Vikipedi tartışma:Hizmetlilik başvurusu

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Gadir tarafından 6 ay önce Sayfa adı başlığına
Vikiproje Vikipedi (Proje-sınıf, NA-önem)
VikiProje simgesi Bu proje, Vikipedi'deki Vikipedi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Vikipedi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Proje  Bu proje için herhangi bir değerlendirme yapmaya gerek yoktur.
 


İlk zamanlar büyük sorunlar barındıran hizmetli seçim sürecimizin en.wiki modeline uygun olarak gelişebilmesi için, 2006 sonunda Mskyrider'ın hizmetlilik başvurusunda 13 soru sormuş ve daha sonra bu sayfayı düğmeli yeni görünümüne getirecek şekilde düzenlerken de bu soruları {{Hizmetli-başvuru}}'nun içine gömmüştüm. Bu soruları yazarken üzerine çok kafa yormadım açıkçası, bir yol açıp örnek oluşturmak birincil önceliğimdi. Mskyrider'ı zaten destekliyordum.

10 yıl sonra gelinen noktada, bu soruların bazılarının işlevsiz olduğunu düşünüyorum. Diğer projelere de biraz bakındım. Örneğin en.wiki'de 3 standart soru soruyorlar:

  1. Hangi hizmetli işlerine katılmayı düşünüyorsun?
  2. Vikipedi'ye en iyi katkıların nedir? Neden?
  3. Geçmişte herhangi bir değişiklik çatışmasına girdin mi ya da diğer kullanıcılar sende stres yarattı mı? Bununla nasıl başa çıktın ve gelecekte nasıl başa çıkarsın?

Bu standart sorular dışında topluluğun istediği soruyu sorması da mümkün ek olarak.

13 sorunun güncel sürümü şurada. Bizim soruları en.wiki'nin sorularını karşılaştırdığımız zaman, bizdeki 1. sorunun onlardaki 1. soruyla, maddeye özel kalmış olan bizdeki 2. sorunun daha genel kapsamlı olan onlardaki 2. soruyla, bizdeki 4. sorunun (ve belki biraz da 12. sorunun) da onlardaki 3. soruyla paralel olduğunu görüyorum.

Diğer sorulara baktığımda, 5, 6, 8, 9, 10 ve 11'i işlevsiz buluyorum. Bu sorular, adaya "meta" konular, yani Vikipedi'nin genel işleyişiyle ilgili düşüncelerini soruyor. Bu, adayın göreve uygunluğunu sınama konusunda başarısız bir yöntem. Kullanıcı viki felsefesini paylaşmak istiyorsa paylaşır zaten. Bu sorularda verebileceği korkunç bir yanıt olacak da buna göre karşı oy mu vereceğiz? Sanmıyorum. 12, 2'ye entegre edilebilir. 13 kullanıcıyla ilgili, o belki korunabilir. 7 de keza öyle, tabii yanıt olarak "En kötü özelliğim mükemmeliyetçi olmam" denmediği sürece. :)

Kimse aksi görüşte değilse, bu soruları en.wiki örneğini baz alarak 3 ila 5 soruya indirmekten yanayım.

Vito Genovese 11:51, 4 Şubat 2017 (UTC)

  • 6, 8, 9, 10 ve 11. soruların kaldırılması bence uygun. 12. sorunun ise, hizmetli adaylarının Vikipedi'deki trol etkinliği konusundaki farkındalık düzeyini değerlendirme açısından aynen korunması gerektiğini düşünüyorum. --Superyetkinileti 12:33, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • Destekliyorum.--Vikiçizer (mesaj) 13:54, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • bu soruların cevapları da epeydir matbu oldu zaten: anonimle hizmetli aynıdır bla bla.. kullanıcının toplam etkinliğine bakmak gerekir buradaki cevaplar yerine.. --kibele 14:37, 4 Şubat 2017 (UTC)
  • Öneri oldukça mantıklı. Destekliyorum. --İnceleme Elemanı (mesaj) 16:15, 5 Şubat 2017 (UTC)
  • Katılıyorum ve destekliyorum. --Zaitsév 15:31, 8 Şubat 2017 (UTC)
  • Destekliyorum. chansey Mesaj 17:11, 22 Şubat 2017 (UTC)

Görüşler için çok teşekkürler arkadaşlar. Yetkin'in endişelerini de dikkate alarak aşağıdaki taslağı oluşturdum. Azami sayıda kullanıcıyı memnun edecek bir değişiklik yapmamız önemli. Bu taslakta, herkesin mutabık olduğu üzere 6, 8, 9, 10 ve 11. sorular kaldırıldı. 3. soru 1. soruya, 7. soru 4. soruya, 12. soru da 5. soruya entegre edildi. 13. soru, adaylık gerekçesi niteliğinde olduğu için kaldırıldı. 2. soru "madde" yerine "katkı" olarak güncellendi. Geriye 1, 2, 4 ve 5 numaralı olmak üzere 4 soru kalmış oldu. Sıralama açısından 4 ve 5, sırasıyla 3 ve 4'e kaydırıldı ve aşağıdaki sonuç ortaya çıktı:

İlgili bölümde yer alacak metin taslağını görmek için sağdaki "Göster" bağlantısına tıklayın.

