2000-2009 demiryolu kazaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu, 2000'den 2009'a demiryolu kazaları listesi dir. Bu liste bazı bombalı saldırıları da kapsar.


Dikkate değer tren kazaları, 2000–günümüz
2000s: 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
Ayrıca bakınızDış bağlantılarKaynakça

2000ler[değiştir | kaynağı değiştir]

2000[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Norveç 4 Ocak, 2000 – Åsta kazası, Åsta , Åmot, Norveç: Rørosbanen üzerinde iki dizel yolcu treni çarpışması, 19 ölü. Yangın çarpışmadan sonra yaklaşık 6 saat sürdü.
  • Almanya 6 Şubat, 2000 – Brühl, Almanya: Bir gece tren Amsterdam- Basel ekspresi, ana demir yolu üzerinde Köln ve Bonn arasındaki Brühl istasyonunda bir inşaat alanındaki aşırı hız ve raydan çıkma geçerken bir çer çöp ile dolu çöp tenekesine çarptı, 9 kişi öldü.
  • Danimarka 2 Mart, 2000 – Kølkær, Danimarka: İki bölgesel tren, birinin kırmızı sinyalde geçmesinden sonra kafa kafaya çarpıştı. 3 ölü ve 39 yaralı. [kaynak belirtilmeli]
  • Japonya 8 Mart, 2000 – Naka-Meguro train disaster, Japonya: Bir Tokyo Metro treni raydan çıktı ve sonraki hattaki diğer bir trene çarptı; 5 ölü ve 63 yaralı.
  • Norveç 5 Nisan, 2000 – Lillestrøm , Skedsmo, Norveç: Bir yük treninin frenleri Strømmen ve Lillestrøm arasında başarılı olmadı; tren Lillestrøm istasyonunda durmakta olan bir yük trenine çarptı. Propan yüklü iki gaz tankı ateş aldı. Can kaybı olmadı.
  • Hindistan 6 Haziran, 2000 – Bathinda’da bir trende bomba patladı, iki ölü ve 1 yaralı.[kaynak belirtilmeli]
  • Endonezya 28 Haziran, 2000 – Üzerinde ata biner gibi oturdukları yük trenin raydan çıkması sonrası 13 çocuk Padang’da (Endonezya) öldü. Endonezya hükümeti bedava seyahat anlamına gelen tren üzerinde yolculuk edilmesini önlemek için sıkı tedbirler almakta. (Source- BBC)[kaynak belirtilmeli]
  • Brezilya 28 Temmuz, 2000 - 21:15, Jaraguá ‘dan Francisco Morato’ya gitmekte olan bir 1700 (No 145) serisi yapımı enerji zayıflığı nedeniyle Perus istasyonunda durur. Diğer bir boş 1700 (No 127) serisi yapımı 8 dakikada 5,5 km hızla giderken frenlerini kaybeder ve durmakta olan trene çarpar. Kaza arkasında 9 ölü ve 115 yaralı bırakır ve Perus istasyonunu tahrip eder. [kaynak belirtilmeli]
  • Kenya 15 Ağustos, 2000 - Kenya Broadcasting Corporation raporuna göre, Butere-Kisumu hattında çalışan ve 400 yolcusu olan tren Viktorya Gölü sahilinde, Lela, Nyanza, Kenya rayları yarıp geçer, kazaya fren tutmama nedeni sebep olur.[kaynak belirtilmeli]
  • Kenya 17 Ağustos, 2000 – Kisumu’da bir yük treninin bir yüklü otobüse trafiğin yoğun olduğu saatte hemzemin geçitte çarpması sonrası, 6 ölü.[kaynak belirtilmeli]
  • Kenya 19 Ağustos, 2000 - Kenya Television Network raporuna göre sıvılaştırılmış gaz taşıyan bir Mombasa-Nairobi yük treni Eastern, Kenya, Mavoka’da sıvılaştırılmış gazın patlaması ve alev alması ile 25 kişi öldü ve 50 den fazla kişi yaralandı; kurbanların ve yaralananların çoğu demiryolu hattı yakınındaki evlerde ikamet edenlerdi. [kaynak belirtilmeli]
  • Birleşik Krallık 17 Ekim, 2000 – Hatfield demiryolu çarpışması, İngiltere, Birleşik Krallık: Londra-Leeds ekpresi 115 mph (185 km/h) ile geçtiğinde, bir hatalı ray, “rotatif temas yorgunluğu” olarak bilinen bir durum nedeniyle 300 parçaya kırılır. Dört kişi öldü ve 102 kişi yaralandı.
  • Avusturya 11 Kasım, 2000 – Kaprun disaster, Avustrya: Bir funicular tren, tünelde emniyetsiz bir şekilde ısıtıcı yüklenmesi nedeniyle alev aldı. 155 ölü.
  • Hindistan 2 Aralık, 2000 – Sarai Banjara demiryolu felaketi, kalabalık bir banliyö treni Hindistan, Punjab’da bir raydan çıkmış bir yük trenine çarpştı. 45 den fazla ölü.

