Kullanıcı:Bermanya/Uzlaşı sayfası

Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Uzlaşı sayfası, Vikipedi'deki kullanıcılar arası anlaşmazlıkların samimi bir havada giderilmesi ve uzlaşının sağlanması için oluşturulmuş bir sayfadır.

Uzlaşı sayfası, Anlaşmazlıkların giderilmesi sürecindeki ikinci adımdır (Birincisi için bkz. İlk adım: diğerleriyle konuşun). Kullanıcılar arası tartışmalar ve yaşanan bir takım sıkıntılar bu sayfada belirtilir, görüş belirten kullanıcılar da arabuluculuk yapar. Uzlaşı sayfası ile Şikayet sayfasını lütfen karıştırmayınız! Uzlaşı sayfası, Kasım 2011'de şikâyet sayfasında karşılıklı hareketlerin farkedilmesi neticeside önerilmiştir. Uzlaşı sayfası, düzen açısından şikâyet sayfasından çok farklıdır, Uzlaşı sayfasında şikâyet verilmez. Bu sayfada, başka bir kullanıcı ile sıkıntılarının olduğunu düşünen kullanıcı, yaşanan sıkıntıları kibar bir dille ifade eden yazıyı ekler. KSY ihlali var gibi ifadelerden kaçınmalı, herhangi bir yaptırım rica etmemeli ve dostane bir tavırla konuşmalı, sıkıntı yaşadığı kullanıcıyla uzlaşmak istediğini belli etmelidir. Bu sayede arabulucu kullanıcıların da yardımları ile iki kullanıcı arasındaki problemler giderilir ve uzlaşı sağlanır. Uzlaşı sayfasında yaptırım uygulanamaz. Bariz ihlaller içeren (Kişiye yönelik aşırı kaba sözler vb) durumlarda yine bu sayfaya başvurulabilir, eğer ki işin uzlaşıya varamayacağı anlaşılırsa son çare olarak Vikipedi:Şikâyet sayfasına başvurulup şikâyet verilir. Ancak unutmayın ki Uzlaşı sayfası, şikâyet öncesi bir adımdır ve anlaşmazlıkların giderilmesinde en iyi yollardan biridir.

Herhangi bir yazı eklendiğinde, üçüncü kişilerin vakti varsa ilgilenmeli ve böylece problem en kısa sürede giderilmelidir. Yorum yapan kullanıcılar, eleştiri yapmak yerine arabulucu bir tavır takınmalı ve uzlaşı için elinden geleni yapmalıdır. Tüm yorumlarda nezakete önem verilmelidir. Lütfen sayfa içerisindeki arabuluculuk taleplerinde yorum yaparken politikalara atıfta bulunmayın, uzlaştırıcı bir tavır takının.

Önemli hususlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Arabuluculuk talebi yazınızda mutlaka üsluba dikkat etmelisiniz. Herhangi bir yaptırım isteyen, kullanıcıyı veya kullanıcının yaptıklarını eleştiren talep yazısından kaçınınız, Uzlaşı sayfası şikâyet öncesi yapılabilecek bir dostane adımdır ve talebiniz şikâyet niteliğinde değil, kullanıcıyla ilişkinin gelişmesini isteyen iyimser bir tavırda olmalıdır. Bu sayede anlaşmazlıklar kolayca ve samimi bir şekilde giderilebilecektir.

Uzlaşı sayfasında üçüncü kişilere de önemli bir sorumluluk yüklenmektedir. Üçüncü kişiler, anlaşmazlığın kısa vadede giderilmesi için yorum yapmalıdır, bunun için de bazı hususlar vardır. Yapılan yorumlar asla talebi ileten ve talepte adı geçen kullanıcıları eleştirmemelidir. Yorum yapılacaksa eğer, mutlaka anlaşmazlığın kolayca giderilmesini sağlayacak, iki kullanıcı arasındaki bağları güçlendirecek bir tavırda olmalıdır. Talebi ileten ve talepte adı geçen kullanıcıların derhal sonuca ulaşabilmesi için vaktiniz varsa yorum yapmalısınız. Vikipedi maddeleri ve projeleri ile gelişmektedir, bu maddeleri ve projeleri de topluluk yazmaktadır. Uzlaşı sayfası, Vikipedi topluluğunun sürekli dinamik kalmasını ve kullanıcılar arası bağların güçlü olmasını sağlamaktadır.

Uysallık[değiştir | kaynağı değiştir]

Uzlaşı sayfasında talebi ileten veya talepte adı geçen kullanıcı iseniz uysal olun. Uzlaşı sayfasında anlaşmazlıkların samimi bir şekilde giderilmesi için taraflar kesinlikle sert olmamalı, gerektiğinde karşı tarafın dediklerini dikkate alıp bu doğrultuda kendisinde değişiklik yapabilmelidir. Eğer ki taraflardan birinde böyle bir tavır görmüyorsanız, ona mesaj atın ve kibar bir dille bu hususu hatırlatın. Büyük ihtimalle kullanıcı uysal tavrını sergileyecektir, ama aksi söz konusu ise iyi niyet varsayın ve uysallık için mesaj atmayı bırakıp arabulucu yorumlarınıza devam edin. Zamanla kullanıcı kendi kendine uysal tavır takınacaktır.

Sadece talepte adı geçen kullanıcılar uysal bir tavır sergilemek zorunda değil. Uzlaşı sayfasında talebi ileten ve talepte adı geçen tüm kullanıcılar bununla yükümlüdür, aralarındaki bağların güçlenmesi ve kısa vadede uzlaşı için herkes anlayışlı olmalıdır. Sürekli olarak kibar ve iyimser konuşmaya devam edin, bazı üzücü olayları fazla uzatmayın.

Arabuluculuk talep etmek için[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğer buna rağmen sorun çözülmediyse, yukarıdaki "+" tuşuna basarak yeni bir bölüm açın. Taleplerde herhangi bir biçimsel standart zorunlu değildir. Yalnızca bölümün başlığının Kullanıcı:Birinci - Kullanıcı:İkinci şeklinde olması önerilir.

Üçüncü kişi talepleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İki kullanıcı arasında sıkıntılar olduğunu farkedebilen üçüncü kişiler de talep iletebilir. Bu tür talepler için talep yazınızı ekleyin. Talep yazınızı yazarken empati yapın, tarafsız, samimi ve iyimser bir tavırla yazmaya dikkat edin. Talebinizi ekledikten sonra söz konusu kullanıcıları durumdan haberdar edin. Onlar da yorumlarını yapacak, üçüncü kişilerin de yorumları ile anlaşmazlıklar giderilecektir.

Arabuluculuk talepleri[değiştir | kaynağı değiştir]