Michael Hardt

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Michael Hardt
Doğum1960
VatandaşlıkABD
MeslekAkademisyen, kuramcı.
Akademik geçmişi
EğitimWashington Üniversitesi (Doktora)
EtkilendikleriGilles Deleuze
Akademik çalışmaları
KurumuDuke Üniversitesi
Ana ilgi alanıKıta Felsefesi, Siyaset felsefesi, Batı felsefesi
Önemli eserleriİmparatorluk, Çokluk, Ortak Zenginlik (Antonio Negri ile birlikte)

Michael Hardt (d. 1960, ABD), Amerikalı edebiyat kuramcısı ve siyaset teorisyeni.[1] Hâlen Duke Üniversitesi'nde edebiyat profesörlüğü yapmaktadır.[2] Özellikle Antonio Negri ile birlikte yazdıkları bir dizi kitapla tanınırlığı artmıştır. Çeşitli toplumsal hareketlere verdiği doğrudan destekle aktivist kimliği de bulunmaktadır. Söz konusu hareketlerin yeni öznellikler yaratacağı ve bu öznelliklerin kuracağı demokrasinin devlet örgütlenmesinin dışında bir siyasal biçim geliştireceğini düşünmektedir.[3][4]

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

1993 yılında Gilles Deleuze (Gilles Deleuze:An Apprenticeship in Pholosophy) üzerine kendi yazdığı kitabının dışında, Antonio Negri ile birlikte (Labor of Dionysus ve Empire) gibi ortak çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca Paolo Virno ile 1996'da (Radical Tought in Italy) ve Kathi Weeks ile 2000 yılında (The Jameson Reader) ortak çalışmalar yapmıştır. 20. yüzyıl edebiyatında modernizm ve realizm üzerine çalışmaları devam etmektedir.

Siyasal teori alanında Negri ile birlikte yeni durum içinde dünyanın yeniden kavranışı ve değiştirilmesi ile ilgili bir konumda durmakta, yalnızca bu yeni durumların değerlendirilmesinde geleneksel sol-muhalif konumlardan ayrı yönelimler göstermektedir. Michel Foucault'nun, özellikle iktidar çözümlemeleri bağlamında, ikilinin çalışmaları üzerinde belirgin bir etkisi olduğu görülmektedir. İkili biyoiktidar kavramını biyopolitika olarak yorumlayarak yeniden kullanıma sokmaktadır. Postmodern durum içinden bir karşı düşünce geliştirme arayışı içinde oldukları söylenebilir.

2023 tarihli çalışması The Subversive Seventies, Oxford Yayınları'ndan çıktı. Bu kitapta 1960'lardaki yeni hareketlerin karşısında 1970'lerde nasıl bir direnç geliştiğini ve o günlerde kurulan düzenin bugüne yansımalarını incelemektedir.[5]

Türkçedeki kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İmparatorluk, çeviren: Abdullah Yılmaz, Ayrıntı Yayınları.
  • İtalya'da Radikal Düşünce ve Kurucu Politika, çeviren: Sinem Özer, Otonom Yayınları.
  • Çokluk, çeviren: Barış Yıldırım, Otonom Yayınları.
  • Gilles Deleuze: Felsefede Bir Çıraklık, çeviren: İsmail Öğretir & Ali Utku, Otonom Yayınları.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Vulliany, E. (2001). "Empire hits back (İngilizce)". Guardian. 25 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  2. ^ "Michael Hardt". Duke University. 4 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  3. ^ "Dünyada Ayaklanmalar (Michael Hardt ile Söyleşi 2013)". Ayrıntı Dergi. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  4. ^ ""İçinde Devlet Olmayan Bir Düzen Gerek"". Bianet. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023. 
  5. ^ Hardt, M. (2023). The Subversive Seventies. OUP. ISBN 9780197674680. 16 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2023.