Isonzo Muharebeleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Isonzo Muhrebeleri
Tarih1915-1917
Bölge
Isonzo Bölgesi, Slovenya, İtalya
Sonuç İtalyanlar sonuç alamadı
Taraflar
İtalya Krallığı İtalya Krallığı Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
General Luigi Cardona
Güçler
İtalyan Ordusu Avusturya Ordusu, Alman Birlikleri(Destek Kuvvetler)
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor
Muharebenin yaşandığı alanın günümüzdeki görünümü.
Slovenya-İtalya sınırındaki bir kalenin kalıntıları.

Isonzo Muharebeleri, I. Dünya Savaşı sırasında İtalya Cephesi'nde Isonzo Irmağı boyunca İtalya ile Avusturya-Macaristan orduları arasında yapılan on iki muharebe (Haziran 1915-Kasım 1917).

Avusturyalılar, İtalya'nın 23 Mayıs 1915'te savaşa girmesinden önce, derin Isonzo Irmağının iki yakasında yükselen yalçın kayalıkları tahkim ederek İtalyanlar karşısında büyük üstünlük sağlamışlardı. General Luigi Cardona komutasındaki İtalyan ordusunun Avusturyalılara ilk saldırısı 23 Haziran'da başladı.İtalyanlar 14 gün boyunca ırmağı aşıp karşı tepelerde tutunmak için çaba gösterdiyse de her defasında geri püskürtüldüler.

18 Temmuz - 3 Ağustos, 18 Ekim - 4 Kasım ve 10 Kasım - 2 Aralık tarihlerindeki saldırıları sonucunda ise yalnızca Caporetto bölgesinde ırmağı aşıp birkaç köprübaşı tutmayı başarabildiler. Bu sınırlı başarılar Avusturyalıların bölgenin denetimini ellerinde tutmasına engel olamadı. Cardona'nın 11-19 Mart 1916'daki saldırısının da başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, İtalyanlar düşman hatlarının karşısına ve arkasına düşen tepelerde kayaları delip dinamitleyerek tüneller ve siperler açmaya başladılar.

6-17 Ağustos 1916'daki altıncı muharebe Gorizia'yı ele geçirerek ilk gerçek zaferlerini kazandılar. Bunu izleyen 14-17 Eylül, 10-12 Ekim ve 1-4 Kasım tarihlerindeki muharebede İtalyanlar güçlerini Carso Platosu üzerinde yoğunlaştırdılar. Ama bitkin düşmüş İtalyan ordusu Avusturya topçusunun koruduğu güçlü doğal engelleri aşmayı başaramadı. 12 Mayıs - 8 Haziran 1917'deki 10. muharebe Cardona iki ayrı hedefe birden saldırarak, Kuk Tepesi ele geçirdi, Avusturyalıların mevzilerini dağıtarak ağır ağır ilerlemeye başladılar.Avusturya Cephesi'nin çökebileceğindne korkan Almanların bölgeye gönderdikleri destek kuvvetlerle birleşen Avusturya birlikleri 24 Ekim'de ağır bir topçu ateşiyle saldırıya geçtiler. Aynı günün akşamüstü İtalyan ordusu tam bir bozguna uğradı ve savaştan yorgun düşmüş, moralsiz İtalyan birlikleri dağılmaya başladı.

Bunun üzerine bütün güçleriyle Isonzo üzerine yüklenen Avusturyalılar, Piave Irmağına doğru çekilmekte olan İtalyan birliklerinin çoğunun muharebeye devam etmesine karşın Caporetto'yu ele geçirdiler. İtalyanlar tarihlerinin en ağır yenilgilerinden birine uğradıktan sonra 7 Kasım'da Piave Irmağında yeni bir cephe kurdular.