General Patton

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Patton (film) sayfasından yönlendirildi)
General Patton
Patton
General Patton filminin özgün sinema afişi
YönetmenFranklin J. Schaffner
YapımcıFrank McCarthy
SenaristFrancis Ford Coppola
Edmund H. North
Ladislas Farago (Kitap)
Omar N. Bradley (Kitap)
OyuncularGeorge C. Scott
Karl Malden
Stephen Young
MüzikJerry Goldsmith
Görüntü yönetmeniFred J. Koenekamp
KurguHugh S. Fowler
Stüdyo20th Century Fox
Dağıtıcı20th Century Fox
CinsiSinema filmi
TürüBiyografi, savaş, Dram
RenkRenkli (DeLuxe)
Yapım yılı1970
Çıkış tarih(ler)i4 Şubat 1970 New York
21 Şubat 1972, İstanbul
Süre170 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce, Almanca
Fransızca, Rusça, Arapça
Bütçe12 Milyon $
Hasılat61,7 Milyon $
Diğer adlarıGeneral Patton (Türkiye)
Blood and Guts (İngiltere)
Patton: Lust for Glory (İngiltere)
Patton: A Salute to a Rebel
Patton - Rebell in Uniform (Almanya)
Patton generale d'acciaio (İtalya)

General Patton, 1970 ABD yapımı epik biyografik savaş filmidir. Özgün adı Patton olan film Türkiye'de 21 Şubat 1972 tarihinde sinemalarda gösterime girmişti.[1]

General Omar N. Bradley'in A Soldier's Story (Bir Askerin Öyküsü) adlı anı kitabı ile Ladislas Farago'nun Patton: Ordeal and Triumph (Patton: Ateşten Gömlek ve Zafer) adlı kitaplarından Francis Ford Coppola ve Edmund H. North'un birlikte senaryosunu yazdıkları filmi Franklin J. Schaffner yönetmiş, önemli rollerinde George C. Scott, Karl Malden ve Stephen Young oynamışlardır. Filmin özgün müziğini Jerry Goldsmith yapmıştır.

II. Dünya Savaşı'nın efsanevi ve "nevi şahsına münhasır" generali Patton'ın hikâyesinin anlatıldığı film 1971 yılında tam 7 Oscar birden almıştı.

Ayrıca "General Patton", ABD'de "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek Kongre Kütüphanesi'nin "Ulusal Film Arşivi"nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.[2]

Özet[değiştir | kaynağı değiştir]

Film 1943 yılında II. Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika cephesi ile başlar. Savaş tarihinin en eksantrik komutanlarından biri olan Tankçı General George S. Patton Jr. (George C. Scott)'ın karşısında Çöl Tilkisi lakaplı ünlü Alman mareşal Erwin Rommel (Karl Michael Vogler) vardır. Askeri dehasının yanı sıra savaş tarihini de çok iyi bilen Patton, Rommel'in yazdığı kitapları da okumuştur ve onun taktiklerini kullanarak "Çöl Tilkisi"ni Kuzey Afrika'dan sürer. Bu başarısı üzerine korgeneralliğe terfi ettirilerek Sicilya'ya gönderilir. Burada Müttefiklerin diğer bir ünlü komutanı Britanyalı mareşal Montgomery (Michael Bates) ile bir rekabete girer. Kimi zaman üstlerinin emirlerine itaatsizlik eden, bencil, boşboğaz ve küfürbaz bir asker olan Patton'un bu huyları onun askeri dehasının önüne geçer. Disiplin takıntısı yüzünden bir hastane teftişi sırasında korkaklıkla suçladığı hasta bir eri tokatlaması ve ona herkesin içinde hakaretler yağdırması kariyerini tehlikeye sokar.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

George C. Scott Patton rolünde.

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Bu filmde General Patton rolündeki performansı nedeniyle En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü kazanan George C. Scott bu tür ödüllerin oyuncular arasında haksız rekabet yarattığı gerekçesi ile ödülü geri çevirmişti.Törende ödülü onun yerine yapımcı Frank McCarthy almış fakat ertesi gün Scott'ın arzusu üzerine ödülü Akademi'ye iade etmişti.
  • Filmin bütçesinin yaklaşık yarısı İspanya ordusundan kiralanan teçhizat ve personelin giderlerine ayrılmıştı.
  • "Patton" Başkan Nixon'ın en sevdiği filmmiş. Hatta Beyaz Saray'da filmin şahsına ait bir kopyası varmış ve filmi tekrar tekrar izliyormuş. Özellikle de Vietnam ve Kamboçya ile ilgili önemli kararların arifesinde filmi mutlaka izlermiş.
  • Birçok üstün yapım film gibi bu film de 65 mm negatife çekilmiş ve 70 mm pozitife basılmıştı.[3] 5 mm'lik fazla kısımda 6 kanallı ses kuşağı yer almaktaydı. Ayrıca sinematografik işlem olarak Dimension 150 diye adlandırılan bir sistem kullanılmıştı. Patton bu sistemle çevrilen 2. ve sonuncu filmdi (İlki John Huston'un 1966'da ektiği dini epik film The Bible: In the Beginning'dir). Dimension 150 tekniği 1950'lerde ortaya çıkan "Çok yüksek tanımlı geniş ekran" formatı olan Todd-AO'nun bir çeşidi idi ve çok derin kavisi olan bir perde gerektiriyordu.[4]
20 Şubat 1972 tarihli Milliyet gazetesinde yayımlanan bu ilan, 1970'te çevrilmiş "General Patton" (Patton) filminin 21 Şubat 1972 tarihinde İstanbul'da sinemalarda gösterime gireceğini bildiriyor.

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Kazandığı Ödüller:

Adaylıkları:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Milliyet Gazetesi Arşivi". gazetearsivi.milliyet.com.tr. 26 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2009. 
  3. ^ "Patton (1970)/Technical specifications for" (İngilizce). IMDb. 12 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2011. 
  4. ^ en:Todd-AO

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]