İbrahim Parlak
İbrahim Parlak | |
---|---|
Doğum | 1962 (61-62 yaşında) Nurdağı, Gaziantep |
İkamet | Harbert, Michigan, Amerika Birleşik Devletleri |
Milliyet | Kürt |
Organizasyon | PKK |
İbrahim Parlak (1962, Gaziantep), Kürt PKK üyesi.
İlk yılları
[değiştir | kaynağı değiştir]İbrahim Parlak, 1962 yılında çiftçi bir ailenin çocukları olarak Türkiye'nin Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesine bağlı eski adıyla Sakarat olan Emirler köyünde doğdu.[1] İlkokulu Emirler köyünde, liseyi ise Gaziantep şehir merkezinde okudu.
PKK'ya katılımı
[değiştir | kaynağı değiştir]İbrahim Parlak 1980-88 yılları arasında PKK adına Avrupa'nın farklı ülkelerinde propaganda faaliyetleri yürüttü. Daha sonra PKK'nın çeşitli kamplarında eğitim gördü. 1988'de, örgütün yöneticilerinden Murat Karayılan'ın da bulunduğu bir grup PKK'lı ile birlikte saldırılarda bulunmak amacıyla Suriye-Türkiye sınırı üzerinden Türkiye'ye sızmak istedi. Sınırda Türk güvenlik güçlerinin PKK'lıları fark etmesinin ardından çatışma çıktı ve iki Türk askeri hayatını kaybetti. Çatışma sonrasında Murat Karayılan kaçarken, üzerinde kalaşnikov silah ve el bombasıyla yakalanan Parlak, yargılandıktan sonra 16 ay hapis cezasına çarptırıldı. Polise bir cephaneliğin yerini gösterdiği için erken tahliye edildi.[2] Yakalanmadan önce Suriye'de bir örgüt evinde Abdullah Öcalan ile görüştü.
ABD'ye yerleşmesi ve yargı süreci
[değiştir | kaynağı değiştir]1991 yılında sahte bir pasaportla Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçarak siyasi sığınma hakkı ve Yeşil Kart başvurusunda bulundu.[3] Parlak’ın Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşmesinden sonra Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), Parlak'ı 6 yıl hapse mahkûm etti ve cezasını tamamlaması için gıyabında tutukluma emri çıkartarak, ABD makamlarından Parlak'ın Türkiye'ye iadesini talep etti. ABD hükûmeti tarafından 1992 yılında kendidine siyasi iltica hakkı verilen Parlak, Michigan eyaletinin Harbert kasabasında "Gülistan Cafe" adlı bir işletme açtı.[4] İbrahim Parlak 1991'de yapmış olduğu yeşil kart başvurusu sırasında "bir terör örgütüne mensup olduğunu ve hakkında kesinleşmiş hüküm bulunduğunu gizlediği, terör bağlantılı geçmişini saklayarak yalan beyanda bulunduğu" gerekçesiyle FBI tarafından gözaltına alındı.[5] 1999 yılında yaptığı Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı başvurusu; ABD'nin 1997'de PKK'yı terör örgütleri listesine alması nedeniyle iptal edilen Parlak, yalan beyan vermekten sınır dışı talebiyle tutuklanarak cezaevine konuldu. 10 ay hapis yattıktan sonra 50 bin dolar karşılığında tutuksuz yargılanmak üzere kefaletle serbest bırakıldı. Detroit Göçmenlik Mahkemesi, 2005 yılındaki son duruşmada PKK'yı hala desteklediğini ifade eden Parlak'ın Türkiye'ye iadesine karar verdi. Ancak, Parlak'ın ABD’den Türkiye'ye iadesi 17 Mart 2017 tarihine kadar ertelendi. Parlak bu süre içerisinde kararı temyiz etti ve Türkiye'ye iade edilmesi halinde "işkence göreceği ve öldürülebileceğini" iddia etti.[6][7]
Ağustos 2018'de Amerika Birleşik Devletleri Göçmenlik Mahkemesi İbrahim Parlak'ın Türkiye'ye iadesini yeniden erteleme kararı verdi. Gerekçeli kararını ise Birleşmiş Milletler İşkenceye Karşı Sözleşme’ye dayandırdı. Ancak ABD İç Güvenlik Bakanlığı, mahkemenin Parlak'ın Türkiye'ye iadesinin ertelenmesi kararına itiraz etti. Parlak’ın Türkiye’ye hemen iade edilmesi gerektiğini savunan bakanlık, kararı temyiz etmek için bir üst mahkemeye başvuruda bulundu.[7]
Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nun Demokratik Partili Michigan Senatörü Carl Levin ve Temsilciler Meclisi'nden Cumhuriyetçi Parti üyesi Fred Upton, İbrahim Parlak'ın Türkiye'ye iadesini önlemek ve Parlak'ın Amerikan vatandaşı olması için Amerika Birleşik Devletleri Kongresi'ne birkaç kez yasa önergesi sundular fakat önergeler reddedildi. Önergelerde İbrahim Parlak için "ABD'de, iyi bir yurttaş, örnek bir göçmen ve yerel bir iş insanıdır, ABD'de kalıp, cemiyet içerisinde onurlu yaşamını sürdürebilmelidir" ifadelerine yer verildi.[6] Bunun yanında İbrahim Parlak'ın sınırdışı edilmek istenmesi üzerine, ikamet ettiği şehirde kendisini tanıyan bölge sakinleri "Free Ibrahim" (İbrahim'e Özgürlük) adlı bir kampanya başlattı. Yaklaşık 200 Amerikalı, "Parlak'ın saygın bir iş insanı iyi bir yurttaş olduğunu" iddia ettikleri dilekçeleri Amerikan makamlarına gönderdiler. Kampanya sonucunda 100 bin dolar'ın üzerinde para toplandı. Ayrıca Parlak'ın iade edilmemesi için Amerikan medyası yoğun bir kampanya başlattı.[6]
İbrahim Parlak'ın adı, dönemin Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın WikiLeaks belgelerindeki e-posta yazışmalarında yer aldı. Clinton, 2009 yılında Parlak ile ilgili haber içeren "Ne yapabiliriz?" başlıklı bir e-mail'i “Bu davayı takip ediyorum" notuyla bir bakanlık çalışanına yönlendirdiği yazıldı.[2][8]
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Alex Kotlowitz (20 Mart 2005). "The politics of Ibrahim Parlak". The New York Times Magazine. 19 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018.
- Free Ibrahim4 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. adlı kampanyaya ait web sitesi
- Melissa Nann Burke (23 Aralık 2015). "Restaurant owner gets 90-day reprieve from deportation". The Detroit News. 21 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Meet Ibrahim Parlak". Freeibrahim.com. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018.
- ^ a b "Amerika'yı karıştıran sınır dışı". Cumhuriyet. 25 Aralık 2015. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2018.
- ^ Kamiloğlu, Can (19 Mart 2017). "ABD'de Yaşayan PKK'lı Parlak Türkiye'ye İade Edilmedi". Amerika'nın Sesi. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018.
- ^ Oceana Editorial Board (2007). American International Law Cases. Fourth Series (8 bas.). Oceana. s. 2743. ISBN 9780199758920. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018.
- ^ "ABD'den PKK'lı İbrahim Parlak'a 90 gün daha..." Milliyet. 24 Aralık 2015. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018.
- ^ a b c "ABD'de skandal yasa önergesi". Hürriyet. 5 Mart 2009. 3 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2018.
- ^ a b Kamiloğlu, Can (23 Ağustos 2018). "İbrahim Parlak Türkiye'ye iade edilecek mi?". Amerika'nın Sesi. 27 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2018.
- ^ Clinton, Hillary. "What can we do?". WikiLeaks. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2018.
- 1962 doğumlular
- Gaziantep ili doğumlular
- Kürt asıllı Türkler
- PKK üyeleri
- Yaşayan insanlar
- Türkiye tarafından tutuklanan kişiler
- Terörizm suçlamasıyla aranan kaçaklar
- Terörizm suçundan hüküm giyenler
- Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Türk göçmenler
- Amerika Birleşik Devletleri tarafından tutuklanan kişiler
- Kürt tutuklular ve hükümlüler