Outlook Web

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Outlook Web
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma1995 (29 yıl önce) (1995)
Geliştirme durumuAktif
ErişilebilirlikÇokdilli
TürWeb postası, Kişisel bilgi yöneticisi (Webmail, takvim, kişiler, görevler)
LisansSahipli yazılım
Resmî sitesiOutlook Web

Outlook Web (farklı zamanlarda eski isimleri Exchange Web Connect, Outlook Web Access ve Outlook Web App olmuştur) Microsoft'tan bir kişisel bilgi yöneticisi web uygulamasıdır. Office 365, Microsoft Exchange Server ve Exchange Online'da bulunur. Web tabanlı bir e-posta istemcisi, bir takvim aracı, bir kişi yöneticisi ve bir görev yöneticisi içerir. Ayrıca, eklenti entegrasyonu, web üzerinde Skype ve tüm web uygulamalarında bulunan birleştirilmiş temalar yanı sıra uyarılar da içerir. Outlook web, kullanıcının seçebileceği web uygulamalarının listesini getiren Uygulama Başlatıcı simgesini kullanarak gezinir. Mayıs 2016 itibarıyla, Microsoft, Outlook Web ve Office 365 altyapısını kullanmak için, Outlook.com'u güncelledi. Outlook.com'u önizleme dışı bıraktıktan sonra, Ağustos 2016'da tamamladı. Outlook Web, Office 365 aboneliği ile birlikte veya kurum içi Exchange Sunucusu satın alınarak dahil edilir.

Web Outlook-la Outlook.com arasında farklar vardır. Web Outlook Microsoft Outlook’un işletmeler ve kuruluşlar tarafından kullanılan web tarayıcısı sürümüdür. Web’de Outlook yalnızca Office 365 İş’e ve Microsoft Exchange Server çalıştıran bir sunucuda barındırılan diğer hesaplara erişmek için kullanılabilir.[1]

Outlook.com (eski adı Hotmail.com), kişisel kullanıma yönelik ücretsiz e-posta sağlayan modern bir e-posta hizmetidir. Outlook.com e-posta adresleri @outlook.com, @hotmail.com, @msn.com ve @live.com’dur. Web’de Outlook kullanarak Outlook.com hesabında oturum açmak mümkün değildir. İlk müşteri sürümü 1997 başında Exchange Server 5.0 sürümünün bir parçası olarak gönderildi.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Outlook Web Access, Microsoft Program Yöneticisi Thom McCann ve Exchange Server ekibi tarafından 1995 yılında oluşturuldu. Microsoft'un Başkan Yardımcısı Paul Maritz, Microsoft'un 27 Aralık 1995'te Seattle'daki İnternet zirvesinde erken bir çalışma sürümü gösterdi. İstemci tarafı komut dosyalarının HTTP istekleri yayınlamasına izin veren ilk bileşen (XMLHttpRequest) aslen Outlook Web Access ekibi tarafından yazılmıştır. Kısa süre içinde Internet Explorer 5.0ın bir parçası oldu.[2] XMLHttpRequest olarak yeniden adlandırılmış ve World Wide Web Consortiumu tarafından standartlaştırılmış olarak, bu, gelişmiş web uygulamaları oluşturmak için kullanılan Ajax teknolojisinin temel taşlarından biri haline gelmiştir. Outlook Web Access daha sonra Outlook Web App olarak yeniden adlandırıldı. 4 Ağustos 2015 güncellenmiş bir güncelleme OWA'yı "Web üzerinde Outlook" veya Outlook Web olarak değiştirildi.

Dağıtım[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft, kullanıcılara Microsoft Outlook veya diğer e-posta istemcilerinin yüklenmesine ihtiyaç duymadan bir web tarayıcısı aracılığıyla e-posta hesaplarına bağlanmalarına izin vermek için Office 365'in, Exchange Server'ın veya Exchange Online'ın bir parçası olarak Web'de Outlook'u sağlar. Exchange Server durumunda, yerel intranette barındırılır ve kullanıcıların e-posta, adres defteri, takvim ve görevle çalışması için Exchange Sunucusu için bir ağ bağlantısı gerektirir.[3] Bağımsız olarak veya Office 365 lisans programı aracılığıyla satın alınabilen Exchange Online sürümü, Microsoft'un sunucularında, login.microsoftonline.com adresindeki dünya çapındaki web sitesinde barındırılıyor.

