Rejenerasyon (Doctor Who)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Rejenerasyon, Doctor Who dizisinde Zaman Lordları/Leydileri'nin bedenlerini ölüm anında en ufak hücresine kadar değiştirdikleri yeniden canlanma olarak da bilinen kurgusal bir olay.

Rejenerasyon Kuralları[değiştir | kaynağı değiştir]

Gallifrey halkı 12 defadan fazla rejenerasyon geçiremez. İlk Doktor rejenerasyon geçirip doğmadığından kalan 10 Doktor, Savaş Doktoru ve 10 numaramızın iki kez (bir seferinde rejenerasyonu kendi eline yönlendirip aynı yüzle kalmayı başarmıştır.) rejenerasyon geçirmesi ile 12 rejenerasyon geçirmiştir ve kendisine "The Time of the Doctor" bölümünde tek döngülük hak verilmiştir. Bunu yapan Zaman Lordu/Leydisi idamla cezalandırılır. Bu kural Gallifrey Yüce Konseyi tarafından belirlenmiş; fakat dizide uygulandığı görülmemiştir. Buna karşın doktor "The Time of the Doctor" bölümünde Gallifrey Yüce Konseyi tarafından verilen izinle tek döngülük hakkı kullanabilmiştir doktor.

Bir Zaman Lordu/Leydisi karşı cins bir vücuda rejenerasyon geçirebilir Gallifrey Yüce Konseyi bunu da yasaklamıştır. Usta (Master) ise bu kuralı çiğneyip kadın olmuştur.

Gelecek Enkarnasyonlar ile Karşılaşma[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizide buna defalarca yer verilmiştir. İlk olarak 1973'te "The Three Doctors" bölümünde Birinci Doktor, İkinci Doktor ve Üçüncü Doktor ile karşılaşmıştır.

Ters Giden/Yanlış Rejenerasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor ve diğer Zaman Lordları/Leydileri birçok defa yanlış rejenerasyon geçirmiş veya rejenerasyonları ters gitmiştir. Doktor'un rejenerasyondan sonra kim olduğunu unutması, yol arkadaşını hatırlamaması yanlış rejenerasyonun yan etkileridir.

Rejenerasyon Enerjisi Transferi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rejenerasyon enerjisi ilk defa 1983 yılında Mawdryn Undead bölümünde Mawdryn'ın Zaman Lordları'nın rejenerasyon haklarını kendine transfer etmesiyle göründü.

Modern seride ise Onuncu Doktor "Journey's End" bölümünde yeniden canlanırken daha önce yeni rejenerasyon geçirmişken kopan eline yeniden canlanma enerjisini transfer etmiştir. Bu rejenerasyon enerjisinden daha sonra Meta-Kriz Doktor ve Doktor Donna doğmuştur.

Seri Boyunca Rejenerasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Doktor'un Rejenerasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Birinci Doktor (William Hartnell): "The Tenth Planet" bölümünde Cybermen'leri yendikten sonra yaralanmış ve TARDIS'in içinde Doktor ilk defa rejenerasyon geçirmiştir.
  2. İkinci Doktor (Patrick Troughton): "The War Games" bölümünde Zaman Lordları tarafından yargılanarak Dünya'ya sürgün edilmiş ve rejenerasyon geçirmeye zorlanmıştır.
  3. Üçüncü Doktor (Jon Pertwee): "Planet of the Spiders" bölümünde Metabilis 3 gezegeninde Büyük Bir'in mağarasında kristallerin yaydığı zehirli radyasyona maruz kalmış ve rejenerasyon geçirmiştir.
  4. Dördüncü Doktor (Tom Baker): "Logopolis" bölümünde Pharos Projesi'ni engellemeye çalışırken Usta'nın itmesiyle radyo teleskobunda asılı kalıp düşmüştür. Doktor bir sonraki rejenerasyonu ile gizemli bir şekilde bağlantılı kuramamış ve Watcher'ın yardımıyla rejenerasyon geçirmiştir.
  5. Beşinci Doktor (Peter Davison): "The Caves of Androzani" bölümünde Spectrox toksininden zehirlenerek rejenerasyon geçirmiştir. Bu rejenerasyon Komutan Maxil'in DNA'sı Doktor'a bulaştığı için farklı hissettirmiştir.
  6. Altıncı Doktor (Colin Baker): "Time and the Rani" bölümünde Rani TARDIS'e saldırmış, Doktor da bu saldırı sırasında rejenerasyon geçirmiştir.
  7. Yedinci Doktor (Sylvester McCoy): Doctor Who televizyon filminde San Francisco'da bir çete tarafından kalbinden vurularak öldürülmüştür. Hastaneye kaldırılmış ve uygulanan anestezi rejenerasyonu mahvetse de rejenerasyon geçirmeyi başarmıştır.
  8. Sekizinci Doktor (Paul McGann): "The Night of the Doctor" adlı mini bölümde nasıl rejenerasyona uğradığı ve ara doktor sayılan Savaş Doktoru (John Hurt)'na nasıl dönüştüğü anlatılmıştır.
  9. Savaş Doktoru (John Hurt): "The Time of the Doctor" adlı özel bölümde Doktorun değişimi görünmektedir.
  10. Dokuzuncu Doktor (Christopher Eccleston): "The Parting of the Ways" bölümünde Rose TARDIS'in saf zaman enerjisini emince Doktor onu kurtarmak için zaman enerjisini kendisine transfer etmiş ve bedeni bunu kaldıramayınca rejenerasyon geçirmiştir.
  11. Onuncu Doktor (David Tennant): "The End of Time" bölümünde Doktor Willfred'i Vinvocci radyasyonundan kurtarırken kendisi aşırı radyasyona maruz kalarak zehirlenmiştir ve rejenerasyon geçirmiştir. Doktor bedeni ölmeye başlayınca ilk defa hemen rejenerasyon geçirmemiş ve eski yol arkadaşlarını ziyaretinden sonra rejenerasyon geçirmiştir.
  12. On birinci Doktor (Matt Smith): Noel bölümünde rejenerasyon geçirmiştir. On birinci, yani son rejenerasyon hakkına erişmiştir.
  13. On ikinci Doktor (Peter Capaldi): Bu Doktor rejenerasyonu elinden geldiğince reddetmeye çalışmış ve zamanı kısa süreliğine bozmuştur ama o da rejenerasyon geçirmiştir

