İstanbul Teknik Üniversitesi: Revizyonlar arasındaki fark

Koordinatlar: 41°06′20″N 29°01′25″E / 41.10548°K 29.02365°D / 41.10548; 29.02365
Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmemiş revizyon][kontrol edilmemiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Takabeg (mesaj | katkılar)
Değişiklik özeti yok
257. satır: 257. satır:


Ayrıca üniversitenin akademik ve idari personele verdiği lojmanlar da Maslak yerleşkesindedir. 272 tanedir.<ref name="edu" />
Ayrıca üniversitenin akademik ve idari personele verdiği lojmanlar da Maslak yerleşkesindedir. 272 tanedir.<ref name="edu" />

== Ünlü mezunlar ==

234 yıllık teknik üniversitenin mezunları Türkiye'de ve Dünya'da birçok önemli başarıya imza atmıştır. Şu an yaşayan 60.000'in üzerinde İTÜlü mezun vardır. Bunların en ünlülerinin başında [[Turgut Özal]] ve [[Süleyman Demirel]]'de İTÜ mezunudur. Özal TC'nin 8., Demirel ise 9. cumhurbaşkanı olmuştur. Buna ek olarak bir zamanlar üniversitede öğretim üyesi olan [[Necmettin Erbakan]] ise bir süre Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığı görevinde bulunmuştur.

Ayrıca Osmanlı Döneminde ki mezunlara örnek olarak [[İsmet İnönü]], 1901'de Mühendishane-i Berri-i Hümayun'a (şimdiki adıyla İTÜ) giren İsmet İnönü, bu okulu 1903'te topçu teğmeni olarak bitirdi.<ref>http://yazarlikyazilimi.meb.gov.tr/Materyal/manisa/millimucadele/kahramanlar.html</ref>

Anıtkabir mimarlarından [[Emin Halid Onat]] ve [[Ahmet Orhan Arda]] hem İTÜ mezunudurlar hem de okulda öğretim üyeliği yapmışlardır. Zamanının önde gelen bilim adamlarından [[Mustafa İnan]], [[Ziya Akçasu]] ve [[Bedri Karafakioğlu]]'da hem İTÜ'den mezun olmuş, hem de üniversitede öğretim üyesi olmuştur. Dünyaca ünlü malzeme bilimcisi [[Ali Erdemir]]'de İTÜ'den malzeme bilimcisi olarak mezun olmuştur. Türkiye'nin mikrodalga ve elektronik alalnındaki en önemli isimlerinden, [[Işık Üniversitesi]] eski rektörü Sıddık Yarman, [[HAVELSAN ]] genel müdürü Faruk Yarman da İTÜ mezunudur.

Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden [[Üzeyir Garih]], [[İshak Alaton]] ve [[Şarık Tara]]'da Türkiye'ye önemli hizmetlerde bulunmuştur.[[Yeditepe Üniversitesi]]'nin kurucusu [[Bedrettin Dalan]]'da İTÜlüdür. Ayrıca bir dönem [[İstanbul]]'da belediye başkanlığı da yapmıştır.

Diğer ünlü mezunlardan bazıları: [[Volkan Konak]], [[Tarhan Erdem]], [[Oğuz Atay]], [[Murat Kosova]], [[Derya Taşçı Özyer]], [[Funda Arar]], [[İzel]], [[Çağla Kubat]], [[Binali Yıldırım]], [[Orhan Öcalgiray]], [[Recai Kutan]] ve [[İsmail Hakkı Demircioğlu]]'dur.

Ayrıca Türkiye'nin Nobel ödüllü yazarı [[Orhan Pamuk]] da bir süre [[İTÜ Mimarlık Fakültesi]]ne devam etmiş fakat mezun olmamıştır. [[Yılmaz Erdoğan]] ise [[İTÜ İnşaat Fakültesi]]ne bir süre devam etmiş ancak okulu bitirmemiştir.