Outlook Web App görüntüsü

Outlook Mail[değiştir | kaynağı değiştir]

Outlook Mail, Outlook Web'in web postası bileşenidir. Önceden Outlook Web App'in posta kısmına benzer bir arayüze sahiptir. Varsayılan görünüm, soldaki klasörler ve gruplar, ortada e-posta ve sağdaki seçili mesaj içeren üç sütunlu bir görünümdür. 2015 Outlook Web güncellemesinden itibaren, Microsoft, mesajlar, süpürme, arşivleme, geri alma ve daha zengin resim düzenleme özelliklerini ayarlama olanağını tanıdı. Outlook Mail, Office 365 Konektörleri aracılığıyla GitHub ve Twitter gibi diğer hizmetlere bağlanma olanağını ekledi.[4] İşlem yapılabilen e-postalardaki mesajlar, bir kullanıcının e-postanın içinden, Twitter'da bir Tweeti tekrar işlemek veya bir takvim üzerinde bir toplantı tarihi ayarlamak gibi bir görevi tamamlamasına olanak tanır. Outlook Web, S / MIME'ı destekler ve takvimleri, kişileri, görevleri, belgeleri (SharePoint veya Office Web Apps, şimdiki Office Online ile kullanılan) ve diğer posta kutusu içeriğini yönetmek için özellikler içerir. Exchange 2007 sürümünde, Outlook Web (o sırada Outlook Web App olarak da adlandırılır) ayrıca SharePoint sitelerinde depolanan belgeler ve ağ UNC paylaşımları için salt okuma erişimi sağlar.[5]

Outlook Takvim[değiştir | kaynağı değiştir]

Outlook Görevleri

Outlook Takvim, Outlook Web'in takvim bileşenidir. Güncelleme ile Microsoft, Takvim'de doğrudan bir hava tahmini yanı sıra bir etkinlik için görsel ipuçları olarak simgeler (veya "takılar") ekledi. Buna ek olarak, e-posta hatırlatıcıları tüm etkinliklere geldi ve özel bir Doğum Günü ve Tatil etkinliği takvimleri otomatik olarak oluşturuldu.[6] Takvimler paylaşılabilir ve gün, hafta, ay ve bugün gibi birden fazla görünüm bulunur. Başka bir görüş, takvim görünümünde Pazartesiden cumaya kadar olan çalışma haftasıdır.

Takvim ayrıntıları HTML ve zengin metin düzenleme ile eklenebilir ve dosyalar takvim etkinliklerine ve randevularına eklenebilir.

Outlook Kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Outlook Kişileri Outlook Web'in kişi yöneticisi bileşenidir. Bir kullanıcı mevcut kişileri arayabilir ve düzenleyebilir, yeni kişiler oluşturabilir. Kişiler klasörlere yerleştirilebilir ve çoğaltılmış kişilere LinkedIn veya Twitter gibi birden fazla kaynaktan bağlanabilir. Outlook Mail'de bir e-posta adresi gönderene tıklayarak bir kişi oluşturulabilir, Outlook Kişilere eklemek için bir ekleme düğmesi olan bir kişi kartını aşağı çeker. Kişiler, Outlook Posta'da bir e-posta oluştururken kullanılabilecek bir listeye eklendiğinde olduğu gibi içe aktarılabilir.

Outlook Kişiler ayrıca LinkedIn, Facebook ve Twitter'deki arkadaş ve bağlantı listeleriyle senkronize edilebilir.