2001[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kongo Cumhuriyeti 12 Ocak, 2001 – Nvoungouti, Kongo: İki trenin Nvoungouti’de fren tutmaması nedeniyle çarpışması üzerine 30 üzerinde ölü.[1]
  • Kanada 7 Şubat, 2001–Toronto, Ontario: Ontario Northland Railway'in Northlander yolcu treni, Bayview Extension ve Pottery Yol alanı yakınında Don Valley’de raydan çıktı. 23 yolcunun ikisi hafif yaralandı[2]
  • Birleşik Krallık 28 Şubat, 2001 – Selby demiryolu çarpışması, Great Heck, North Yorkshire, İngiltere, Birleşik Krallık: İngiltere’nin M62 otoyolu’da bir sürücü direksiyonda uyuya kalır ve yoldan çıkarak demiryolu hattı üzerinde durur; sürücü kaçar ve onun arabasına bir yolcu treni tarafından çarpılır. Tren raydan çıkarak zıt yönde gelmekte olan bir kömür trenine çarpar. 10 kişi ölür ve 80 üzerinde kişi yaralanır. Araç sürücüsü daha sonra tehlikeli araç sürmesi nedeniyle ölümcül kazaya sebebiyet vermekten dolayı hapse atılır.
  • Belçika 27 Mart, 2001 – Pécrot rail crash, Pécrot, Belçika: İki yolcu treni aynı hatta çarpışır. 8 ölü ve 12 yaralı.
  • Kanada 12 Nisan, 2001 – Stewiacke, Nova Scotia, Kanada: Bir on üç- on dokuz yaşlarındaki çocuk VIA Rail Canada's Ocean daki kontrol anahtarını kurcalar. Çarpışma sonucu pek çok kişi yaralanır.[3]
  • Amerika Birleşik Devletleri 15 Mayıs, 2001 – Toledo, Ohio, Birleşik Devletler:

Bazısı erimiş tehlikeli Fenol asid ‘i içeren 47 vagon taşıyan bir CSX yük treni, üzerinde makinisti olmadan Toledo’da kaçmaktadır. Tren, üzerine çıkmayı başaran bir demiryolu işçisi tarafından dudurulmadan önce Kenton, Ohio ‘ya doğru gitmekteydi..[4].

