UEFA Şampiyonlar Ligi gol kralları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Şampiyon Kulüpler Kupası ve Şampiyonlar Ligi gol kralları, 1955'ten bu yana UEFA tarafından düzenlenen Şampiyonlar Ligi'nin sezonlara göre gol krallığı istatistiklerinin tutulduğu kapsamlı bir listedir.

Liste hazırlanırken eleme maçları dikkate alınmamış, grup maçlarından itibaren yapılan maçlar istatistiğe dahil edilmiştir. Turnuvanın ilk gol kralı Sırp Miloš Milutinović'tir. En çok gol krallığı yaşayan oyuncular ise; yedi kez ile Portekizli Cristiano Ronaldo ve ardından altı kez ile Arjantinli Lionel Messi'dir. Bir sezonda en çok gol atarak gol kralı olan oyuncuysa 17 gol ile Cristiano Ronaldo'dur.

Tüm zamanların en golcü futbolcuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıra Oyuncu Goller Maç Yüzdesi Yıllar Kulüp(ler) (Goller)
1 Portekiz Cristiano Ronaldo 134[a] 176 0.76 2003- Manchester United (15)
Real Madrid (105)
Juventus (14)
2 Arjantin Lionel Messi 120 149 0.81 2005- Barcelona
3 Polonya Robert Lewandowski 73 95 0.76 2011- Borussia Dortmund (17)
Bayern München (56)
4 İspanya Raúl 71 142 0.50 1995-2011 Real Madrid (66)
Schalke 04 (5)
5 Fransa Karim Benzema 70 126 0.56 2006- Lyon (12)
Real Madrid (58)
6 Hollanda Ruud van Nistelrooy 56[b] 73 0.77 1998-2009 PSV (8)
Manchester United (35)
Real Madrid (13)
7 Fransa Thierry Henry 50[c] 112 0.45 1997-2012 Monaco (7)
Arsenal (35)
Barcelona (8)
8 Arjantin Alfredo Di Stéfano double-dagger 49 58 0.84 1955-1964 Real Madrid
9 Ukrayna Andriy Şevçenko 48[d] 100 0.48 1994-2012 Dinamo Kyiv (15)
Milan (29)
Chelsea (4)
İsveç Zlatan Ibrahimović 48[e] 120 0.40 2001-2017 Ajax (6)
Juventus (3)
Internazionale (6)
Barcelona (4)
Milan (9)
Paris Saint-Germain (20)
11 Almanya Thomas Müller 47 120 0.39 2008- Bayern München
12 Portekiz Eusébio double-dagger 46 65 0.71 1961-1974 Benfica
İtalya Filippo Inzaghi 46[f] 81 0.57 1997-2012 Juventus (17)
Milan (29)
14 Fildişi Sahili Didier Drogba 44 92 0.48 2003-2015 Marseille (5)
Chelsea (36)
Galatasaray (3)
15 İtalya Alessandro Del Piero 42[g] 89 0.47 1995-2009 Juventus
16 Brezilya Neymar 41 65[2] 0.63 2013- Barcelona (21)
Paris Saint-Germain (20)
Arjantin Sergio Agüero 41[h] 76 0.54 2008- Atlético Madrid (5)
Manchester City (36)
18 Macaristan Ferenc Puskás double-dagger 36 41[3] 0.88 1956-1966 Budapest Honvéd (1)
Real Madrid (35)
19 Uruguay Edinson Cavani 35 65[4] 0.54 2011- Napoli (5)
Paris Saint-Germain (30)
20 Batı Almanya Gerd Müller double-dagger 34 35[3] 0.97 1969-1977 Bayern München
21 İspanya Fernando Morientes 33[i] 93 0.35 1997-2009 Real Madrid (17)
Monaco (9)
Liverpool (1)
Valencia (6)
22 Hollanda Arjen Robben 31[j] 110 0.28 2002-2018 PSV (3)
Chelsea (2)
Real Madrid (1)
Bayern München (25)
23 Kamerun Samuel Eto'o 30[k] 78 0.38 1999-2014 Mallorca (1)
Barcelona (16)
Internazionale (10)
Chelsea (3)
İngiltere Wayne Rooney 30[l] 85 0.35 2004-2015 Manchester United
Brezilya Kaká 30 86 0.35 2003-2014 Milan (25)
Real Madrid (5)
İspanya Francisco Gento double-dagger 30 89 0.34 1955-1969 Real Madrid
27 Fransa David Trezeguet 29[m] 58 0.50 1997-2009 Monaco (4)
Juventus (25)
