Rocky II

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rocky II
Rocky II
Rocky 2 film posteri
YönetmenSylvester Stallone
YapımcıRobert Chartoff
Irwin Winkler
SenaristSylvester Stallone
OyuncularSylvester Stallone
Talia Shire
Burt Young
Carl Weathers
Burgess Meredith
Tony Burton
MüzikBill Conti
Görüntü yönetmeniBill Butler
KurguStanford C. Allen
Janice Hampton
DağıtıcıUnited Artists
Yapım yılı15 Haziran 1979, ABD
Süre119 dakika
Dilİngilizce
Hasılat200.1 milyon $
Önceki filmRocky
Devam filmiRocky III

Rocky II Sylvester Stallone tarafından senaryosu yazılan, yönetilen ve oynadığı 1979 Amerikan spor drama filmidir. İlkinden 3 yıl sonra çekilen ikinci filmdir ve orijinaliyle benzerlikler taşımaktadır. 1976 yılı yapımı Rocky filminin devamı olmakla birlikte yalnızca United Artists tarafından dağıtılan film serisinin son bölümüydü.

Bu filmde Stallone, Carl Weathers, Tony Burton, Burgess Meredith, Burt Young ve Talia Shire orijinal rollerini tekrarladılar. Ring dergisi ağır sıklet şampiyona kemeri, film serisindeki ilk görünümüdür. 15 Haziran 1979'da vizyona giren filmi 1982'de Rocky III izledi.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı sanı duyulmamış amatör boksör Rocky Balboa, 1976'daki Yılbaşı gününde, Dünya Ağırsiklet Boks Şampiyonu Apollo Creed’i ile zorlu bir maç yapmış herkesin beklentilerinin tersine son raunda kadar direnip nakavt olmamış ve sayı farkı ile yenilmiş, herkesi şaşkınlığa uğratmış, iyi paralar kazanmış ve adının da duyulmasını sağlayıp herkesi kendine hayran bırakmıştır. Herkes Apollo'nun şike yaptığını ve hakemleri satın aldığını ve maçın aslında Rocky'nin hakkı olduğunu düşünmektedir. Apollo Creed ve Rocky maçtan hemen sonra aynı hastaneye götürülür. Bir rövanş maçı olmaması konusundaki karşılıklı anlaşmalarına rağmen, Apollo Rocky'ye tekrar meydan okur, ancak Rocky profesyonel bokstan emekliye ayrıldığını açıklar. Bu arada kız arkadaşı Adrian, kalıcı bir körlüğe yol açabilecek retinası yüzünden ameliyat olması gerektiğini Rocky ile birlikte öğrenir. Özel bir anda, Rocky hastanede yatarken yatağından kalkarak Apollo'nun odasına onu görmeye gider ve Apollo'nun dövüş sırasında her şeyini verip vermediğine dair sorusuna doğru bir yanıt ister; Creed kafasını eğerek elinden gelen her şeyi yaptığını kabul eder. Rocky teşekkür eder. Rocky hastaneden çıktıktan sonra, hayatındaki değişikliklerin faydalarından yararlanır: Yeni ünü, Rocky'yi potansiyel bir sponsorluğun altın madeni olarak gören birini kendine çeker ve aniden gelen serveti onu Adrian'a evlilik teklifi yapmasını sağlar. Adrian mutlu bir şekilde kabul eder ve küçük bir törenle evlenirler. Kısa süre sonra Adrian hamile olduğunu açıklar.

Bu arada, nefret ile körüklenen Apollo, Rocky'nin performansının sadece bir şans olduğunu kanıtlamanın tek yolunun bir rövanş olduğu fikrini takıntı haline getirir. Boks kariyerinin tek lekesini düzeltmeye kararlı olan Apollo, arkadaşları ve ailesi tarafından artık dövüşü unutması söylenir fakat Apollo hayatının diğer tüm zevklerini görmezden gelir ve bunun yerine ekibinin Rocky'yi emeklilikten vazgeçmesi için ne gerekiyorsa yapmalarını ister. Çünkü Apollo hırs yapmış, çılgına dönmüştür.

Maçın ardından kendisini konforlu aile yaşantısına veren Rocky'nin para harcama ile ilgili deneyimsizliği, finansal sorunlara yol açmasına neden olur. Birkaç başarısız iş bulma girişiminden sonra Rocky, antrenörü ve menajeri Mickey Goldmill'in spor salonunda tekrar çalışma olasılığı hakkında konuşur. Mickey, Rocky'nin sağlığıyla ilgili endişelerini reddeder ancak Apollo'nun Rocky'ye açıkça hakaret etmesinin ardından teklifini kabul eder. Rocky'de Apollo’nun yeni bir maç teklifini reddedemez. Adrian, Rocky'nin boksa dönmesini istemez. Rocky hayatta dövüşten başka hiçbir şey bilmediğini söyler, çünkü ona göre bu yüzden ailesini geçindirebilmenin tek yolu budur. Rocky'e sözünden döndüğü için öfkeli olan Adrian, ona destek vermeyi reddeder.

