Command & Conquer: Red Alert

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Red Alert sayfasından yönlendirildi)
Command & Conquer: Red Alert
Command & Conquer Red Alert
Command & Conquer Red Alert
GeliştiriciWestwood Studios Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıVirgin Interactive
YapımcıWestwood Studios
BesteciFrank Klepacki Bunu Vikiveri'de düzenleyin
SeriCommand & Conquer Bunu Vikiveri'de düzenleyin
PlatformlarPC (MS-DOS & Windows 95), Sony PlayStation
Çıkış30 Kasım 1996
ModTek oyunculu oyun
Çok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Command & Conquer: Red Alert, 1996 yılında Gerçek Zamanlı Strateji türünün yaratıcısı Westwood Studios tarafından çıkarılan, strateji oyunları için bir kilometre taşıdır.[1] Oyundaki olaylar Hitler'in, Sovyetler tarafından bulunan zaman makinesi sayesinde 1924'te safdışı bırakılması ile başlar. Müttefik Kuvvetler'in agresif bir tavır takındığı Stalin liderliğindeki Sovyetler'e karşı Avrupa'yı savunduğu oyun, öncelikle PC için çıkmış olsa bile, ardından PlayStation'a da uyarlanmıştır.

Red Alert I ve II, Guinness Rekorlar Kitabındaki 12 milyon ile en fazla satılan gerçek zamanlı strateji konumunu korumaktadır.

Red Alert, Kırmızı Alarm anlamına gelmektedir. Bu da yüksek tehdit seviyesini belirtmesi yanında, "Red" yani kırmızı kelimesinin, aynı zamanda SSCB'yi de simgelemesi ile iki anlamlı bir anlam taşımaktadır.

Red Alert, alternatif bir dünyada başlar. Albert Einstein'ın henüz keşfettiği (gerçekten Einstein'ın keşfedip keşfetmediği oyun tarafından tam verilmese bile) zaman makinası olan "Chronosphere" ile New Mexico'da 1946'da Almanya'nın Landsberg adlı şehrinin 1924 yılındaki haline gidip başarısız olduğu isyanı yüzünden girdiği hapisten henüz çıkmış olan Hitler'i görür. Hitler'i saf dışı bırakarak 2. Dünya Savaşını engeller ve 1946'ya geri döner. Bu sayede Almanya ve Avrupa'nın diğer devletleri arasındaki barışçıl havanın yerini silah seslerine bırakması engellenir.

Josef Stalin'in önderliğini yaptığı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği her saniye daha da güçlenir (Günümüz dünyasında bunun olmasını engelleyen Hitler'in politikasının Stalin'in önüne çıkması ve iki tarafın da gücünü dengelemesidir). Karşısında bir engel bulamayan Sovyetler Birliği, Çin'in topraklarını ele geçirir, bununla da yetinmeyip Doğu Avrupaya saldırır. Bu sayede Stalin'in "Avrasya'yı Kapsayan Sovyetler Birliği" rüyası gerçekleşecektir. Avrupa devletleri Müttefikler adı altında birleşirler. Artık iki taraf vardır, Müttefikler (Allied Forces) ve Sovyetler (Soviet Union).

Genişleme Paketleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Counterstrike & Aftermath (1997)[değiştir | kaynağı değiştir]

1997 yılında Red Alert için iki genişletme paketi çıktı, Command & Conquer: Red Alert: Counterstrike ve Command & Conquer: Red Alert: The Aftermath.[2][3] Genişletme paketleri Westwood Studios Oyun Stüdyosu tarafından yapılmış olsa da Londra'dan bir oyun stüdyosu olan Intelligent Games'in de "çıraklığı" söz konusudur. Intelligent Games hem Aftermath, hem de Counterstrike için çok sayıda multiplayer haritası tasarladı. Ayrıca genişletme paketinde yeni üniteler, görevler ve tabii ki müzikler vardı. Counterstrike paketi birçok multiplayer haritası eklemiş olsa da, Single Player görevlerinde ruh eksikliği (modifiye edilmiş üniteler ile yeni ünite tadı verilmeye çalışıldı) söz konusuydu. Oyunda bir de Ant Missions adı verilen görev serisi vardır, bu seride oyuncu süper silahlara sahip dev kırmızı karıncalara karşı savaşır.

Aftermath ise, yeni üniteler ve haritalar (single ve multiplayer için) ekleyerek Counterstrike'ın önüne geçmeyi başardı. Müttefiklere "Field Mechanic" ve Chrono Tank eklenirken, Sovyet cephesi de unutulmamıştı: Missle Sub, Shock Trooper, M.A.D. Tank ve Tesla Tank. İki tarafa da verilen Demolition Truck da Aftermath ile eklenen üniteler arasındadır. Bu ek paket aynı zamanda yüzlerce yeni haritayı da içermektedir.