Hollanda Roy Makaay 29 61 0.48 2000-2007 Deportivo La Coruña (12)
Bayern München (17)
Hollanda Patrick Kluivert 29[n] 71 0.41 1994-2006 Ajax (9)
Barcelona (20)
30 Fransa Jean-Pierre Papin double-dagger 28 37[3] 0.76 1989-1994 Marseille (19)
Milan (7)
Bayern München (2)
Galler Ryan Giggs 28[o] 145 0.19 1993-2014 Manchester United
32 Mısır Muhammed Salah 27[p] 56[5] 0.48 2013- Basel (2)
Roma (1)
Liverpool (24)
Brezilya Rivaldo 27[q] 73 0.37 1997-2007 Barcelona (22)
Milan (2)
Olympiacos (3)
34 Almanya Mario Gómez 26[r] 44[6] 0.59 2007-2013 VfB Stuttgart (3)
Bayern München (23)
Uruguay Luis Suárez 26[s] 65 0.41 2010- Ajax (1)
Barcelona (25)
36 Fransa Kylian Mbappé 25 42 0.6 2016- Monaco (6)
Paris Saint-Germain (19)
Brezilya Mário Jardel 25[t] 46[7] 0.54 1996-2001 Porto (19)
Galatasaray (6)
Hollanda Robin van Persie 25[u] 59 0.42 2002-2014 Arsenal (18)
Manchester United (7)
Arjantin Hernán Crespo 25[v] 65 0.38 1997-2007 Parma (2)
Lazio (2)
Internazionale (11)
Chelsea (4)
Milan (6)
Fransa Antoine Griezmann 25[w] 70[8] 0.36 2014- Atlético Madrid (21)
Barcelona (4)
41 Brezilya José Altafini double-dagger 24 28[3] 0.86 1959-1976 Milan (20)
Juventus (4)
İtalya Marco Simone double-dagger 24[x] 46[9] 0.52 1989-2001 Milan (15)
Paris Saint-Germain (3)
Monaco (6)
Portekiz José Augusto double-dagger 24 56[10] 0.43 1960-1969 Benfica
Brezilya Giovane Élber 24[y] 69 0.35 1997-2004 Bayern München (21)
Lyon (3)
Arjantin Gonzalo Higuaín 24[z] 83 0.29 2007-2020 Real Madrid (8)
Napoli (4)
Juventus (12)
Portekiz Luís Figo 24 103 0.23 1997-2009 Barcelona (7)
Real Madrid (16)
Internazionale (1)
İngiltere Paul Scholes 24[aa] 124 0.19 1994-2013 Manchester United
48 Finlandiya Jari Litmanen 23 59 0.39 1993-2003 Ajax (20)
Liverpool (3)
İngiltere Frank Lampard 23 105 0.22 2001-2015 Chelsea (23)
50 İspanya Santillana double-dagger 22 46[11] 0.48 1971-1988 Real Madrid
Bosna-Hersek Edin Džeko 22 55 0.42 2009- VfL Wolfsburg (4)
Manchester City (3)
Roma (15)
Arjantin Ángel Di María 22 90 0.24 2007- Real Madrid (8)
Paris Saint-Germain (14)


Sezona göre gol kralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tablo, eleme aşamasında atılan golleri içermemektedir.[12]

Sezon Oyuncu(lar) Kulüp(ler) Goller
1955-56 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Miloš Milutinović Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Partizan 8
1956-57 İngiltere Dennis Viollet İngiltere Manchester United 9
1957-58 Arjantin Alfredo Di Stéfano İspanya Real Madrid 10
1958-59 Fransa Just Fontaine Fransa Stade Reims 10
1959-60 Macaristan Ferenc Puskás İspanya Real Madrid 12
1960-61 Portekiz José Águas Portekiz Benfica 11
1961-62 Batı Almanya Heinz Strehl Batı Almanya 1. FC Nürnberg 8
1962-63 İtalya José Altafini İtalya Milan 14
1963-64 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Vladica Kovačević Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Partizan 7
İtalya Sandro Mazzola İtalya Internazionale
Macaristan Ferenc Puskás İspanya Real Madrid
1964-65 Portekiz Eusébio Portekiz Benfica 9
Portekiz José Torres Portekiz Benfica
1965-66 Macaristan Flórián Albert Macaristan Ferencváros 7