Usta'nın Rejenerasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Usta rejenerasyon hakkını doldurmuştur. Ve bir daha rejenerasyon geçirememektedir. Bu yüzden sürekli olarak bir bedeni ölünce insanları tuzağa düşürerek onların bedenine geçmektedir. Usta ilk defa görüldüğü 1971 yılında görüldüğünden beri bugüne kadar 6 rejenerasyon geçirmiştir.

  1. Birinci Usta (Roger Delgado): Usta bu bedeniyle Doctor Who'da 1971-1973 yılları arasında gözükmüştür. 1973 yılında Roger Delgado ölünce Usta'nın rejenerasyonu gösterilmeden başka bedene geçti.
  2. İkinci Usta (Peter Pratt): Usta 1976 yılında "The Deadly Assassin" bölümünde bu bedeniyle gözüktü. 1981 yılında Usta bu bedeniyle gözükmedi. 1981'de "The Keeper of Traken" bölümünde rejenerasyon geçirdi.
  3. Üçüncü Usta (Anthony Ainley): 1981-1989 yıllarında Usta bu bedeniyle gözüktü. Daha sonra Klasik Seri bitince Usta'nın bu rejenerasyonu da gözükmedi.
  4. Dördüncü Usta (Eric Roberts): 1996 Doctor Who televizyon filminde gözüktü. Modern seride ise rejenerasyonu gözükmedi.
  5. Beşinci Usta (Derek Jacobi): 2007 yılında "Utopia" bölümünde Chantho tarafından vurulmuş ve rejenerasyon geçimriştir. Usta'nın bu bedeni sadece "Utopia" bölümünde göründü.
  6. Altıncı Usta (John Simm): 2010 yılında "The End of Time" bölümünde Doktor'un Zaman Lordları ile birlikte Son Büyük Zaman Savaşı'na dönmesini engellemek için Rassilon'a saldırmış ve onlarla birlikte savaşa geri dönmüştür. Orada ona ne olduğu bilinmemektedir.
  7. Yedinci Usta (Michelle Gomez): 2014 yılında yayınlanan 8. sezonda Missy (Hanım) olarak tanıtılmıştır. İki hikâyelik sezon finalinin ilk bölümü olan Dark Water'da Missy'nin Mistress'in kısaltması olduğunu, kadın bedeninde olduğu için kendisine Master diyemeyeceğini söyleyerek Doktor'a gerçeği söylemiştir. Tüm ölüleri Siber bedenlerde Doktor'a bir ordu olarak hediye etmiş fakat planı Doktor'un arkadaşları tarafından bozulmuştur. Doktor'un en eski arkadaşlarından Sir Alistair Gordon Lethbridge Stewart'ın Siber hali Missy'ye ateş etmiştir. Ölüp ölmediği belli değildir.

Romana'nın Rejenerasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Zaman Leydisi ve Gallifrey'in Leydi Başkanı olan Romana da dizide rejenerasyon anı gözükmese de 3 defa rejenerasyon geçirmiştir. Romana'yı dizide Birinci Romana Mary Tamm ve İkinci Romana Lalla Ward canlandırmıştır.

  1. Birinci Romana (Mary Tamm): 1978'de ilk defa "The Ribos Operation" bölümünde gözükmüş ve 1979 yılında "The Armageddon Factor" bölümünde ise rejenerasyon geçirmiştir.
  2. İkinci Romana (Lalla Ward): Dizide seri olarak 1981'de gözükmüştür. 1983'te 20. yıl özel "The Five Doctors" bölümünde ve 1993 30. yıl özel "Dimensions in Time" bölümünde de gözükmüştür. Rejenerasyonu gösterilmemiştir.
  3. Üçüncü Romana (Louise Brooks): BBC Kitaplarında Sekizinci Doktor Maceralarında gözükmüştür. İkinci Romana nedeni bilinmez bir şekilde rejenerasyon geçirmiştir. Üçüncü Romana maceralarında Sekizinci Doktor ile birliktedir ve ona yardım etmektedir.

Öteki Rejenerasyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]