<center><gallery>
resim:Turgut Özal cropped.jpg|8. Cumhurbaşkanı [[Turgut Özal]]
resim:Suleyman Demirel 1998.jpg|9. cumhurbaşkanı [[Süleyman Demirel]]
resim:Necmettin-Erbakan.jpg|Eski başbakan [[Necmettin Erbakan]]
resim:Üzeyir Garih.jpg|İş adamı ve yazar [[Üzeyir Garih]]
resim:Oğuz Atay.jpg|Yazar [[Oğuz Atay]]
</gallery></center>


== Kaynaklar ==
== Kaynaklar ==

Sayfanın 07.46, 7 Eylül 2009 tarihindeki hâli

İstanbul Teknik Üniversitesi
İTÜ'nün Amblemi
Dosya:İstanbul Teknik Üniversitesi'nin simgesi
SloganAsırlardır Çağdaş
Kuruluş1773[2]
TürDevlet Üniversitesi
Eğitim dil(ler)iTürkçe[1]
RektörProf. Dr. Muhammed Şahin[3]
Öğrenciler21.391
Konumİstanbul[4],  Türkiye İstanbul ili, Türkiye
MaskotArı
Web sitesiwww.itu.edu.tr

İstanbul Teknik Üniversitesi (kısaca Teknik Üniversite veya İTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan 1773 yılında Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn adıyla kurulmuş devlet teknik üniversitesidir. Bünyesindeki 12 fakülte, 37 bölüm ve 5 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. THES-QS 2008 yılı üniversite sıralamasında Dünya'da teknolojide 133. (Türkiye'de 1.), temel bilimlerde 257. sırada(Türkiye'de 1.), genel sıralamada ise 376. sırada yer almıştır.

İTÜ, Sultan 3. Mustafa zamanında batılı anlamda bir mühendislik eğitimi vermek için 1773 yılında açılmıştır. Dünya'nın en eski 5. teknik üniversitesidir.[8] Okula ilk binaları Haliç Tershanesi'nindedir. Zamanla padişahların ve cumhuriyet döneminde de yöneticilerin desteğiyle büyüyüp gelişen okul bugün merkezi İstanbul'un iş merkezi Maslak'ta bulunan[9] 4'ü Avrupa, 1'i Anadolu yakasındaki toplam 5 yerleşkeye yayılmıştır.[10] Maçka, Taşkışla ve Gümüşsuyu yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan binalarda hala eğitim yapılmaktadır. Teknik Üniversite'nin mezunları cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye'nin büyümesinde ve gelişmesinde büyük rol oynamışlar, Türkiye'de pek çok ilke ve Türkiye'deki pek çok mühendislik eserinin altına imzalarını atmışlardır.[11] Bunun yanında yetiştirdiği cumhurbaşkanı ve başbakanlar Türkiye'nin tarihine yön vermiştir.

İTÜ bugün 14000 lisans ve 6000 lisansüstü öğrenci ve 2200 öğretim görevlisi ile eğitim hayatını sürdürmektedir. TÜrkiye'deki pek çok üniversiteden farklı olarak kuruluşunda makina, elektrik, inşaat ve mimarlık olarak 4 fakülteye ayrılmıştır. İTÜlü pek çok hoca, mezun TÜBİTAK bilim ödülü ve TÜBA ödülü almıştır ve pekçok hoca da ABD, İngiltere, Rusya bilimler akademisi üyesidir.

Pek çok ünlü basketbolcuyu yetiştirmiş ve 5 kez TBL şampiyonu olmuş İTÜ Basketbol Takımı günümüzde TB2L'de mücadelesini sürdürmektedir.[12]

Geçmiş

Mühendishane-i Bahrî-i Hümâyûn

Mühendishane-i Berrî-i Hümâyûn

Hendese-i Mülkiye

Yüksek Mühendis Okulu

Teknik Üniversite

Osmanlı Dönemi

İTÜ'nün geçmişten bugüne aldığı adlar
Dosya:Anitkabir.HB.jpg
Anıtkabir'in mimarlarından eski İTÜ rektörü Prof. Dr. Emin Onat bu eserinden sonra hizmet süresine bakılmaksınız ordinaryüslüğe yükseltilmiştir.