{{ALTSAYFAADI}}, hizmetli olarak görev alarak Vikipedi'ye katkıda bulunmak istediğin için teşekkürler. Görüş bildirecek kullanıcılara kılavuzluk etmesi için aşağıdaki sorulara yanıt vermeni rica ediyoruz.

1. Hizmetlilik görevlerinden hangilerine daha yoğun, hangilerine ise daha sınırlı katkıda bulunabileceğini öngörüyorsun? Şu anda yaptığın katkılarla hizmetlilik görevleri arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C:
2. Bugüne kadar yaptığın katkılar arasında en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C:
3. Bugüne kadar başka kullanıcılarla etkileşiminde herhangi bir sorun yaşadın mı ve bununla ilgili bir özeleştirin var mı? Yaşadığın sorunlar seni nasıl etkiledi? Gelecekteki benzer durumlarda nasıl hareket edersin?
C:
4. Trollük ve süresiz engelleme konularında ne düşünüyorsun? Trollüğü nasıl belirlersin? Trollük veya politikalarda değinilmiş başka bir ağır ihlal durumunda süresiz engelleme verir misin, yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C:

Ne dersiniz?

Vito Genovese 14:16, 22 Şubat 2017 (UTC)

Tartışmaya katılan herkese çok teşekkür ederim, sanırım bir fikir birliği sağladık. 13 maddeyi bu 4 madde ile değiştiriyorum.

Vito Genovese 10:53, 2 Mart 2017 (UTC)

Sayfa adı[kaynağı değiştir]

Hem bürokrat hem hizmetli başvurusunu içerdiğinden; hem de oylamaya dair birtakım kaideler içerdiğinden bütünlüklü bir isim belirlenmeli bu sayfa için bence. --stultiwikiabana yaz 12.44, 9 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla

"Yöneticilik başvurusu" ya da "başvuruları" nasıl? Gadirmesaj 12.48, 9 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
"Yönetici"yi geçmişte özellikle tercih etmemiştik. "Yetki talepleri" tarzı bir şey düşünülebilir belki. --stultiwikiabana yaz 12.59, 9 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Şu anki isimlendirme de bir sıkıntı göremedim. --Buzuldiyar Mesaj 14.50, 9 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Hizmetlilik başvurusu diyoruz ama bürokrat başvurusu da burada; yanlış mı görüyorum? --stultiwikiabana yaz 11.41, 10 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
+ Denetçi, gözetmen de burada. "Yönetici" tam karşılıyor ama sanki "Vikipedi'yi yöneten" anlamında anlaşılıyor ve doğru ve de hoş telaffuz edilmiyor bence de. Peki ne olsun o zaman? Birilerini pingleyip fikirlerini alalım diyorum gerçi ama halhazirkı başlıkta da sorun göremiyorum ben, "hizmetli" sadece hizmetli kullanıcı grubu anlamında değil, hem de bürokrat, denetçi ve gözetmen gibi kullanıcı haklarını da kapsayan bir tabir bence. Yani bahsedilen kullanıcı grubu değil, hizmetli yetkileri ve bu yetkiler de bu alana dahil diye düşünüyorum. Saygılarımla, Gadirmesaj 12.01, 10 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Bekleyelim, başkaları da fikir belirtsin, acelesi olan bir konu değil. :) --stultiwikiabana yaz 03.22, 12 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Bence hizmetlilik olarak kalsın. Bu başvuruları yapacak olanlar zaten buraları bilecek kadar vakit geçirmiş oluyorlar, bu alanlardan buraya yönlendirme de var; örneğin VP:Bürokratlık başvurusu. E artık başvuruları izleme listesinde de duyuruyoruz. İsimde geçecek yönetici/yetkili vb. kavramlar zaten kaçınmaya çalıştığımız şeyler. Bu gruplarda olanlara, üstünlük olarak algılanabilecek bir isimlendirme/payelendirme vb. verilmemesi ve bunun başvuru anında da olmaması gerektiğine inanıyorum.----anerka'ya söyleyin 10.40, 12 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Katılıyorum. Bende görüşümle bunu demek istemiştim. Gadirmesaj 10.42, 12 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
"Sorumluluk talepleri" nasıl? :) --stultiwikiabana yaz 14.23, 13 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Kurcalama, duruyor işte :)) Gadirmesaj 14.23, 13 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla
Devriyelerin sorumluluğu yok mu? :) Gadirmesaj 14.24, 13 Ekim 2023 (UTC)Yanıtla