Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Vikipedi:Şikâyet

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayınız.
Sonuç: SAS tartışması sonucunda sayfanın kalması yönünde karar verilmiştir.--Superyetkinileti 18:20, 28 Kasım 2011 (UTC)

Vikipedi:Şikâyet[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Şikâyet sayfasının aşağıdaki nedenlerle silinmesini öneriyorum. Sayfanın hizmet etme amacının çığrından çıktığını ve projeye yarardan çok zarar getirdiğini gözlemliyorum:

Vikipedi bürokrasi değildir:Vikipedi kanun sistemi ile yönetilmez: farazi mahkeme değildir, ve kurallar topluluğun amacı değildirler. Aşırı talimatcılıktan, direktiflerin sayısının ve büyüklüğünün kontrol edilmeyecek boyutlara ulaşmasından kaçınılmalıdır. Vikipedi politika ve yönergeleri açıklayıcıdırlar, amirane değildirler. Ansiklopedinin nasıl daha iyi geliştirilebileceği konusunda gelişen (evrilen) topluluksal bir fikir birliğini yansıtırlar; ve kanun değildirler. Herhangi bir şeyi, ister bir fikir ya da adaylık olsun, eklerken yapılan bir prosedür hatası, eklemeyi geçersiz hale getirmek için yeter şart değildir. Benzer olarak, yönergelerin metnini, ilkelerin temelini ihlal edecek kadar aşırı sıkı, harfi harfine bir yorum ile izlemeyin. Eğer kurallar sizi ansiklopedinin geliştirilmesinden alıkoyuyorsa, onları yok sayın. Anlaşmazlıklar; kurallara veya prosedürlere sıkıca bağlı kalınarak değil, uzlaşmacı tartışmalarla çözülmelidir.

Halbuki şikayetlere bakıldığında bir mahkeme havası görülüyor. Sanki suçluları cezalandırmak, suçsuzları beraat ettirmek için biraraya gelmiş bir topluluğuz. Arkadaşlar vikipedinin amacı özgür bilginin yayılması. Belki de çok fazla kural, kanun, yönerge, politika koyduk, bunları takip edip zorla uygulatmaktan işin aslını ıskalıyoruz. Ansiklopedinin gelişmesi için yapılan güzel tartışmalarda yok değil elbette, örneğin "taslak madde nedir" güzel bir yere ulaşmış, silme yönergesinde de uygunluk sağlandığında bu tartışmanın olumlu sonuç verebileceğini görüyorum. Peki ya şikayet sayfalarında harcanan zaman? Bazen basit konuşmalarla çözülebilecek konular konu olmuş o sayfalara. Gereksiz buluyorum.

Vikipedi savaş alanı değildir: Her kullanıcının diğer kullanıcıyla medeni ve soğukkanlı bir iletişim ve yardımlaşma içerisinde olması beklenir. Sizinle aynı düşüncede olmayan kullanıcıya hakarette bulunmayın, taciz etmeyin, bezdirmeyin ya da gözünü korkutmaya çalışmayın. Bunun yerine soruna akılcı yaklaşarak düzeyli bir tartışma yürütmeye çalışın. Kendi düşüncenizi ispatlamak uğruna madde değiştirmeyin. Vikipedi'ye, Vikipedistlere ya da Wikimedia Foundation'a kanuni ya da diğer tür tehditlerde bulunmayın. Vikipedi'de tehdide müsamaha gösterilmez ve bazı durumlarda yaptırımlar sürekli engellemeye kadar varabilir.

Şikâyet sayfası bir düello alanına dönüşmüş. Birbirini şikâyet eden edene. Bir yazana, bir daha yazılıyor, o onun istüne nasıl çıkarım diye habire yazıyor da yazıyor. Herkez nezaketten bahsediyor da; arkadaşlar! sanal ortamda bile birbirimize medeni ve soğukkanlı yaklaşamıyorsak, yardımlaşamıyorsak nasıl kurulacak bu vikimedya derneği? Ne anlamı olacak? Amacına hizmet edecek mi? Gruplaşmalar, desteklemeler, saldırılar, falan filan. Gerçek amacı bu ansiklopedinin özgür bilginin yayılması. Kullanıcılar arasında söz düellosu değil. Sunucuları kimseye yardımı dokunmayan, forum sitelerine bile yakıştıramadığım suçlamalarla, savunmalarla, cezalarla, kararlarla doldurmamalıyız. Takkeyi önümüze alıp bir daha düşünelim. Biz burada neden bulunuyoruz? Ben burada neden bulunuyorum?

Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir: Vikipedi bir çoğunluk demokrasisi denemesi değildir. Doğrusunu bulmak için öncelikli yöntem tartışmadır, oylama değil. Yani çoğunluğun dediği her zaman Vikipedi kuralı olarak kabul edilemez. Fakat oylama sonuçları da karar için etkin bir faktör olarak düşünülebilir. Tartışma eşliğinde bir oylama yapmak kesin bir anlaşmaya varmayı sağlayacaktır. Örneğin kimilerine göre ansiklopedik kimilerine göre ansiklopedik olmayan maddelerin silinmeden önce oylanması gibi. Ancak demokrasiyi özgür tartışmanın bir sonucu veya sonuçtan etkilenecek olan herkesin karar aşamasına katılabildiği bir sistem olarak tanımlayan teorisyenlerin bakış açılarına göre, bir demokrasidir.

Bu konunun yanlış anlaşıldığını düşünüyorum. Evet burası bir demokrasi, herkesin söz hakkı var. Ama bu söz hakkı nasıl daha iyi bir ansiklopedi yaparız, nasıl daha iyi bir madde yazarız. Bu kadar. Herkes çuvaldızı eline alsın lütfen. Kimse karşısındakini değiştiremez, insan kendinin karşısındakine davranışını değiştirerek uzlaşır. Bam teline basarak değil. Şikayetlerin temelinde hizmetli adaylarına verilen oylamalarda verilen negatif oyların yattığını gözlemledim. Hizmetli oylamalarında belirli bir çoğunluk kuralı var elbette ama dediğim gibi burası çoğunluk demokrasisi değil. Tek kural: Beş temel taş.

Vikipedi kaos ortamı değildir: Vikipedi özgür ve açık bir ansiklopedidir ama bu özgürlük ve açıklık ansiklopedi oluşturmak çerçevesinde sınırlıdır. Diğer bir deyişle, Vikipedi özgür konuşma platformu değildir. Vikipedi'nin açık ve kendini yöneten yapısındaki hiçbir bölüm hiçbir grubun görüşlerini ya da yaşantısını desteklemek amacında olamaz. Bizim gayemiz ansiklopedi oluşturmak, kaosun limitlerini test etmek değil.

Maalesef bu şikâyet sayfasında yazılanlar bizi kaosa doğru götürüyor. Sayfanın silinmesi kaosa gitmemizi engeller mi? Hayır hiç sanmıyorum. Bu tamamen takkeyi önümüze alıp gerçekten düşünmekle ve çözüm için kendimizden vererek katkıya başlamakla olur.

Engellemelerin amacı kullanıcıları cezalandırmak değil, vikipedinin işleyişinin sekteye vurulmasını ve zarar verilmesini engellemektir.

Şikâyet sayfasındaki şikâyetlerin büyük çoğunluğu "kişisel saldırı" üzerine yoğunlaşmış durumda. Buradan çıkacak sonucun kullanıcıları cezalandırmak olduğunu lütfen düşünmeyin. "Oh oldu, engellettim seni" gibi bir düşüncenin insanın aklına gelebileceğini dimağım almıyor doğrusu. E o zaman neden bu şikâyetler? Neden birlikte çalışmak yerine, neden ansiklopediye katkıda bulunmak yerine bu şikâyetler?

Vikipedi yazarları, tartışma kurallarına uyar: Onlara katılmasanız bile Vikipedist arkadaşlarınıza saygıyı elden bırakmayın. Nazik olun. Kişisel saldırılardan ve hatalı genellemelerden uzak durun. Ortam gerildiğinde sakin olun; üç geri dönüş kuralına uyun ve düzenleme savaşlarına girmeyin. Unutmayın ki, Vikipedi'de üzerinde çalışılacak 606.782 madde var. Hiçbir zaman bir konuyu izah etmek için Vikipedi'yi bölmeyerek iyi niyetli davranın ve aksini kanıtlayan bir durum olmadığı sürece diğerlerinin iyi niyetli olduğunu düşünün. Tuzağa düşürücü eylemler yapmak için kuklalar kullanmayın. Açık fikirli ve rahat olun.

Evet nazik olmak, nezaketi elden bırakmamak. Ama gerçekten, içten. Bağışlamak en büyük erdemlerden biridir. Yukarıda saydığım nedenlerden ötürü sayfanın silinmesinin uygun olduğunu düşünüyorum.--20:11, 14 Kasım 2011 (UTC)Mskyrider ileti

  • Silinsin Silinsin Nasıl kullanılacağını bilmeyenlerin çoğunlukta olduğunu düşünüyor ve teklifi yerinde buluyorum. Utku TanrıvereMesaj 20:19, 14 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Mskyrider'a hak vermekle birlikte tüm olumsuzlukların sayfanın varlığından değil kullanıcıların davranışlarından kaynaklandığını düşünüyorum, bir kişinin bıçağı ekmek kesmek için kullanması diğerinin soygun için kullanması gibi...Ayrıca bu sistemin kaldırılmasının burada oylanarak değil daha önce tartışılarak yapılmasını tercih ederdim. Sisteme alternatif gösterilip bulunması ancak bu sayede mümkün olabilirdi. Vikiçizer 20:21, 14 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Maalesef Şikayet sayfası sebep değil, sonuç. Vikipedi'mizin içine düştüğü bürokrasi sarmalında şikayetler de önemli bir yere sahip. Şu ana kadar oluşan içtihatta kötü niyetli olup olmadığı bile tartışılabilecek yorumlar "kişisel saldırı" olarak değerlendirilip kullanıcılar engellendi. Şikayet sayfasını silmektense VP:KSY yönergesini baştan, çok daha net şekilde yazmak daha etkili olacaktır. Bana kalsa belki KSY kavramını kaldırıp, küfürleşmeye bile izin veririm; kullanıcıların birbirlerine küfretmesi bize haftada 10 SM kazandıracaksa herkese dümdüz küfrederim! Şikayet sayfası 250kb olmuş, o uzunlukta maddemiz en fazla 10 tanedir. Şu anki KSY yaklaşımımız, "Türklüğe hakaret" vb. gibi her yana çekilebilecek genişlikte tanımlar içeriyor, bunu düzeltmemiz lazım.--Khutuckmsj 20:55, 14 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Mskyrider'ın yorumu için tek bir kelime: Katılıyorum. Şikayet sayfasındaki tartışmalara katılan, bir zamanlar içine düştüğüm için mecburen katılan ve de şikayet etmekten bardak taşma noktasına gelene kadar kaçınan bir kullanıcı olarak, şikayet sayfasının günümüzde topluluğu yormaktan başka bir iş yapmadığını düşünüyorum. Artık orada kullanıcılar birbirlerine edepsiz, iftiracı, zorba ve daha burada bahsedemeyeceğim bilumum kırıcı söz söyleniyor ki maalesef itiraf ediyorum ki bunları söyleyenlere ben de dahilim. Peki bile bile niye yapıyorum? Cevap basit, birisi sizi suçlayınca kendinizi savunmak zorundasınız. Şikayet sayfası artık bir arenaya benziyor, arasında gerginlik olan iki kullanıcı birbirini, iki "boğa"dan biri ötekini şikayet edince bu iki kullanıcı arasındaki ipler kopuyor, eskiye dönmek imkansızlaşıyor.
  • Ama asıl sorun şu ki kaçış da yok bundan. Şikayet sayfasının bu kadar çok kullanılmasının sebebi bu denli çok gerginlik olması. Şikayet sayfası bunların ortaya çıktığı bir yer; ama onu ortadan kaldırmak bunları çözmez. Şikayet sayfası sözde bir anlaşmazlık çözme görevi görüyor; ama yaptığı aslında daha derin çatlaklar yaratmak toplulukta. Burayı silersek başka bir yerde patlayacak bu tartışmalar.
  • Ve bu sayfayı bu aşamada silmenin de sakıncaları var maalesef. Çünkü iki kullanıcı arasındaki gerginlik, hiçbir şey yapılmadan da büyüyor. Belki de şikayet sayfası kaldırılırsa bu tartışmalar hiç olmadık yerlere taşınacak. Gerginlik yaşayan kullanıcılar daima olacaktır. Ama alternatif bir arabuluculuk sistemi devreye girene kadar ne yapılacak? Ve daha da önemlisi bu yeni sistem ne olacak? Bu sorular cevaplandığı an şikayet sayfasının silinmesine tam destek veririm (aslında silinmesi değil de, kullanımdan kaldırılması lazım, çünkü bu tür sayfalar "tarihsel referans" vermek için saklanıyor).
  • --seksen 22:19, 14 Kasım 2011 (UTC)

Yorum Yorum Acaba sayfayı silmek yerine şikayetleri aynı sayfanın tartışma sayfasına aktarsak, ana şikayet sayfasında da sadece şikayet etme şekli ve çözüm önerileri kalsa, şikayetler tartışma sayfasında çözülse sistem biraz daha rahatlar mı?--Tacci2023 23:14, 14 Kasım 2011 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Evvelki gün şu yorum yapılmış. Yorumu yapan kullanıcıya veya yoruma yönelik bir kastım yok, sadece "...Aksi halde Kibele'nin bir çok kez uyarıldığı halde devam ettirdiği kaynak vermeden suç yükleme davranışını VP:EP uyarınca ("Topluluğun sabrını zorlayan ve topluluğa karşı sorun çıkaran kullanıcılar" ve "Karşıtlık ve rahatsızlık vermek") şikayet edeceğim. Bu da Kibele hakkındaki ilk şikayetim olacak" sözlerine dikkatinizi çekerim. Evet, şikayet sayfası artık zararlı olmaya başladı ve karşılıklı şikayetler konusunda da Mskyrider haklı. Gerekçede "Oh oldu, engellettim seni" gibi bir düşüncenin insanın aklına gelebileceğini dimağım almıyor doğrusu denmiş, böyle diyenler var emin olabilirsiniz. Şu yorumumun doğruluk payı var. Denildiği gibi hepimiz özgür ve tarafsız ansiklopedi için çalışıyoruz, o zaman şikayet sayfasına ne gerek? --Berm@nyaİleti 00:40, 15 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın İki kişi arasındaki bazı sorunlar, üçüncü birisinin araya girmesine rağmen çözülemiyor ve daha fazla kişinin fikir belirtesi gerekiyor. Bu yüzden kalsın. Ancak burada bulunma amacımızın ortak olduğunu, karşıt görüşlü olmadığı halde sidik yarışı yapan bazı kullanıcıların fink attığı yere dönüşmüş. Sadece neden burada olduğumuzun "bilinci" lazım diye düşünüyorum. Gerisi gelir. Umarım... (sidik yarışına bağlantı vermemin sebebi anlamının bilinmediğinden değil, yanlış anlaşılıp KSY yaptın diye şikayet açılmasını istemediğimdendir.)--Rapsar da ne ki? 06:15, 15 Kasım 2011 (UTC)
Rapsar'a ve Bermanya'ya katılıyorum. Burada neden bulunduğumuzu asla unutmamalıyız. Bunu devamlı dile getiriyorum, vesileyle ben de yazayım. Ama sorun şu ki, Vikide halihazırda var olan öyle bir noktaya gelmiş durumda ki, "şu kullanıcı beni engelletmek istiyor" veya "şu kullanıcı beni karalamak istiyor" diye gelen şikayetler var (çuvaldızı kendime de batırıyorum biraz). Ama sorun bu şikayetler değil ki, şikayetlere sebep olan olaylar. Yani gerçekten var da olabilir bunlar, bu durumda ne yapılabilir? Bunu tanımlamak için Rapsar'ın kullandığı deyim tam uygun. --seksen 12:36, 15 Kasım 2011 (UTC)

Bakın bir fikrim var, geçen yıl Kullanıcı:Nihan teklif etmişti; şikayet sayfası kaldırılacak ve bunun yerine anlaşmazlıkların giderilebileceği bir konuşma paneli kurulacak. Bir takım sıkıntıları olan Elma kullanıcısı, Limon kullanıcısı ile sıkıntılarının olduğunu belirten, kesinlikle bir işlem istemeyen yazısını ekleyecek. Diğer kullanıcılar da fikir belirtecek, bu sayede şikayetçi - savunmacı durumu olmayacak, en önemlisi de şikayet sayfasında olduğu gibi yaralar deşilmeyecek, iki kullanıcıyı tekrar dost kılacak samimi bir sohbet havası yaratılacak. Ha eğer ki işin içinde KSY ihlali vs. var diyorsanız, bu sayfaya yine açarsınız başlığı, Şu mesajında KSY ihlali var demek yerine Şu mesajı beni derinden üzdü gibi ifadeler kullanacaksınız. Özetleyeyim; 1) Kullanıcılar arası anlaşmazlık ve sayfaya yazı eklenmesi; 2) Diğer kullanıcıların da görüş belirtmesi ve uzlaşı çabaları; 3) Mutlu son. Gayet faydalı olacaktır. Sayfanın adını da siz belirleyin. --Berm@nyaİleti 13:52, 15 Kasım 2011 (UTC)

  • Yorum Yorum Bu öneri gayet mantıklı ve yapıcı geldi bana. Utku TanrıvereMesaj 15:11, 15 Kasım 2011 (UTC)
Gayet güzel görünüyor öneri. "Sen şu şu yerde ihlal yaptın, hade al engeli" yerine "şurada sorun var, şu ihlal söz konusu olabilir, ne dersiniz". Mantıklı bence de. Yalnız şöyle bir sorun var: Sayfaya katılım düşük veya uzlaştırma çabaları yetersiz olabilir, bu durumda sürecin çözemeyeceği sorunlar olursa ne yapılabilir? --seksen 15:43, 15 Kasım 2011 (UTC)
Şikayet sayfasına katılım baya yüksek, buna da iyi katılım olur. Eğer ki düşük olursa beklenir, köy çeşmesinde duyrulur vs. Bu sistemin şikayet sayfasından farkı Şu kullanıcı ihlal yaptı engelleyin demek yerine Şu kullanıcı beni üzdü, aramız düzelsin istiyorum denilecek. --Berm@nyaİleti 19:28, 15 Kasım 2011 (UTC)
Doğru, onu unutmuşum yorum yazarken. Kısacası politikalara atıf yapılmasın demek istiyorsun. O da olabilir aslında. --seksen 19:34, 15 Kasım 2011 (UTC)
Yorum Yorum Arabuluculuk sayfası çok iyi fikir. Tüm KSY'leri arabulucukta işleyip, küfür vb. daha ileri ihlalleri şikayet sayfasında tartışabiliriz. Hakaret/küfürle ilgili politika ihlalleri şikayette, kişisel saldırılar arabulucukta çözülmüyorsa şikayette değerlendirilir. Khutuckmsj 19:34, 15 Kasım 2011 (UTC)
@Seksen: Evet, politikalara atıf yapılmaktan kaçınılacak. Khutuck'ün dediği doğru, hiçbir uzlaşı çabası sonuç vermiyorsa, son çare olarak şikayet sayfasına gidilecek. --Berm@nyaİleti 19:39, 15 Kasım 2011 (UTC)
Tamam o zaman, gayet mantıklı. Ortak bir çalışma sayfası başlatıp öneri koyalım isterseniz? --seksen 19:53, 15 Kasım 2011 (UTC)
Tamam, önce sayfayı genel hatları ile oluşturalım. Ardından da öneriyi koyarız, böylece topluluk daha iyi anlar. Sayfanın ismi Arabuluculuk sayfası mı olsun? --Berm@nyaİleti 19:57, 15 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kullanıcıların yanlış tavırları konusunda Mskyrider'a katılıyorum. Yalnız Vikiçizer'in dediği gibi bu sayfanın yanlış kullanılması silinmesini gerektirmez. Kaosun sebeplerinden birisi hizmetlilerin olaylara müdahale etmekte geç kalması ya da bana dokunmayan yılan bin yaşasın tarzı yaklaşımıdır. Bir diğer sebep ise kullanıcıların art niyetli olması ya da eleştirilere rağmen kendini düzeltmek yerine saldırgan tavır takınmasıdır. Duke ϡ»» ileti ^^ 17:35, 15 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Bir de daha hizmetlileri denetleme mekanizmamız yokken. Böylesi bir denetleme mekanizmasını kaldırmak. Hizmetlilere diktatör otoritesi getirebilir. O yüzden şikayet sayfası yerine kural ihlallerinde ansiklopedinin nasıl bir tavır takınacağı ya da nasıl bir yol izleyeceği açık net anlatılmalıdır. Yani bunun tartışılma yeri silinme adaylığı kesinlikle değildir. Duke ϡ»» ileti ^^ 17:40, 15 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın - Çoğu şikayeti kapattım ve arşivledim. Gereken önlemleri alırsak şikayet sayfasıyla ilgili sorunlarımız azalacaktır. Khutuckmsj 21:34, 15 Kasım 2011 (UTC)
Şikayet sayfasının arşivlerine de bakarsak devamlı benzer sorunlar meydana geldiğini görebiliriz. Bu nedenle uzlaştırıcı bir sürecin gerekliliğine inanmaktayım. --seksen 21:39, 15 Kasım 2011 (UTC)
Şikayet sayfasını silersek şikayetler başka yerden yapılacaktır, tüm insanları memnun etmek mümkün değil. Şikayet sayfası olmak zorunda, sadece yükünü azaltmak için arabulucuk sayfası oluşturmak iyi olur.--Khutuckmsj 15:51, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Sanırım şikayet sayfasının ne zaman, neden ve ne şartlarda oluşturulduğuna bakmak faydalı olacaktır. İşte ilk zamanlar... O zamanlar şikayetler köy çeşmesinde yapılıyormuş, orayı fazla meşgul etmemesi için bu sayfa oluşturulmuş. Dikkat edin, 2006 yılı. Politikaların uygulanışından tutun da topluluğun ihtiyaçlarına kadar her şey farklı. İşte o dönemki atmosferden bir kesit: [1]. Suç duyuruları, kullanıcı engellemek için imza toplanması, kabalık, "yöneticiler uyuyor mu" ve daha neler neler! Günümüzde ayıpsadığımız bilimum şeyler var orada. Günümüzde ayıpladığımız herşey var orada. İşte böyle bir atmosferde kuruldu şikayet sayfası, kurulduğunda bir arenaydı yani, en azından bana öyle göründü. Biraz daha ilerlersek şunlara rastlarız, hizmetliler "benim dediğime uymayanı engellerim" diyor, şöyle şeyler oluyor... 2007'ye gelirsek bunlar var, arşivlere çok da fazla bakmıyorum; ama orada da çok vahim bir durum oluşuyor. 2008-10 arası sayfada Takabeg'in ismi bolca alt başlık olarak geçiyor. Ve 2011'i görüyoruz. Kısacası şikayet sayfası kurulduğunda da bu haldeydi, daima bu halde oldu, halen bu halde ve olmaya da devam edecek... Eğer bir şeyler yapmazsak. --seksen 22:01, 15 Kasım 2011 (UTC)
Şikayet sayfasının ıslahından fazla umutlanmamalıyız. Seksen göstermiş güzelce, bi kere sayfanın formatı uygun değil ıslahata. Bir kullanıcı, anlaşmazlık yaşadığı bir kullanıcıyı şikayet ederse ne kadar nezaketli ve anlayışlı bir tartışma bekleyebiliriz ki? Doğal olarak aşırıya kaçan söylemler, yer yer KSY ihlalleri görüldü, görülüyor ve ne yazık ki görülecek. Ama yukarıdaki önerim, Uzlaşı sayfası, nezaketli, anlayışlı ve hatta dostane bir tartışma için el verişli yapıya sahip. Düşünün, Elma kullanıcısı Limon ile anlaşmazlığa düştü, şikayet sayfasına gidip "Şu, şu mesajlarında KSY - İNOV ihlalleri var" demesi mi iyi, yoksa Uzlaşı sayfasına gidip "Şu ve şu mesajları beni derinden üzdü, böyle olmasını hiç istemezdim" demesi mi? Ayrıca şikayet sayfasında üçüncü kişiler eleştiri yapıyor, bu da haliyle tartışmayı iyice alevlendiriyor. Uzlaşı sayfası ise "Kimse kimseyi eleştiremez, üçüncü kişiler arabulucu bir tavır takınacak ve taraflar uzlaşma isteğini belli edecek" diyor. Şurada Uzlaşı sayfasının taslağını oluşturmaya başladık, yardımlarınızı da bekleriz. Uzlaşı sayfasının devreye girmesi halinde şikâyet sayfası arka plana düşecek ve böylece yaralar sarılacak, yeni kırgınlıklar oluşmayacak. --Berm@nyaİleti 00:10, 16 Kasım 2011 (UTC)
Uzlaşı sayfasının çok hızlı işlemesi lazım yalnız. Uzlaşma sağlamak için de sadece hizmetliler değil, tüm deneyimli kullanıcılar aktif rol almalı. Aklıma şimdi gelen fikir (derin düşünmedim), bu konuda gönüllülük ve topluluğun güveni esasında bir "uzlaşma komitesi" oluşturabiliriz; kalitli içerik sorumlusu veya İBP sorumlusu gibi güvendiğimiz kullanıcıları "arabulucu" vb. bir sıfatla bu sayfada uzlaşma sağlamada yetkilendirebiliriz. İlk aklıma gelen "herkes uzlaşmacı olsun" idi, ama bu sorun çıkartabilir. Fikirler?--Khutuckmsj 00:29, 16 Kasım 2011 (UTC)
Uzlaşma sayfası çalışmazsa komite denenebilir. Ama komitenin yapacağı yorumlar karar olarak algılanabilir ve bu da şikayet sayfasındaki sorunun bir benzerine yol açabilir. --seksen 16:14, 16 Kasım 2011 (UTC)

Yorum Yorum Acaba bu sayfanın silinmesi teknik açıdan mümkünmüdür? --N KOziİleti 13:05, 16 Kasım 2011 (UTC) Kalsın Kalsın Alternatif çözüm oluşturulmadan silinmemeli--Tacci2023 14:36, 16 Kasım 2011 (UTC)

  • Silinsin Silinsin Üstteki yorumumun arkasında duruyorum; ancak bu sidik yarışı sona ermiyor, erecek gibi de durmuyor. Şikayet eden ve edilen kullanıcıları geçtim, diğer kullanıcıların da vakti çalınıyor bu sudan sebeplerle açılan şikayetler yüzünden. Silinsin gitsin diye düşünüyorum...--Rapsar da ne ki? 14:52, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Silinsin Silinsin Yakın geçmişe bakılınca görüldüğü üzere "biri beni şikayet etmiş, ben de onu şikayet edeyim " haline gelmiş bu sayfanın silinmesi gerektiğini düşünüyorum. --Eldarion 15:04, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Silinmesin veya silinsin ayrı konu ama tartışmadan oylamaya geçildiği için "Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir" politikası ile ters düşülüyor. Sonuçta bahsedilen sayfa herhangi bir Vikipedi maddesi sayfası değil. Duke ϡ»» ileti ^^ 15:33, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Yorum Yorum Bu arada sayfanın silinmesi pek de olası değil, silinsin oyları yürürlükten çıkarılsın anlamına geliyor. Çünkü bu tür sayfalar, eski süreçler, "tarihsel referans" olarak barındırılıyor. İleride "bakın bir zamanlar bu vardı" diyebilmek için. Bu arada üzerinde çalışılmaya devam edilen uzlaşı sayfası taslağı da şikayet sayfasının son çare olarak kullanılabileceğini söylüyor. İngilizce Vikipedi'deki sürece benziyor bu, önce üçüncü görüşler ve arabuluculuk talep ediliyor, sonra sorun çözülmezse orada hakem kuruluna başvuruluyor. Bu da öyle bir süreç olabilir. Belki arabuluculuk sayfasında çözüm aranmadan yapılan şikayetler geçersiz sayılabilir. --seksen 16:13, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Bence kalsın, yoksa burada Vikipedi'nin adaletini sağlayamayız! --Ozankra 17:20, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kalmasından yanayım ama yeri gelmişken kullanıcılara tavsiyem şikayet sayfasını kullanmaktansa sorunu önce aralarında çözmeye çalışmalarıdır. Ek olarak mevcut şikayetleri kapatıp bir an önce arşivlemek bu sıkıntılı dönemi aşmada büyük fayda sağlayacaktır.--Reality 21:31, 16 Kasım 2011 (UTC)
Uzlaşı sayfası önerisi için ne düşünüyorsun? Yorum yapanlardan bu konuda da fikir belirtmelerini rica ediyorum. --seksen 21:35, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Dikkat çekmek için en alta yazıyorum; yukarıda Seksen güzel bir şey demiş. Uzlaşı sayfası açılsın, bir şikâyet verilmeden önce uzlaşı sayfasına başvurulması zorunlu kılınsın ne dersiniz? Kullanıcıları birbirine yakınlaştıran bir filtre görevi görecektir, bence baya iyi olur. --Berm@nyaİleti 21:41, 16 Kasım 2011 (UTC)
  • Gayet uygun bir öneri. Tam destek.--Reality 12:02, 17 Kasım 2011 (UTC)
  • Destekliyorum--Tacci2023 12:49, 17 Kasım 2011 (UTC)

Kalsın Kalsın Şikayet başvurusu için sunulan gerekçelerin sınırlandırılmasına gidilebilir. Arkadaşların da belirttiği üzre en son gidilen yer olarak bu sayfa kullanıldığı müddet kalmasından yanayım. esc2003 12:23, 18 Kasım 2011 (UTC)