Akademik durum

Fakülteler

Türkiye'de ilk televizyon yayınları Nisan 1952'de İTÜ bünyesinde gerçekleşmiştir. 1953'te kurulan İTÜ TV ise Türkiye'deki ilk televizyon istasyonudur. [13]

1944 yılındaki bir yasa ile Yüksek Mühendis Mektebi inşaat, mimarlık, elektrik ve makina fakülteleri olmak üzere 4 fakülteye ayrıldı. Şu an ise İstanbul Teknik Üniversitesi içerisinde barındırdığı 12 fakülte ve 5 enstitü ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Denizcilik Fakültesi

Denizcilik fakültesi Tuzla yerleşkesinde bulunmakta olup, gemi makinaları işletme mühendisliği ve deniz ulaştırma ve işletme mühendisliği bölümlerini içerisinde barındırmaktadır.

Elektrik Elektronik Fakültesi

Elektrik elektronik fakültesi Maslak yerleşkesinde yer alır. Başlangıcı 1934 yılına dayanmaktadır. İçinde bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliği, kontrol mühendisliği ve telekomünikasyon mühendisliği bölümleri yer alır.


Fen Edebiyat Fakültesi

Maslak yerleşkesindedir. İçinde fizik mühendisliği, kimya bölümü, matematik mühendisliği, mühendislik bilimleri bölümü, insan ve toplum bilimleri bölümü ve moleküler biyoloji ve genetik bölümü yer almaktadır.

Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi

Maslak yerleşkesindedir. İçinde gemi İnşaatı ve gemi makineleri mühendisliği ile deniz teknolojisi mühendisliği bölümleri yer almaktadır.

İnşaat Fakültesi

Başlangıcı Osmanlı dönemine 1795 yılına kadar uzanmaktadır. Maslak yerleşkesinde yer alır. İçerisinde inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği ve jeodezi ve fotogrametri mühendisliği bölümleri yer almaktadır.

İşletme Fakültesi

Maçka yerleşkesinde yer alan fakültede Endüstri Mühendisliği ve İşletme Mühendisliği[İşletme - Suny Ortak Lisans Programi] [Ekonomi - Suny Ortak Lisans Programi] bölümleri yer almaktadır.

Kimya ve Metalurji Fakültesi

Fakülte Maslak yerleşkesindedir. İçinde kimya mühendisliği, gıda mühendisliği ve metalurji ve malzeme mühendisliği bölümleri vardır.

Maden Fakültesi

Maslak yerleşkesinde yer alır. İçinde maden mühendisliği, jeoloji mühendisliği, petrol ve doğal gaz mühendisliği, jeofizik mühendisliği ve yeni açılan cevher hazırlama mühendisliği bölümleri vardır.

Makina Fakültesi

Makina fakültesinin başlangıcı 1934 yılına kadar uzanmaktadır. Fakültede makina mühendisliği ve imalat mühendisliği bölümleri olmak üzere iki bölüm yer alır.

Mimarlık Fakültesi

Başlangıcı 1847 yılına kadar uzanan fakülte Taşkışla yerleşkesindedir. İçerisinde peyzaj mimarlığı, iç mimarlık, endüstri ürünleri tasarımı, şehir ve bölge planlama ve mimarlık bölümleri bulunur.

Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

Gümüşsuyu yerleşkesindedir. İçinde tekstil mühendisliği, tekstil moda ve tasarımı, tekstil geliştirme ve pazarlama bölümleri bulunmaktadır.

Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi

Maslak yerleşkesinde yer alır. İçinde uçak mühendisliği, uzay mühendisliği, Türkiye'deki tek olan meteoroloji mühendisliği bölümleri vardır.

Araştırma

Enstitüler

İTÜ'nün temel yetkinliği fen ve mühendisliktir.

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü

1997 yılında İTÜ bünyesinde kurulmuştur. Amacı özellikle Avrasya ve çevresinde yer bilimlerine yönelik araştırma yapmaktır.

Bilişim Enstitüsü

Bilgi teknolojileri ve bilişm alanında araştırma yapmak, teknoloji üretmek için kurulmuştur. Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi bu enstitünün bünyesindedir. Binası Maslak yerleşkesindedir.

Enerji Enstitüsü

2002 yılında kurulmuştur. İçinde Yenilenemez-Konvansiyonel Enerji, Yenilenebilir Enerji, Nükleer Araştırmalar ve Enerji Planlaması ve Yönetimi Anabilim Dalları yer almaktadır. Ayrıca Triga Mark-II nükleer reaktörü de bu enstitü ile aynı binada yer alır.