  • Hindistan 21 Haziran, 2001 – Kadalundi Nehri demiryolu felaketi, Kerala, Hindistan: 57 kişi öldü.[kaynak belirtilmeli]
  • Amerika Birleşik Devletleri 18 Temmuz, 2001 – Howard Street Tünel yangını, Baltimore, Maryland, Birleşik Devletler: Kimyasallar ve ağaç ürünleri taşıyan bir 60-vagonlu dakikada 1,7 km hızla giden CSX treni Baltimore altındaki uzun tünelde raydan çıkarak altı gün yanarak su kirlenmesine ve yangına sebep olur.[5].
  • Sri Lanka 19 Ağustos, 2001 – Kurunegala tren çarpışması, Sri Lanka: Bir tren hız ve fazla kalabalık oluşu nedeniyle raydan çıktığında 13 kişi ölür.[6]
  • Endonezya 2 Eylül, 2001 – Cirebon, Endonezya: Bir yolcu treni ve lokomotif çarpışır, 40 ölü ve 37 ağır yaralı.[7]
  • Rusya 8 Kasım, 2001 – Rusya: Bulgaristan’dan bir nükleer atık treni gece yarısı Trans-Siberian demiryolu hattında Krasnoyarsk ve Kemerovo arasında çarpışır. 20 tanker vagonun 14 ü raydan çıkar ve demiryolu hattı yaklaşık 12 saat kapalı kalır. Hattın 1 km lik bölümü zarar görür.[8] gece yarısı
  • Yunanistan 18 Aralık, 2001 – Orestiada, Yunanistan: Bir tren Bulgaristan sınırı yakınındaki Orestiada kasabasında kar yığılması içine saplanıp kaldığında ve raydan çıktığında, sonuç 1 ölü. Isı -10°C dur.[9]
  • Endonezya 25 Aralık, 2001 – Tıkabasa doldurulmuş bir yolcu treni Endonezya, Berbes dışında bir istasyonda yan yatar ve Jakarta’dan gelmiş ve durmakta olan bir trene gürültüyle çarpar. Yerel yetkililere ve Endonezya Kızıl Haç’ına göre 27 ölü ve düzinelerce ciddi yaralı. [kaynak belirtilmeli]

2002[değiştir | kaynağı değiştir]

2003[değiştir | kaynağı değiştir]

2004[değiştir | kaynağı değiştir]

2005[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuş bakışı görünüm
Graniteville tren felaketi
kaza sahnesi. Courtesy of EPA
  • Amerika Birleşik Devletleri 6 Ocak, 2005 – Graniteville tren felaketi, Graniteville, Güney Karolanya, Birleşik Devletler: Bir 42-vagon Norfolk Southern yük treni Grantileville’de Avondale Mills atölyesi yakınında duran trenle kafa kafaya çarpıştığında; 9 kişi öldü (makinist de dahil) ve 250’nin üzerinde kişi yaralandı. Bu kazada16 vagon raydan çıktı, bunlar içinde 90 ton klor gazı taşıyan tank kırılır ve havaya yayılır ki bu kaza esnasında ölümlere ve yaralanmalara sebep olu. NTSB, kazanın ana hat çalışma tarzının yeni bir hatta geçirmede başarısızlığı olduğuna karar verir.[16]

2006[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Amerika Birleşik Devletleri 6 Ocak, 2006 – Possum Point, Virjinya, Birleşik Devletler: - Bir kırk CSX demiryolu sepep olur VRE Tren #304 Possum Point’de raydan çıkmasına. Altı vagonun son üç vagonu hattan kurtulur fakat üzerine düşmez. NTSB, CSX’in hız sınırlamaları ve tamiri sağlamadığını bulur. Sadece hafif yaralanmalar vardır.[17]

2007[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türkiye Ocak, 2007 – Hatay , Türkiye: Bir yük treni, Türkiye’de Hatay bölgesinde çiftlik işçilerini taşıyan bir kamyona çarpar; 7 ölü ve 19 yaralı.[18]

2008[değiştir | kaynağı değiştir]

Mundo a Vapor em Canela, RS, Brezilya'da 1895 Montparnasse çarpışması tekrar inşası
  • Çin Halk Cumhuriyeti 23 Ocak, 2008 – D59 numaralı yüksek hızlı tren Beijing-Solar Flare:RE, devletin sahip olduğu bir inşat bölgesine daldığında, orada (Fangzi, Weifang, Shandong, Çin) 16ncı grup işçileri bir ray sermenin bakım günenliğini tesis ediyorlardı; 18 işçi öldü ve diğer dokuzu yaralandı. [kaynak belirtilmeli]