Yorum Yorum herkesin bu sayfanın yapısından ve kullanılışından şikayetçi olduğu ortada. yapılacak düzenleme her ne olursa olsun, sayfanın bu bürokratik biçimi ortadan kaldırılmalı ve şikayet ve yorum başlıkları yeterli olmalı. hizmetliler 'karar' başlığı altında ille de bir yaptırım uygulamak ya da ayrıca fikir belirtmek durumundan çıkartılmalı, belli bir süre kaldıktan sonra şikayetler arşivlenmeli, ille de bir sonuç beklenmemeli. gereken bir yaptırım varsa, sayfayı izleyen hizmetliler zaten bunu yapacaktır, şikayet sayfasına gelmeden önce de gördükleri ihlallere uyguladıkları gibi. bu biçimsel gibi görünen değişikliğin bile olumlu yönde davranış geliştireceğini sanıyorum. bunun dışında diğer öneriler de değerlendirilebilinir elbette. --ki bl 13:34, 19 Kasım 2011 (UTC)

  • Kalsın Kalsın Bulunduğumuz paylaşımlar ve teklif edilen uzlaşı sayfasını aşan durumları göz önünde bulundurarak silinsin oyumu değiştiriyorum. Utku TanrıvereMesaj 14:38, 19 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Aslında Mskyrider'ın yorumlarına katılmakla birlikte bu sayfanın silinmemesi gerektiğini düşünüyorum. Alternatifinin ne olacağı net değil kanımca. Ama bu sayfada herkesin her istediği kişiye istediği gibi şikayet etmesine karşıyım. Ayrıca Kibele'nin dediği gibi belli bir süre sonra savunma veya karar alınmamış bile olsa şikayetin arşivlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Mimar77 22:17, 21 Kasım 2011 (UTC)
    • Savunma alınamamış veya bu haktan vazgeçilmiş olabilir. Ama karar vermemek veya verememek kabul edilemez. Karar verilmesinde sıkıntı bile olsa dahi "karar verilmesine yer olmadığına dair karar" alınır...Karar verilmeksizin arşivlemek şikayetin anlamını/amacını boşa çıkarır, keyfiyete yol açar, kolaya kaçmaya yol açar...Vikiçizer 23:11, 21 Kasım 2011 (UTC)
  • Sevgili öğrenciyken konuşanların tahtaya adının yanına on milyon çarpı koymayı severler,
  • Bu sayfanın işlevsiz olduğunu herkes biliyor. Hizmetlilerin (bilmem hangi kuralın ihlalini ihlal ederek) doğru karar alamadığı, birbirlerini desteklediklerini ya da alakasız kararlar aldığı bir sayfanın silinmesi pek de negatif bir sonuç yaratmaz netekim. Zaten bariz şekilde vandalizm yapanların hesapları/ip'leri engelleniyor. tartışmalı konular ise hep muğlakta. hep sabah vaktindeki araba camı buğusunda. hep öyle. birbirlerini kollayan hizmetliler, birbirlerini kollayan kullanıcılar, bir türlü tarafsız olamayanlar (ki zor oluyor), birbirinden gıcık kapıp şikâyet için yer arayanlar (ki kolay oluyor) tarafından yazılmış şikâyetler, yorumlar, kararlar filan... siz de sıkılmadınız mı bundan? birbirinizi yediniz durdunuz. sonra "özür dilerim"ler filan. hamamda kırk tas su dökmeler. oy hakkı verilse silinsin derim ama daha değişiklik yapma hakkımın olmadığı bir "özgür ansiklopedi"de bunun olması namümkün a dostlar. neyse canlarım, bence bazıları çok büyütüyorsunuz. balkona çıkın yağmurun kokusunu filan içinize çekin. nedir olmayan şeyler için bu sonsuz tartışmalar. birbirinizi öpün barışın hadi.--88.254.55.0 17:43, 23 Kasım 2011 (UTC)
  • Verdiğiniz bağlantıdan değişiklik yapma hakkınızın olmadığı çıkmıyor kesinlikle. Utku TanrıvereMesaj 02:58, 25 Kasım 2011 (UTC)
  • Kalsın Kalsın Kullanıcıların kendi arasında çözemedikleri anlaşmazlıkları çözeceğimiz yeni bir platform bulunana dek bu sayfa en kullanışlı sayfalardan biri kanımca...--вяí¢αи76ileti 20:07, 27 Kasım 2011 (UTC)

Yukarıdaki silinmeye aday bir sayfanın arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız.