Azerbaycan Millî Havacılık Ajansı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Azerbaycan Milli Havacılık ve Uzay Ajansı sayfasından yönlendirildi)
Azerbaycan Millî Havacılık ve Uzay Ajansı
MAKA
Azərbaycan Milli Aerokosmik Agentliyi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1992
BağlılığıAzerbaycan Azerbaycan
AdresBakü, Azerbaycan
Yönetici(ler)
Web sitesinasa.az

Azerbaycan Millî Havacılık ve Uzay Ajansı (MAKA; AzericeAzərbaycan Milli Aerokosmik Agentliyi) Azerbaycan'ın uzay araştırma programlarını bilimsel ve ticari hedeflerle koordine eden bir hükûmet organıdır. 1992 yılında, Azerbaycan Millî İlimler Akademisi'nin "Kaspiy" bilimsel araştırma merkezi yerine kurulmuştur.[1][2]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Azerbaycan uzay programı, büyük ölçüde Sovyetler döneminde olduğu gibi uluslararası iş birliği ile gerçekleştirildi. Birkaç Azeri fabrikası Sovyetler Birliği'nin uzay projeleri için ekipman üretti, ancak tesisler güncelliğini yitirdi.[3] Program hem ulusal hem de diğer uluslarla iş birliği içinde olan bir dizi uydu projesini içeriyor.

Ajans 2006 yılında, Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığı'na devredildi.[4] 2009'da Azerbaycan'ın uzay endüstrisi, İlham Aliyev'in onayı sonrasında uzay endüstrisinin gelişmesi için kurulan yeni bir ajans olarak güçlendi.[5] Programın bir parçası olarak 2013 yılından itibaren ülkenin VSAT (Çok Küçük Diyaframlı Uydu Terminali)nin montajı ve üretimi yapılmaktadır. 56 kbit/saniye'ye kadar dijital iletim sağlayan uydu iletimi için küçük bir uzay istasyonudur. T1 veri hızını (1.544 Mbit/saniye'ye kadar) işleyen VSAT'lara "TSATlar adı verilir. Uzay endüstrisini yaratmak için farklı tip ve işlevlere (internet, direkt TV, GPS vb.) sahip uydu alıcıları üretilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Azerbaijan National Aerospace Agency (ANASA)". 15 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2017. 
  2. ^ Azərbaycan Milli Aero Kosmik Agentliyi GPS/QLONASS qəbuledicilərinin telematik modullarının istehsal edəcək 8 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Azerice)
  3. ^ "Baku developing satellite to kick off national space program". 15 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2017. 
  4. ^ "Müəssisə haqqında". www.mdi.gov.az (Azerice). 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2014. 
  5. ^ "Azerbaijan to set up a new agency under the state program for development of space industry". 23 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2017.