Portekiz Eusébio Portekiz Benfica
1966-67 Doğu Almanya Jürgen Piepenburg Doğu Almanya Vorwärts Berlin 6
Belçika Paul Van Himst Belçika Anderlecht
1967-68 Portekiz Eusébio Portekiz Benfica 6
1968-69 İskoçya Denis Law İngiltere Manchester United 9
1969-70 İngiltere Mick Jones İngiltere Leeds United 8
1970-71 Yunanistan Antonis Antoniadis Yunanistan Panathinaikos 10
1971-72 Hollanda Johan Cruyff Hollanda Ajax 5
Macaristan Antal Dunai Macaristan Újpesti Dózsa
İskoçya Lou Macari İskoçya Celtic
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Silvester Takač Belçika R. Standard de Liège
1972-73 Batı Almanya Gerd Müller Batı Almanya Bayern München 11
1973-74 Batı Almanya Gerd Müller Batı Almanya Bayern München 8
1974-75 Batı Almanya Gerd Müller Batı Almanya Bayern München 5
Sovyetler Birliği Eduard Markarov Sovyetler Birliği Ararat Yerevan
1975-76 Batı Almanya Jupp Heynckes Batı Almanya Borussia Mönchengladbach 6
1976-77 Batı Almanya Gerd Müller Batı Almanya Bayern München 5
İtalya Franco Cucinotta İsviçre Zürich
1977-78 Danimarka Allan Simonsen Batı Almanya Borussia Mönchengladbach 5
1978-79 İsviçre Claudio Sulser İsviçre Grasshopper 11
1979-80 Danimarka Søren Lerby Hollanda Ajax 10
1980-81 İngiltere Terry McDermott İngiltere Liverpool 6
İskoçya Graeme Souness İngiltere Liverpool
Batı Almanya Karl-Heinz Rummenigge Batı Almanya Bayern München
1981-82 Batı Almanya Dieter Hoeneß Batı Almanya Bayern München 7
1982-83 İtalya Paolo Rossi İtalya Juventus 6
1983-84 Sovyetler Birliği Viktor Sokol Sovyetler Birliği Dinamo Minsk 6
1984-85 İsveç Torbjörn Nilsson İsveç IFK Göteborg 7
Fransa Michel Platini İtalya Juventus
1985-86 İsveç Torbjörn Nilsson İsveç IFK Göteborg 6
1986-87 Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Borislav Cvetković Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Crvena zvezda 7
1987-88 Romanya Gheorghe Hagi Romanya Steaua Bucureşti 4
Fransa Jean-Marc Ferreri Fransa Bordeaux
Cezayir Rabah Madjer Portekiz Porto
İskoçya Ally McCoist İskoçya Rangers
İspanya Míchel İspanya Real Madrid
Portekiz Rui Águas Portekiz Benfica
1988-89 Hollanda Marco van Basten İtalya Milan 10
1989-90 Brezilya Romário Hollanda PSV 6
Fransa Jean-Pierre Papin Fransa Marseille
1990-91 Avusturya Peter Pacult Avusturya Tirol Innsbruck 6
Fransa Jean-Pierre Papin Fransa Marseille
1991-92 Ukrayna Sergei Yuran Portekiz Benfica 7
Fransa Jean-Pierre Papin Fransa Marseille
1992-93 Fransa Franck Sauzée Fransa Marseille 5
1993-94 Hollanda Ronald Koeman İspanya Barcelona 8
Yeni Zelanda Wynton Rufer Almanya Werder Bremen
1994-95 Liberya George Weah Fransa Paris Saint-Germain 7
1995-96 Finlandiya Jari Litmanen Hollanda Ajax 9
1996-97 Sırbistan-Karadağ Milinko Pantić İspanya Atlético Madrid 5
1997-98 İtalya Alessandro Del Piero İtalya Juventus 10
1998-99 Ukrayna Andriy Şevçenko Ukrayna Dinamo Kyiv 8
Trinidad ve Tobago Dwight Yorke İngiltere Manchester United
1999-00 Brezilya Mário Jardel Portekiz Porto 10
Brezilya Rivaldo İspanya Barcelona
İspanya Raúl İspanya Real Madrid
2000-01 İspanya Raúl İspanya Real Madrid 7
