Kullanıcı:TinyChestnut0557/Battle of Broodseinde

Koordinatlar: 50°51′07″K 2°53′26″D / 50.85194°K 2.89056°D / 50.85194; 2.89056
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Battle of Broodseinde
50°51′07″K 2°53′26″D / 50.85194°K 2.89056°D / 50.85194; 2.89056
Taraflar
 Almanya

Şablon:Ülke veri British Empire

Komutanlar ve liderler
Erich Ludendorff
Crown Prince Rupprecht
Sixt von Armin
Douglas Haig
Herbert Plumer
Hubert Gough


Broodseinde Muharebesi, 4 Ekim 1917'de Belçika'daki Ypres yakınlarında, Gheluvelt Platosu'nun doğu ucunda, İngiliz İkinci ve Beşinci orduları tarafından Alman 4. Ordusu'na karşı savaştı. Savaş, Üçüncü Ypres Savaşı'nın en başarılı Müttefik saldırısıydı. Isırma ve tutma taktiklerini kullanarak, Alman karşı saldırılarına karşı tutulabilecek hedeflerle sınırlı olan İngilizler, Alman savunmasını harap etti, bu da Alman komutanlar arasında bir krize neden oldu ve 4. Ordu'da ciddi bir moral kaybına neden oldu. Almanlar tarafından yerel geri çekilmeler için hazırlıklar yapıldı ve Flanders saldırısının stratejik amaçlarından biri olan Belçika kıyılarındaki Almanlar tarafından terk edilmesini gerektirecek daha büyük bir geri çekilme için planlama başladı.

Eylül ayındaki husursuz ama kurak hava döneminden sonra, 4 Ekim'de tekrar şiddetli yağmur başladı ve kampanyanın geri kalanını etkiledi, Alman savunucularının yararına daha fazla çalıştı, çok daha az zarar görmüş zemine geri itildi. İngilizler topçularını, top ateşinin harap ettiği ve sonbahar yağmurlarının ıslattığı bölgeye ilerletmek zorunda kaldılar, silahların ve mühimmatın hareket ettirilebileceği yolları kısıtlayarak Alman topçularına daha kolay hedefler sundular. 9 Ekim'deki Poelcappelle Muharebesi'nde, birkaç gün daha süren yağmurdan sonra, Alman savunması, savaş alanındaki en taktik açıdan hayati zemin olan Passchendaele köyüne yaklaşımları elinde tutarak maliyetli bir başarı elde etti.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Taktiksel gelişmeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Broodseinde Muharebesi, İkinci Ordu (General Herbert Plumer) tarafından yürütülen Flanders Taarruzu'ndaki (Üçüncü Ypres Muharebesi) gelişmiş İngiliz ısırma ve tutma saldırılarının üçüncüsüydü. Ağustos ayındaki mevsim dışı şiddetli yağışlar, İngilizlerin Gheluvelt Platosu boyunca ilerleme girişimlerini, Almanların konumlarını koruma girişimlerinden daha fazla engellemişti. Plato, Ypres'in güney kenarı boyunca ilerledi ve Müttefiklerin belirgin bir şekilde ilerlemesini önleyerek, doğuya doğru daha fazla saldırı için bir engel oluşturdu. İngiliz Seferi Kuvvetleri (BEF), İkinci Orduyu güçlendirmek ve Almanları platonun güney sınırını savunmaya zorlamak ve Alman topçu ateş gücünü seyreltmek için daha güneydeki ordulardan daha fazla silah ve asker transfer etmişti. Broodseinde, 20 Eylül'de Menin Yolu Sırt Muharebesi'ni ve 26 Eylül'de platonun çoğunu ele geçiren ve Alman savunucularına birçok zayiat veren Polygon Wood Muharebesi'ni izledi.[1] 4. Ordu, 20 Eylül'den bu yana en az 24 karşı saldırı ve Polygon Wood Muharebesi'nden sonra, özellikle de 30 Eylül ve 1 Ekim'de daha büyük Almanların karşı saldırılar düzenlediği (Gegenangriffe) maliyetli başarısızlıklardı.

Sir Douglas Haig, 28 Eylül'de Plumer ve Beşinci Ordu komutanı General Hubert Gough ile, 20 ve 26 Eylül'deki zaferler, güzel hava koşulları, Alman savunucuları arasındaki kargaşa ve Rus cephesinden Alman takviyelerinin gelme ihtimalinin sınırlı olması nedeniyle niyetlerini açıklamak üzere bir araya gelmişti. Haig, 6 Ekim'de yapılacak bir sonraki saldırının kesinlikle sınırlı ilerleme dönemini tamamlayacağına karar verdi. Bir sonraki adım, sömürü için sağlanan hükümlerle daha derin bir ilerleme olacaktı. Haig, Almanlar tarafından genel bir geri çekilme durumunda Belçika sahilinde XV Kolordusu istedi ve Hush Operasyonu'nun amfibi kuvveti hazırlandı.[3] Piyade, topçu, süvari ve tankların yedek oluşumları, başarılı bir saldırıdan yararlanmak için Beşinci ve İkinci orduların arkasında hazır hale getirilecekti. Gough ve Plumer, önümüzdeki birkaç gün içinde, tekliflerin erken olduğunu ve Passchendaele sırtı Westroosebeke'ye kadar ele geçirilinceye kadar sömürünün mümkün olmayacağını düşündüklerini söyledi. Sırtın ele geçirilmesi muhtemelen üç günlük aralıklarla iki adım daha atacak, ardından ele geçirilen toprak üzerindeki yolları onarmak için dört gün daha sürecek. Haig, 10 Ekim'de yapılacak saldırının istismar edilebileceğinin kesin olmamasıyla birlikte, her zaman daha sonraki bir tarihte kullanılabilecekleri için orduların düzenlemeleri yapmasını istediğini açıkladı.

Başlangıç[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz hazırlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hava27 Eylül - 4 Ekim 1917



[1]
Tarih



Milimetreye düşen yağmur
°F
27 0.0 67 donuk
28 0.0 67 donuk
29 0.0 65 iyi
30 0.0 67 iyi
1 0.0 69 iyi
2 2.7 76 yağmur
3 1.2 64 donuk
4 4.6 60 donuk

İngiliz taktik geliştirmeleri, hedefleri daha sığ bir nüfuzla sınırlayarak ve daha sonra Eingreif'e karşı ana savaşla savaşarak Alman savunmasını derinlemesine baltalamaya AlmancaEingreif Piyade rezervlerini daha da yeniden düzenleyerek Plumer, saldıran bölümlerin derinliğinin yerel Alman karşı saldırı rezervlerinin derinliğine ve Eingreif'lerine daha yakın olmasını sağlamıştı. AlmancaEingreif Tümenler daha dar cephelerde saldırıya geçti ve birlikler konumlarını sağlamlaştırmadan önce Alman savunma bölgesine en fazla 1.500 yd (1.400 m) ilerledi. Almanlar karşı saldırıya geçtiklerinde, 31 Temmuz'da İngiliz yeşil ve siyah hatları gibi bir topçu kitlesi tarafından korunan, derinlemesine karşılıklı bir savunmayla karşılaştılar ve çok az etkisi olan birçok zayiat verdiler. İngiliz operasyonlarının temposu, Alman cephesinin arkasındaki ulaşımın darboğazları nedeniyle bölünmüş yorgun Almanların değişimindeki zorlukları etkiledi.

Plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Broodseinde Savaşı, saldırı planlama haritası

Alman Hazırlıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

1917'nin ortalarında, Ypres'in doğusundaki İngiliz cephesi ve Alman savunması

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

İkinci Ordu[değiştir | kaynağı değiştir]

İngiliz-Fransız hedefleri, 4 Ekim 1917

Beşinci Ordu[değiştir | kaynağı değiştir]

8.Tabur'un adamları, Doğu Yorkshire Alayı Frezenberg yakınlarındaki hatta ilerliyorlar. Fotoğraf: Ernest Brooks

Hava Operasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman 4.Ordusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Sömürü[değiştir | kaynağı değiştir]

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Analiz[değiştir | kaynağı değiştir]

Saldırının sonuçları, hedeflerle karşılaştırılmıştır.

Kayıplar[değiştir | kaynağı değiştir]

Saldırıdan sonra, Alman cephelerine bakan kimsesiz topraklar.

Sonraki işlemler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]


Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McCarthy 1995.

Referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha fazla okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

[[Kategori:I. Dünya Savaşı Batı Cephesi'nde muharebeler]] [[Kategori:1917'de çatışmalar]]