Avusturya Holokost Anma Hizmeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Avusturya Savaş Mağdurları Anma Hizmeti görevli kuruluşları

Avusturya Savaş Mağdurları Anma Hizmeti, askerlik çağına gelmiş olan gençlere dokuz aylık Sivil Hizmeti'nin yerine 12 ay süren yurt dışında görev yapma imkânı sunuyor. Bu görev imkânı 1998’de Dr. Andreas Maislinger tarafından kurulmuş olan Avusturya Yurt Dışı Hizmet derneğinin bir bölümüdür. Bu hizmet ağırlıklı olarak Holokost anıtlarında yapılmaktadır.

Yetki[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya Savaş Mağdurları Anma Hizmeti görevli kuruluşları olarak üç tane bulunmaktadır ve birlikte dünya çapında eşi benzeri olmayan Holokost anıtları ve müzeleri ağını oluşturmaktadır. Avusturya Savaş Mağdurları Anma Hizmeti Avusturya'nın Holokost'daki suç ortaklığını kabulünü vurgulamak ve hepimize kendi sorumluluğumuzun farkında olmayı, “bir daha asla” savaşmamayı amaclamaktadır (eski Avusturya Şansölye'si Franz Vranitzky'nin Haziran 1993 Kudüs konuşmasından alıntı)

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1980 sonrası geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Innsbruck'lu siyaset bilimci ve Braunau Çağdaş Tarih Günleri bilimsel direktörü Andreas Maislinger 16 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1970'lerin sonundan itibaren Holokost'un aydınlatılmasını amaçlayan, sistemleştirmek istediği bu askeri alternatif hizmeti için büyük çabalar sarf etti. 10 ekim 1980 tarihinde Anton Pelinka'nın daveti üzerine Dolores Bauer'in sunduğu ORF-yayını “Kreuzverhör” sayesinde “Auschwitz'de Sivil Hizmeti” projesini tanıtma imkânı buldu. Cumhurbaşkanı Rudolf Kirchschläger; “Bir Avusturyalı Auschwitz'de ceza çekmek zorunda değil” gerekçesi ile bu projeyi reddetti. Fakat daha sonra Maislinger'in zorla kabul ettirdiği Savaş Mağdurları Anma Hizmeti'nin olumlu sonuçlarını tanıdı.

1980-1981 yıllarında Joachim Schlör ile birlikte gönüllü olarak Volker von Törne ve Christoph Heubner tarafından yönetilen Polonya Alman Arabulucu Barış hizmetleri hareketi içinde bulundu. Maislinger Auschwitz-Birkenau Müzesi'nde Alman gençlik gruplari ile ilgileniyordu. Geri dönüşünden sonra bu projeyi Avusturya'da gerçekleştirmeye daha güçlü inandı. Bu konuda ona Simon Wiesenthal, Teddy Kollek, Ari Rath, Herbert Rosenkranz, Gerhard Röthler ve Karl Pfeifer büyük destek oldular. Daha sonraları Röthler'in bir oğlu Savaş Mağdurları Anma hizmetini yaptı.

Gerçekleştirme 1991[değiştir | kaynağı değiştir]

Mayıs 1991 yılında Andreas Maislinger'in İçişleri Bakanı Franz Löschnak tarafından aldığı bir mektupta Savaş Mağdurları Anma Hizmeti'nin Avusturya hükûmetince Sivil hizmete karşılık bir alternatif olarak izin verildiği ve bunun için gerekli ihtiyaçların belirli bir çerçeve içinde Içişleri Bakanlığı tarafından karşılanacağı hakkında haberdar edildi. 1 Eylül 1992 yılında ilk savaş mağdurları anma hizmetlisi Auschwitz-Birkenau müzesinde göreve başladı.

2001 Yurt dışı hizmeti destekleme derneği kuruluşu[değiştir | kaynağı değiştir]

2001 yılında içişleri bakanı Ernst Strasser tarafından, görevli kuruluşlara maddi yardım aktarmakla görevli dernek kuruldu.

Yetkili kuruluşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Avusturya Savaş Mağdurları Anma Hizmeti Derneği (1992)[değiştir | kaynağı değiştir]

1992 yılında Walter Guggenberger (SPÖ), Andreas Hörtnagl (ÖVP) ve Andreas Maislinger (bağımsız) Holokost'u, neden ve sonuçlarını aydınlatma amacı ile Avusturya savaş mağdurları anma hizmeti derneğini kurdular. Bu dernek yurt dışındaki 20 yerden birini seçen, alternatif sivil hizmetlilerini seçme ve ilgilenilmesi (hizmetten önce ve sonra) ile uğraşıyor. Avusturyalıların suçlu, kurban ve seyirci olma rolü özellikle dikkate alınıyor. Aynı zamanda kadınlar da gönüllü olarak, Avrupa Gönüllü Hizmeti (European Voluntary Service, EVS) çerçevesinde bir yıllık savaş mağdurları anma hizmeti yapma imkânına sahipler.