2009[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Avustralya 1 Ocak, 2009 – Innisfail, Queensland yakınında ne engelleyici bir kapı ne de ikaz işaretinin olmadığı bir hemzemin geçitte bir QR Sunlander treninin aşırı yüklü bir kamyonla çarpışması sonrası bir kişi öldü ve sekiz kişi yaralandı.[19]
  • Amerika Birleşik Devletleri 7 Ocak, 2009 – Queensgate, Cincinnati, Ohio’da bir CSX Transportation treninin raydan çıkması sonrası yarım mil çaplı bir alan boşaltıldı. İkisi Propan taşıyan dört vagon raydan çıktı, fakat hiç sızıntı yoktu.[20]
  • Küba 7 Şubat, 2009 – Küba, Havana’nın 570 km doğusunda Camaguey’de iki yolcu treninin aralarında çarpışması sonucu üç kişi öldü ve 90 dan fazla kişi de yaralandı.[21][22]
  • Hindistan 13 Şubat, 2009 – On iki vagonlu Howrah-Madras Ekspresi’nin Orissa eyaletinin Bhubaneswar şehrinden ayrılmasından kısa bir süre sonra raydan çıkmasıyla meydana gelen olayda 9 ölü ve 250 yaralı oluştu.[23]
  • Slovakya 21 Şubat, 2009 – Brenzo yakınındaki bir hemzemin geçitte Slovak gezinti arabasıyla bir trenin çarpımaşı sonucu 11 kişi öldü.[24]
  • Tanzanya 29 Mart, 2009 – Gulwe - Igandu (Mpwapwa bölgesi) bölümü çarpışma sonrası yolcuların düzinelercesi öldü ve diğer pek çok kişi yaralandı.[25]
  • Kanada 5 Haziran, 2009 – Oshawa, ON, saat yaklaşık 2:15 öğlen sonrası, 111-vagon Canadian Pacific Railway trani raydan çıktı. İki lokomotif ve trenin 27 vagonu raydan çıktı. Bazı vagonlar bahçe yakınına ve tenffüs zamanı okul bahçesine geldi.[26]
  • Romanya 7 Haziran , 2009 – Bir kız Bacau yakınındaki köprünün resmini çekmeye çalışırken bir bölgesel ekspres tren çarptı ve kız öldü. [kaynak belirtilmeli]
  • Amerika Birleşik Devletleri 19 Haziran, 2009 – bir büyük şiddetli yağmur Rockford, Illinois’ı vurdu ve Canadian National yük treninin 114 etanol tankerinin 14 ünün hattan ayrılmasına ve de alev alıp patlamasına sebep oldu. Demiryolu kavşağında pek çok kişi yandığında, bir kişi öldü.[27]
  • Amerika Birleşik Devletleri 22 Haziran, 2009 – Washington’un kuzeydoğusunda iki Washington Metro treni trafiğin yoğun olduğu zaman çarpıştığında dokuz kişi öldü. 33 yıllık metro sisteminin en ölümcülü.[kaynak belirtilmeli]
  • İtalya 29 Haziran, 2009 – Viareggio’da bir yük treni raydan çıktı. Sıvılaştırılmış gaz taşıyan vagonların ikisi patladı.[28] Otuz iki kişi öldü[29] bir ev çöktüğünde[28]
  • Çin Halk Cumhuriyeti 29 Haziran, 2009 – İki yolcu treni çarpıştı yerel zaman 2:34 sabaha karşı. Chenzhou demiryolu istasyonu, Hunan Bölgesi, 3 kiş öldü ve 63 kişi yaralandı.[30] The accident was allegedly caused by a brake failure.[31] Fakat bu tartışmalıdır.[32]
  • Amerika Birleşik Devletleri 9 Temmuz, 2009 – Bir Amtrak yolcu treni Detroit yakını Canton Township, Michigan ‘da bir araca çarptı. Beş kişi öldü, bunların hepsi araçta olan kişilerdi. [kaynak belirtilmeli]
  • Amerika Birleşik Devletleri 14 Temmuz, 2009 – Bir Dakota, Minnesota, and Eastern yük treni, Quad Cities’in bir parçası Bettendorf, Iowa’da yerel avluda park etmiş demiryolu vagonlarıyla çarpıştı. Savanna, Illinois’den makinist ve kondüktörün ikisi de öldü. Lokomotifin ön tarafı şiddetli hasar gördü, hurdaya çıkma olasılığı var.
