Suriye için Kofi Annan Barış Planı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
13.17, 1 Aralık 2016 tarihinde Nanahuatl (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17883438 numaralı sürüm (+)

Suriye için Kofi Annan Barış Planı, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın, çatışmaları durdurmak için ortaya çıkardığı uluslararası yazılı bir plandır. 2011-2012 Suriye çatışmaları'nı durdurmak için hazırlanan bu plana fiili olarak çatışan her iki taraf da uymamıştır. Bunun üzerine Suriye'ye gönderilen BM gözlemcileri planın fiilen devre dışı kaldığını ilan etmişlerdir.[1]

Plan doğrultusunda Suriye Hükümeti, 14 Nisan 2012 tarihinde ateşkes ilan etmiştir. İlk başlarda ateşkes işlese de sonradan Mayıs 2012'de bozulmuş ve çatışmalar şiddetlenmiştir. Suriye yönetimi savunma operasyonları ve terörle mücadele açıklamalarını yaparak çatışmaları sürdürmüştür.

6 maddelik barış planı

  1. Suriyeli halkın meşru taleplerine ve endişelerine yanıt verecek şekilde Suriyeliler tarafından yürütülecek ve herkesi kapsayacak siyasi süreç için özel temsilciyle (Annan) çalışmayı taahhüt etmek ve bu amaçla gerekirse (müzakereler için) bir temsilcinin atanmasına onay vermek.
  2. Saldırıları bırakıp, BM tarafından gözetilecek ateşkesin derhal sağlanması- Bu amaçla öncelikle Suriye hükümetinin, halkın yaşadığı bölgelerde ağır silahlar kullanmaya son vermesi ve askerlerini geri çekmesi isteniyor, muhalefete (ve Suriye'deki diğer unsurlara) saldırıları bırakıp ateşkesin sağlanması için işbirliği yapması çağrısında bulunuluyor.
  3. İnsani yardımın gerekli olan her yere ulaşabilmesi için ilk adım olarak derhal uygulanmak üzere günde 2 saat insani yardım için çatışmaların durdurulması isteniyor.
  4. Keyfi olarak tutuklanan ve gözaltına alınanların serbest bırakılması talep ediliyor.
  5. Gazetecilerin ülke içinde serbestçe dolaşmalarının sağlanması isteniyor.
  6. Barışçıl toplanma ve protesto hakkına saygı duyulması talep ediliyor.

Kaynakça

  1. ^ "Suriye'de Annan Planı fiilen devredışı". Milliyet. 10/06/12. Erişim tarihi: 17/06/12.  Tarih değerini gözden geçirin: |accessdate=, |date= (yardım)