Fen Bilimleri Enstitüsü

1 Ekim 1982 tarihinde kurulmuştur. Maslak yerleşkesinde yer alır.

Sosyal Bilimler Enstitüsü

Taşkışla yerleşkesinde yer alır. 1982 yılında kurulmuştur. Zaman içinde müzik ile ilgili birçok dal da enstitüye eklenmiştir.

Uluslararası Durum

İ.T.Ü'nün Dünya'daki sırası
2009 2008 2007 2006 2005
THES QS Genel 376 [14] 390 [15] 249 [16] 467 [17]
THES QS Doğa Bilimleri 257 [18] 393 [19]
THES QS Teknoloji 133 [20] 157 [21]

İTÜ'nün eğitimi uluslararası alanda da kabul görmüştür. Türkiye'de ABET eşdeğerlik almış mühendislik bölümü en çok İTÜ'dedir. 21 mühendislik bölümü ABET tarafından akredite edilmiştir. Ayrıca mimarlık fakültesi NAAB tarafından, denizcilik fakültesi ise IMO tarafından akredite edilmiştir. [22] Ayrıca üniversite yapılan bazı uluslararası sıralamalarda Dünya'nın en iyi 500 üniversitesi arasına girmeyi başarmıştır. Türk üniversiteleri arasında ise en üst sırada yer almıştır. Türkiye'de Erasmus değişim programı ile Avrupa'ya en çok öğrenci gönderen üniversitedir.[23]

Yerleşke

Maslak yerleşkesi

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin eğitim binaları beş yerleşkeye yayılmıştır. Ana yerleşim birimi olan Ayazağa Yerleşkesi, İstanbul'un yeni finans merkezi konumuna gelen Maslak bölgesindedir. Rektörlük ve yönetim birimleri bu yerleşkede bulunmaktadır. 247 hektarlık bir alanı kaplayan Ayazağa Yerleşkesi'nde lisans eğitimi veren İnşaat, Elektrik-Elektronik, Kimya-Metalurji, Maden, Fen-Edebiyat, Uçak ve Uzay, Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakülteleri bulunmaktadır. Yüksek Lisans ve Doktora eğitimlerinin yürütüldüğü beş enstitüden dördü; Enerji, Fen Bilimleri, Avrasya ve Yer Bilimleri, Bilişim Enstitüleri de Ayazağa Kampüsü'nde bulunmaktadır. Maslak yerleşkesi sosyal binalar olarak da zengindir. 75. Yıl Öğrenci Merkezi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi, kapalı spor salonu, bilgi işlem merkezi, İTÜ Mezunlar Derneği, kapalı yüzme havuzu, gölet, öğrenci yurtları, lojmanlar, halı saha, tenis kortları, stadyum da bu yerleşkededir.[24]

Maslak yerleşkesindeki gölet

Ayrıca Maslak yerleşkesinde enerji enstitüsünde Triga Mark-II nükleer reaktörü, Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi'nde Türkiye'nin süper bilgisayarı, Arı Teknokent de bulunmaktadır.

Kent merkezinde bulunan üç yerleşkesi: Gümüşsuyu, Taşkışla ve Maçka yerleşkeleridir. Bu yerleşkeler birbirine çok yakın olup, aynı zamanda İstanbul'un merkezinde sayılırlar.

Gümüşsuyu Kampüsü'nde Makine Fakültesi kentiçi yerleşkesine hizmet eden Spor Salonu ve açık hava spor alanları bulunmaktadır.

Dosya:Itu ydy.jpg
Maçka'daki yabancı diller yüksekokulu

Taşkışla Yerleşkesi'nde Mimarlık Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Güzel Sanatlar Bölümü, Sürekli Eğitim Merkezi bulunmaktadır. İTÜ Geliştirme Vakfı ile rektörlüğün kentiçi ofisleri de bu yerleşkede bulunmaktadır.

