Çaykur Rizespor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çaykur Rizespor
Tam adDernek: Çaykur Rize Gençlik ve Spor Kulübü Derneği
Şirket: Rizespor Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
Takma ad"Atmacalar"
Renkler         Yeşil, Mavi
Kuruluş19 Mayıs 1953 (70 yıl, 298 gün önce.)
StadyumÇaykur Didi Stadyumu
(Kapasite: 15,332)
BaşkanTürkiye İbrahim Turgut
Teknik direktörTürkiye İlhan Palut
LigSüper Lig
2022-231. Lig, 2. (yükseldi)
Resmî sitecaykurrizespor.org.tr
Şu anki sezon

Çaykur Rizespor, Rize merkezli futbol kulübü. 19 Mayıs 1953'te kurulan takım, iç saha maçlarını Çaykur Didi Stadyumu'nda oynamaktadır. Renkleri mavi yeşildir. Süper Lig'de mücadele etmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Rize İdman Yurdu[değiştir | kaynağı değiştir]

Rize İdman Yurdu'nun logosu

Rizeli gençler, henüz I. Dünya Savaşı'nın izlerini üzerinden atmamışken, Rize'nin Rus işgalinden kurtulmasının 1. yıl dönümünde Rize merkezinde, Rize'nin ilk spor kulübü olan Rize İdman Yurdu'nu kurdular.

Kulübün kuruluşunda o zamanlar görevi gereği Rize'de bulunan Suphi Bey ve bir dönem Ankara Emniyet müdür muavini olarak da üst düzey bir güvenlik amiri olarak görev yürüten İsmail Kentay bilhassa meşgul olmuşlardı. Diğer kurucular Kalamozlu Ali Bey, Ali Kemal Kavrakoğlu, Memiş Kanburoğlu, Hamdi Tuzcuoğlu, Sadettin Türüt, Sabri Kolçak, Acente İbrahim, Lazoğlu Ahmet Bey'dir. Bu grubun özel girişimleri ile o zamanlar Rize Belediyesi'nin bulunduğu binanın yanında iki odadan oluşan bir lokal de ayarlandı.[1]

Rize İdman Yurdu'nun etkinlik gösterdiği spor branşları futbol ve aletsiz jimnastikti. Bu arada müzik kolu da açılmış, böylece Rize şehir bandosunun da çekirdek kadrosu kendiliğinden oluşturulmuştu. Bandonun bütün aletlerini Lazistan Mebusu Süleyman Sudi Sofuoğlu (Kartal) Bey hediye etmişti.[1]

Şark İdman Ocağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şark İdman Ocağı, 25 Haziran 1923 tarihinde Barış Oteli ismindeki binada faaliyete geçti. Kulübün kurucular konseyi Ali Kemal Kavrakoğlu, Rıfkı Tuzcuoğlu, İshak Turnaoğlu, Hamdullah Şadoğlu, Hasan Biber, Riyazi Diren ve Kamil Karadeniz'den oluşmaktaydı.

“Şehirde iki rakip kulübün faaliyette bulunması, o zamanki müteassıp haleti ruhiyeye rağmen, daima artan bir seyirci kitlesini kendisine çekiyordu” sözü, 80 yıl öncesinin Rizespor’unu, o günün katıksız dili ile güzel bir şekilde ifade ediyordu.[1]

İlk yerel Rize derbileri[değiştir | kaynağı değiştir]

İki kulübün aralarında sıkça yaptıkları maçlar, tarihte bir yerlerde gizlenmiş bir yerel derbi edasındaydı. 7 Kasım 1923 Cuma günü yapılan unutulmaz maçı Şark İdman Ocağı 1-0 kazanmıştı. Karşılaşmanın hakemliğini ise, o zaman Rize’de bulunan 7. Alay subaylarından Yüzbaşı İsmet Bey yapmıştı.[1]

Rize futbolunun iki takımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Rize'de futbolun başlangıcında önemli rolleri olan Şark İdman Ocağı ve Rize İdman Yurdu'nun futbol rekabetini Rize kalıpları içinde, birbirlerine meydan okuma şeklinde bırakmadıkları da görülmektedir. Bu iki takım Trabzon ve Samsun'a seyahatler tertip ettiler. Üstelik, futboldan başka jimnastik çalışmalarına da önem verildiği, bu yönelime rehberlik eden Suphi Bey’in büyük bir emek harcadığı bilinmektedir.[1]

Şark İdman Ocağı, sportif etkinliklerini iki yıl kadar devam ettirdi. İdmanyurdu ise, çok çeşitli aşamalardan geçerek, Rize Fener Gençlik Kulübü'ne temel oluşturdu.

Rize’de spor hareketlerinin başlangıcı[değiştir | kaynağı değiştir]

1973 yılında Rize Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü'nce hazırlanan “Rize Bölge Sporunda 50 Yıl” isimli kitabın ön sözünde yer alan bir paragrafta şöyle deniyordu: "Bölgede spor hareketleri 1932 yılında Halkevlerinin açılması ile başlar." Bu eserden sonra yazılan kitaplar da Rize'de spor hareketlerinin başlangıç tarihini 1932 olarak gösteriyordu. Bu hata daha sonra Rize spor tarihini irdeleyen yazarları da yanılgıya itiyor, ilde spor hareketlerinin başlangıcı 1932 olarak tarihe geçiyordu.[1]

Kuruluş[değiştir | kaynağı değiştir]

Kulüp, Türk Kurtuluş Savaşı ilk adımının atıldığı 19 Mayıs 1919 tarihinin 34. yıldönümü olan, 19 Mayıs 1953 yılında Manifaturacı Yakup Temizel, Manifaturacı Atıf Taviloğlu, Manifaturacı İsmet Bilsel, Defterdar Yaşar Tümbekçioğlu ve Manifaturacı Muharrem Kürkçü'den oluşan 5 kişilik Kurucular Heyeti ile Rize'de, "gençliğin beden ve kültürel yeteneklerini artırmak ve bu sahada sunulacak öğretilerle gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla", "Rizespor" adıyla kuruldu.

Kulübün renkleri olarak benimsenen "Sarı", o zamanlar Rize'de bolca yetişen portakal ve limon narenciyesini, "Yeşil" ise, hâlen Rize'nin sembolü olan çayı temsil ediyordu.

İlk başkanlığa, Kurucu Üyelerden Yaşar Dömlekçioğlu seçildi.

Rizespor’un, 1953’ten 1968’e kadar 15 yıllık amatör faaliyetinde, Ahmet Durmuş, Ali Durmuş (Millî Ali), Kenan Tiryaki, Mustafa Erol, İrfan Akaslan, Mahmut Salih Yavuz, Salih Kazancı, Ahmet Kemal Yavuz, Hamil Kazancı, Mustafa Veziroğlu, Yılmaz Özkan, Yılmaz Balta, Ahmet Fenci, Akif Fenci, Oktay Arayıcı, Abdullah Kıtır, Mustafa Kazdal, Abdullah Şeker ve Ömer Çakır gibi yerel futbolcular forma giydi.

1968'den 1990'a kadar Rizespor olarak anılan kulübün logosu.

1968 Yılında Tüzük değişikliğiyle profesyonelliğe geçerek, Rize Güneşspor, Rizegücü]] ve Fenergençlik kulüplerinin birleşmesiyle Mavi - Yeşil renkler altında, 2. Lig'e son anda Sivasspor'un alınması üzerine mücadelesine 3. Lig'den başladı. 3. Lig'de Elazığspor deplasmanında çıkan olaylar nedeniyle hükmen 3-0 yenik sayıldı. Ayrıca 2 puanı silindi. 2. Lig'e Rizespor yerine 3. sıradaki Tarsus İdman Yurdu çıktı. 3-0’lık hükmen yenilgi, Türk futbol tarihinde ilk kez Rizespor için uygulandı. Bu süre içerisinde de bir daha Amatör Liglere düşmeden, 1978-1979 sezonunda 2. Lig şampiyonluğuyla, Türkiye 1. Liginde ilk defa oynama hakkını kazandı.[2]

