Dolganca: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Addbot (mesaj | katkılar)
k Bot: Artık Vikiveri tarafından d:q32878 sayfası üzerinden sağlanan 27 vikilerarası bağlantı taşınıyor
Toktamış (mesaj | katkılar)
7,3 kişi, 1,5 kişi olur mu? Sayıları yazarken Anglosakson sistemine göre yazmayın.
15. satır: 15. satır:
'''Dolganca''' (''Долган Тыла''/''Dolgan tıla'') [[Türk Lehçeleri]]nin [[Sibirya grubu|Sibirya öbeğine]] ait, [[Dolganlar]]ın konuştuğu lehçe. Yok olmak üzere olan Türk lehçelerinden biridir. [[Taymır]] veya [[Taymır]] bölgesinde konuşulmaktadır.
'''Dolganca''' (''Долган Тыла''/''Dolgan tıla'') [[Türk Lehçeleri]]nin [[Sibirya grubu|Sibirya öbeğine]] ait, [[Dolganlar]]ın konuştuğu lehçe. Yok olmak üzere olan Türk lehçelerinden biridir. [[Taymır]] veya [[Taymır]] bölgesinde konuşulmaktadır.


'''Dolganlar''' (Dolgan, tıa-kihi, saha) — [[rusya Federasyonu]] içinde (tümü 7,300. kişi., nüfuslu bir Türk soylu topluluktur. [[Taymır bölgesi Krasnoyarsk krayı]]nda yaklaşık 5,500. kişi., [[Saha Cumhuriyeti (Yakutya)|Yakutistanda]] yaklaşık. 1,300. kişi.).
'''Dolganlar''' (Dolgan, tıa-kihi, saha) — [[rusya Federasyonu]] içinde (tümü 7300. kişi., nüfuslu bir Türk soylu topluluktur. [[Taymır bölgesi Krasnoyarsk krayı]]nda yaklaşık 5500. kişi., [[Saha Cumhuriyeti (Yakutya)|Yakutistanda]] yaklaşık. 1300. kişi.).


== Konuşucu sayıları ==
== Konuşucu sayıları ==
1989 yılında yapılan bir nüfus sayımında 6.945 kişiden oluşan [[Dolganlar|Dolgan halkının]] artık sadece 5.100'ü Dolgancayı anadili olarak gösterdiği tespit edilmişdir. Bu sayımda ayrıca birkaç [[evenkler]] ve [[nıganaslar]] ([[samoyetler]]) dolgancayı ikinci dili olarak göstermişdir. Bu yüzden dolgancanın o yörede trafik dili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Dolganların kendileri dillerini [[Sahaca]] veya [[Yakutça]]nın bir ağzı olarak görürler.
1989 yılında yapılan bir nüfus sayımında 6945 kişiden oluşan [[Dolganlar|Dolgan halkının]] artık sadece 5100'ü Dolgancayı anadili olarak gösterdiği tespit edilmişdir. Bu sayımda ayrıca birkaç [[evenkler]] ve [[nıganaslar]] ([[samoyetler]]) dolgancayı ikinci dili olarak göstermişdir. Bu yüzden dolgancanın o yörede trafik dili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Dolganların kendileri dillerini [[Sahaca]] veya [[Yakutça]]nın bir ağzı olarak görürler.


== Alfabe ==
== Alfabe ==

Sayfanın 17.56, 13 Nisan 2013 tarihindeki hâli

Dolganca
Долган Тыла/Dolgan tıla
Ana dili olanlarRusya
Konuşan sayısı5.100 civarında  (tarih gerekli)
Dil ailesi
Varsayılan
  • Dolganca
Dil kodları
ISO 639-2dlg
ISO 639-3

Dolganca (Долган Тыла/Dolgan tıla) Türk Lehçelerinin Sibirya öbeğine ait, Dolganların konuştuğu lehçe. Yok olmak üzere olan Türk lehçelerinden biridir. Taymır veya Taymır bölgesinde konuşulmaktadır.

Dolganlar (Dolgan, tıa-kihi, saha) — rusya Federasyonu içinde (tümü 7300. kişi., nüfuslu bir Türk soylu topluluktur. Taymır bölgesi Krasnoyarsk krayında yaklaşık 5500. kişi., Yakutistanda yaklaşık. 1300. kişi.).

Konuşucu sayıları

1989 yılında yapılan bir nüfus sayımında 6945 kişiden oluşan Dolgan halkının artık sadece 5100'ü Dolgancayı anadili olarak gösterdiği tespit edilmişdir. Bu sayımda ayrıca birkaç evenkler ve nıganaslar (samoyetler) dolgancayı ikinci dili olarak göstermişdir. Bu yüzden dolgancanın o yörede trafik dili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Dolganların kendileri dillerini Sahaca veya Yakutçanın bir ağzı olarak görürler.

Alfabe

Dolgancanın yazıya alınması 1920 yılında latin alfabesi ile gerçekleşmiştir. 1940 yılından itibaren Yakutça için tasarlanmış olan özel bir kiril alfabesi Dolganca için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanında Rusların kullandığı kiril alfabesi ile yazılan diğer bir şekli daha vardır.


Dolgan alfabesi: А а, Б б, В в, Г г, Д д, Дь дь, Е е, Ё ё, Ж ж, З з, И и, Иэ иэ, Й й, К к, Л л, М м, Н н, Ӈ ӈ, Ӈь ӈь, О о, Ө ө, П п, Р р, С с, Т т, У у, Уо уо, Ү ү, Үө үө, Ф ф, Х х, Һ һ, Ц ц, Ч ч, Ш ш, Щ щ, Ъ ъ, Ы ы, Ыа ыа, Ь ь, Э э, Ю ю, Я я


Günümüz Dolgan Türkleri Alfabesi[1]

А а Б б В в Г г Д д Е е Ё ё Ж ж
З з И и Й й К к Һ һ Л л М м Н н
Ӈ ӈ О о Ө ө П п Р р С с Т т У у
Ү ү Ф ф Х х Ц ц Ч ч Ш ш Щ щ Ъ ъ
Ы ы Ь ь Э э Ю ю Я я

Bibliyografya

  • Stachowski, M.: Dolganischer Wortschatz, Kraków 1993 (+ Dolganischer Wortschatz. Supplementband, Kraków 1998).
  • Stachowski, M.: Dolganische Wortbildung, Kraków 1997.

Kaynakça

  1. ^ Аксенова Е. Е. Букварь. СПб, 2001

Dış bağlantılar

Dolganlar