Creed (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Creed
Creed: Efsanenin Doğuşu
Film afişi
YönetmenRyan Coogler
YapımcıIrwin Winkler Robert Chartoff Kevin King Templeto Sylvester Stallone
SenaristAaron Covington Ryan Coogler
OyuncularSylvester Stallone,
Michael B. Jordan
Tessa Thompson
Phylicia Rashād
Tony Bellew
MüzikLudwig Göransson[1]
Görüntü yönetmeniMaryse Alberti
KurguClaudia Castello
Michael P. Shawver
StüdyoMetro-Goldwyn-Mayer, New Line Cinema
DağıtıcıWarner Bros.
CinsiSinema filmi
TürüDram, Spor
RenkRenkli
Yapım yılı2015, ABD
Süre95 dk.
Dilİngilizce
Bütçe$35 milyon[2]
Hasılat$160.6 million[3]
Önceki filmRocky Balboa
Devam filmiCreed II

Creed Amerikan spor-dram filmi. Ryan Coogler ve Aaron Covington'ın birlikte yazdığı ve Sylvester Stallone'un yapımcılığını yaptığı, aynı zamanda co-stars tarafından üretilen Rocky film serisinin yedinci filmidir. Film'de Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Tony Bellew ve Graham McTavish bulunmaktadır. Çekimler, 19 Ocak 2015 tarihinde, İngiltere'nin Liverpool kentinde başladı ve daha sonra Rocky'nin memleketi Philadelphia'da devam etti. Amerika Birleşik Devletleri'nde, 1976'da, tarihi Rocky filminin açılış sahnesinin kırkıncı yıldönümü olan 25 Kasım 2015 tarihinde gösterime girmiştir. Sylvester Stallone, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar ödülüne aday oldu. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Altın Küre Ödülünü kazandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Adonis Johnson Creed, Apollo Creed'in gayrimeşru bir ilişkiden olan oğludur ve annesi ona henüz hamileyken babası öldüğü için ve birkaç yıl sonra da annesi öldüğü için 13 yaşına kadar yetiştirme yurdu ve ıslah evinde büyümüştür. Bundan sonra Apollo Creed'in eşi Mary Anne, 1998 yılında onu ıslah evinde ziyaret etmiş ve sahiplenmiştir. 17 yıl sonra, 2015 yılında, profesyonel boksör olma hayalini sürdürürken bir menkul kıymetler firmasında terfi etmiş fakat kendi isteği ile istifa etmiştir. Adonis, aile dostu Tony "Little Duke" Evers Jr. tarafından yönetilen Los Angeles'ın seçkin Delphi Boks Akademisi'nde seçmelere katılır, Apollo'nun antrenörü Tony "Duke" Evers onu geri çevirir.

Adonis, babasının eski arkadaşı ve rakibi, eski ağır siklet şampiyonu Rocky Balboa ile temasa geçmek umuduyla Philadelphia'ya gider. Balboa ilerleyen yaşına rağmen boks için isteksizdir ancak sonunda onu çalıştırmayı kabul eder. Adonis, Apollo'nun Rocky'nin ağır siklet unvanını kazanmasına yardım etmesinden hemen sonra Apollo ile arasındaki "gizli üçüncü dövüşü" kimin kazandığını sorar ve Rocky, Apollo'nun kazandığını açıklar. Adonis ayrıca gelecek vadeden şarkıcı ve söz yazarı Bianca'ya da ilgi duyar.

"Hollywood Donnie" olarak bilinen Adonis, yerel bir dövüşçüyü yener ve Creed'in gayri meşru oğlu olduğu söylenir. Rocky, yaklaşmakta olan bir hapis cezasıyla emekliliğe zorlanan dünya hafif ağır siklet şampiyonu "Pretty" Ricky Conlan'ın menajerinden bir çağrı alır. Adonis Creed olarak adını değiştirmek şartıyla Donnie'nin son rakibi yapmayı teklif ederler. Donnie, ilk önce kendi mirasını taklit etmek ister. Ancak, sonunda kabul eder.

Adonis'e yardım ederken, Rocky'e Hodgkin dışı lenfoma teşhisi konur. Kemoterapi almak istemez ve yumurtalık kanseri olduğunda Adrian'ı kurtarmanın yeterli olmadığını hatırlar.

Donnie, Conlan'ın memleketi Liverpool'daki Goodison Park'ta Conlan ile dövüşür ve ortaya çıkan maç ile kırk yıl önce Apollo ve Rocky'nin ilk dövüşü arasında birçok paralellik ortaya çıkar. İlk olarak, ringe girmeden önce Adonis, Mary Anne'den bir hediye alır. Apollo ve daha sonra Rocky'nin giydiği gibi yeni Amerikan bayraklı şortu giyer. Buna ek olarak, Adonis neredeyse herkesin şaşkınlığı içinde Conlan'a başa çıkabileceği gösterir. Conlan, Donnie'yi devirir, ancak Donnie, kariyerinde ilk kez Conlan'ı devirmeyi başarır. Ancak Adonis, Conlan'a karşı kalabalığın saygısını kazanır; Max Kellerman HBO'da dövüşü anlatırlen, "Ricky Conlan savaşı kazandı, ancak Adonis Creed geceyi kazandı." Conlan, Donnie'ye hafif siklette geleceği olduğunu söyler.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Palm, Erik Augustin (4 Kasım 2013). ""Aktivismen finns inprogrammerad i mitt dna"". Svenska Dagbladet. 5 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 
  2. ^ Pamela McClintock (23 Kasım 2015). "Box-Office Thanksgiving Preview: 'Good Dinosaur' Takes On 'Hunger Games: Mockingjay'". The Hollywood Reporter. 27 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2015. 
  3. ^ "Creed (2015)". Box Office Mojo. 21 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2016. 
  4. ^ "Rocky 7's plot is as Stallonian as you'd hoped it'd be". usatoday.com. 30 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Şubat 2015. 
  5. ^ D'Alessandro, Anthony (30 Haziran 2015). "'Creed' Trailer: Latest 'Rocky' Sequel Enters The Ring And This One Has Punch". Deadline.com. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2015. 
  6. ^ The Trailer For The ‘Rocky’ Spinoff ‘Creed’ Has Arrived 1 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. published by Bansky