Vorarlberg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vorarlberg
Vorarlbearg
Vorarlberg bayrağı
Bayrak
Vorarlberg arması
Arma
Marşlar: 's Ländle, meine Heimat
ÜlkeAvusturya Avusturya
BaşkentBregenz
İdare
 • Eyalet ValisiMarkus Wallner (ÖVP)
Yüzölçümü
 • Toplam2601,48 km²
Nüfus
 (2020)
 • Toplam397,094
 • Yoğunluk150/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAYS)
ISO 3166 koduAT-8
Resmî site
vorarlberg.at

Vorarlberg (Almanca: Vorarlberg), Avusturya'nın en batısında, İsviçre, Lihtenştayn ve Almanya sınırında yer alan eyâletidir. Başkenti Bregenz'dir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

11 Mayıs 1919'da eyalette yapılan referandumda %80 oranında İsviçre'ye katılım kararı çıkmıştır. Ancak İsviçreli liberal, Fransız ve İtalyanların ve diğer devletlerin karşı çıkmasından dolayı İsviçre'ye katılımı engellenmiştir. II. Dünya Savaşı'ndan sonra, 1945 ve 1955 yılları arasında, Vorarlberg, Tirol eyaleti ile birlikte Fransız birlikleri tarafından işgal altında bulundu.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

İller ve Trafik Kodu

Politika[değiştir | kaynağı değiştir]

Vorarlberg eyâleti Avusturya Halk Partisi'nin en çok oy aldığı yerlerdendir. Örneğin 1945 Millî Meclis Seçiminde ÖVP Vorarlberg'de oyların %70'ini kazanmıştır.

Avusturya Özgürlük Partisi, Yeşiller ve Liberal Forum'un sonuçları da ortalamanın üstündedir. Fakat Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nin sonuçları ortalamanın altındadır.

2004 yılındaki Vorarlberg eyâlet seçimleri ÖVP'ye mutlak çoğunluk, FPÖ'ye büyük yenilgi, Yeşillere de yeni oylar getirdi.

2019 yılında Vorarlberg eyâlet seçimlerinde ÖVP oyların %43.59unu, Yeşiller %18.78,FPÖ %13.97, SPÖ %9.49, NEOS %8.48 oranında oy almıştır.Yerel mecliste koltuk sayıları ÖVP 17, FPÖ 5, Yeşiller 7, SPÖ 4, NEOS 3 olmuştur.

Vorarlberg Eyâlet Valisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mag. Markus Wallner (AHP/ÖVP) 13.10.2019

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Alp Dağları silsilesi içerisinde yer alan yükseltiler Vorarlberg Eyaleti sınırları içerisinde de devam etmektedir. Karşıda 2.135 metre yüksekliğindeki Üntscheller (Üntschenspitze) yer almakta. Aynı zamanda bölge Apollo kelebeği türlerinin yoğun olarak bulunduğu bir yerdir.[kaynak belirtilmeli]

Vorarlberg (yüzölcümü: 2.601,48 km²) Viyana´dan sonra Avusturya'nın en küçük eyâletidir.

Üç ülkeye dış sınırı var: Almanya, İsviçre ve Lihtenştayn

Sınırın toplam uzunluğu 256 km'dir.

Ekonomi[değiştir | kaynağı değiştir]

Birkaç yıldır Vorarlberg ekonomisi Avusturya genel ortalamasına göre daha yüksek bir seyir içerisindedir.Avusturya genelinde %2 GDP artışı söz konusuyken, Vorarlberg'te bu rakam %2.9 olarak belirlenmiştir.Eyaletin yıllık üretim miktarı 11.5 milyar euro düzeyindedir.Bu üretim miktarı her yıl %5 artmaktadır. Bu rakam Avusturya genelinde %4'tür,yani bu istatistiğe göre de Vorarlberg Avusturya genelinden daha iyi durumdadır. Yıllık Kişi başına üretim miktarı 31000 Euro düzeyindedir. Bu rakam da Avusturya genel ortalamasının %8 üzerindedir.Eyalette elektronik, tekstil, makine sanayi üretimleri yapılmakta, ayrıca tarım da önemli büyüklükteki bir sektördür.Ayrıca bölge turistler için bir cazibe merkezidir.Dağlar ve kayak için birçok turist bu bölgeyi ziyaret etmektedir.