bilinmiyor - Moldexpo'da bulunmaktadır.
    • Tiraspol: tarih bilinmiyor - Hükümet binası dışında bulunmaktadır.
    • Rîbnița : tarih bilinmiyor - Ana meydanda.
  • Rusya
    • Akhtubinsk Anıt şehir merkezindedir. VI Lenin.
    • Almetyevsk Anıt Lenin meydanında bulunmaktadır.
    • Arzamas 2 anıt bulunmaktadır. Biri Katedral meydanında diğeri ise Barış Meydanındadır.
    • Arhangelsk Şehirde birçok anıt bulunmaktaydı. Sadece birkaç tanesi şu anda yerindedir. Meydandaki anıt Sovyetler birliği zamanında konan son büyük anıttır (1988) Solombala'daki meydanda. Terekhina caddesinde. Gagarin parkında.
    • Astrahan Anıt şehir meydanındadır. VI Lenin.
    • Balakovo, Saratov bölgesi: Şehirde 2 anıt vardır.
    • Barnaul Şehirde 4 anıt vardır: 3 tanesi 3 ana meydanda (Ekim Meydanı, Sovyet bulvarında, Anatolia'da), ve bir tanede Upland Parktadır.
    • Belgorod Şehirde 4 anıt vardır - Katedral meydanı (eski Devrim (Revolution Square) Meydanı. Parkta. Lenin, şu andaki "Falcon" sineması Belgorod Süt Fabrikasında bulunmaktadır.
    • Berezniki Lenin Meydanında.
    • Bogoroditsk Şehir Meydanında.
    • Boksitogorsk Lenin Meydanında.
    • Gelendzhik Mayachnaya caddesi üzerindedir.
    • Dedovsk Küçük bir anıt Gagarin caddesi üzeirnde bulunmaktadır.
    • Dzerzhinsk Lenin Meydanında.
    • Dimitrovgrad Anıt şehir meydanında bulunmaktadır.
    • Dmitry Anıt şehir meydanında bulunmaktadır.
    • Dubna Lenin için yapılmış 2.büyük anıttır. (Toplamı:25 m, 10 metrelik kaide üzerinde 15 m. anıt ağırlığı: 540 ton) 1937 yılında inşa edilmiştir. Volga Nehrinin kıyısında Moskova Kanalının başlangıcındadır.
    • Dudinka Anıt Kültür Merkezinin önündedir.
    • Dyatkovo Lenin Meydanında.
    • Yekaterinburg İlk anıt Lenin Meydanında 1905 yılında yapılmıştır. İkinci anıt Sverdlovsk fabrikası sokağındadır.
    • Efremov - Valilik binası yanındadır.
    • İjevsk Anıt 1958 yılında Ulusal Kütüphanenin yanına yerleştirilmiştir. Heykeltraş PP Yatsynova ve mimar LN Kulaga'nın eseridir. Bronz ve Granitten yapılmıştır.
    • Ishimbay Lenin Meydanında (1966)
    • Kazan
      • 1 Mayıs meydanı ve sonradan eski Tiyatro Meydanında (1930-1951)
      • Yeni anıt 1954'te Özgürlük Meydanına yerleştirildi.
      • Genç Vladimir Ulyanov anıtı 1954 yılında Üniversite parkına yerleştirildi.
      • Ayrıca bir anıtta Sotsgorod'daki Lenin kültür merkezindedir.
    • Kaliningrad Zafer Meydanındaki anıt heykeltraş VB Topuridze tarafından 1958 yılında yapılmıştır. 2005 yılında meydadaki inşaat nedeniyle anıt bakımı yapılmak üzere sökülmüş fakat sonra yerine konmamıştır.
    • Kaluga Anıt valilik binasının önündedir.
    • Kamensk Shakhtinsky Lenin Meydanında, Karl Marx bulvarı ile Pushkin Caddesi kesişimindedir.
    • Kemerovo Sovyet meydanındadır.
    • Kimry Şehir Meydanındadır.
    • Kirov Tiyatro Meydanındadır.