  • Hırvatistan 24 Temmuz, 2009 – Rudine, HırvatistanZagrep- Split seferini yapmakta olan bir 521 numaralı ICN tilting treni, Rudine köyü yakını Labin Dalmatinski ve Kaštel Stari arasında saat 10:08 de raydan çıktı. 6 yolcu öldü ve 55 kişi yaralandı onların 13 ü çiddi yaralı. Kazaya demiryolu üzerinde kullanılmasına uygun olmayan retardant sepep oldu. Bu madde kazadan tajminen 10 dakika önce demiryolu üzerine püskürtülmüştü. Bu madde ray üzerinde kayganlık yarattığından frenlemeyi imkânsızlaştırıyordu.[33]. Çarpışmadan 30 dakika sonra, kurtarma operasyonunda, bir kurtarma treni aynı problemle karşılaşıyor ve çok eşit noktada raydan çıkıyordu. Şans eseri orada ne ölü ne de yaralı oldu, tren düzinelerce kurtarma işçisinin yakınından geçmiş ve devrilmiş hurda tren ile çarpışmış olmasına rağmen..[34].
  • Çin Halk Cumhuriyeti 29 Temmuz, 2009 – Bir tren, Liucheng, Guangxi’de yerel saatle sabah 4:22 de toprak kayması nedeniyle hattan dışarı çıktığında 4 kişi öldü ve 71 kişi yaralandı.[35][36]
  • Romanya 14 Ağustos, 2009 – Bir otobüs Scanteia (Iasi county)’de demiryolu kavşak sinyaline aldırmadığında bir yarı hızlı trenle çarpıştı. Geride 14 ölü ve 2 yaralı bıraktı. [kaynak belirtilmeli]
  • Kamerun 28 Ağustos, 2009 – Akaryakıt taşıyan bir yük treni, Yaounde, Cameroon güneyinde raydan çıktı. Dizel ve benzin taşıyan on bir vagontahrip oldu. Bir kişi öldü.[37][38]
  • Kamerun 30 Ağustos, 2009 – Bir yolcu treni Yaounde yakını, Cameroon’da raydan çıktı; 5 ölü 275 yaralı.[37][38]
  • Letonya 2 Eylül, 2009 – A Riga - Daugavpils treni Livani yakınında bir "Volvo" ekskavatör ile çarpıştı. 3 kişi yaralandı ve 1 kişi öldü. Ekskavatör sürücüsü sarhoştu ve treni görmedi. [kaynak belirtilmeli]
  • Almanya 12 Eylül, 2009 – İki buharlı tren Lößnitzgrundbahn.’da kafa kafaya çarpışma ya karıştı.[kaynak belirtilmeli]
  • Romanya 21 Eylül, 2009 – Bir yolcu treni Craiova istasyonundan ayrıldıktan sonra yaklaşık 100 km/h hızdayken raydan çıktı ve 16 kişi yaralandı. Gerçek neden henüz tam belirlenmedi. Müfettişler bir sabotajdan şüheleniyor. [kaynak belirtilmeli]
  • Romanya 21 Eylül, 2009 – Tuğla yüklü bir kamyon, Gura Ocnitei, Dâmboviţa County yakınında bir lokomotifle çarpıştı. Kamyon sürücüsü, gelen treni görmedi. Kazada hiç kimse yaralanmadı. [kaynak belirtilmeli]
  • Romanya 21 Eylül, 2009 – Dizel yüklü bir yük treni Boju, Cluj County yakınında raydan çıktı. Müfettişler, trenin iki lokomotifinin (biri çeken, biri iten ) hızda ayarlarını birbirlerine uydurmadığından şüpheleniyorlar. Devrilen vagondan yakıt sızıyordu fakat hiç ölüm olmadı. [kaynak belirtilmeli]
  • Hollanda 24 Eylül, 2009 – İki yük treni Barendrecht yakınındaki A15 otobanındaki bir viyadükün altında kafa kafaya kazaya bulaştı ve bir trenin makinisti öldü. Devrilen kısımlar, yaklaşmakta olan bir yolcu trenine paralel hat üzerine yere indiler. Yolcu trenindeki birkaç yolcu hafif yaralandı.[39]
  • İsveç 30 Eylül, 2009 – 13 yaşındaki Norveçli bir çocuk Uddevalla’da resim çekmek için park etmiş olan bir lokomotifin üzerine çıktı. Çocuk havai hattaki elektrik nedeniyle öldü. Olayı tüm okul sınıfı gördü ve olay İsveç ve Norveç TV sinde şiddetli bir şekilde bahsedildi.[40]
  • Tayland 5 Ekim, 2009 – Bir yolcu treni saat 04:50 de yerel zamanla (21:50 4 Ekim UTC) Hua Hin’de raydan çıktı. En az yedi kişi öldü ve düzinelercesi yaralandı.[41] Occurs during heavy rain.[42]