Outlook Görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Outlook Web App 2013 Internet Explorer 11-de

Outlook Görevleri, görünüm olarak Outlook Takviminin (başlangıçta Outlook.com'daki Takvim olarak da adlandırılır) bir parçasıydı. O zamandan beri Microsoft, hizmetleri Outlook Web'deki kendi web uygulamasına dönüştürdü. Microsoft, 2015 Office Bloglarında yaptığı bir yazıda, Outlook Web App'in Outlook Web olarak yeniden adlandırılacağını ve Görevlerin bu marka altında hareket edeceğini açıkladı. Bir kullanıcı görevler oluşturabilir, bunları kategorilere yerleştirebilir ve onları başka bir klasöre taşıyabilir. Eklenen bir özellik, vaktini ayarlama ve görevleri bu ölçütlere göre sıralama ve filtreleme becerisiydi. Outlook Görevleri, kullanıcıya konu, başlangıç ve bitiş tarihleri, tamamlanma yüzdesi, öncelik ve her bir göreve ne kadar iş koyulduğu gibi alanları sağlar. Ayrıca kalın, italik, altı çizili, numaralandırma ve madde işaretleri gibi zengin düzenleme özellikleri de tanıtıldı. Görevler, kullanıcının sıralamasını istediği şekle göre düzenlenebilir ve kategorilere ayrılabilir.

Outlook Görevleri ilk olarak Outlook Web App için Görevler olarak başlatılmıştır. Outlook Görevleri aslında Outlook.com'un bir parçası olarak Takvim'deki bir görünümdür. Outlook Görevleri, bir kullanıcıya kendi takviminde istemediği görevleri oluşturmasına, yönetmesine, değiştirmesine ve silmesine olanak tanır. Bitirilme tarihini, önceliğini, başlangıç tarihini, katılımcıları ve tamamlanan yüzdeyi belirleyebilirler. Diğer özellikler ayarı tekrarlama, hatırlatıcılar, görevi özel, milaj, faturalandırma ve şirketlere ayarlıyor.

Kullanıcılar ayrıca, toplam iş ve gerçek işi saat, dakika, gün veya hafta olarak ayarlayabilir.

Görevler, tamamlanmış, etkin ve gecikmiş olarak, son tarih, başlangıç tarihi, durum, konu, ekler, öncelik ve türe göre sıralanabilir. En eski veya en yenisi en üste ayarlanabilir.

Eski Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Outlook Web'in iki arabirimi vardır: eksiksiz bir özellik kümesi (Premium olarak bilinir) ve biri de azaltılmış işlevsellik (Light ya da bazen Lite olarak bilinir).[7] Exchange 2010'dan önce, Premium istemci Internet Explorer'e ihtiyaç duydu.[8] Exchange 2000 ve 2003, Internet Explorer 5 ve üstünü gerektirir, Exchange 2007 ise Internet Explorer 6 ve üstünü gerektirir. Exchange 2010, daha kapsamlı bir web tarayıcı serisini destekler: Tam işlevsellik için Internet Explorer 7 veya üstü, Mozilla Firefox 3.01 veya üstü, Google Chrome veya Apple Safari 3.1 veya daha yenisi.[9] Bununla birlikte, Exchange 2010, Firefox ve Safari desteğini OS X ve Linux'a sınırlar ve Google Chrome'u yalnızca Windows kullanıcıları için bir seçenek haline getirir. Exchange 2013, Google Chrome ve Linux desteği içeriyordu ve tarayıcı kısıtlamaları artık bir sorun değil. Light kullanıcı arabirimi, 2010'dan önce tüm Exchange sürümlerinde Internet Explorer dışındaki tarayıcılar için oluşturulmuştur. Temel arabirim Exchange Server 2003'teki aramayı desteklemedi. Işık arabirimi Exchange Server 2007 için yeniden oluşturuldu; OWA Light daha sonra posta öğelerini aramayı destekledi ve rehberleri yönetti ve takvim de geliştirildi. 2010 sürümünde, bir kullanıcı harici bir e-posta hesabına bağlanabilir. Outlook Web, Google Apps veya Yahoo! Business Mail gibi diğer şirketlerin sağladığı barındırılan seçeneklere ve Zimbra, Kolab, Zarafa veya Scalix gibi Exchange sunucusuna yerel olarak kurulmuş alternatiflere karşı rekabet eder.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Logoları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]