Rizespor tarihindeki ilkler[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk transferler

Transferde ilk sezonda toplam olarak 367 bin lira harcayan Rizespor; Salim (Erzincan Şekerspor), Rasim (Erzincan Şekerspor), Ahmet (Giresunspor), Hakkı (Rizegücü), Ahmet (Petrolofisi), Mustafa (Erzincan Şekerspor), Mustafa (Samsunspor), İbrahim (Trabzonspor), Salih (Kastamonuspor), Atilla (Giresunspor), Sabahattin (Erzincan Şekerspor), Tuncay (Sarıyer), Yüksel (Sarıyer), Şenol (Beşiktaş), Cevat (Rize Çayspor), Kadir (Rize Çayspor), B.Cevat (Rize Çayspor, Enver (Rize Çayspor), Yücel (Rizegücü) ve Lokman'ı (Rize Çayspor) transfer etti. Bu kadroya ayda yaklaşık olarak 10 bin lira aylık ödeme planı ile sezona başladı.

İlk teknik direktör

Takımın antrenörlüğüne, ayrıca futbolcu olarak da görev yapacak olan Beşiktaş'tan transfer edilen Şenol Birol getirildi.

İlk yöneticiler

Bahattin Coşkun'un başkanlık ettiği Rizespor yönetim kurulunda İsmail Ömeroğlu, Metin Akmehmet, Mustafa Özkan, Muharrem Kürkçü, M. Ali Mabarasar, İrfan Bilgin, Murat Kumbasar, Sabahattin Ulaş ve Dündar Akdeniz yer aldı.

Hazırlık maçlarında Artvin karmasını, 9-0 Hopa-Kars karmasını da 6-0 yenmeyi başaran Rizespor, bu maçların birinden aldığı 331 lira hasılata karşılık 330 lira saha masrafı ödeyince oldukça zor durumda kaldı. Yönetici Metin Akahmet bir liralık hasılat görünce "Eğer ligde de aynı hasılatı alırsak, vay halimize" diyordu.

İlk deplasman, ilk maç

Rizespor tarihinin ilk maçını 12 Ekim 1968 tarihinde deplasmanda Trabzonspor ile oynadı. 5-1 Rize'nin üstünlüğüyle biten maçta Rizespor'da şu futbolcular kadroda yer almaktaydı: Ahmet, Mustafa, Tevfik, Hamit, İbrahim, Mustafa, İlyas, Yüksel, Kadir, Şenol Birol, Haşim, Sinan ve Salih.

Yakın tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

9 Şubat 1991 yılında yapılan Olağanüstü Genel Kurul'la, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük kamu kuruluşu olan Çaykur'la birleşerek, "Çaykur Rizespor Kulübü" adını alarak o tarihten itibaren de Profesyonel Liglerdeki mücadelesini sürdürmeye başladı.[2]

Kulüp 2001-02 Süper Lig sezonunda 16. sırayı alarak Süper Lig'den küme düştü. Ancak 2002-03 2. Futbol Ligi A Kategorisi'nde sezonu 2. olarak tamamladı ve 1 yıl aradan sonra tekrar Süper Lig'e yükseldi. Kulüp, 2003-04 Süper Lig sezonundan itibaren kesintisiz yer aldığı Süper Lig'den 2007-08 Süper Lig sezonunda 17. olarak küme düştü ve bir sonraki sezon 1. Lig'de mücadele etti. Kulüp 2008-2013 yılları arası 1. Lig'de mücadele etti. 2012-13 sezonunda 1. Lig'i 2. bitirerek 5 yıl aradan sonra 2013-14 Süper Lig'de yer almaya hak kazandı. 2016-17 Süper Lig sezonuna kadar mücadele etti ve ligi 16. sırada tamamlayarak 1. Lig'e düştü. 2017-18 1. Lig sezonunu şampiyon olarak tamamlayarak tekrar 2018-19 Süper Lig'e yükseldi.

2015 yılının Şubat ayında kulüpten yapılan açıklamada 20 spor dalında daha faaliyetlere başlanacağı belirtildi.[3] Bu spor dallarının basketbol, hentbol, voleybol, tenis, badminton, masa tenisi, dağcılık, rafting, yüzme, jimnastik, atletizm, judo, boks, güreş, yelken, kano, kayak, kürek, bisiklet ve kadın futbol takımı olacağı öngörülmektedir.[4]

2020-21 sezonuna Stjepan Tomas yönetiminde başlayan[5] Çaykur Rizespor, Tomas 19. hafta sonunda takımın başından ayrıldı[6] ve yerine Marius Șumudică geldi.[7] Ligde 7 maçta takımın başında yer alan Marius Șumudică 3 beraberlik 4 mağlubiyetin ardından karşılıklı anlaşılarak görevinden ayrıldı[8] ve yerine Bülent Uygun getirildi.[9] Ligde oynanan 40 maç sonunda 12 galibiyet 12 beraberlik ve 16 mağlubiyetle 48 puan toplayarak ligi 13. olarak tamamladı. 2020-21 Türkiye Kupası'nda ise son 16 turunda Beşiktaş'a 1-0 kaybederek kupadan elendi.

2021-22 Süper Lig sezonunda 4 sezon mücadele ettiği Süper Lig'i 17. olarak tamamlamış ve 1. Lig'e düşmüştür.

2022-23 1. Lig sezonunda mücadele ettiği 1. Lig'i 2. olarak tamamladı ve 1 yıl aradan sonra tekrar Süper Lig'e yükseldi.

Tesisler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mehmet Cengiz Sosyal Tesisleri, Çaykur Rizespor'a 2008 yılından beri hizmet vermekte olan Rize'nin Avrupa standartlarındaki konaklama ve spor merkezidir.

Güncel kadro[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Şubat 2024 itibarıyla
Mevki Futbolcu
1 Türkiye KL Tarık Çetin
2 Özbekistan DF Husniddin Aliqulov
3 Türkiye DF Halil İbrahim Pehlivan
4 Macaristan DF Attila Mocsi
5 Danimarka DF Casper Højer
6 İngiltere OS Jonjo Shelvey
7 Türkiye FV Benhur Keser
8 Bosna-Hersek OS Dal Varešanović
9 Arjantin FV Adolfo Gaich (CSKA Moskova'dan kiralık)
10 Nijerya FV Ibrahim Olawoyin
11 Brezilya FV Gustavo Sauer (Botafogo'dan kiralık)
14 Nijerya OS Azubuike Okechukwu
16 Türkiye DF Seyfettin Anıl Yaşar
17 Finlandiya OS Janne-Pekka Laine
19 Senegal FV Oumar Diouf
20 Senegal FV Mame Mor Faye
Mevki Futbolcu
23 Türkiye KL Gökhan Akkan (Kaptan)
24 Türkiye OS Muammer Sarıkaya (İstanbulspor'dan kiralık)
27 Türkiye DF Eray Korkmaz
28 Nijerya FV Babajide David
37 Türkiye DF Muhammet Taha Şahin
40 Türkiye KL Canberk Yurdakul
53 Türkiye DF Emirhan Topçu
54 Türkiye OS Mithat Pala
66 Türkiye FV Güvenç Usta
77 Kosova FV Altin Zeqiri
87 Türkiye DF Emre Şimşek
89 Bulgaristan FV Martin Minchev
92 Türkiye OS Ali Kemal Aslankaya
99 Türkiye OS Efe Tecimer

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Teknik direktörler[değiştir | kaynağı değiştir]

Taraftar grupları[değiştir | kaynağı değiştir]

Rotasızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2006 yılında Ülkücü taraftar Ali Yılmazoğlu tarafından Hakan Yıldırım ile bir araya gelerek oluşturulan bir gruptur iç ve dış maçlarda 90 dakika destekleyen bir taraftar grubudur. Bu grup ismini 2004-2005 ve 2005-2006 senelerinde stadın belirli bir yerlerinde her maçta başka bir tribünde yer aldı ve tribün büyükleri tarafından Rotasızlar ismini aldı. Yeni Rize Şehir Stadyumu'nun deniz kale arkasında Çaykur Rizespor'a destek vermektedirler. Askoroz diye tabir edilen muhit Rotasızlar grubunun merkezidir. Maçlarda ortalama 800-900, minimum 350 400 ve maksimum 2000'in üzerinde bir toplulukla destek vermektedir.

Atmacalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Atmacalar, iki yeni taraftar grubu Göçebe ve Derebeyler gruplarının 2013 yılında Emre Genç ve Osman Mete'nin önderliğinde birleşme kararı almasıyla oluşturuldu.

Mekansızlar[değiştir | kaynağı değiştir]

1999 yılında kurulan Mekansızlar taraftar grubu Çaykur Rizespor'u hem içeride hem de deplasmanda desteklemek için kurulan Rizespor tribünlerinin tecrübeli isimleri bünyesinde bulunduran bir taraftar grubudur. Takımlarını dağ tarafı kale arkasında destekleyen Mekansızlar bir diğer namı da Dağdibi Cehennemi'dir.

Forma sponsorları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Üretici Göğüs Reklamı Kol Reklamı Sırt Reklamı Şort Reklamı Tozluk Reklamı
2015-16 Lotto Çaykur Didi Aksa Elektrik Didi -
2016-17 Nike Çaykur - Aksa Elektrik - -
2017-18 Nike Çaykur - Aksa Elektrik - -
2018-19 Nike Çaykur Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İstanbul Yeni Havalimanı Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. -
2019-20 Nike Çaykur Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Aksa Elektrik Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. -
2020-21 Nike Çaykur Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Aksa Elektrik Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. -
2021-22 Nike Çaykur Bitexen Aksa Elektrik Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. -
2022-23 Umbro Çaykur Bitexen Gloria Hotels Didi 10 Ekim 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. -
2023-24 Nike Çaykur

Lig mücadeleleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1979-1981, 1985-1989, 2000-2002, 2003-2008, 2013-2017, 2018-2022, 2023-

1974-1979, 1981-1985, 1989-1993, 1994-2000, 2002-2003, 2008-2013, 2017-2018, 2022-2023

1968-1974, 1993-1994

1953-1968

Başarıları[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1. Lig
    • Şampiyonluk (3) : 1978-79, 1984-85, 2017-18
    • Play Off Şampiyonu (1) : 1999-2000
    • İkincilik (3) : 2002-2003, 2012-2013, 2022-2023
  • 3. Lig
    • Şampiyonluk (1) : 1993-1994
    • İkincilik (1) : 1973-1974
  • Türkiye Kupası
    • Yarı final (3) : 2002-2003, 2007-2008, 2015-2016
    • Çeyrek final (2) : 1986-1987, 2003-2004

Geçmiş sezon performansları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Lig Poz. Maç G B M AG YG P Kupa En Golcü Teknik Direktör
1953/68 Bu sezonlarda Amatör Ligde mücadele etmştir.
1968/69 3. Lig 3. 26 15 7 4 38 16 52 - - -
1969/70 6. 40 18 9 13 45 36 63 - - -
1970/71 3. 28 17 6 5 51 14 57 - - -
1971/72 2. 28 17 7 4 47 17 58 - - -
1972/73 2. 24 16 4 4 34 11 52 - - -
1973/74 2. 40 23 11 6 74 23 80 - - -
1974/75 1. Lig 10. 30 11 7 12 28 41 40 - - -
1975/76 4. 30 12 8 10 30 22 44 2. Tur - -
1976/77 5. 30 11 8 11 29 25 41 1. Tur - -
1977/78 2. 30 20 7 3 46 15 67 Son 16 - -
1978/79 1. 29 15 11 3 40 15 56 Son 32 - -
1979/80 Süper Lig 5. 30 14 4 12 37 34 46 Son 32 Sinan Turhan (11) -
1980/81 14. 30 11 7 12 35 42 40 Son 32 Osman Denizci (14) -
1981/82 1. Lig 2. 28 14 9 5 43 16 51 2. Tur - -
1982/83 4. 30 14 5 11 37 32 47 2. Tur - -
1983/84 6. 30 11 8 11 25 28 41 Son 32 - -
1984/85 1. 32 19 10 3 42 13 67 1. Tur Mehmet Hacıömer (10) -
1985/86 Süper Lig 15. 36 11 10 15 28 40 43 Son 32 Turgut Kural (5) -
1986/87 13. 36 13 7 16 37 57 46 Çeyrek final Hakan Tecimer (12) -
1987/88 16. 38 13 7 18 37 56 46 3. Tur Hasan Vezir (12) -
1988/89 17. 36 9 8 19 36 65 35 3. Tur Önder Çakar (8) -
1989/90 1. Lig 3. 32 14 5 13 56 53 47 Son 16 İsmail Demirci (24) -
1990/91 7. 34 10 14 10 48 45 44 2. Tur İsmail Demirci (17) -
1991/92 10. 34 11 12 11 43 37 45 2. Tur İsmail Demirci (14) -
1992/93 11. 36 11 8 17 42 59 41 1. Tur Mustafa Yılmaz (17) -
1993/94 3. Lig 1. 24 18 3 3 51 8 57 1. Tur Mustafa Yılmaz (14) Giray Bulak
1994/95 1. Lig 8. 32 12 5 15 37 32 41 2. Tur İsmail Demirci (11)
1995/96 3. 35 14 10 11 32 39 46 2. Tur Kemal Şahinoğlu (10) Kadir Özcan
1996/97 9. 36 13 10 13 35 36 49 2. Tur - -
1997/98 8. 36 14 7 15 37 54 49 2. Tur - Yaşar Elmas
1998/99 5. 39 20 11 8 73 49 71 4. Tur - Hikmet Karaman
1999/00 3. 39 25 4 10 75 41 79 3. Tur - -
2000/01 Süper Lig 9. 34 13 7 14 45 43 46 Son 16 Emmanuel Tetteh (13) Cem Pamiroğlu
2001/02 16. 34 9 10 15 43 51 46 Son 16 Emmanuel Tetteh (13) -
2002/03 1. Lig 2. 34 21 3 10 63 31 66 Yarı final Yunus Altun (24) Fuat Yaman
2003/04 Süper Lig 14. 34 13 3 18 37 53 42 Çeyrek final Okan Öztürk (11) Hikmet Karaman / Yılmaz Vural
2004/05 10. 34 11 10 13 36 37 43 3. Tur Okan Öztürk (10) Rıza Çalımbay
2005/06 9. 34 10 11 13 35 44 41 2. Tur Okan Öztürk (7) Sakıp Özberk
2006/07 15. 34 11 7 16 34 40 40 Grup Altan Aksoy (7) Güvenç Kurtar / Rıza Çalımbay
2007/08 17. 34 7 8 19 32 64 29 Yarı final Zafer Biryol (6) Safet Susic / Samet Aybaba
2008/09 1. Lig 9. 34 13 8 13 39 44 47 2. Tur Riberio Nascimento (12) Metin Diyadin / Suat Kaya
2009/10 15. 34 10 10 14 37 53 40 3. Tur Elionar Bombinha (10) Mehmet Şansal / Ümit Kayıhan
2010/11 4. 36 15 10 9 39 31 55 2. Tur Mehmet Al (10) Ümit Kayıhan
2011/12 3. 36 16 11 9 53 48 59 Son 16 Severin Bikoko (18) Hüseyin Kalpar / Giray Bulak
2012/13 2. 34 17 8 9 53 35 59 2. Tur Cenk Ahmet Alkılıç (10) Engin Korukır / Mustafa Denizli
2013/14 Süper Lig 13. 34 10 12 12 43 43 42 3. Tur Leonard Kweuke (11) Rıza Çalımbay / Uğur Tütüneker
2014/15 14. 34 9 9 16 41 55 36 Son 16 Deniz Kadah (14) Mehmet Özdilek / Hikmet Karaman
2015/16 13. 34 9 10 15 39 48 37 Yarı final Deniz Kadah (14) Hikmet Karaman
2016/17 16. 34 10 6 8 44 53 36 Çeyrek final Leonard Kweuke (16)
2017/18 1. Lig 1. 34 20 9 5 68 38 69 4. Tur Braian Samudio (20) İbrahim Üzülmez
2018/19 Süper Lig 11. 34 9 14 11 48 50 41 5. Tur Vedat Muriqi (24) İbrahim Üzülmez / Okan Buruk
2019/20 15. 34 10 5 19 38 57 35 Son 16 Milan Škoda (10) İsmail Kartal / Ünal Karaman
2020/21 13. 40 12 12 16 53 69 48 Son 16 Milan Škoda (9) Stjepan Tomas / Marius Sumudica / Bülent Uygun
2021/22 17. 38 10 6 22 44 71 36 4. Tur Joel Pohjanpalo (16) Hamza Hamzaoğlu / Bülent Korkmaz
2022-23 1. Lig 2. 36 18 14 4 64 35 68 Son 16 Yannick Bolasie (17) Bülent Korkmaz
2023-24 Süper Lig 5. Tur İlhan Palut