  • Hindistan 21 Ekim, 2009 – 21 yolcu öldü ve yaklaşık 17 kişi yaralandı. Daha sonra araştırmada kanıtlandı ki sinyal sistemi yumuşatılmıştı. Goa ekspresi, durmakta olan Mewar Ekpresinin sonuncu gezi otobüsüne çarpmıştı.[43]
  • Mısır 24 Ekim, 2009 – Bir yolcu treni, Giza bölgesi al Ayyat’da su mandasına çarpması sonrası durdu. Ayni yönde seyretmekte olan diğer yolcu treni, daha sonra durmakta olan trene akadan çarpması sonucunda en az 18 kişi öldü.[44]
  • Pakistan 4 Kasım, 2009 – Pakistan, Karaçi şehrinin dış mahallesinde bir yolcu treni Allama Iqbal Ekspres, bir yük treniyle kafa kafaya çarpıştı. Allama Iqbal Ekspresi makinisti Juma Goth İstasyonundaki trenin durmasını belirten işarete aldırış etmemiş ve aynı hatta Karaçi’den gelen diğer trenle çarpışmışması sonra en az 18 kişi öldü.[45][46]
  • Rusya 27 Kasım, 2009 – Moskova’dan Sen Petersburg ‘a bir seyehatte Bologoye’de Neva Express raydan çıkma sı ile en az 27 ölü rapor edildi. Lenta.ru Tren saatte yaklaşık 200 km hızla hareket ettiğinde yaklaşık 7 kilogram patlayıcı lokomotif altına konulmuştu. Lokomotif ve çoğu vagon kayarak zarar gördü, fakat son üç vagon raydan çıktı. İkinci bomba kutarma operasyonu sırasında patlatıldı.[47]
  • Hırvatistan 21 Aralık, 2009 – Zagreb, Hırvatistan – Bir erken sabah vakti Sisak Caprag, Zagrep arası çalışan bir 5100 numarlı banliyö treni Zagreb Glavni Kolodvor’da bumpera çarptı. Çarpma nedeni lokomotifin fren sistemindeki antifiriz sıvısının azlığıydı çünkü dışarıdaki uç noktada olan düşük hava sıcaklığı (- 22 C derece) nedeniyle donmuştu. Şans eseri trenin hızı sadece saatte 15 ve 20 km idi. Çarpışma yerel saatle 5:26 da (4:26 GMT) meydana geldi. Trenden 60 kişi (trenin makinisti dahil) yaralandı, bunların 7si ağır yaralı. Platformdaki insanlar arasında yaralanan olmadı. Görgü tanıkları, makinistin lokomotifin camından dışarı eğilerek platformdaki insanları trenin freninin tutmadığını şeklinde uyardığını ve trenin platformun sonunda çarpacağı uyarısını yaptığını söylediler.[48].
  • Fransa 20 Aralık, 2009 – bir Paris bölgesel ekspres tren Paris’in güney bölgesi Choisy-le-Roi’de, bir beton bloğa çarptı ve devrildi. On yedi yaralı.[kaynak belirtilmeli]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://english.people.com.cn/english/200101/12/eng20010112_60246.html Train Crash Kills at Least 30 in Republic of Congo People's Daily 12 Ocak, 2001|giriş tarihi=24 Şubat, 2007
  2. ^ http://www.cbc.ca/news/story/2001/02/07/010207train.html%7CTrain derailment affects commuters CBC New tarih=7 Şubat, 2001 giriş tarihi=6 Aralık, 2007
  3. ^ http://www.cbc.ca/canada/story/2002/11/06/via_derail021106.html Youth sentenced to six months for derailing train CBC New tarih=6 Kasım, 2002 giriş tarihi=19 Şubat, 2009
  4. ^ http://archives.cnn.com/2001/US/05/15/runaway.train.05/ Runaway train stopped after uncontrolled 2 hours CNN tarih=16 Mayıs, 2001 giriş tarihi=24 Şubat, 2007
  5. ^ http://www.ntsb.gov/publictn/2004/RAB0408.pdf format=PDF Accident Number: DCA-01-MR-004 United States National Transportation Safety Board tarih=16 Aralık, 2004 giriş tarihi=31 Mart, 2008