Retaliation (1998)[değiştir | kaynağı değiştir]

28 Ağustos'ta Westwood Studios, Red Alert ve tüm genişletme paketlerini kapsayan Red Alert Retalition adlı paketi PlayStation'a çıkardı.[4] Ant Missions adı verilen görevleri de barındırıyordu bu paket.

Paketin içerdiği vidyolarda Müttefik Generali Carville, Red Alert 2'de de bulunmaktadır, fakat Sovyet Generali Topolov bu pakete özgü bir karakterdir.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Red Alert oyuncunun hem maden toplamak, üsler yapmak gibi ekonomik, hem de asker üretip oluşturulan orduyu kontrol etmek gibi askeri görevleri üstlendiği gerçek zamanlı strateji serisidir.

Red Alert kullanıcı arabirimi sayesinde oldukça övülen bir oyun oldu, zira zamanın oyunları Red Alert'a oranla teknik açıdan çok geriydiler.

Red Alert'de savaşlar hava, kara ve deniz olmak üzere üçe ayrılmıştı. İki taraf da (Müttefik ve Sovyetler) hava, kara ve denizde savaşabilecek üniteler üretebiliyordu. Ayrıca, ikinci oyunda olmayan bir özellik sunuyordu Red Alert oyuncusuna: Özgün üniteler. İki tarafın da kendine özgü üniteleri vardı ve bu üniteler kesinlikle birbirlerine benzemiyorlardı.

Denge[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyundaki taraflar arası denge oyunun çıkış tarihine göre inanılmaz derecede başarılıydı.

Sovyetler Tiberian Dawn'dan GDI'a benzer bir biçimde, elindeki ateş gücüne ve saf saldırıya güvenirken, Müttefikler de Brotherhood of Nod'a benzetiliyordu. Müttefikler ünitelerine verdikleri sabotaj görevleri ile düşmanlarına darbe vurmaya çalışıyordu. Taraf açısından bakılınca, dünyayı Brotherhood of Nod'un yarattığı terörizmden kurtarmaya çalışan GDI ile Sovyetlerin zulmüne karşı çıkan müttefikler benzetilse de, bu kesinlikle gerçek dışı bir bilgi değildir, zira İkinci Dünya Savaşı'nda Müttefikler M4 Sherman gibi güçsüz olmasına rağmen sayısı sayesinde üstünlüğünü sağlayan ünitelere sahipti. Fakat Müttefikler bugün M1 Abrams, Leopard 2 ve Challenger gibi ağır zırhlı tanklar üreterek tehdit içeren ülkelere üstünlüğünü sağlamaya çalışmaktadır.

İki tarafın da gerçekteki ve oyundaki haline bakıldığında, gerçeğin Red Alert'dakinin tersi söz konusudur. Rusya güçsüz fakat ucuz ve üretimi kolay silah sistemlerine güvenmektedir, fakat Müttefikler (NATO), askerlerini daha fazla önemseyerek daha güçlü ve az personel barındıran silah sistemleri kullanmaktadır. Ayrıca, gerçektekinin aksine, oyunda Sovyetler hava üniteleri açısından daha üstündür. Şu da not edilmelidir ki, gerçekte soğuk savaş ünitelerinin kalitesine (NATO) ve sayısına (Sovyetler) güvenen iki taraf arasında olmuştur.

Müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı'ndakine daha yakın çizilmeye çalışıldığı barizdir, zira Müttefik güçleri kara ünitelerinin kalitesine değil sayısına güvenir. Sovyetler ise İkinci Dünya Savaşı Almanya'sı gibi düşünülmüştür askeri açıdan, karşı tarafa göre daha iyi tankları, jetleri ilk kullanan olma, geniş menzilli roketler ve denizaltılar kullanma gibi özellikleriyle.

Red Alert "taş-kâğıt-makas" dengesini kuran eski oyunların aksine, oyuncunun seçtiği tarafı en iyi biçimde kullanmasının ve tarafının güçlü ve zayıf yanlarını bilmesinin zafer getirdiği oyundur. Açık savaş ile kazanmak isteyen generaller sovyetleri seçerken, Müttefikler sunduğu hız ve gizlilik daha taktiksel bir seçim olur.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Command & Conquer Red Alert (RA)" (İngilizce). cnc-comm.com. 25 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  2. ^ "Counterstrike is the first expansion pack" (İngilizce). cnc-comm.com. 15 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  3. ^ "Aftermath" (İngilizce). cnc-comm.com. 23 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021. 
  4. ^ "Retaliation" (İngilizce). cnc-comm.com. 14 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2021.