Yedi (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Seven (film) sayfasından yönlendirildi)
Yedi
Seven
YönetmenDavid Fincher
YapımcıArnold Kopelson
SenaristAndrew Kevin Walker
OyuncularBrad Pitt
Morgan Freeman
Gwyneth Paltrow
Kevin Spacey
MüzikHoward Shore
Görüntü yönetmeniDarius Khondji
DağıtıcıNew Line Cinema
Cinsigerilim
TürüPolisiye
Yapım yılı1995
Süre127 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Bütçe33 milyon $

Yedi (orijinal adı: Se7en), senaryosu Andrew Kevin Walker tarafından yazılmış, yönetmenliği ise David Fincher tarafından yapılan 1995 yapımı filmdir.Filmde Hristiyanlık'ın 7 ölümcül günahını işleyenleri kendi vahşi yöntemleriyle öldüren bir seri katili ve onun peşindeki iki polis dedektifinin çabalarını konu alan, Hollywood yapımı bir gerilim filmidir. Sürekli yağmur yağan bir şehir, küf rengi tonlar, karanlık mekanlarda çekilen sahneleri ile sinema klasikleri arasında gösterilmektedir.

1995 yapımı olan film, David Fincher tarafından yönetilmiştir ve başrollerde Brad Pitt, Morgan Freeman ve Gwyneth Paltrow rol almıştır.

Yedi ABD'de 100.125.643 $, uluslararası olarak 227.186.216 $ hasılat ile toplam kazancı 327.311.859 $'a ulaşmıştır. Film ABD'de gösterime girdiği ilk hafta 13.949.807 $ gelir elde etmiştir.[1]

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Belirli bir ismi olmayan, şiddetli suç ve yolsuzlukla dolup taşan bir şehirde, hayal kırıklığına uğramış polis dedektifi William Somerset emekli olmasına bir hafta kalmıştır. Genç, çabuk öfkelenen, idealist dedektif David Mills ise eşi Tracy ile birlikte şehre yeni taşınmıştır. Pazartesi günü, Somerset ve Mills, midesi patlayana kadar yemek yedirilerek öldürülen obez bir adamı araştırır. Dedektifler duvarda "aşırı yeme" yazılı olduğunu bulurlar. Somerset, son soruşturması için bu vakayı çok aşırı bulur ve yeniden atanmayı ister ancak talebi reddedilir. Ertesi gün, bedeninden bir pound (0.45 kg) et kesilerek öldürülen başka bir kurban bulunur; suç yeri "açgözlülük" olarak işaretlenmiştir. İpuçları, Somerset ve Mills'i tembellik kurbanına yönlendirir, uyuşturucu satan bir sapık tacizciyi yatağa bağlanmış ve zayıflamış halde bulurlar. Fotoğraflar kurbanın tam olarak bir yıl boyunca bağlı olduğunu gösterir. Somerset cinayetlerin Hristiyanlıktaki yedi ölümcül günah kavramına dayandığını düşünür.

Tracy, Somerset'i ve Mills'i yemeğe davet eder, böylece dedektifler karşılıklı düşmanlıklarını aşarlar. Cuma günü, Tracy şehirde başka tanıdıkları olmadığı için Somerset'le özel olarak buluşur. Şehre taşındığından ve özellikle hamile olduğunu öğrendikten sonra mutsuz olduğunu ve çocuğu yetiştirmek için şehrin uygun olmadığını düşündüğünü açıklar. Somerset, benzer nedenlerle eski kız arkadaşını çocuğunu aldırmaya ikna etmiş ve o zamandan beri pişmanlık duymuştur; Tracy'e çocuğu tutmayı düşünüyorsa sadece Mills'e söylemesini tavsiye eder.

Mills'in bir yorumu Somerset'i yedi ölümcül günahlarla ilgili kitapları kontrol edenleri araştırmaya iter ve ikili John Doe'nun apartmanına ulaşır. Beklenmedik bir şekilde Doe, eve döner ve Mills tarafından kovalanır. Doe, Mills'i bir tekerlek anahtarıyla vurarak etkisiz hale getirir ve onu silahla tehdit eder, ancak onu yaşamış bırakmayı seçer ve kaçar. Polis, Doe'nun apartmanını araştırır, büyük miktarda nakit para, yüzlerce Doe'nun defteri ve bazı kurbanlarının fotoğraflarını bulur; arşiv arasında Somerset ve Mills'in tembellik suç yeri sahnesinde rahatsız edici bir gazeteci olarak inandıkları kişinin fotoğrafları da vardır. Doe, apartmana telefon eder ve Mills'i övdüğünden bahseder.

Cumartesi günü, Somerset ve Mills dördüncü kurban olan şehvet suç yeri olarak bulunmuş, bir erkek tarafından silah zoruyla tecavüz edilmiş bir fahişeyi araştırırlar. Ertesi gün, gurur kurbanı bulunur - Doe'nun yüzünü ciddi şekilde yaraladığı bir model. Güzelliği olmadan yaşayamadığı için intihar etmiştir. Somerset ve Mills polis karakoluna dönerken, Doe gelir ve kendini teslim eder. Duruşmasında akıl hastalığına dair bir savunma yapacağını, bu sayede cezadan kaçabileceğini, Mills ve Somerset'in onu kıskançlık ve öfke kurbanlarını bulmak üzere belirtilen yere götürmesi gerektiğini tehdit eder. Araçta yolculuk sırasında Doe, Tanrı'nın, günahın yaygınlığına ve duyarsızlığına dair bir mesaj göndermek için onu seçtiğine inandığını söyler. Doe, kurbanlarına karşı pişmanlık duymaz, şok edici cinayetlerin toplumun dikkatini çekeceğine inanır.

Doe, dedektifleri, kıskançlık ve öfke kurbanlarını bulacakları belirli bir yere götürür. Somerset aracı durdurur, sürücüsünün bu belirli zamanda ve yerde Mills'e bir paket teslim etmesi gerektiğine dair talimatlar aldığını söyler. Somerset paketin içeriğine dehşetle bakar ve Mills'e silahını indirmesini söyler. Doe, kendisinin de kıskançlık temsilcisi olduğunu çünkü Tracy'nin hayatını Mills'le kıskandığını ve paketin içinde onun başının olabileceğini ima eder. Mills, şaşkın ve öfkeli bir şekilde, Somerset'in yalvarmalarına rağmen, Doe'yu öldürür ve Doe'nun planını tamamlar. Polis, kedi gibi şaşkın olan Mills'i alır ve Somerset kaptanına "etrafta olacağını" söyler. Somerset, sesli olarak şunları söyler: "Ernest Hemingway bir zamanlar 'Dünya güzel bir yerdir ve savaşmaya değer' yazdı. İkinci kısmına katılıyorum."

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyuncu Karakter Notlar
Brad Pitt David Mills
Morgan Freeman William Somerset
Gwyneth Paltrow Tracy Mills David Mills'in karısı
Kevin Spacey John Doe
R. Lee Ermey Police Captain
Richard Roundtree Martin Talbot
Richard Schiff Mark Swarr

Arka plan ve yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

1996'da En iyi kurgu dalında Oscar ödülüne aday olmuştur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Boxofficemojo.com Hasılat Detayları". 30 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2006. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]