  6. ^ http://www.gyan.doctors.org.uk/locoaccidents.htm Rail accidents in Sri Lanca Sri Lanca Railway Page
  7. ^ http://archives.cnn.com/2001/WORLD/asiapcf/southeast/09/02/crash.indon/index.html Forty dead in Indonesian train crash CNN tarih=2 Eylül, 2001 giriş tarihi= 24 Şubat, 2007
  8. ^ http://bellona.org/english_import_area/international/russia/nuke_industry/siberia/zheleznogorsk/22270 Spent nuclear fuel arrived at Zheleznogorsk Bellona 24 Şubat, 2007
  9. ^ http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/1717133.stm Passengers rescued from Greek train tarih=18 Aralık, 2001 giriş tarihi=24 Şubat, 2007
  10. ^ http://www.ntsb.gov/publictn/2004/RAR0401.htm%7Ctitle=Accident report, RAR-04/01 National Transportation Safety Board 24 Şubat, 2007
  11. ^ "School children die in South African train crash". namibian. February 6, 2002. 15 Ağustos 2007 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20070815041710/http://www.namibian.com.na/2002/February/africa/0240B78ED7.html. Erişim tarihi: February 24, 2007. 
  12. ^ http://www.rediff.com/news/2003/jan/03train1.htm Secunderabad-Manmad Express derails, 18 ölü, 41 yaralı rediff.com 3 Ocak, 2003 Jafri, Syed Amin| giriş tarihi=31 Mart, 2008
  13. ^ BBC News (February 2, 2003). "40 die in Zimbabwe train crash". ZWNews.com. http://www.zwnews.com/issuefull.cfm?ArticleID=6103. Erişim tarihi: March 31, 2008. 
  14. ^ "Rail Safety Investigation Report - Final, Runaway of Suburban Electric Passenger Train 5264 and collision with Diesel Locomotive Hauled Passenger Train 8141". Australian Transportation Safety Bureau. December 1, 2003. 25 Ekim 2013 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20131025141109/http://www.atsb.gov.au:80/publications/investigation_reports/2003/rair/rair2003001.aspx. Erişim tarihi: June 3, 2008. 
  15. ^ http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/march/11/newsid_4273000/4273817.stm%7C 2004: Many die as bombs destroy Madrid trains 2008BBC News 31 Mart, 2008
  16. ^ United States National Transportation Safety Board 29 Kasım, 2005http://www.ntsb.gov/publictn/2005/RAR0504.htm Report of Railroad Accident: Collision of Norfolk Southern Freight Train 192 with Standing Norfolk Southern Local Train P22 With Subsequent Hazardous Materials Release. Graniteville, South Carolina; 6 Ocak, 2005. NTSB/RAR-05/04| giriş tarihi=31 Mart, 2008
  17. ^ http://www.vre.org/service/NTSB-report.pdf%7C format=PDF| Railroad Accident Brief: DCA-06-FR-003 United States National Transportation Safety Board 20 Kasım, 2006| giriş tarihi=Mart 31, 2008
  18. ^ http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L04879901.htm Turkish train hits truck, yedi ölü Reuters 10 Ocak, 2007
  19. ^ http://www.abc.net.au/news/stories/2009/01/02/2457939.htm?section=australia Fatal crossing one of 10 worst in Qld 2 Ocak, 2009|giriş tarihi=2 Ocak, 2009
  20. ^ McKee, Tom (January 7, 2009). "Six CSX Train Cars Derail In Queensgate". WCPO. http://www.wcpo.com/mostpopular/story/Six-CSX-Train-Cars-Derail-In-Queensgate/4cNqVghkjE2bP0LFcFIcfA.cspx. Erişim tarihi: January 12, 2009. 
  21. ^ Illawarra Mercury Feb 9, 2009, p18
  22. ^ http://railwaysafrica.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3864&Itemid=38
  23. ^ Train crash in India 'kills 15'http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7889364.stm 13 Şubat, 2009 BBC News
  24. ^ "Slovak bus-rail crash 'kills 11'". BBC News Online. February 21, 2009. 24 Şubat 2009 tarihinde özgün kaynağından arşivlendi. http://web.archive.org/web/20090224135311/http://news.bbc.co.uk:80/1/hi/world/europe/7903166.stm?. Erişim tarihi: February 21, 2009. 
  25. ^ http://www.railpage.com.au/f-t11326294-s15.htm
  26. ^ http://www2.canada.com/topics/news/story.html?id=1667411
  27. ^ http://www.rrstar.com/news/x1662361943/Train-derails-Part-of-South-Mulford-to-stay-closed?popular=true
  28. ^ a b http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/8125644.stm Fatal explosion on Italian train BBC News Online 30 Haziran, 2009
  29. ^ http://iltirreno.gelocal.it/dettaglio/addio-a-elisabeth-la-trentaduesima-vittima/1811061Viareggio Adidio a Elisabeth la trentaduesima vittima Il Tirreno Italian 22 Aralık 2009
  30. ^ http://news.xinhuanet.com/english/2009-06/29/content_11616476.htm Three killed in fanny passenger train collision in C China Xinhua News Agency 29 Haziran, 2009
  31. ^ http://news.xinhuanet.com/english/2009-06/30/content_11625941.htm Brake failure caused fatal train collision in central China Xinhua News Agency 30 Haziran, 2009
  32. ^ http://news.xinhuanet.com/newscenter/2009-06/30/content_11629792_1.htm 追踪郴州“6•29”火车相撞事故原因 |publisher=Xinhua News Agency |dil=Çince 30 Haziran, 2009
  33. ^ http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=443114
  34. ^ http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=9771
  35. ^ http://news.163.com/09/0729/14/5FD8PPRG0001124J.html 广西列车脱轨事故已致4死71伤 Netease dil=Çince 29 Temmuz, 2009
  36. ^ Illawarra Mercury July 30, 2009, p21]
  37. ^ a b http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/africa/8229100.stm Deadly train crash hits Cameroon BBC News Online 30 Ağustos, 2009
  38. ^ a b http://www.postnewsline.com/2009/08/13-dead-in-cameroon-after-two-train-accidents-in-two-days.html
  39. ^ http://www.nrc.nl/binnenland/article2369187.ece/Dode_bij_treinongeluk_Barendrecht
  40. ^ http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.214966-tonaring-dog-efter-lek-pa-lok
  41. ^ http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/8289960.stm Thai train in deadly derailment BBC News Online 5 Ekim, 2009
  42. ^ http://www.railpage.com.au/news-7303.htm
  43. ^ http://www.railwaysafrica.com/2009/10/goa-collision-kills-22/
  44. ^ "Many Dead as Two Trains Crash in Egypt". Sky News Online. http://news.sky.com/skynews/Home/World-News/Two-Trains-Crash-Outside-Cairo-Egypt-Killing-At-Least-14---Police/Article/200910415415965?lpos=World_News_Top_Stories_Header_1&lid=ARTICLE_15415965_Two_Trains_Crash_Outside_Cairo%2C_Egypt%2C_Killing_At_Least_14_-_Police. Erişim tarihi: October 25, 2009. 
  45. ^ http://business.maktoob.com/20090000391518/Pakistan_train_collision_kills_14/Article.htm
  46. ^ Train crash in Karachi leaves 18 dead - Dawn
  47. ^ Lenta.ru
  48. ^ http://www.jutarnji.hr/vlak-na-kolodvoru-udario-u--odbojnik--vise-od-50-ozlijedenih-/418298/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3498851.stm

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]