“Asla Unutulmayacak” Derneği (1994)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu dernek Almanya ve Polonya da toplamda 19 anıt yeri sunmakta ve diğer derneklerden kendini daha sade ve kolay bir hizmet yapma imkânı ile ayırmaktadır. “Asla Unutulmayacak” derneği gençlik çalışmalarında unutmaya karşı daha aktif ve 10 yıldan fazla bir süredir düzenlenen Nasyonal Sosyalizm'in ideoloji ve gerçekleri Hermann Langbein sempozyumu kurucularından.

Avusturya Yurt Dışı Hizmeti derneği, Yurt Dışı Hizmet derneği (1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 yılında Andreas Maislinger ve Andreas Hörtnagl'in yeniden yönetime seçilemeyince, yeni yönetim ile uzun tartışmalardan sonra Ocak 1998 tarihinde Yurt Dışı Hizmet derneğini (şimdi: Avusturya Yurt dışı Hizmeti derneği) kurdular. Avusturya Yurt Dışı Hizmeti derneği kendini hizmetlilerin kendi inisiyatifiyle karakterize ediyor. Aynı zamanda hizmetlilere hizmet yerini kendi kurma imkânı veriyor. Bu hizmetliler için zaman ve iş bakımından artı yük oluştursa da hizmet öncesi bağımsız çalışmayı beraberinde getiriyor. Bu sayede 1998 yılından beri 4 kıta ve 37 ülkede büyük bir ağ oluşturuldu. 2009 yılından beri dernek Ernst Florian Winter önderliğindeki bir uluslararası konsey tarafından desteklenmektedir.

Görev yerleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri ABD

Almanya Almanya

Arjantin Arjantin

  • Buenos Aires – Asociación Filantrópica Israelita (AFI) – Hogar Adolfo Hirsch (San Miguel)
  • Buenos Aires – Fundación Memoria del Holocausto

Avustralya

Belcika

Brezilya

Bulgaristan

Birleşik Krallık

Cek Cumhuriyeti

Cin Halk Cumhuriyeti

Fransa

Israil

İtalya

Kanada

Hirvatistan

Litvanya

Hollanda

Norvec

  • Oslo – Jodisk Aldersbolig

Polonya

Rusya

Slovenya

  • Laibach – Nationalmuseum der Zeitgeschichte

Isvec

Türkiye

Ukrayna

Macaristan

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2005 yılında Andreas Maislinger'e Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından Savaş mağdurları anma hizmeti'ni kurduğu için Avusturya Cumhuriyeti kazançları Gümüş şeref madalyasi verildi.
  • 2005 yılında Andreas Maislinger'e Herwig van Staa ve Luis Durnwalder tarafından Tirol Eyaleti Fazilet madalyası verildi.
  • 10 ekim 2009 tarihinde Andreas Maislinger Dünya Insanı Birliği tarafından Dünya Insanı ödülüne layık görüldü.
  • 8 kasim 2009 tarihinde savaş mağdurları anma hizmeti gerçekleştirme ve yönetme sebebiyle Los Angeles Holokost müzesi 2nd Annual Dinner'de Holokost sağ kalanları ve Schindler'in Listesi filminin yapımcısı Branko Lustig ile birlikte Lifetime Achievement Award ödülünü aldı.
  • 23 kasim 2009 tarihinde Thomas Böhler Faşizme karşı Wels inisiyatifi tarafından Prato'daki Savaş Mağdurları Anma Hizmeti'nden dolayı Elfriede-Grünber ödülünü aldı.
  • 13 Ocak 2011 tarihinde Tirol ve Vorarlberg eyaletlerinin Israil Musevi cemaatleri tarafından Andreas Maislinger'e Savaş Mağdurları Anma Hizmeti tanıma dolayısıyla Keren Kayemeth Lelsrael Yahudi nasyonal fonları üzerinden Kudüs yakınlarında 10 tane ağaç adandı. Musevi cemaati başkanı Esther Fritsch sertifikayi Innsbruck sinagogunda Andreas Maislinger'e taktim etti.