    • Kolomna Devrim Meydanındadır.
    • Krasnodar 1956 yılında Komünist Partisi Bölge Komitesi'nin karşısındaki meydanda açılmıştır. 2007 yılında meydandaki çalışmalar sırasında sökülen anıt parkın başka bir yerine konmuştur. (heykeltraş P. Sabsay, mimar. A Giants)
      • En eski Lenin anıtı heykeltraş K. Dietrich şehirdeki parkta bulunmaktadır.
    • Krasnoturinsk Anıt valilik binasının önünde bulunmaktadır.
    • Krasnoyarsk Anıt Devrim meydanındadır.
    • Krasnoznamensk (Moskova), Anıt Kültür merkezi önünde bulunmaktadır.
    • Kursk Anıt valilik binasının önünde bulunmaktadır.
    • Sankt Peterburg Vladimir Lenin'nin konuşma yaptığı zırhlı araç Finlandiya Tren İstasyonunun yanındadır.
    • Veliki Novgorod,2 anıt - Sofya bölgesinde, (Nisan 1928'de yapıldı, savaşta zarar gördü, 1958'de tekrardan yapıldı)
    • Vladikavkaz (heykeltraş ZI Azgur, mimar G. Zakharov) 1957 tılında Lenin meydanında açıldı. 1993 yılında 2 kez patlatıldı. Daha sonra tekrardan yapıldı.
    • Volgograd Şu anda 5 anıt bulunmaktadır.
      • Büyük Lenin (Great Lenin)" - Hürriyet Meydanında
      • Küçük Lenin (Little Lenin)" - Alexander Pushkin parkının arkasındaki çocuk parkında.
      • Volgograd Teknik Üniversitesinin ana binasında.
      • 2 anıt araba fabrikasında.
      • Volga-Don Kanalı girişindeki Lenin anıtı - (kaide yüksekliği - 30 metre, anıt yüksekliği - 27 metre. heykeltraş - EV Vucetich.) Guinness Rekorlar kitabında yaşayan bir insan için yapılmış en yüksek anıttır.
      • 90. yıldönümünde yapılan anıt Lenin meydanında bulunmaktadır. heykeltraş - EV Vucetic.
      • Valilik binasının karşısında.
      • Posta binasında bir anıt bulunmaktadır.
    • Vyborg:
      • Şehir Meydanındadır - (1957)
      • Lenin'in bir büztü müzede bulunmaktadır.
    • Yakutsk - Lenin Meydanında
    • Yujno Sakhalin - Lenin Meydanında
    • Zheleznogorsk (Krasnoyarsk oblastı) - Kültür sarayının karşısındaki Lenin meydanındaydı. Oradaki Stalin ve Lenin heykelleri sökülmüştür.
  • Tacikistan
    • Duşanbe Özgürlük meydanındaki heykel İsmail bin Ahmed'in heykeli ile değiştirilmiştir. Central Park'ta bulunan diğer anıt ise sökülerek Rudaki'nin anıtı ile değiştirilmiştir.

Diğer komünist ve post-komünist ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ulan Batur, Moğolistan. 14 Ekim 2012'de kaldırıldı.[6]
  • Doğu Almanya: Berlin (1970) heykeltraş Nikolai Tomski granit, 19m, Leninplatz, 1992 yılında kaldırıldı ve Berlin dışına gömüldü. (yeniden dikilmesi planlanmakta); Lenin'in bir büstü halen Rus Büyükelçiliği duvarında bulunmaktadır. Bebelplatz kütüphanesinde bir cam vitrayı vardır.
  • Etyopya: Meskel Meydanı, Addis Ababa. Afrika'daki ilk Lenin anıtı Ekim 1983 burada açılmıştır.[7] Anıt 1991 yılında hükümetin düşmesinden sonra devrildi.
