Uddevalla

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Uddevalla
Uddevalla arması
Arma
İlVästra Götaland ili
BölgeBohuslän
Yüzölçümü
 • Toplam16.92 km²
Nüfus
 (2005)
 • Toplam30,513
 • Yoğunluk1804/km²
Zaman dilimiUTC+01.00

Uddevalla, İsveç'in güneybatı kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Skagerrak adı verilen denizin kıyısındaki Byfjorden Körfezi'nde kuruludur. Kentin kıyıları deniz kabukları ile ünlüdür. Bu bakımdan da dünyanın en önemli kentlerinden biridir. Kent limanı nispeten küçük olup, Uddevallavarvet adı verilen bir tersaneye de ev sahipliği yaptı. Bu tersane altmışlarda Bohuslän bölgesinin en çok işçi barındıran merkezi oldu. Ancak yetmişlerde başlayan ve tüm İsveç'teki tersanelerin gelirlerinde kendini gösteren küçülme sonucunda bu tersane de 1985 yılında kapatıldı.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Suecia antiqua et hodierna'dan alınan bir gravürden kentin 18. yüzyıldaki görünümü.

Uddevalla, 1498 yılında kent konumuna alındı. Ancak bundan önce de bir ticaret yerleşkesi olduğu bilinmektedir. Tarihsel olarak kent, Norveç'in bir parçası olsa da, sık sık konumu nedeniyle Danimarka ve İsveç tarafından istila edildi. 1612'de İsveç ordusu tarafından yakılan kent, 1644'te tekrar yakıldı. 1658 yılında imzalanan Roskilde Antlaşması ile kent İsveç'e verildi. Bir yıl sonra Norveç burayı geri alsa da 1660 yılında imzalanan Kopenhag Antlaşması ile tekrar İsveç'e teslim oldu. Ancak bu barış antlaşmasına rağmen Norveç, sonuncusu 1788'de olmak üzere defalarca kent ile beraber yanındaki Galleberg adlı kaleyi fethetti.

18 ve 19. yüzyıllarda kentin ana geçim kaynağı ringa balığı üzerineydi. Ancak bu dönemlerde patlak veren birçok yangın sebebiyle kent ekonomisi büyük zarar gördü. Bunlardan en önemlisi 1806'da olanıdır. Sadece dört evin sağlam kaldığı bu yangında tüm kent baştan aşağı yandığı gibi, 4,000 insan evsiz kaldı. 19. yüzyılda baş gösteren yoksulluk ve alkolizm yüzünden kent gerileme sürecine girdi. Bu dönemde yine ringa balığı oranı azaldı ve Trollhättan Kanalı açıldı.

1870-1880 arasında kent, yavaş yavaş sanayi alanlarını cezbetmeye başladı. Bu atılımlardan ilki İskoç iş insanı William Thorburn tarafından atıldı. Thorburn, kentin doğasına olan hayranlığı nedeniyle 1822 yılında karısı Jessy Macfie ile buraya taşındı.[1] Başta tekstil alanında fabrikalar açan Thorburn, daha sonra da kentin demiryolu hattı için katkı sağladı.

Günümüz[değiştir | kaynağı değiştir]

Kent merkezinden bir görüntü.

Uddevalla, 20. yüzyıl sonlarında baş gösteren gerilemeyle oluşan ekonomik sıkıntılar nedeniyle değişmez bir nüfus oranına sahiptir. Özellikle kentin önemli alanlarından biri olan tersanelerin kapanmasıyla şehirdeki işçi kesimin oranı ivmeyle azaldı.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Uddevalla'daki tüm liseler Uddevalla Gymnasieskola adı altına birleşmiş olup günümüzde İsveç'in en büyük lisesi durumundadır. Bu birleştirilmiş lisede 4,000 öğrenci okumaktadır. Bu ana lise dört alt bölümden oluşur:

  • Agneberg - Sosyal bilimler
  • Sinclair - Resim ve medya dersleri
  • Östrabo 1 - Fen bilimleri
  • Östrabo Y - Ağır sanayi hazırlık merkezi

Uddevalla'da Äsperödskolan, Västerskolan, Fridasskolan, Ramnerödsskolan, Norgårdenskolan, Norrskolan, Sommarhemsskolan gibi birçok ilkokul da mevcuttur.

Kardeş kentler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Thorburn-Macfie Family Society website (accessed Oct 2007)". 20 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2009.