Gümüşsuyu yerleşkesi

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin ilk eğitim yaptığı binalar Gümüşsuyu'ndaki binasıdır. Önceleri bu binanın bir kısmı kullanılırken daha sonra onarılmış ve tümü kullanılmaya başlanmıştır.[25]

Maçka yerleşkesi

Maçka Yerleşkesi'nde İşletme Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Dil ve İnkılap Tarihi Bölümü, Türk Müziği Konservatuarı, İTÜ Vakfı büroları ve İTÜ Sosyal Tesisleri bulunmaktadır. Maçka yerleşkesindeki tarihi binalar ise Osmanlı zamanında silahhane olarak kullanılırken daha sonra İTÜ'ye Gümüşsuyu'na ek olarak devredilmiştir.[26]

Tuzla yerleşkesi

16.5 hektarlık alana sahip Tuzla Yerleşkesi Anadolu yakasındaki tek yerleşke olup burada çağdaş ekipmanlarla donatılmış eğitim havuzu ile Denizcilik Fakültesi bulunmaktadır. Buradaki koyda İTÜ'ye ait Akdeniz Gemisi ve Sismik1 gemisi de bulunmaktadır. [27][28]

Taşkışla yerleşkesi

İTÜ'nün kent merkezi yerleşkelerindeki binalar Osmanlı zamanında kalma olduğu için tarihin izleri burada görülebilir. Örneğin Taşkışla yerleşkesi binası yeni rönesans üslubunda yapılmış bir Osmanlı kışlasıdır. Dikdörtgen planlı, ortası avlulu, iki katlı bir binadır.[29] Maslak yerleşkesi 1970'lerden itibaren gelişmeye başladığı için buradaki binalar ise daha çok modern görünümlü cam binalardan oluşmakta ve geniş bir yeşil alana sahiptir.

Öğrenci Yaşamı

Süleyman Demirel Kültür Merkezi

İTÜ Maslak, Gümüşsuyu, Taşkışla, Maçka ve Tuzla yerleşkelerinde geniş bir alana yayılmış Türkiye'nin öğrenci başına düşen metrekare alan olarak en geniş kapalı alanına sahip üniversitesidir. İTÜ yerleşkelerinde öğrenciler, istediği sosyal etkinliği yapabilir. Öğrenci ve personelin yemek gereksinimi her fakültede bulunan yeme-içme yerlerinde ve yemekhanelerde karşılanmaktadır.Sağlık sorunları için ise Maslak ve Maçka yerleşkelerinde bulunan medikososyal merkezleri mesai saatleri içinde tüm üniversiteye hizmet etmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin barınma gereksinimleri geçtiğimiz yıllarda yapımı tamamlanan ve yerleşke içerisinde çeşitli bölgelerde bulunan yurtlar ile giderilmektedir. Spor yapmanın ve spor etkinliklerinin bir gelenek olduğu İTÜ'de basketboldan tenise, badmintondan amerikan futboluna kadar çok çeşitli sporlar yapılabilir.

Etkinlikler

İTÜ'de Kültür Sanat Birliği'ne bağlı birçok öğrenci kulübü yer almaktadır. İTÜ'ye gelen her öğrenci birden fazla kulübe birden üye olarak etkinliklerde yer almakta ve sosyal bir üniversite hayatı sürmektedir. Bu kulüplerde öğrenciler son yıllarda robot yarışması İTÜRO ve Projekent gibi büyük organizasyonlara da imza atmışlardır. Buna ek olarak öğrencileri çıkarttığı Arıyorum gazetesi, İTÜ Radyosu ve değişik kulüplerin çıkardığı dergiler(Uzgörü (Dergi),Petek dergisi, Maçka dergisi gibi) İTÜlüler arasında bir birliktelik ortamı yaratmaktadır. Yine yıl içinde sinema kulübünün açık hava film gösterimi, dans kulübünün dans festivali, Dil ve Tarih Kulübünün İTÜ Türkçe Günleri gibi etkinlikleri de önemli etkinlikler arasındadır. Yıl sonunda çeşitli şenliklerde öğrenciler bütün yılın yorgunluğunu üzerlerinden atmaktadırlar.

Öğrenci kulüplerinden ayrı olarak, İTÜlü öğrenciler bir takım oluşturup Türkiye ve Dünya çapında yarışmalara da girmekte ve büyük başarılar elde etmektedir. Örneğin ARIba güneş arabaları TÜBİTAK Formula G 2006 ve 2007 yarışmalarında 1. ve 2., Nusrat güneş teknesi uluslararası güneş tekneleri yarışında Dünya 3.'lüğü ve 6 dalda ödül kazanmıştır. Ayrıca İTÜlü öğrenciler Imagine Cup yarışmasına katılmakta, Hydrobee hidrojenli aracını oluşturmaktadır. Lisans öğrencisi düzeyinde ilk Türk (piko) uydusunun tasarımı İTÜ'de gerçekleştirilmiştir.

Spor

1930'da Gümüşsuyu yerleşkesindeki voleybol sahası İTÜ'deki ilk spor alanı olmuştur. Daha sonra açılan Gümüşsuyu spor salonu ise 1970'lere kadar Türkiye'nin 2. büyük spor salonu olmuştur. Şimdilerde İTÜlü öğrencilerin spor olanakları arasında tenis kortları, halı sahalar, sağlıklı yaşam merkezi, kapalı spor salonu, kapalı yüzme havuzu bulunmaktadır. Daha önce 5 kez basketbolda şampiyon olmuş İTÜ basketbol takımı şu an 2. ligde mücadele etmekte ve karşılaşmalarını Maslak yerleşkesindeki Ayazağa Spor Salonunda yapmaktadır. İTÜ basketbol takımı Türk basketboluna önemli isimler de kazandırmıştır. Bunlardan bazıları: Kemal Erdenay, Harun Erdenay, Levent Topsakal ve Erman Kunter'dir. Her yıl düzenlenen rektörlük kupası futbol karşılaşmaları da fakülteler arasında bir rekabete yol açmaktadır. Ayrıca Maslak yerleşkesinde her ay yürüyüş günleri yapılmaktadır.

Yurtlar

İMKB Vadi yurtları

İTÜ'de yurtların kapasitesi yaklaşık olarak 3079'dur. (858 kız, 2221 erkek) [27] Yurtların büyük kısmı Maslak yerleşkesindedir. Gümüşsuyu'nda da kız ve erkek öğrenci yurtları bulunmaktadır. Maslak yerleşkesinin dört bir tarafına dağılmış yurtlar İTÜlü mühendis ve mimar adaylarına ev sahipliği yapmaktadır. Yurtların standartları yurttan yurda değişmekte ve özellikle göl manzaralı Gölet yurtlarının standartları üst düzeydedir. Erkek öğrenciler İMKB öğrenci sitesi, Gölet yurtları ve Gümüşsuyu Erkek Öğrenci Yurdu'nda; kız öğrenciler ise Gümüşsuyu Kız Öğrenci Yurdu, Arıoğlu, Gök, Verda Üründül, Gölet, Ayazağa Kız Öğrenci Yurdu'nda kalabilmektedir.

Ayrıca üniversitenin akademik ve idari personele verdiği lojmanlar da Maslak yerleşkesindedir. 272 tanedir.[27]

Ünlü mezunlar

234 yıllık teknik üniversitenin mezunları Türkiye'de ve Dünya'da birçok önemli başarıya imza atmıştır. Şu an yaşayan 60.000'in üzerinde İTÜlü mezun vardır. Bunların en ünlülerinin başında Turgut Özal ve Süleyman Demirel'de İTÜ mezunudur. Özal TC'nin 8., Demirel ise 9. cumhurbaşkanı olmuştur. Buna ek olarak bir zamanlar üniversitede öğretim üyesi olan Necmettin Erbakan ise bir süre Türkiye Cumhuriyeti başbakanlığı görevinde bulunmuştur.

Ayrıca Osmanlı Döneminde ki mezunlara örnek olarak İsmet İnönü, 1901'de Mühendishane-i Berri-i Hümayun'a (şimdiki adıyla İTÜ) giren İsmet İnönü, bu okulu 1903'te topçu teğmeni olarak bitirdi.[30]

Anıtkabir mimarlarından Emin Halid Onat ve Ahmet Orhan Arda hem İTÜ mezunudurlar hem de okulda öğretim üyeliği yapmışlardır. Zamanının önde gelen bilim adamlarından Mustafa İnan, Ziya Akçasu ve Bedri Karafakioğlu'da hem İTÜ'den mezun olmuş, hem de üniversitede öğretim üyesi olmuştur. Dünyaca ünlü malzeme bilimcisi Ali Erdemir'de İTÜ'den malzeme bilimcisi olarak mezun olmuştur. Türkiye'nin mikrodalga ve elektronik alalnındaki en önemli isimlerinden, Işık Üniversitesi eski rektörü Sıddık Yarman, HAVELSAN genel müdürü Faruk Yarman da İTÜ mezunudur.

Ekonomi dünyasının önde gelen isimlerinden Üzeyir Garih, İshak Alaton ve Şarık Tara'da Türkiye'ye önemli hizmetlerde bulunmuştur.Yeditepe Üniversitesi'nin kurucusu Bedrettin Dalan'da İTÜlüdür. Ayrıca bir dönem İstanbul'da belediye başkanlığı da yapmıştır.

Diğer ünlü mezunlardan bazıları: Volkan Konak, Tarhan Erdem, Oğuz Atay, Murat Kosova, Derya Taşçı Özyer, Funda Arar, İzel, Çağla Kubat, Binali Yıldırım, Orhan Öcalgiray, Recai Kutan ve İsmail Hakkı Demircioğlu'dur.

Ayrıca Türkiye'nin Nobel ödüllü yazarı Orhan Pamuk da bir süre İTÜ Mimarlık Fakültesine devam etmiş fakat mezun olmamıştır. Yılmaz Erdoğan ise İTÜ İnşaat Fakültesine bir süre devam etmiş ancak okulu bitirmemiştir.

Kaynaklar

  1. ^ [http:/www.itu.edu.tr "İTÜ sitesi"] |url= değerini kontrol edin (yardım). Erişim tarihi: 19 Haziran 2009.  Bilinmeyen parametre |erişimsaati= görmezden gelindi (yardım)
  2. ^ http://www.itu.edu.tr/?itu-hakkinda/tarihce
  3. ^ http://www.oss.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=713
  4. ^ http://www.itu.edu.tr/?iletisim
  5. ^ http://www.international.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=1165
  6. ^ http://www.international.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=1164
  7. ^ http://www.international.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=1166
  8. ^ http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2007/overall_rankings/worlds_oldest_universities/
  9. ^ http://www.itu.edu.tr/?kampusler/ayazaga-kampusu
  10. ^ http://www.itu.edu.tr/?kampusler
  11. ^ http://www.itu.edu.tr/?icerik/itu-mezun-dernekleri
  12. ^ http://www.ituspor.org.tr/
  13. ^ İTÜ Radyosu
  14. ^ http://www.topuniversities.com/university_rankings/results/2008/overall_rankings/fullrankings/
  15. ^ http://www.topuniversities.com/university_rankings/results/2008/overall_rankings/fullrankings/
  16. ^ http://www.topuniversities.com/schools/data/school_profile/default/istanbultechnicaluniversity
  17. ^ http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2005/rankings_201_500/
  18. ^ http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2008/subject_rankings/natural_sciences/
  19. ^ http://www.topuniversities.com/schools/data/school_profile/default/istanbultechnicaluniversity
  20. ^ http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2008/subject_rankings/technology/
  21. ^ http://www.topuniversities.com/schools/data/school_profile/default/istanbultechnicaluniversity
  22. ^ İTÜ Tanıtım Sayfası
  23. ^ http://www.eucentre.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=1181
  24. ^ http://www.itu.edu.tr/?kampusler/ayazaga-kampusu
  25. ^ http://www.itu.edu.tr/?kampusler/gumussuyu-kampusu
  26. ^ http://www.itu.edu.tr/?kampusler/macka-kampusu
  27. ^ a b c http://www.itu.edu.tr/duyuru/2007-FaaliyetRaporu-12.06.2008.pdf
  28. ^ http://www.itu.edu.tr/?kampusler/tuzla-kampusu
  29. ^ http://www.itu.edu.tr/?kampusler/taskisla-kampusu
  30. ^ http://yazarlikyazilimi.meb.gov.tr/Materyal/manisa/millimucadele/kahramanlar.html

Dış bağlantılar

Yayınlar

Haritalar

Şablon:İstanbul'daki Üniversiteler Şablon:Türkiye'deki Teknik Üniversiteler Şablon:Türkiye'deki Üniversiteler