  • Hungary: Érd (Heykel Parkı)
  • Moğolistan: Ulan Batur, Ulan Batur Otelinin önünde ve Moğol Halk Partisi genel merkezine çok yakındı. (removed on October 14, 2012). Anıtın kaldırılması sırasında bir konuşma yapan, vali Erdeniin Bat-Üül Lenin'i kınadı ve O da diğer komünistler gibi "katildi" demiştir.[6]
  • Poland: Kraków Nowa Huta bölgesi, Aralık 1989'da çekilerek yıkılmıştır.[8]
  • Romanya: Bükreş Casa Presei Libere (Özgür Basın Evi) önüne Nisan 1960 yılına inşa edildi. Mart 1990'da çekilerek yıkıldı.
  • Vietnam: Hanoi (Duong Dien Bien Phu caddesinde, Vietnam askeri müzesine bitişiktir.

Komünist olmayan diğer ülkeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Pyramiden meydanındaki, dünyanın en kuzeyindeki Lenin büstü
Nehru Park, Yeni Delhi
Binanın üzerindeki Lenin heykeli, Doğu yakası, New York City
Las Vegastaki başsız Lenin heykeli

Dış Bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Two Lenin monuments opened in Luhansk Oblast (İngilizce), UNIAN (Nisan 22, 2008)
  2. ^ In Kremençug broke up a monument to Lenin, UNIAN photoservice (25-11-2008) (İngilizce)
  3. ^ Ukraine to remove 10 Soviet-era monuments, UNIAN (28-11-2008) (İngilizce)
  4. ^ a b Kai Aus (2010). "Maailmakultuuri ja ajaloo suurkujude mälestusmärgid Eestis" (Estonyaca). http://jelek3.havike.eenet.ee/aja/images/voistlustood/2010/K.Aus_Maailmakultuuri_monumendid_Eestis/Maailmakultuuri_ja_ajaloo_suurkujude_malestusmargid_Eestis_esitlus.pdf. Erişim tarihi: 8 Eylül 2011. 
  5. ^ Vandals damage monument to Lenin in downtown Kyiv, Interfax-Ukraine (Haziran 30, 2009) (İngilizce)
    Photos; Events by themes: In Kiev injured a monument to Lenin, UNIAN (Haziran 30, 2009) (İngilizce)
    Monument to Lenin is damaged in Kyiv, UNIAN (Temmuz 1, 2009) (İngilizce)
    Події за темами: У Києві облили фарбою пам’ятник Леніну під час його відкриття після реставрації, UNIAN (Kasım 27, 2009) (Ukraynaca)
    Monument to Lenin was opened with scandal, UNIAN (Kasım 27, 2009) (İngilizce)
    Police detain two persons who threw bottle of paint at Lenin monument in Kyiv, Kyiv Post (Kasım 27, 2009) (İngilizce)
  6. ^ a b Mongolia capital Ulan-Bator removes Lenin statue, BBC News, 14 Ekim 2012, http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-19940437, erişim tarihi: 30 Ocak 2013  (İngilizce)
  7. ^ Patman, Robert G. The Soviet Union in the Horn of Africa: The Diplomacy of Intervention and Disengagement. Cambridge: Cambridge University Press, 2009. p. 267 (İngilizce)
  8. ^ UPHEAVAL IN THE EAST; Lenin Statue in Mothballs, The New York Times, Aralık 11, 1989 (İngilizce)
  9. ^ http://www.lonelyplanet.com/ireland/northern-ireland/belfast/entertainment-nightlife/408232 (İngilizce)
  10. ^ De Twentsche Courant Tubantia 05 Kasım 2009 Link (Felemenkçe)
  11. ^ "Soviet icon surprises polar scientists". Stuff.co.nz. http://www.stuff.co.nz//201621. Erişim tarihi: Ekim 15, 2011.  (İngilizce)
  12. ^ Här är Skånes Lenin 15 Ekim 2008 [1] İsveççe
  13. ^ Man Fights to Have Lenin Statue Removed From Casino, Fox News (16 Haziran 2008) (İngilizce)
  14. ^ http://www.barrypopik.com/index.php/new_york_city/entry/red_square_and_the_lenin_statue/
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons'ta
Lenin heykelleri listesi ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunmaktadır.