Tartışma:Ağrı Cumhuriyeti

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Böyle bir devlet yoktur kaynaklar tartışmalıdır.

vikipedinin ismini masalpedi yapalım.[kaynağı değiştir]

Burası bazılarının masallarını yazdığı bir karalama defteri mi?

Bence maddenin ismini değiştirelim. Ağrı ekolojik cumhuriyeti yapalım. Vikipedi standartlarına daha uygun olur.


--Balabanpasa 08:35, 10 Ekim 2010 (UTC)

Öncelikle VP:N'yi tekrar okumanı tavsiye ederim. Madde başlık konusuna gelince, okuduğum kitapta Ağrı Milli Hareket terimi yer alıyordu. Ancak şimdi hangi kitabın hangi sayfasında bu adın geçtiğini hatırlayamıyorum. Maddede yer alan kitabın ikisinden biridir herhalde... Yine de bu terim o kadar yaygın değilmiş. Buna göre, Naci Kutlay, “Cumhuriyet ve Kürtler”,Toplumsal Tarih, S. 160,Nisan 2007, s. 27-28'da Ağrı Cumhuriyeti terimi kullanılmış. Ağrı ekolojik cumhuriyeti yapmamız mümkün değildir ama Ağrı Cumhuriyeti uygundur. Teşekkür ederim. Takabeg ileti 08:47, 10 Ekim 2010 (UTC)

Bende sana sadece nezaket değil bütün kuralları tekrar okumanı tavsiye ederim. Verdiğinifadeyi taraf gaztesindeki yazıdan almışsın. Litabın yazarı azılı kürtçü olduğundan kitabın taraflı bakış açısı ile yazıldığından haberin varmı?

Devlet varmış, yönetim şeklide cumhuryetmiş. Devletin varlığını bunun yönetim şeklini de cumuriyet olduğunu somut delilleri ile ortaya koymaduığın sürece bu maddde propogandaya hizmet eden insanları yanıntıcı bir propoganda malzemesinden başka bir şey değildir.

TBA ya ne oldu. Madde baştan aşağüıya TBA ihlali.

İnsanları Türk milliyetçiliği yapmakla suçlayıp Azılı Kürt milliyetçiliği yapmak ne kadar ilkelidir diyede soruyor insan kendine.

--Balabanpasa 09:04, 10 Ekim 2010 (UTC)

Kürtlerle ilgili konular eşittir Kürt milliyetçiliği değildir. Aynı şekilde Türklerle ilgili konular eşittir Türk milliyetçiliği değildir. Ancak dünya standartına uygun olmayan milli abartmalar ve iddialar yapıldığında VP:TBA ihlal etmiş oluyor. Bu kısa bir madde ise sadece temel bilgiler içermekte ve taraflı olan kısımlar tespit edilmemektedir. Takabeg ileti 09:39, 10 Ekim 2010 (UTC)
  • Sakin olsak, kişisel tartışmaları bir yana bırakarak maddeyi geliştirmeye çalışsak, -varsa- taraflı yerleri düzeltsek daha iyi olmaz mı? Maddeye gelince, KKTC ile benzer bir durum söz konusu sanırım. Bir devlet bağımsızlığını ilan etmiş; fakat uluslararası kulvarda tanınmamış. KKTC, diğer ülkeler tarafından tanınmasa da, Cumhuriyet olarak adlandırılmış, öyle değil mi? Yani tutup da Kıbrıslı Türklerin devleti, hareketi vb. ifadeler kullanılmamış. Bu madde adının da bu yüzden Ağrı Cumhuriyeti olması gerekir. Öte yandan, bu devleti kuranlar, devleti Ağrı Cumhuriyeti adıyla mı kurmuşlar yoksa başka bir isimle mi? Ya da bir isim vermişler mi? Eğer herhangi bir isim kullanmamışlarsa bu ad daha uygundur, bilmem anlatabildim mi.--Rapsar 09:31, 10 Ekim 2010 (UTC)

Ortada deveklet varmı?

Devletin kurucusu kim? Anayası nerde? Devlet kurumları nerde? Kurucu parlemonto/monark nerde? Toprağı neresi? Halkı nerde? Parası basılmışmı? Egemenliği varmı? Ortaya somut deliller koymadığınız sürece yukarıdaki iddam sizin içinde geçerlidir.

Kusura bakmayın ama bunların hepsi kktc de var.

Yoksa bazılarının gördüğü sükut-u hayalmi?

İki üç eşkiya biz devlet kurduk aha burda demiştir derseniz; bende balabanpaşa cumhuriyetini kurduğumu ilan ediyorum buradan. Sanırım şimdi balapanpaşa cumhuriyeti maddesini açabilirim.

Olmayan bir devleti KKTC ile karşılaştırmak olsa olsa şark kurnazlığıdır.


--Balabanpasa 09:38, 10 Ekim 2010 (UTC)

  • Sakin olun lütfen. Şark kurnazlığı derken? Karşıdakinin kim olduğuna dair en ufak bir fikriniz dahi yokken onun hakkında konuşmak, atıp tutmak zor olmasa gerek. Neyse, maddede öyle bir şey yer almıyor gördüğünüz gibi. Konu hakkında da araştırmada falan bulunmadım, sadece maddedeki bilgilere dayanarak yukarıdaki yorumları yaptım. Dedikleriniz doğruysa anayasası, yönetimi vs yoksa Cumhuriyet ifadesi yanlış kullanımdır. Konu hakkında kaynaklar var mı? Adlandırma için...--Rapsar 09:46, 10 Ekim 2010 (UTC)

Kaynağı ben size soruyorum varmı kayanğınız. KKTC ile neye dayanarak benzer buldunuz? Kaynağınız yoksa neden muhalefet şerhi koymuyorsunuz?

--Balabanpasa 13:34, 10 Ekim 2010 (UTC)

Kusura bakmayın, ben bu konu hakkında daha fazla yorumda bulunmak istemiyorum. Ön yargılı olmayı, bir olaya tek bir açıdan bakmayı sürdürdüğünüz sürece de cevap vermeyeceğim...--Rapsar 14:11, 10 Ekim 2010 (UTC)

Önyargılı değilim. Böyle bir devletin ve cumhuriyetin varolmadığını uydurulduğunu yazdım. Sizde KKTC gibi varolabileceğini söylediniz. Bende kaynaklarınızı sordum. Olay bundan ibarettir.

--Balabanpasa 14:19, 10 Ekim 2010 (UTC)

Değiştiriyorum ama[kaynağı değiştir]

Pardon farkettimde diğer wikilerde kendilerince hazırlanmış(self proclaimed) bir ülke altında geçmektedir bu madde.Yani Türkiye'den kopmamıştır hiçbirzaman.Ülke şablonunu kaldıracağım.Kaldırmam uygun değilse hani sanki önceki ve sonraki ülke Türkiye'imiş gibi olan bayrakları kaldıracağım...KazekageTR 13:49, 10 Ekim 2010 (UTC)

Effective control söz konusudur. Bilgi kutusu kalabilir. Takabeg ileti 13:51, 10 Ekim 2010 (UTC)

Ne değiştirmesi. Sayfanın silinmesi gerek. Wikipedi birilerinin masallarını yazdığı bir masal kitabı değildir.

--Balabanpasa 13:56, 10 Ekim 2010 (UTC)

başkent= ağrı dağı yakını[kaynağı değiştir]

Kaf dağı yazsanız daha inandırıcı olurdu. Somut bilgiler konmadığı sürece bilgi kutusunu kaldıracağım.

Balabanpasa 08:16, 11 Ekim 2010 (UTC)

Kaynakta öyle yazıyor. Belki biri bulacak. Başkentin adı belli olmadığı takdirde bilgi kutusu kaldırılır diye kural yoktur. Takabeg ileti 08:26, 11 Ekim 2010 (UTC)

Olmayan bir devleti varmış gibi gösterme ise bariz kural ihalalidir. {{Propaganda}} Devlet veya cumhuriyetin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız maddeye bilgi eklemeyiniz.

Balabanpasa 08:29, 11 Ekim 2010 (UTC)

Bir devletin veya cumhuriyetin olup olmamasına karar veren biz değiliz kaynaklardır. Takabeg ileti 11:03, 11 Ekim 2010 (UTC)

Buraya koyduğun somut bir kaynağın yok. Hem propoganda hemde tarafsız bakış açısı kurallarını çiğniyorsun. Devam edersen şikayet edileceksin.

Balabanpasa 20:04, 11 Ekim 2010 (UTC)

Ağrı Milli Hareketi adı[kaynağı değiştir]

Bu adı kitaplarda bulamadım. Daha önce gördüğüme eminim. Ancak Ağrı Milli Hareketi adının özgün adlandırma olduğu ileri sürülebilir. O yüzden değiştiriliyorum. Birde dönemin gazetelerinde sürekli Ararat Dağı kelimesi kullanılmıştır. Fakat Ararat Cumhuriyeti olmaması gerekiyor. Zira Türkçe kaynaklarında Ararat Cumhuriyeti adı Ermeni bir cumhuriyet için kullanılıyor. Takabeg ileti 12:35, 11 Ekim 2010 (UTC)

Burası senin hafıza kırıntılarını yazdığın karalama defterin mi? Sayafaya SAS şablonu eklenemlidir--Balabanpasa 20:13, 11 Ekim 2010 (UTC)

Selamlar. Madde hakkında uzlaşmaya varılamaması, tartışmada nezaketsiz ifadelerin boy göstermesi ve maddenin geleceğinin açıkça kötüye doğru gitmesi sebepleriyle maddeye el atma kararı aldım. Maddede referans olarak ta belirttim, "Ağrı Cumhuriyeti" adına hiçbir güvenilir internet kaynağı göremedim. Ancak "Ağrı Milli Hareketi" yazınca birçok internet kaynağı çıktı, bazılarında kaynaklar da var. Tartışmadan da yeterli sonuç gelemiyor, bazı kullanıcılar uzlaşma beklemeden madde adını değiştiriyor. "Ağrı Cumhuriyeti" adına ayrı bir madde de açılabilir, burası genel olarak Ağrı'daki ayaklanmaları ele alıyor. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 20:42, 11 Ekim 2010 (UTC)

İnternet sonucu Vikiden kaynaklanıyor, maalesef ve İnternette 172 sonuç diye kaynaklandırmak çok yanlıştır. Aslında "Ağrı Milli Hareketi" - 170 sonuç, ""Ağrı Cumhuriyeti" - 967 sonuç çıkıyor. Yine de İnternette xxx sonuç diye yazıp maddeye eklemek uygunsuzdur. {{fact}} ekledim. Daha önce kitapta gördüğüm için bu adı yani Ağrı Milli Hareketi koymuş olan kullanıcı olarak bulursam kaynaklandıracağım. Takabeg ileti 03:14, 12 Ekim 2010 (UTC)
Ayrıca bu maddeyi geliştirdiğimde sadece Ağrı Cumhuriyeti ile ilgili bilgileri arayarak eklemiştim. Ağrı Cumhuriyeti adına ayrı bir maddenin açılması mümkün mü ? Takabeg ileti 03:24, 12 Ekim 2010 (UTC)
Evet, ayrı bir madde açmak daha doğru. Maddenin adı Ağrı Milli Hareketi olarak kalsın. Yeterince güvenilir ve tarafsız kaynağı bulunan kullanıcılar, Ağrı Cumhuriyeti maddesini açabilir. İyi vikilemeler, sevgiler... --Berm@nyaİleti 11:56, 12 Ekim 2010 (UTC)
Görüşün çok ilginç ve isabetsiz maalesef. Zira bu madde zaten Ağrı Cumhuriyeti hakkında güvenlir kaynaklara dayanılarak hazırlanmıştır. Takabeg ileti 11:58, 12 Ekim 2010 (UTC)
Neresi ilginç ve isabetsiz? "Ağrı Cumhuriyeti adına ayrı bir maddenin açılması mümkün mü ?" sözünü sen yazmadın mı? Benim görüş yazım da ona bir cevap ve çözüm niteliğindedir. --Berm@nyaİleti 12:04, 12 Ekim 2010 (UTC)

Bilgi kutusu kaldığı sürece bu hayali bir devlet olan ağrı cumhuriyeti maddesidir. Maddeye girenler ağrı hareketi değil ağrı cumhuriyetini görüyorlar. İsmin farklı olması neyi değiştiriyor anlamıyorum.

Takabeg konuya hiçbir somut delil ve güvenilir kaynak eklemedin.

--Balabanpasa 13:35, 12 Ekim 2010 (UTC)

Bilgi kutusu[kaynağı değiştir]

Bu maddede anlatılan cumhuriyetin durumu, Güneybatı Kafkas Geçici Milli Hükûmeti, Batı Trakya Bağımsız Hükûmeti ile büyük fark yoktur. Tek taraflı olarak ilan ettiler ve herhangi devlet tarafından kabul etmediler. Bu maddede yer alan bilgi kutusu kaldırmanın haklı ve mantıklı gerekçe bulunmamaktadır. Eğer bu tür tanınmamış kısa ömürlü kuruluşları için bilgi kutusu kullanılmamasını gerektiğini düşünen varsa köy çeşmesinde tartışma açabilirler. Takabeg ileti 04:54, 12 Ekim 2010 (UTC)

Devletin kurucusu kim? Anayası nerde? Devlet kurumları nerde? Kurucu parlemonto/monark nerde? Toprağı neresi? Halkı nerde? Parası basılmışmı? Egemenliği varmı? Yok sorun burada. Sorun tanınıp tanınmamaları değilş. Ortada devletin olmaması.

Yukarıda verdiğin iki örnektede ortada sopmut bir devlet var. Batı Trakya hükümetini senden iyi biliyorum merak etme. Parası bile basılmıştır. Şark kurnazlığı derken bundan bahsediyorum. Armut ile elmayı aynı gibi göstermeye çalışmaka. Yukarıda rapsar yaptı. Şimdide sen yapıyorsun.

SAS şablonu eklendi.

--Balabanpasa 05:18, 12 Ekim 2010 (UTC)

  • Bilgi kutusu yenilendi.--Rapsar 14:25, 12 Ekim 2010 (UTC)
  • hiç bir diğer dilde bu bayrak kullanılmıyor--Ollios 03:02, 25 Ocak 2011 (UTC)
  • Diğer Vikilerde yanda belirttiğim bayrak kullanılmakta. Burada ise Kürdistan bağrağı kullanılmakta. Şimdi hangi bayrağı kullanalım? ¨E M P E R Y A N¨ »»ileti 14:59, 20 Şubat 2011 (UTC)
    Diğer Vikilerdeki bayrak.
    Buradaki kullanım.
  • Bayrak için gösterilen kaynaklarda bayrağın şekliyle ilgili bir ifade olmadığı için bu maddede kullanılan ve şuan Irak'taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kullandığı bayrağı diğer vikilerde kullanılan bayrakla değiştirdim. Emyilmesaj 01:19, 3 Eylül 2011 (UTC)
Nasıl yok? 77. sayfada var işte. Kurdish flag was raised deniyor. Kurdish flag denerek kastedilen bayrak bu.--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 14:35, 3 Eylül 2011 (UTC)

Kurdish flag denerek kastedilen bayrağın bu olduğunu nasıl anladınız ? Yatay kırmızı-beyaz-yeşil çizgili, ortasında güneş var yazıyor mu kaynakta ? Emyilmesaj 14:44, 3 Eylül 2011 (UTC) Arkadaşlar, "bu bayrak Kürdistan bayrağı değildir" demek için ciddi ciddi nereden bakıyorsunuz duruma? Ağrı Cumhuriyeti'nin bayrağı bellidir. Diğer Vikilerde kullanılan bayrak doğrusudur.--Esgiz (mesaj) 10:36, 13 Şubat 2013 (UTC)

Bu sayfa benim Viki inancımı öldürecek[kaynağı değiştir]

bu ne menem bir devlettir diye sorası geliyor insanın..! viki nezaket bile dur diyemez bence bir çok kullanıcıya. Milli Mücadele yıllarında bile değil Cumhuriyet Döneminde böyle bir devlet yurdum sınırları içinde kurulmuş ve başkent olarak da bir köyümü seçmiş... hemde dış destekle ve hatta onların ilan etmesiyle... bu propagandır. kaynaklar tarafsız ve geçerlidir iddiası bence faha geçersiz ve taraflıdır. maddenin silinmesi gerektiğine inanıyorum... ilimyolcusu 23:17, 8 Mart 2011 (UTC)

sayin heval, bak bu dedigin kürt cumhuriyeti gerçekden kuruldu, eger senin elinde kaynak varsa ise, buyur gel katki ver, çünkü diyorsun "dis destekli"... Asil gerçek türkiyeye avrupa baski yapdi ve destekledi agriyi bitirmek için... --Alsace38 19:06, 30 Mart 2011 (UTC)
Viki değil Vikipedi. Wiki yazılımın adı. Dizikaygisiz 01:38, 3 Eylül 2011 (UTC)

Madde adı için yanlış referens[kaynağı değiştir]

Ağrı Cumhuriyeti adlandırması için Ayşe Hür'ün Osmanlı'dan bugüne Kürtler ve Devlet-4 yazısı referans gösteriliyor; fakat o yazıda bu adlandırma geçmiyor --Kmoksy 01:01, 3 Eylül 2011 (UTC)