Rocky ve Mickey eğitime başlar, ancak Adrian'ın dövüşü istememesi nedeniyle eğitimine odaklanamamıştır. Adrian'ın kardeşi Paulie, kız kardeşi kocasını desteklememesi konusunda yüzleşir, ancak tartışma sırasında bayılır ve Rocky hemen doğum yaptığı hastaneye koşar. Prematüre olmasına rağmen bebek sağlıklıdır ancak Adrian komaya girer. Rocky olanlardan kendisini suçlar, uyanana kadar Adrian'ın başucundan ayrılmaz ve bebek annesiyle birlikte oluncaya kadar yeni bebeğini göremeyecektir. Adrian komadan çıktığında, Rocky'yi başucunda bulur yeni bebeklerine Robert "Rocky Jr." adını verirler. Adrian rövanş maçı yapmasını kabul eder ve Rocky hızlı bir şekilde maça odaklanır ve yüzyılın rövanşı için geri sayım başlar.

Maç günü gelir çatar. Maçın olduğu Şükran Günü'nde Apollo, Rocky'yi en fazla iki rauntta yenmeyi bir hedef olarak belirleyerek, ilk maçın şans eseri olduğunu kanıtlamak ister. Apollo Rocky'yi nakavtla yenmeyi dener. Rocky, savunmasız gözünü korumak için sağ eli ile dövüşmeyi tercih eder. Bu değişiklik onu büyük bir dezavantaja maruz bırakır ve sonuç olarak Creed tarafından iki kez yere serilir ve dövüşün büyük bölümünde puan olarak geride kalır. On beşinci ve son rounda girilirken, Creed puanlarda oldukça önde ve dövüşü hakem kararı ile kazanmak üzeredir ve sadece Balboa'dan uzak durması yeterlidir. Ancak Creed, üstünlüğüyle ilgili tüm şüpheleri ortadan kaldırmak için nakavtla kazanmak ister ve antrenörünün rakibinden uzak durma yönündeki isteğini görmezden gelir. Bu son raundda Rocky doğal duruşuna geri döner ve dramatik bir şekilde, Creed'de karşılık verir, seri yumruklarla karşılık verip, gidişatı değiştirmeye başlar. Her iki adam da son raundlara doğru bitkin düşer, birbirlerini düşürünceye kadar yumruk atarlar. Son raundda Rocky ve Apollo ikisi birden aynı anda yere yığılırlar. Hakem saymaya başlar. Her iki adam da ayağa kalkmaya çabalayarak kazanmak için mücadele ederken Rocky, Hakemin 9 sayısını söylerken kendini toplayıp, son gücüyle ayağa kalkabilirken, Apollo kalkamaz, yorgunluktan yere çöker ve Rocky'ye nakavtla yenilir ve onu yeni ağır siklet dünya şampiyonu yapar. Rocky daha sonra kalabalığa ateşli bir konuşma yapar ve TV'deki dövüşü izleyen karısına bir mesaj vererek, kemeri başının üstünde tutar: "Adrian, başardım!" der.

Oyuncu ve Ekip[değiştir | kaynağı değiştir]

Çekimler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rocky'nin, Apollo Creed'i sağ elle dövüştüğünü içeren hikâye gelişimi orijinal senaryoda değildi ve geçirdiği bir kaza nedeniyle ortaya çıktı. Stallone, film için forma girerken, vücut geliştirmeci Franco Columbu ile birlikte yatarak halter kaldırma sırasında sol göğüs kasını yırttı ve ameliyat olması gerekiyordu. Bu nedenle sol eliyle dövüşemedi.

Filmin biten dövüş sekansı da bir meydan okuma oluşturuyordu çünkü o sırada Talia Shire, Old Boyfriends filminde yer almakla meşguldü ve sette olamıyordu. Bu yüzden Stallone, doğan yeni bebek nedeniyle dövüşü evden izlemesi fikrini ortaya attı. Adrian'ın sahneleri aslında birkaç ay sonra, filmin çekimin sonuna doğru çekildi.

Rocky'nin Philadelphia'dan geçtiği sahnede tahmini 800 okul çocuğu figüran olarak kullanıldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Maslin, Janet (15 Haziran 1979). "Screen: 'Rocky II' Fights a Rematch: Second Stanza..." (Subscription required). The New York Times. [ölü/kırık bağlantı]