Neo-liberteryenizm

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Neo-liberteryenizm, liberteryen görüşlerin günümüz neomuhafazakar ilkeleriyle birlişimini ifade eden politik ve sosyal bir felsefedir. Bu siyaset felsefesi otoriteyi eleştirirken özgür ifadeyi, seçim özgürlüğünü, diğer sosyal özgürlükleri ve bırakınız yapsınlar kapitalizmini destekleyerek ana düşünce bağlamında özgürlüğe öncelik verir. Bununla birlikte, birçok neo-liberteryen, özellikle askerî harekât söz konusu olduğunda, otorite hakkındaki neo-muhafazakar düşüncelere sempati duyma eğilimindedir.[1][2]

Neoliberteryenler en iyi ulusal hükûmet biçiminin yalnızca özgürlüklere ve topluma yönelik bir tehlikeye karşı önleyici askeri angajmanların kullanılması da dahil olmak üzere güçlü ulusal savunma politikalarını destekleyen hükûmet biçimi olduğuna inanırlar. Neoliberteryenlik, önleyici askerî güç kullanımı da dahil olmak üzere dış politika üzerine neo-muhafazakar fikirleri içeren liberteryenizmin 11 Eylül sonrası ideolojik bir dalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Neolibertarianism". wikibin. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023. 
  2. ^ "What is "neo-libertarianism"". findwords. 22 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2023.