  • Katılıyorum. "Ağrı Cumhuriyeti" adlandırması için Türkçe kaynak yok. Madde adının değişmesi lazım. MSileti 13:34, 3 Eylül 2011 (UTC)
  • Ayrıca kullanılan şu bayrak hakkında kaynak var mı? Bayrağın Wikimedia Commons'daki sayfasında herhangi bir kaynakta göremedim. MSileti 13:39, 3 Eylül 2011 (UTC)

Maddede belirtilen kaynakta Republic ifadesi geçiyor.sayfa 384 Gerçi orada Kurdish Republic yazıyor. Başka kaynaklar da gerek.--Szoszvmesaj 14:03, 3 Eylül 2011 (UTC)

  • Kaynakta metnin tamamı yer almıyor. Sitenin içeriği yenilenmiş sanırım, böyle değildi önceleri. Zamanında bu konuyu okumuş ve kaynakları kontrol etmiş biri olarak o ifadenin aynen geçtiğini belirtebilirim.--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 14:30, 3 Eylül 2011 (UTC)
  • O bayrak da zamanında Takabeg tarafından kaldırılmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Konuyla ilgili kaynak yok diye. Tekrardan kaldırılabilir.--Rapsarbi diyeceğin mi vardı? 14:31, 3 Eylül 2011 (UTC)
Haberin tamamını okuyabilmek için abone olmak gerekiyor. Bir başka kaynak daha eklenirse daha iyi olur bence mevcut ad için, bunun dışında alternatifler varsa tartışılabilir. --"Seksen" 14:39, 3 Eylül 2011 (UTC)

Ağrı Cumhuriyeti ismi kabul edilemez![kaynağı değiştir]

Neden bunu bir cumhuriyet olarak kabul ediyoruz ki? Bir grup terörist Ağrı dağı çevresinde biz devlet kurduk diyor ve yönettikleri yer Ağrı dağının bir kısmı Türk ordusu gelince İran'a kaçıyorlar ordu gidince tekrar geliyorlar sonra tekrar kaçıyorlar bu bir kaç kez tekrarlandı daha sonrasında Türkiye ile İran bir anlaşma yapıyor Türk askerlerinin bir kısmı o zamanlar İran'a ait olan Küçük Ağrı dağına konuşlanıyor Türk ordusu Ağrı dağına tekrar bir harekat yapıyor teröristler İran'a kaçmaya çalışıyor Türk askerlerinin bir kısmı Küçük Ağrı dağında konuşlandığı için sıkışıyorlar ve bu terörist grup bitiyor yani 3 yıllık bir yönetim falan olmadı bir çok kez İran'a kaçtılar ve yönettikleri bölüm Ağrı dağının bir kısmı o da uzun süreli bir yönetim değil bir kaç aylık bir yönetim Türk ordusu gelince kaçıyor gidince tekrar geliyorlardı olayın aslı budur ve Ağrı Cumhuriyeti ismi kabul edilemez madde isminin 'Ağrı İsyanı' olarak değiştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. SahinBasaran (mesaj) 09.55, 27 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]

"Bir grup terörist" Bu terimi kullanırken neden bahsediyorsunuz ? Öncelikle şunu söylemeliyim ki siz beyaz listesiniz ve kendinize çeki düzen vermeniz gerekli. Vikipedi tarafsız olmaya çalışan bir oluşumdur burada (terörist, vefat) gibi taraflı veya taraflıya yatkın içeriklere izin verilmez. Ayrıca eğer bir devlet olmadığını veya bir yönetim kurulmadığını kişisel sözlerinize dayanarak değil de kaynaklarla açıklarsanız veya tartışma sayfasında kaynaklar eklerseniz tartışma konusu olabilir. Lütfen vandalizm kısmına giren kişisel görüşlerimizi vikipedide belirtmeyelim. Razeax (mesaj) 18.41, 29 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]
Kaynaklarım: 1-22 (dergipark.org.tr) [1]http://acikerisim.aku.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/11630/3515/caglayan-polat-tez.pdf?sequence=1&isAllowed=y SahinBasaran (mesaj) 08.54, 1 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
Merhaba, verdiğiniz kaynaklarda Ağrı Cumhuriyeti defalarca belirtilmiştir ve bir Kürt devletinin altyapısı açıklanmıştır. Daha dikkatli incelerseniz daha iyi olur. Razeax (mesaj) 14.37, 2 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]