2001-02 Hollanda Ruud van Nistelrooy İngiltere Manchester United 10
2002-03 Hollanda Ruud van Nistelrooy İngiltere Manchester United 12
2003-04 İspanya Fernando Morientes Fransa Monaco 9
2004-05 Hollanda Ruud van Nistelrooy İngiltere Manchester United 8
2005-06 Ukrayna Andriy Şevçenko İtalya Milan 9
2006-07 Brezilya Kaká İtalya Milan 10
2007-08 Portekiz Cristiano Ronaldo İngiltere Manchester United 8
2008-09 Arjantin Lionel Messi İspanya Barcelona 9
2009-10 Arjantin Lionel Messi İspanya Barcelona 8
2010-11 Arjantin Lionel Messi İspanya Barcelona 12
2011-12 Arjantin Lionel Messi İspanya Barcelona 14
2012-13 Portekiz Cristiano Ronaldo İspanya Real Madrid 12
2013-14 Portekiz Cristiano Ronaldo İspanya Real Madrid 17
2014-15 Brezilya Neymar İspanya Barcelona 10
Portekiz Cristiano Ronaldo İspanya Real Madrid
Arjantin Lionel Messi İspanya Barcelona
2015-16 Portekiz Cristiano Ronaldo İspanya Real Madrid 16
2016-17 Portekiz Cristiano Ronaldo İspanya Real Madrid 12
2017-18 Portekiz Cristiano Ronaldo İspanya Real Madrid 15
2018-19 Arjantin Lionel Messi İspanya Barcelona 12
2019-20 Polonya Robert Lewandowski Almanya Bayern München 15

Oyuncuya göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Toplam Sezonlar
Portekiz Cristiano Ronaldo 7 2007-08, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18
Arjantin Lionel Messi 6 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2014-15, 2018-19
Batı Almanya Gerd Müller 4 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1976-77
Portekiz Eusébio 3 1964-65, 1965-66, 1967-68
Fransa Jean-Pierre Papin 1989-90, 1990-91, 1991-92
Hollanda Ruud van Nistelrooy 2001-02, 2002-03, 2004-05
Macaristan Ferenc Puskás 2 1959-60, 1963-64
İsveç Torbjörn Nilsson 1984-85, 1985-86
İspanya Raúl 1999-2000, 2000-01
Ukrayna Andriy Şevçenko 1998-99, 2005-06

Ülkeye göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Ülke Toplam Sezonlar
Portekiz Portekiz 13 1960-61, 1964-65,[ab] 1964-65,[ab] 1965-66, 1967-68, 1987-88, 2007-08, 2012-13, 2013-14, 2014-15, 2015-16, 2016-17, 2017-18
Batı Almanya Batı Almanya 8 1961-62, 1972-73, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-77, 1980-81, 1981-82
Arjantin Arjantin 7 1957-58, 2008-09, 2009-10, 2010-11, 2011-12, 2014-15, 2018-19
Fransa Fransa 7 1958-59, 1984-85, 1987-88, 1989-90, 1990-91, 1991-92, 1992-93
Hollanda Hollanda 6 1971-72, 1988-89, 1993-94, 2001-02, 2002-03, 2004-05
Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti Yugoslavya 5 1955-56, 1963-64, 1971-72, 1986-87, 1996-97
İtalya İtalya 1962-63, 1963-64, 1976-77, 1982-83, 1997-98
Brezilya Brezilya 1989-90, 1999-2000,[ac] 1999-2000,[ac] 2006-07, 2014-15
Macaristan Macaristan 4 1959-60, 1963-64, 1965-66, 1971-72
İskoçya İskoçya 1968-69, 1971-72, 1980-81, 1987-88
İspanya İspanya 1987-88, 1999-2000, 2000-01, 2003-04
İngiltere İngiltere 3 1956-57, 1969-70, 1980-81
Ukrayna Ukrayna 1991-92, 1998-99, 2005-06
Sovyetler Birliği Sovyetler Birliği 2 1974-75, 1983-84
Danimarka Danimarka 1977-78, 1979-80
İsveç İsveç 1984-85, 1985-86
Polonya Polonya 1 2019-20
Notlar
  1. ^ Ronaldo additionally scored one goal[1] in four qualification matches.
  2. ^ Van Nistelrooy additionally scored four goals in eight qualification matches.
  3. ^ Henry additionally scored one goal in three qualification matches.
  4. ^ Shevchenko additionally scored 11 goals in 16 qualification matches.
  5. ^ Ibrahimović additionally scored one goal in four qualification matches.
  6. ^ Inzaghi additionally scored four goals in four qualification matches.
  7. ^ Del Piero additionally scored two goals in three qualification matches.
  8. ^ Agüero additionally scored six goals in four qualification matches.
  9. ^ Morientes additionally scored six goals in 11 qualification matches.
  10. ^ Robben additionally scored one goal in one qualification match.
  11. ^ Eto'o additionally scored three goals in four qualification matches.
  12. ^ Rooney additionally scored four goals in three qualification matches.
  13. ^ Trezeguet additionally scored three goals in three qualification matches.
  14. ^ Kluivert additionally scored one goal in four qualification matches.
  15. ^ Giggs additionally scored two goals in 10 qualification matches.
  16. ^ Salah additionally scored four goals in ten qualification matches.
  17. ^ Rivaldo additionally scored four goals in five qualification matches.
  18. ^ Gómez additionally scored one goal in two qualification matches.
  19. ^ Suárez additionally scored four goals in six qualification matches.
  20. ^ Jardel additionally scored three goals in two qualification matches.
  21. ^ Van Persie additionally scored two goals in nine qualification matches.
  22. ^ Crespo additionally scored three goals in five qualification matches.
  23. ^ Griezmann additionally scored one goal in two qualification matches.
  24. ^ Simone additionally scored one goal in two qualification matches.
  25. ^ Élber additionally scored two goals in four qualification matches.
  26. ^ Higuaín additionally scored one goal in two qualification matches.
  27. ^ Scholes additionally scored one goal in six qualification matches.
  28. ^ a b Two Portuguese players were joint top scorers in this season.
  29. ^ a b Two Brazilian players were joint top scorers in this season.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Lionel Messi and Cristiano Ronaldo goal for goal". UEFA.com. Union of European Football Associations (UEFA). 18 Nisan 2017. 9 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2017. Ronaldo: Debrecen 3-0 (h) 09/08/05, UEFA Champions League third qualifying round 
  2. ^ "Neymar: Club matches". World Football. 28 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2017. 
  3. ^ a b c d "Goals per game: Europe's most efficient scorers". UEFA. 26 Nisan 2016. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2016. 
  4. ^ "Edinson Cavani: Club matches". World Football. 24 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  5. ^ "Mohamed Salah: Club matches". World Football. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019. 
  6. ^ Potter, Steffen (30 Haziran 2016). "Grateful Gómez gunning for Italy". UEFA. 20 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  7. ^ "Jardel: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  8. ^ "Antoine Griezmann: Club matches". World Football. 6 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2019. 
  9. ^ "Marco Simone: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  10. ^ "José Augusto: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  11. ^ "Santillana: Club matches". World Football. 26 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2016. 
  12. ^ 1992'de Şampiyonlar Ligi'nin tanıtılmasından önce aktif olan oyuncular için bakınız: Di Maggio, Roberto; Mamrud, Roberto; Rota, Davide; Owsianski, Jarek (8 Haziran 2017). "Champions Cup/Champions League Topscorers". Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation (RSSSF). 19 Aralık 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017.  For all other players, see: "UEFA Champions League Statistics Handbook 2017/18: Facts and figures" (PDF). Union of European Football Associations (UEFA). s. 11. 10 Ekim 2015 tarihinde kaynağından (pdf) arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2017.