*Kademe-Klasman grubu olan sezonlar birleştirilerek yazılmıştır.

*Play Off maç sonuçlarıda dahildir sezona

Oyuncu istatistikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

En Fazla Forma Giyen Oyuncular En Fazla Gol Atan Oyuncular
No Oyuncu Maç Sezon No Oyuncu Gol Maç Sezon
1 Metin Bak 227 1984-1991 1 İsmail Demirci 71 128 1989-2000
2 Turgut Kural 201 1984-1990 2 Okan Öztürk 50 198 2001-2009
3 Okan Öztürk 198 2001-2009 3 Mustafa Yılmaz 46 116 1991-1996
4 Harun İlik 171 1983-1990 4 Leonard Kweuke 37 80 2013-
5 Kürşad Duymuş 163 1998-2009 5 Emmanuel Tetteh 32 106 2000-2004
6 Serkan Özdemir 191 2000-2006 6 Deniz Kadah 30 92 2013-2016
7 Fahri Tatan 158 2003-2013 7 Metin Bak 26 227 1984-1991
8 İbrahim Mollaibrahimağaoğlu 156 1989-1997 8 Abdullah Avcı 25 69 1986-1990
9 Ünal Alpuğan 153 2001-2006 9 Turgut Kural 25 201 1984-1990
10 Şükrü Şamlı 153 1988-1995 10 Yunus Altun 24 29 2002-2003

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e f "Bir limon fidanının hikâyesi" ( Fatih Sultan Kar Rizespor Tarihi )
  2. ^ a b "Çaykur Rizespor Resmî Web Sitesi/Tarihçe". 9 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2009. 
  3. ^ "Çaykur Rizespor futbol dışında branşlar açıyor". demonim. 26 Şubat 2015. 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2015. 
  4. ^ "Çaykur Rizespor'a 20 spor dalı!". Ajansspor. 26 Şubat 2015. 27 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2015. 
  5. ^ "Çaykur Rizespor Basın Bülteni". caykurrizespor.org.tr. 15 Temmuz 2020. 16 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Temmuz 2020. 
  6. ^ "Stjepan Tomas Ile Yollarımız Ayrıldı". caykurrizespor.org.tr. 19 Ocak 2021. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021. 
  7. ^ "Teknik Direktör Marius Ninel Şumudica İle 1,5 Sezonluk Anlaşmaya Varıldı". caykurrizespor.org.tr. 25 Ocak 2021. 26 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2021. 
  8. ^ "Rize'de Sumudica dönemi sona erdi". www.ntvspor.net. 4 Mart 2021. 12 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2021. 
  9. ^ "Teknik Direktör Bülent Uygun İle 1,5 Sezonluk Anlaşma Sağlandı". caykurrizespor.org.tr. 7 Mart 2021. 7 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2021. 
  10. ^ "Çaykur Rize'de yeni başkan Hasan Kemal Yardımcı". Fanatik. 17 Eylül 2017. 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]