Süper Lig şampiyonları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Süper Lig
2002-03 sezonu şampiyonluk kupası
Ülke
 Türkiye
Başlangıç
1959
Takım sayısı
18
En başarılı takım(lar)
Fenerbahçe (19)
Galatasaray (19)
Son Şampiyon
Fenerbahçe (2013-14)

Süper Lig şampiyonları listesi, Türkiye'nin en üst düzey futbol ligi olan Süper Lig'in şampiyonlarının sezonlara göre yapılmış listesidir. Zaman içinde Milli Lig (1959 yılından 1963 yılına kadar), 1. Lig (1963 yılından 2001 yılına kadar) gibi isimlerle anılan ligin adı 2001-02 sezonundan itibaren Süper Lig olmuştur. 1959'daki ilk sezonu grup sistemiyle yapılan lig ikinci sezondan itibaren deplasmanlı iki maç üzerinden oynanmaya başlamıştır.[1] 1994-95 sezonundan itibaren 18 takımla oynanmaktadır.[2] Ligde puan sistemi olarak 1987-88 sezonuna kadar galibiyete iki, beraberliğe bir puan veren sistem uygulanırken bu sezondan itibaren galibiyete üç, beraberliğe bir puan veren üç puanlı sisteme geçilmiştir.[3] Süper Lig'de 1959'dan beri ligde yer alıp hiç küme düşmeyen üç takım Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray iken Trabzonspor, Sivasspor ve Akhisar Belediyespor sonradan çıktıkları ligde hiç küme düşmemeyi başardılar.[4]

Süper Lig'de şu ana kadar yalnızca beş takım şampiyonluğa ulaşmıştır. Bu takımlar Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor'dur. 1959 yılında ilk kez Milli Lig adıyla düzenlenen ligde o sezon Kırmızı ve Beyaz Grup uygulaması yapılmış bu iki grubun birincisi çift maç usulü final maçı oynamış ve iki maç sonunda Galatasaray'a üstünlük sağlayan Fenerbahçe ligin ilk şampiyonu olmuştur. Toplamda ise Fenerbahçe ile Galatasaray on dokuz, Beşiktaş on üç, Trabzonspor altı, Bursaspor ise bir kez şampiyon olmuştur.

Bu güne kadar birinci ve ikinci sırada yer alan takımların ligi aynı puanda bitirdiği dört sezon yaşandı. Bu sezonlardan üçünde şampiyonu gol averajı belirlerken, birinde 2001-02 sezonundan beri uygulanan[5] ikili averaj belirledi.[6]

Süper Lig şampiyonunun aynı sezonda Türkiye Kupası'nı da kazandığı on iki sezon bulunmaktadır. Bu başarıyı Galatasaray beş, Fenerbahçe üç, Beşiktaş ve Trabzonspor ise iki kez yaşamıştır. Üst üste şampiyon olma rekoru ise 1996-2000 yılları arasında dört kez üst üste şampiyon olan Galatasaray'dadır. Ayrıca Galatasaray 1970-1973, Trabzonspor 1978-1981 ve Beşiktaş 1989-1992 yılları arasında üç kez üst üste şampiyon olmuştur. En uzun süre şampiyonluk yaşayamayan takımsa, son olarak 1983-84 sezonunda şampiyon olan Trabzonspor'dur. Beşiktaş 1967-1982 yılları arasında 15 yıl, Galatasaray 1973-1987 yılları arasında 14 yıl, Fenerbahçe ise 1989-1996 yılları arasında 7 yıl şampiyonluk özlemi çekmiştir.

Şampiyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Açıklamalar
Sezon Şampiyon İkinci Üçüncü Gol kralı[7] Gol kralının takımı[7] Gol sayısı[7]
1959 (Millî Lig) Fenerbahçe Galatasaray -[A] Metin Oktay Galatasaray 11 gol
1959-60 (Millî Lig) Beşiktaş Fenerbahçe Galatasaray Metin Oktay Galatasaray 33 gol
1960-61 (Millî Lig) Fenerbahçe Galatasaray Beşiktaş Metin Oktay Galatasaray 36 gol
1961-62 (Millî Lig) Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş Fikri Elma Ankara Demirspor 21 gol
1962-63 (Millî Lig) Galatasaray Beşiktaş Fenerbahçe Metin Oktay Galatasaray 38 gol
1963-64 (1.Lig) Fenerbahçe Beşiktaş Galatasaray Güven Önüt Beşiktaş 19 gol
1964-65 (1.Lig) Fenerbahçe Beşiktaş Galatasaray Metin Oktay Galatasaray 17 gol
1965-66 (1.Lig) Beşiktaş Galatasaray Gençlerbirliği Ertan Adatepe Ankaragücü 20 gol
1966-67 (1.Lig) Beşiktaş Fenerbahçe Galatasaray Ertan Adatepe Ankaragücü 18 gol
1967-68 (1.Lig) Fenerbahçe Beşiktaş Galatasaray Fevzi Zemzem Göztepe 19 gol
1968-69 (1.Lig) Galatasaray Eskişehirspor Beşiktaş Metin Oktay Galatasaray 17 gol
1969-70 (1.Lig) Fenerbahçe Eskişehirspor Altay Fethi Heper Eskişehirspor 13 gol
1970-71 (1.Lig) Galatasaray Fenerbahçe Göztepe Ogün Altıparmak Fenerbahçe 16 gol
1971-72 (1.Lig) Galatasaray Eskişehirspor Fenerbahçe Fethi Heper Eskişehirspor 20 gol
1972-73 (1.Lig) Galatasaray Fenerbahçe Eskişehirspor Osman Arpacıoğlu Fenerbahçe 16 gol
1973-74 (1.Lig) Fenerbahçe Beşiktaş Boluspor Cemil Turan Fenerbahçe 14 gol
1974-75 (1.Lig) Fenerbahçe Galatasaray Eskişehirspor Ömer Kaner Eskişehirspor 14 gol
1975-76 (1.Lig) Trabzonspor Fenerbahçe Galatasaray Cemil Turan
Ali Osman Renklibay
Fenerbahçe
Ankaragücü
17 gol
1976-77 (1.Lig) Trabzonspor Fenerbahçe Altay Necmi Perekli Trabzonspor 18 gol
1977-78 (1.Lig) Fenerbahçe Trabzonspor Galatasaray Cemil Turan Fenerbahçe 17 gol
1978-79 (1.Lig) Trabzonspor Galatasaray Fenerbahçe Özer Umdu Adanaspor 15 gol
1979-80 (1.Lig) Trabzonspor Fenerbahçe Zonguldakspor Mustafa Denizli
Bahtiyar Yorulmaz
Altay
Bursaspor
12 gol
1980-81 (1.Lig) Trabzonspor Adanaspor Galatasaray Bora Öztürk Adanaspor 15 gol
1981-82 (1.Lig) Beşiktaş Trabzonspor Fenerbahçe Selçuk Yula Fenerbahçe 16 gol
1982-83 (1.Lig) Fenerbahçe Trabzonspor Galatasaray Selçuk Yula Fenerbahçe 19 gol
1983-84 (1.Lig) Trabzonspor Fenerbahçe Galatasaray Tarık Hoçiç Galatasaray 16 gol
1984-85 (1.Lig) Fenerbahçe [B] Beşiktaş Trabzonspor Aykut Yiğit Sakaryaspor 20 gol
1985-86 (1.Lig) Beşiktaş[C] Galatasaray Samsunspor Tanju Çolak Samsunspor 33 gol
1986-87 (1.Lig) Galatasaray Beşiktaş Samsunspor Tanju Çolak Samsunspor 25 gol
1987-88 (1.Lig) Galatasaray Beşiktaş Malatyaspor Tanju Çolak Galatasaray 39 gol
1988-89 (1.Lig) Fenerbahçe Beşiktaş Galatasaray Aykut Kocaman Fenerbahçe 29 gol
1989-90 (1.Lig) Beşiktaş Fenerbahçe Trabzonspor Feyyaz Uçar Beşiktaş 28 gol
1990-91 (1.Lig) Beşiktaş Galatasaray Trabzonspor Tanju Çolak Galatasaray 31 gol
1991-92 (1.Lig) Beşiktaş[D] Fenerbahçe Galatasaray Aykut Kocaman Fenerbahçe 25 gol
1992-93 (1.Lig) Galatasaray[E] Beşiktaş Trabzonspor Tanju Çolak Fenerbahçe 27 gol
1993-94 (1.Lig) Galatasaray Fenerbahçe Trabzonspor Bülent Uygun Fenerbahçe 22 gol
1994-95 (1.Lig) Beşiktaş Trabzonspor Galatasaray Aykut Kocaman Fenerbahçe 27 gol
1995-96 (1.Lig) Fenerbahçe Trabzonspor Beşiktaş Şota Arveladze Trabzonspor 25 gol
1996-97 (1.Lig) Galatasaray Beşiktaş Fenerbahçe Hakan Şükür Galatasaray 38 gol
1997-98 (1.Lig) Galatasaray Fenerbahçe Trabzonspor Hakan Şükür Galatasaray 32 gol
1998-99 (1.Lig) Galatasaray Beşiktaş Fenerbahçe Hakan Şükür Galatasaray 19 gol
1999-00 (1.Lig) Galatasaray[F] Beşiktaş Gaziantepspor Serkan Aykut Samsunspor 30 gol
2000-01 (1.Lig) Fenerbahçe Galatasaray Gaziantepspor Okan Yılmaz Bursaspor 23 gol
2001-02 (Süper Lig) Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş İlhan Mansız
Arif Erdem
Beşiktaş
Galatasaray
21 gol
2002-03 (Süper Lig) Beşiktaş Galatasaray Gençlerbirliği Okan Yılmaz Bursaspor 24 gol
2003-04 (Süper Lig) Fenerbahçe Trabzonspor Beşiktaş Zafer Biryol Konyaspor 25 gol
2004-05 (Süper Lig) Fenerbahçe Trabzonspor Galatasaray Fatih Tekke Trabzonspor 31 gol
2005-06 (Süper Lig) Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş Gökhan Ünal Kayserispor 25 gol
2006-07 (Süper Lig) Fenerbahçe Beşiktaş Galatasaray Alex de Souza Fenerbahçe 19 gol
2007-08 (Süper Lig) Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş Semih Şentürk Fenerbahçe 17 gol
2008-09 (Süper Lig) Beşiktaş Sivasspor Trabzonspor Milan Baros Galatasaray 20 gol
2009-10 (Süper Lig) Bursaspor Fenerbahçe Galatasaray Ariza Makukula Kayserispor 21 gol
2010-11 (Süper Lig) Fenerbahçe[G] Trabzonspor Bursaspor Alex de Souza Fenerbahçe 28 gol
2011-12 (Süper Lig) Galatasaray [H] Fenerbahçe Trabzonspor Burak Yılmaz Trabzonspor 33 gol
2012-13 (Süper Lig) Galatasaray Fenerbahçe Beşiktaş Burak Yılmaz Galatasaray SK 24 gol
2013-14 (Süper Lig) Fenerbahçe Galatasaray Beşiktaş Aatif Chahechouhe Sivasspor 17 gol

Şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüze kadar beş farklı kulüp Süper Lig şampiyonluğu kazandı. Öte yandan elde edilen her 5 şampiyonluğu temsilen, takım logosunun üzerine bir yıldız konulmaktadır.[8] Bu bağlamda Galatasaray ve Fenerbahçe'nin üçer, Beşiktaş'ın iki, Trabzonspor'un ise bir yıldızı vardır.

Türkiye 1. Ligi'nin başladığı tarih, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulu'nun 9 Mayıs 2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında, Beşiktaş'ın 1956-57 ve 1957-58 sezonlarında kazandığı Federasyon Kupası şampiyonluğunun Türkiye Ligi şampiyonluğu olarak sayılmasına ve bu şampiyonlukların TFF yıldız kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.[9]

Kulüp Şampiyonluk Kazanılan yıllar
Fenerbahçe

Star full.svg Star full.svg Star full.svg

19

1959, 1961, 1964, 1965, 1968, 1970, 1974, 1975, 1978, 1983, 1985, 1989, 1996, 2001, 2004, 2005, 2007, 2011, 2014
Galatasaray

Star full.svg Star full.svg Star full.svg

19

1962, 1963, 1969, 1971, 1972, 1973, 1987, 1988, 1993, 1994, 1997, 1998, 1999, 2000, 2002, 2006, 2008, 2012, 2013
Beşiktaş

Star full.svg Star full.svg

13
1957*, 1958*, 1960, 1966, 1967, 1982, 1986, 1990, 1991, 1992, 1995, 2003, 2009
Trabzonspor

Star full.svg

6
1976, 1977, 1979, 1980, 1981, 1984
Bursaspor


1
2010

*NOT: Türkiye 1. liginin başladığı tarih TFF tarafından 1959 yılı olarak kabul edilmesine karşın, TFF Tahkim Kurulunun 09.05.2002 tarih, 2002/52E ve 2002/68K sayılı kararı tahtında, Beşiktaş kulübünün 1956-1957 ve 1957-1958 sezonlarında Türkiye Ligi şampiyonu olduğuna ve bu şampiyonlukların TFF Yıldız Kriterine dahil edileceğine karar verilmesi sebebi ile toplam şampiyonluk sayısı, toplam lig sezonu sayısından 2 fazladır.

*NOT 2: Eşitlik halinde sıralama alfabetik olarak yapılır.

Şehirlere göre şampiyonluk sayıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir Şampiyonluk Takımlar
İstanbul
51
Galatasaray (19), Fenerbahçe (19), Beşiktaş (13)
Trabzon
6
Trabzonspor
Bursa
1
Bursaspor

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   1959 sezonunda şampiyon Kırmızı ve Beyaz grubun liderlerinin oynadığı çift ayaklı maç sonunda belli olduğundan o sezon üçüncü olan takım yoktur.
B.   Bu sezonda birinci Fenerbahçe ile ikinci Beşiktaş ligi 50 puanla bitirmiştir. Gol averajı + 40 olan Fenerbahçe, gol averajı +30 olan Beşiktaş'ı geçerek şampiyon olmuştur.
C.   Bu sezonda birinci Beşiktaş ile ikinci Galatasaray ligi 56 puanla bitirmiştir. Gol averajı + 44 olan Beşiktaş, gol averajı +37 olan ve ligi yenilgisiz tamamlayan Galatasaray'ı geçerek şampiyon olmuştur.
D.   Beşiktaş bu sezon hiç yenilgi almadan (namağlup) şampiyon olmuştur.
E.   Bu sezonda birinci Galatasaray ile ikinci Beşiktaş ligi 66 puanla bitirmiştir. Gol averajı + 53 olan Galatasaray, gol averajı +45 olan Beşiktaş'ı geçerek şampiyon olmuştur.
F.   Galatasaray bu sezon UEFA Kupası ve Avrupa Süper Kupası'nı da kazanmıştır.
G.   Bu sezonda birinci Fenerbahçe ile ikinci Trabzonspor ligi 82 puanla bitirmiştir. Trabzonspor'a deplasmanda 3-2 yenilmesine rağmen, evinde 2-0 kazanan Fenerbahçe rakibine ikili averajda üstünlük sağladığı için şampiyon olmuştur.
H.   Bu sezonda yeni getirilen Süper Final uygulaması ile normal sezonun tamamlanmasının ardından ilk 4 takım kendi arasında ikişer maç daha yapmış ve normal sezonun ardından bu grubu da birinci bitiren Galatasaray şampiyon olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
Özel
  1. ^ "Spor Toto Süper Ligi Tarihçesi". Türkiye Futbol Federasyonu. http://www.tff.org/default.aspx?pageID=401. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012. 
  2. ^ "Spor Toto Süper Lig Arşivi". Türkiye Futbol Federasyonu. http://www.tff.org/default.aspx?pageID=545. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  3. ^ Sadık Söztutan (7 Mart 2012). "Yılmaz bir savaşçı Alex". turkiyegazetesi.com. http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=527219. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  4. ^ "Dört büyüklerde oynayan tek futbolcu". haber1903.com. 8 Eylül 2011. http://www.haber1903.com/futbol/dort-buyuklerde-oynayan-tek-futbolcu-h3925.html. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  5. ^ "Nefesleri kesen yarışta avantaj Galatasaray’da". zaman.com.tr. 12 Mart 2002. http://arsiv.zaman.com.tr/2002/03/12/spor/h1.htm. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  6. ^ "53. şampiyonu ikili averaj belirledi". hurriyet.com.tr. 23 Mayıs 2011. http://www.hurriyet.com.tr/spor/futbol/17850197.asp. Erişim tarihi: 25 Mart 2012. 
  7. ^ a b c "Ligin Gol Kralları". Türkiye Futbol Federasyonu. http://www.tff.org/Default.aspx?pageID=405. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012. 
  8. ^ "50 yılda sadece “iki” kez şampiyon değişti". gazetevatan.com. 29 Nisan 2008. http://w9.gazetevatan.com/haberdetay.asp?Newsid=175635&Categoryid=5. Erişim tarihi: 16 Şubat 2012. 
  9. ^ "Spor Toto Süper Lig". Ligtv.com.tr. http://www.ligtv.com.tr/Lig_Tarihce.aspx?l=2. Erişim tarihi: 6 Şubat 2012.