Nemesio Oseguera Cervantes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nemesio Rubén Oseguera Cervantes
Doğum17 Temmuz 1966 (57 yaşında) Aguililla, Michoacán, Meksika
Takma ad(lar)El Mencho
El Mata Zetas
Don Nemesio
El Señor de los Gallos
Boy1,73 m
BağlılıkMilenio Karteli ve Jalisco Yeni Nesil Karteli
Mahkûmiyet durumuAranıyor
Ödül miktarıÖdül: ABD hükûmetinden 10 milyon Amerikan Doları; Meksika Başsavcılığı'ndan (PGR) ise 30 milyon MXN $ teklif edildi.
ÖncelIgnacio Coronel Villarreal
EvlilikRosalinda González Valencia (e. 1996-2018)[1]
ÇocuklarJessica Johanna Oseguera González (d. 1986)
Rubén Oseguera González (d. 1990)
Laisha Michelle Oseguera González (d. 2001)
MilliyetiMeksikalı

Nemesio Rubén Oseguera Cervantes (İspanyolca telaffuz: [neˈmesio oseˈɣeɾa seɾˈβantes];] ya da takma adıyla El Mencho (İspanyolca telaffuz: [([el ˈmentʃo])]; (d. 17 Temmuz 1966), Meksikalı bir uyuşturucu baronu ve Jalisco Yeni Nesil Kartelinin kurucu lideridir. Meksika ve Amerika Birleşik Devletleri'nde en çok aranan kişilerden biri konumundadır. Her iki hükûmet de onun tutuklanmasına yol açacak bilgiler için sırasıyla ABD hükûmetinden 10 milyon Amerikan doları ve Meksika Başsavcılığı'ndan 30 milyon dolar teklif ediliyor.

Cervantes, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suça karışmak ve belgesiz ateşli silah bulundurmaktan aranıyor. Cervantes'in küresel uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarını koordine etmekten sorumlu olduğu iddia ediliyor. Onun komutası altında Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG), Meksika'nın önde gelen suç örgütlerinden biri hâline gelmiştir.

Meksika'da yoksulluk içinde doğan Cervantes, avokado yetiştirmiştir ve 1980'lerde ABD'ye yasa dışı olarak göç etmeden önce ilkokulu bırakmıştır. Birkaç kez tutuklandıktan sonra 1990'ların başında Meksika'ya sınır dışı edilmiştir ve Milenio Karteli için çalışmıştır. Sonunda suç örgütünün tepesine tırmanmıştır ve birkaç patronunun tutuklanması veya öldürülmesinin ardından Jalisco Yeni Nesil Kartelini kurmuştur.

Kötü şöhreti aynı zamanda saldırgan liderliğinin ve hem rakip suç gruplarına hem de Meksika güvenlik güçlerine karşı sansasyonel şiddet eylemlerinin bir sonucudur. Bu saldırılar hükûmetin dikkatinin artmasına ve kapsamlı bir insan avına yol açmıştır. Güvenlik güçleri onun Jalisco, Michoacán, Nayarit ve/veya Colima'nın kırsal bölgelerinde saklandığından ve daha önce askerî eğitim almış paralı askerler tarafından korunduğundan şüpheleniyor.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Nemesio Oseguera Cervantes, 17 Temmuz 1966 yılında Meksika'nın Michoacán kentindeki Aguililla'daki Culotitlán kırsal topluluğunda doğmuştur. Adı "Rubén" ve/veya "Nemesio" olarak geçiyor. "Nemecio", "Rubén Acerguera Cervantes", "Lorenzo Mendoza" ve "Nemesio Oseguera Ramos" gibi alternatif takma adları da vardır. Bazı kaynaklarda doğduğu ismin Rubén olduğu ancak vaftiz babasının anısına bu ismi Nemesio olarak değiştirdiği belirtilmektedir. Yaygın olarak Nemesio'nun fonetik türetilmesinden türetilen bir takma ad olan "El Mencho" takma adıyla tanınır. Diğer bir takma adı da Horozların Efendisi'dir, bunun sebebinin horoz dövüşüne olan sevgisinden kaynaklandığı söylenir.

Cervantes, avokado yetiştiren fakir bir ailede büyümüştür. Tarlalarda çalışmak için beşinci sınıfta ilkokulu bırakmıştır. 14 yaşında ise bir kaç esrar tarlasında güvenlik görevlisi olarak çalışmıştır. Bir kaç yıl sonra kendisi için daha iyi bir yaşam istediğine karar vermiş ve 1980'lerde ABD'nin Kaliforniya eyaletine yasadışı bir şekilde göç etmişti. ABD'de kimliğini gizlemek için "Rubén Ávila", "José López Prieto", "Miguel Valadez", "Carlos Hernández Mendoza" ve "Roberto Salgado" gibi farklı isimler ve kombinasyonlar kullanmıştır.

ABD'de ki Yaşamı

1986'da San Francisco Körfez Bölgesi'nde yaşamıştır ve 19 yaşındayken San Francisco Polisi tarafından çalıntı mal ve dolu silah taşımaktan tutuklanmıştır. Tutuklanmasından iki ay sonra ilk çocuğu dünyaya gelmiştir. Sınır giriş kayıtlarına göre Cervantes, 1980'lerin sonlarında başka takma adlarla ABD-Meksika sınırını birkaç kez geçmişti. Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ve Meksikalı araştırmacılar, kayınbiraderi Abigael González Valencia (takma adı "El Cuini") ile birlikte Redwood City'de metamfetamin üretimi ve ticaretine bu süre zarfında dahil olduğuna inanıyorlar.

Cervantes'in 1986 ve 1989'da çekilmiş sabıka fotoğrafları

Tutuklanması ve Sınır Dışı Edilmesi

Olaydan üç hafta sonra her ikisi de polis tarafından tutuklanmıştır. Cervantes mahkemede masum olduğu konusunda ısrar etmişti ve eroin ticaretine karışmadığını ve gizli ajanların uyuşturucuyu kendisinin kullandığı konusunda yalan söylediğini söylemişti. İddia makamı ise her iki kardeşin birlikte çalıştığı konusunda ısrar etmiştir. O sırada Cervantes'in elinde birkaç seçenek kalmıştı; Eğer suçunu kabul etmezse, sicilinde zaten uyuşturucu suçundan hapis cezası bulunan kardeşi Abraham Oseguera Cervantes muhtemelen ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaktı. Savunması, jürili duruşmaya karar vermesi halinde davayı muhtemelen kazanacaklarını anlamıştı. Bunun sonucunda suçunu kabul etmeye ve kardeşini ömür boyu hapis cezasından korumaya karar vermiştir. 5 yıl hapis cezasına çarptırılmış ve büyük bir yasadışı göçmen popülasyonunun bulunduğu Teksas'taki Big Spring Cezaevi'nde hapsedilmiştir.

Üç yıl sonra şartlı tahliyeyle serbest bırakıldı ve 30 yaşında Meksika'ya sınır dışı edilmiştir.

Meksika'ya Dönüşünde ki Hayatı

Meksika'da, Jalisco eyaletindeki Cabo Corrientes ve Tomatlán'ın yerel polis güçlerine katılmıştı ama kısa bir süre sonra polislikten ayrılmıştır. Cervantes artık Milenio Kartelinin tam zamanlı üyesi olarak organize suça katılmış ve Milenio Karteli ile ilişkisini güçlendirmek için kartel liderinin kız kardeşlerinden biri olan Rosalinda González Valencia ile evlenmiştir. Cervantes'in organize suçun önde gelen isimlerinden biri olacağı yer bu suç grubuydu.

Liderliğe Yükselişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Milenio Kartelinde Cervantes, uyuşturucu baronu Armando Valencia Cornelio'yu (takma adı ile "El Maradona") koruyan suikastçı ekibinin bir üyesi olarak çalışıyordu. 12 Ağustos 2003'te patronu Meksikalı yetkililer tarafından tutuklanmıştı ve aynı sıralarda Los Zetas olarak bilinen rakip bir suç grubu, Körfez Kartelinin desteği ile Michoacán'da Milenio Karteline karşı silahlı bir saldırı düzenlemişti, saldırı Valencia ailesini Jalisco'ya sürgüne zorlamıştır.

Bu sırada Cervantes, kayınpederi José Luis González Valencia (takma adı ile "El Quini") ve Román Caballero Valencia ile birlikte eyaletin başkenti Guadalajara'ya taşınmıştır. Jalisco'da Cervantes ve Milenio Karteli, üst düzey bir uyuşturucu baronu ve Joaquín Guzmán'ın müttefiki olan Ignacio Coronel Villarreal başkanlığındaki Sinaloa Karteli alt grubu ile bir ittifak kurmuştu. Coronel yönetimi altında Cervantes ve grubu, Sinaloa Kartelinin Colima ve Jalisco eyaletlerindeki uyuşturucu operasyonlarını, finansmanını ve cinayet faaliyetlerini yönetiyordu.

28 Ekim 2009'da Milenio Kartelinin üst düzey lideri Óscar Orlando Nava Valencia (takma adı ile "El Lobo") tutuklanmıştır ve Mayıs 2010'da kardeşi Juan Carlos (takma adı ile "El Tigre") da tutuklanmıştır. İki ay sonra Coronel, Meksika ordusu ile yaşanan çatışmada öldürülmüştür. Çöküşlerinin ardından Milenio Karteli dağılmaya başlamıştır ve Cervantes, onun liderlik yapısını devralmaya çalışmıştı.

Milenio Karteli içindeki bir mezhep, tutuklanmadan önce Óscar Orlando ve Juan Carlos ile yakın işbirliği içinde çalışan Elpidio Mojarro Ramírez'i (Takma adı ile "El Pilo") grubun lideri olarak atamak istemişti. Kartel üyelerinden biri olan Érick Valencia Salazar da, Cervantes'in komutayı devralmasını istemişti. Cervantes daha sonra diğer Milenio bloğundan Gerardo Mendoza'yı (takma adları ile "Tecato" ve/veya "Cochi") Tecomán, Colima'da kendisine rapor veren bir grup adamı öldürdüğü için teslim etmesini istemişti. Diğer bölüm Cervantes'in talebini reddederek bir iç savaşa yol açmıştı ve Milenio Karteli ikiye bölünmüştür. Bir taraf Cárteles Unidos (La Resistencia) olarak biliniyordu, diğer taraf ise Cervantes'in liderliğindeki Los Mata Zetas (Los Zetas Katilleri) idi. La Resistencia, Los Mata Zetas'ı Óscar Orlando'yu yetkililere teslim etmekle suçlamıştı. Bir savaş çıktı ve iki grup, Jalisco'daki uyuşturucu kaçakçılığı bölgeleri için savaşmıştır.

Cervantes'in grubu, varlığını meşrulaştırmak için düşmanlarına karşı bir propaganda kampanyası başlattı ve rakip çetelerin sivillere, iş adamlarına ve hükûmet yetkililerine karşı yaptığı gaspları kınamıştı. Los Mata Zetas sonunda savaşı kazanmıştır ve batı Meksika'daki nüfuzunu pekiştirmiştir. Grup daha sonra Jalisco Yeni Nesil Karteli (İspanyolca: Cártel de Jalisco Nueva Generación veya kısaltımı ile CJNG) olarak değiştirilmiştir.

Liderlik Süresi[değiştir | kaynağı değiştir]

CJNG'nin lideri olarak Cervantes konumunu sağlamlaştırdı ve bölgesel genişleme yoluyla ve hükûmet yetkililerini yozlaştırarak örgütünü büyüttü. CJNG, küçük ve yeni bir suç çetesi olmaktan çıkıp Meksika'nın önde gelen suç gruplarından birine dönüştü. Süreç boyunca Cervantes, kendisini Meksika'nın en çok aranan suçlularından biri olarak kanıtladı. Şöhreti, CJNG'nin saldırgan ve sansasyonel kamusal şiddet gösterileri de dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklanıyor. CJNG'nin Meksika güvenlik güçlerine yönelik doğrudan saldırıları, Cervantes'e yetkililer arasında devletin "baş düşmanı" ve tehlikeli bir suçlu olarak ün kazandırdı. Ayrıca Meksika'nın eski suç patronlarının düşüşü Cervantes'in görünürlük ve statü kazanmasının önünü açtı.

Los Zetas ve Tapınak Şövalyeleri Karteli gibi suç gruplarının saldırılarına karşı savaşarak Jalisco ve komşu eyaletlerdeki operasyonlarını pekiştirdi. Hükûmet kaynaklarına göre kendisi, CJNG'nin metamfetamin üretimi ve ticareti için bir kale oluşturduğu Jalisco, Colima ve Guanajuato eyaletlerindeki tüm uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarını denetlemekten sorumludur.

Meksika'daki operasyonel kapasiteleri 8 eyalette yoğunlaşmıştır: uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarını sıkı bir şekilde kontrol ettiği Jalisco, Colima, Guanajuato, Nayarit, Veracruz, Morelos, Guerrero ve Michoacán'da rakip uyuşturucu gruplarıyla savaşıyor. 2014 ile 2016 yılları arasında ülkede CJNG'nin bölgesel varlığını kaybettiği tek bölge Meksiko idi. Uluslararası alanda CJNG'nin ABD, Latin Amerika, Avrupa, Asya ve Afrika'daki suç gruplarıyla bağları olduğu bildiriliyor. Uluslararası ölçekte ise CJNG esas olarak kokain ve metamfetamin kaçakçılığına odaklanmıştır.

Cervantes, CJNG'yi Meksika'nın en karlı suç çetelerinden biri yapmayı başardı. Hükûmet, Cervantes'in grubunun toplam varlıklarının yaklaşık 50 milyar Amerikan doları olduğunu tahmin ediyor. bu başarı, CJNG ile müttefik Los Cuinis olarak bilinen bir uyuşturucu kaçakçılığı grubuna başkanlık eden kayınbiraderi Abigael González Valencia ile paylaşıldı ancak Valencia Şubat 2015'te Meksika Donanması tarafından tutuklandı. Cervantes'in uyuşturucu ticaretindeki başarısının bir kısmı, pazar ve tüketici değişikliklerini stratejilendirme yeteneği ile ilgiliydi. Başlangıçta CJNG metamfetamin üretiyordu ancak daha sonra tüketici talebi değişince eroin üretimine geçti .

2019 yılında Cervantes'i bulmakla görevli DEA ekibinin başkanı Kyle Mori, Univision ile yaptığı röportajda Nemesio Oseguera Cervantes'in net değerinin en az 500 milyon Amerikan doları olduğuna ve ayrıca 1 milyar doların üzerinde bir servete sahip olabileceğine inandığını belirtti.

İnsan Avı

25 Ağustos 2012'de, Tonaya, Jalisco merkezli Meksika Federal Polisi'nin bir birimi, yakınlardaki kırsal bir toplulukta organize bir suç örgütünün bulunduğunu belirten anonim bir ihbara yanıt verdi. Güvenlik güçlerinin bölgeye gelmesi üzerine iki taraf arasında çatışma çıktı ve 6 silahlı CJNG üyesi öldürüldü. İlk raporlar Cervantes'in operasyon sırasında yakalandığını belirtti ancak Meksika hükûmeti daha sonra onun gözaltında olmadığını doğruladı. Diğer raporlar, ABD yetkililerinin, kişinin Gulfport, Mississippi'de metamfetamin ithal eden kız arkadaşını gözetlemeleri nedeniyle Meksikalı yetkilileri uyardığını belirtti.

Cervantes'in aranıyor posteri, tutuklanmasına yol açacak bilgiler için 10 milyon Amerikan Doları teklif ediliyor

Cervantes'in tutuklanmasını önlemek için son derece koordineli bir dizi taktikle CJNG, en az 37 aracı ateşe vererek Guadalajara Metropol Bölgesi boyunca birçok otoyol ve yolu kapattı. Araçların yakılmasının amacı, güvenlik güçlerinin Jalisco'nun başkenti boyunca seyahat etmesini engellemek ve Cervantes'e kaçması için yeterli zaman tanımak için onları abluka olarak yerleştirmekti. Polis takviye kuvvetlerinin Guadalajara'ya girmesini veya ayrılmasını önlemek için ablukalar stratejik rotalara yerleştirildi. Saldırılar bittikten sonra Meksika hükûmeti, Cervantes'in bölgede olduğunu ve yakalanmaktan kurtulduğunu doğruladı.

19 Mart 2015'te Ocotlán, Jalisco'da silahlı CJNG üyeleri bir Federal Polis konvoyunu pusuya düşürdü ve saldırıda toplam 11 kişi öldü; beş polis memuru, üç sivil ve üç CJNG üyesi saldırıda öldürüldü. Bu saldırı CJNG'nin bir toplantı için bölgede olduğu bildirilen Cervantes'i korumaya yönelik bir tepkisiydi. Mart'ta ise Cervantes'in yakın arkadaşlarından Heriberto Acevedo Cárdenas ("El Gringo" ve "El Güero" takma adlarıyla da bilinir), Jalisco'nun Zacoalco de Torres kentinde Federal Polis ile çıkan çatışmada üç CJNG şüphelisi ile öldürüldü. Meksika hükûmeti kaynaklarına göre Acevedo Cárdenas, Zacoalco, Tlajomulco, Cocula, Tapalpa, Atemajac de Brizuela ve Jalisco'daki CJNG bölgelerini yönetiyordu.

Ölümüne yanıt olarak Cervantes, CJNG'ye Meksika Federal Polisine saldırılar düzenlemesini emretti. Mart'ta Jalisco, Zapopan'daki CJNG üyeleri, Jalisco'nun güvenlik komiseri Alejandro Solorio Aréchiga'nın da bulunduğu bir konvoyu pusuya düşürdü ancak saldırıda kimse ölmedi.

6 Nisan'da CJNG üyeleri, yanan bir araçla San Sebastián del Oeste'deki bir yolu kapattı ve Jalisco Eyalet Polisi konvoyuna ateş açarak 15 polis memurunu öldürdü ve 5 polisi daha yaraladı. Olay, 2010'dan bu yana Meksika polis teşkilatına yapılan en ölümcül saldırıydı. Aynı gün Zacoalco de Torres'in polis şefi Miguel Ángel Caicedo Vargas, CJNG tetikçileri tarafından öldürüldü.

Bir ay sonra 1 Mayıs 2015'te Meksika hükûmeti, Jalisco'daki organize suç gruplarıyla mücadele etmeyi ve ilgili liderlerini yakalamayı amaçlayan askerî önderlikteki bir kampanya olan Jalisco Operasyonunu başlattı. Önceki haftalarda CJNG'nin gerçekleştirdiği bir dizi şiddetli saldırının ardından geldi. Operasyonun başladığı gün, istihbarat raporları Cervantes'in Tonaya'da olduğunu belirtti ve bu da onun yakalanması için bir saldırıya yol açtı. Güvenlik güçleri Cervantes'in saklandığı iddia edilen bölgeye doğru ilerlerken kolluk kuvvetleri ile CJNG'ye bağlı silahlı kişiler arasında silahlı çatışma çıktı.

Jalisco'nun küçük Villa Purificación kasabasında Cervantes'in adamları, roket güdümlü el bombası ile Meksika ordusuna ait bir helikopteri düşürerek 9 askeri öldürdü. Çatışma Jalisco'daki birçok belediyeye yayıldı; Cervantes'in adamları, kolluk kuvvetlerinin seferberliğini yavaşlatmak ve liderlerinin kaçışını kolaylaştırmak için Guadalajara bölgesindeki birçok yolu abluka altına aldı. CJNG 39 otobüsü, 11 bankayı ve 16 benzin istasyonunu ateşe verdi, saldırı 20 farklı kasabaya ve üç komşu eyalete yayıldı.

Meksika hükûmetine göre Cervantes, CJNG'nin kalesi olan Jalisco eyaletinde saklanıyor olabilirdi. Onun tek bir yerde uzun süre kalmadığına ve Jalisco'daki birçok belediyeyi geçerek Michoacan, Colima ve Nayarit eyaletlerine seyahat ettiğine inanıyorlar. Güvenlik güçlerinin kendisini kuşatmaya çalışması durumunda birden fazla kaçış yolu sağladığı için genellikle bu bölgelerdeki dağları ve kırsal arazileri aşarak seyahat ediyordu. Cervantes'in yakın çevresinin daha önce askerî eğitim almış paralı askerlerden oluştuğundan şüpheleniyor. İkinci güvenlik çemberinin boyutu çok daha büyüktür ve Cervantes'in yakın çevresini şüpheli faaliyetler konusunda bilgilendirmek ve ona yaklaşmaya çalışan potansiyel tarafları pusuya düşürmek için bir arka koruma görevi görür. Dikkat çekmemek ve kolluk kuvvetleri tarafından tespit edilmekten kaçınmak için Joaquín Guzmán ve CJNG'nin diğer üyeleri gibi diğer uyuşturucu baronlarıyla karşılaştırıldığında mütevazı bir yaşam tarzı yaşadığına inanılıyor.

Cezai Suçlamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Angeles, Kaliforniya'daki Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) ofisi 2000'li yıllardan bu yana Cervantes'in faaliyetlerini takip ediyor. DEA, CJNG'nin uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarını uluslararası düzeyde genişlettiğini tespit etti. 2000 yılında ABD hükûmeti, Cervantes'in uluslararası alanda kokain ve metamfetamin operasyonuna karıştığını keşfetti, beş yıl sonra ise operasyonlarını kolaylaştırmak için ateşli silahlar kullandığını keşfettiler.

2007 yılında DEA, Cervantes'in Kolombiya, Guatemala, Meksika üzerinden geçen ve Amerika Birleşik Devletleri'nde sona eren bir kokain operasyonuna karıştığını keşfetti. Ayrıca Kolombiya, Meksika'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne ikinci bir kokain sevkiyatını da ortaya çıkardılar. 2009 yılında DEA, Cervantes'in Ekvador'dan gelen başka bir kokain sevkiyatına karıştığını tespit etti. 2013 yılında Meksika'dan ve ardından tekrar Amerika Birleşik Devletleri'ne iki sevkiyat daha tespit edildi. Ancak 2014 yılında DEA, CJNG'nin işleyiş tarzında radikal bir değişiklik olduğunu fark etti; Cervantes'in, Çin merkezli çeteleri kullanarak Meksika'dan Avustralya'ya, oradan da ABD'ye giden bir metamfetamin sevkiyatını koordine ettiği ortaya çıktı.

27 Eylül 2011'de Meksika Başsavcılığı, Cervantes için bir tutuklama emri çıkardı ve tutuklanmasına yol açacak bilgilerin sağlanmasına yardımcı olabilecek herkese 2 milyon Amerikan doları teklif etti. Cervantes organize suça karışmak ve yasa dışı ateşli silah bulundurmakla suçlandı. 2014'te, Amerika Birleşik Devletleri Kolombiya Bölge Mahkemesi, DEA tarafından yapılan önceki soruşturmalara dayanarak, Oseguera Cervantes'i uyuşturucu kaçakçılığı ve "Sürekli Suç Teşebbüsünün" liderleri olmak da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla suçladı. Cervantes ve Abigael, Güney Amerika'dan Meksika üzerine Amerika Birleşik Devletleri'ne kokain ve metamfetamin sevkiyatını koordine etmekle suçlandı. Ayrıca CJNG ve Los Cuinis'in uyuşturucu gelirlerinin ABD'den Meksika'ya toplanmasını ve dağıtımını koordine ettiğini de belirttiler. Buna ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas Batı Bölge Mahkemesi, Cervantes'i uyuşturucu kaçakçılığı suçlarından mahkûm etmeyi düşünüyor.

18 Aralık 2017'de, "El Pirata de Culiacán" (Türkçesi ile: Culiacán'ın Korsanı) olarak bilinen on yedi yaşındaki YouTube yıldızı Juan Luis Lagunas Rosales, Jalisco'da bir barda silahlı dört kişilik bir grup tarafından vurularak öldürüldü. Sebebi ise Lagunas Rosales'in Cervantes'e yönelik videoya kaydedilmiş hakaretleri yayınlamasıydı. Cervantes'in kendisini idam etme emrini verip vermediğini araştırılıyor ancak herhangi bir suçlamada bulunulmadı.

15 Ağustos 2018'de Meksika Başsavcılığı, Cervantes'in yakalanmasına yol açacak bilgileri sağlayan herkese 30 milyon Amerikan doları vereceğini duyurdu. duyuru, DEA ve Meksikalı yetkililerin organize suça karşı, mali yapılarına daha güçlü bir şekilde odaklanmayı ve uluslararası davaları soruşturmaktan sorumlu bir kolluk kuvvetleri grubunun oluşturulmasını içeren yeni bir işbirliği planını açıklamaya hazırlandığı sırada kamuoyuna duyuruldu. Ödül, Şubat 2018'de Meksika Başsavcılığının bir şubesi olan Ceza Soruşturma Dairesi'nin iki ajanının kaçırılması ve öldürülmesi olayına planladığı iddiasıyla kendisine karşı çıkarılan yeni bir tutuklama emrinden kaynaklanıyor.

16 Ekim 2018'de Meksika Dışişleri Bakanlığı ve Adalet ve Hazine Bakanlığı, CJNG'ye karşı ortak bir yasa uygulama tedbiri duyurdu ve Cervantes'in ödülünü 5 milyon ABD Dolarından 10 milyon ABD Dolarına çıkardı. Bu artış, Narkotik Ödül Programı tarihinde onaylanan en büyük artışlardan biriydi.

Kingpin Yasası Tanıtımı

8 Nisan 2015 tarihinde, Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC), uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarına katılımı nedeniyle Cervantes'e Yabancı Narkotik Elemanı Belirleme Yasası ("Kingpin Yasası") uyarınca yaptırım uyguladı. Yaptırım, Meksika'daki uyuşturucu kaçakçılığı gruplarına yaptırım uygulamak için Meksikalı meslektaşlarıyla birlikte yürütülen daha büyük bir çabanın parçası olarak Hazine Bakanlığı ve Los Angeles'taki DEA ofisi tarafından yürütülen ortak soruşturmaydı. Yaptırım CJNG'yi, kayınbiraderi Abigael González Valencia'yı ve Los Cuinis'i de kapsıyordu. Yaptırım kapsamında, ABD'de Cervantes, González Valencia, CJNG ve Los Cuinis adına ABD'li bireylerin kontrolünde olan ABD merkezli tüm varlıklar ve/veya varlıklar donduruldu. Ayrıca yasa, ABD vatandaşlarının kendileriyle ticari faaliyetlerde bulunmasını da yasaklamıştır.

17 Eylül 2015'te OFAC, Jalisco'daki beş işletmeye, CJNG'ye ve Cervantes'in operasyonlarını mali olarak destekledikleri için yaptırım uyguladı. Bu yaptırım, Hazine Müsteşarlığı ve Los Angeles'taki DEA ofisi tarafından yürütülen başka bir soruşturmanın sonucuydu. Daha önce olduğu gibi bu işletmelerin ABD merkezli tüm varlıkları donduruldu ve ABD vatandaşlarının onlarla iş yapması yasaklandı. İşletmeler, Puerto Vallarta ve Guadalajara'da bir suşi restoranı, Guadalajara'da bir tekila şirketi, Tapalpa'da bir kiralık kabin işletmesi ve her ikisi de Guadalajara'da olmak üzere bir reklam firması ve tarım şirketiydi. Rapora göre bu işletmelerin çeşitliliği CJNG'nin ekonomiye nüfuz etmede başarılı olduğunu gösterdi.

27 Ekim 2016'da OFAC, Oseguera Cervantes ve González Valencia ile ilgili gruplara, CJNG ve Los Cuinis'e maddi ve mali yardım sağlayan dokuz kişiye daha yaptırım uyguladı. Bu yaptırım aynı zamanda Hazine Müsteşarlığı ve Los Angeles'taki DEA ofisi tarafından yürütülen başka bir soruşturmanın da sonucuydu. Bu yaptırım, ABD hükûmetinin CJNG ve Los Cuinis içindeki suç ortağı aile üyelerinin yakın çevresini bozma ve onların Meksika'nın iç ekonomisindeki mali durumlarını etkileme girişimiydi. Yaptırım uygulanan kişiler Cervantes'in kardeşi Antonio idi; damadı Julio Alberto Castillo Rodríguez; González Valencia'nın kardeşlerinden beşi: Arnulfo, Édgar Edén, Elvis, Marisa Ivette ve Noemí; işadamı Fabián Felipe Vera López; ve avukat María Teresa Quintana Navarro'nun ABD merkezli tüm varlıkları donduruldu ve ABD vatandaşlarının onlarla iş yapması bir kez daha yasaklandı.

CJNG'nin İç Çatışması ve Bölünmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Mart 2017'de Cervantes, Nueva Plaza Karteline katılarak ve eski müttefiklerine karşı komplo kurarak CJNG'ye ihanet eden ve eski bir CJNG üyesi olan El Cholo'nun öldürülmesi emrini vermişti. El Cholo, "El Colombiano" lakaplı bir CJNG finans operatörünü öldürdükten sonra Cervantes tarafından ölümle işaretlenmişti, ancak suikast girişimi başarısızlıkla sonuçlanmıştır. El Cholo daha sonra Nueva Plaza Karteli adında yeni bir kartel kurarak misilleme yapmıştır. CJNG'nin kurucu ortağı Érick Valencia Salazar da kartelden ayrılmıştı ve Nueva Plaza Kartelinde üst düzey bir lider olmuştu. Ayrıca Cervantes ve CJNG ile de rekabet oluşturmuşlardır. El Cholo daha sonra öldürüldü ve cesedi 18 Mart 2021'de Tlaquepaque şehir merkezinde bir park bankında bıçaklanmış ve plastiğe sarılmış hâlde bulunmuştur.

Ailesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Cervantes'in beş erkek kardeşi vardır, bunlar: Juan, Miguel, Antonio, Marín ve Abraham Oseguera Cervantes. 1990'larda Abraham'a Kaliforniya'da 10 yıl hapis cezası verilmişti, daha sonradan 2013 yılında Meksikalı yetkililer onu Michoacán'da cinayetle suçlamıştır. Daha sonra suçlamalar düşürülmüştür ve dava kapatılmıştır.

Marín, Kaliforniya mahkemesinde suçlanmıştı ancak suçlamalar kamuya açıklanmamıştır. Antonio ABD'de yaşıyordu ve maddi hasar suçlamalarından dolayı cezasını tamamladıktan sonra 2001 yılında Mississippi hapishanesinden serbest bırakılmıştı. Cervantes'in en iyi finans operatörlerinden biri olarak çalıştığı için 4 Aralık 2015'te Jalisco'da Meksika ordusu ve Meksika donanması tarafından tutuklanmıştır. Meksika hükûmetine göre Juan ve Miguel, CJNG'de görev alıyor. Juan, Michoacán'da hırsızlıkla suçlanmıştı, ancak dava daha sonra reddedilmiştir.

Rosalinda González Valencia, Cervantes'in karısıdır ve üç çocukları vardır: Jessica Johana, Laisha ve Rubén Oseguera González (takma adı ile "El Menchito"). Jessica Johana, ilk kez 1 Mayıs 2015'te tutuklanan Julio Alberto Castillo Rodríguez (takma adı ile "El Ojo de Vidrio") ile evlidir. 1 Temmuz'da delil yetersizliğinden serbest bırakılmıştı, ancak 6 Nisan 2016'da CJNG'ye karışması nedeniyle tekrar tutuklanmıştır. Cervantes'in oğlu Rubén, Meksika hükûmeti tarafından ikinci olarak kabul edildi. 2014 yılında tutuklanmasından önce CJNG'de komutandı. Delil yetersizliği nedeniyle birkaç kez hapishaneden serbest bırakılmıştı, ancak her seferinde polis tarafından ek suçlamalar nedeniyle yeniden tutuklanmıştır.

Ayrıca Meksikalı yetkililer 2016 yılında Omar Eleazar Oseguera Cervantes'in CJNG liderlik yapısının bir parçası olduğundan şüpheleniyordu. Nemesio ile aynı soyadına sahip olmasına rağmen, kardeşlerinden biri olarak değil, damadı olarak listelenmişti. Bildirildiğine göre üst düzey güvenlik şeflerinden biri olarak çalışıyor. Nemesio'nun kayınbiraderi Elvis González Valencia'da 2016 yılında tutuklanmıştı, sebebi ise CJNG'nin baş finansörü olarak görev yapmasıydı ancak daha sonra Aralık 2016'da serbest bırakılmıştır.

Mayıs 2018'de Cervantes'in karısı Rosalinda, kara para aklama suçlamasıyla tutuklanmıştı. Rosalinda daha sonra Eylül 2018'de 1,5 milyon peso (78.000 Amerikan doları) tutarında kefaletle serbest bırakılmıştır, ancak cezai suçlamalar devam ediyor ve hâlâ yargılanmaya devam edecek.

Nisan 2019'da Cervantes'in vaftiz oğlu Adrián Alonso Guerrero Covarrubias, uyuşturucu kaçakçılığı ve adam kaçırma suçlamasıyla tutuklanmıştır. Guerrero, güneydoğu Guanajuato ile birlikte Jalisco'daki Ciénega ve kuzey Los Altos bölgelerinde Cervantes'in bölge başkanı olarak görev yapmıştı.

Jessica Johana Oseguera Gonzalez'in Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) tarafından çekilen bir fotoğrafı

Şubat 2020'de Cervantes'in "La Negra" lakabı ile bilinen 33 yaşındaki kızı Jessica Johana Oseguera Gonzalez, uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle ABD'ye iade edilen kardeşi Rubén'i görmeye gittiğinde Washington DC'de tutuklanmıştır. Kendisi, Hazine Bakanlığı tarafından kara listeye alınan işletmelerle, mülklerde işlem yapmak veya anlaşma yapmak ve CJNG'ye mali destek sağlamakla suçlanmıştı. Mart 2021'de suçunu kabul etti ve 11 Haziran'da 2/1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Kasım 2021'de "La Jefa" olarak bilinen Rosalinda, Jalisco'nun Zapopan belediyesinde tutuklanmıştır. Tutuklama sırasında CJNG'nin mali şefi olduğu ortaya çıkmıştır.

Aralık 2022'de Cervantes'in "El Tony Montana" olarak bilinen kardeşi Antonio Oseguera Cervantes, Guadalajara'daki bir ordu baskını sırasında tutuklanmıştır. Yetkililer onun CJNG'nin lojistik operatörü olduğunu, silah tedarik ettiğini, para akladığını ve diğer kartellere karşı eylemleri koordine ettiğini belirtmiştir. Tutuklanması sırasında Meksika ordusu çok sayıda silaha el koymuştur.

Sağlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 yılında Cervantes'in böbrek hastalığından muzdarip olduğu ve tedavisine yardımcı olmak için El Alcíhuatl köyünde bir hastane inşa ettiği bildirildi. 2022'de Insight Crime, Cervantes'in sağlık durumunun kötü olmasıyla ilgili endişeler nedeniyle aslında yıllardır görülmediğini bildirdi.

Ölüm İddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat 2022'de Cervantes'in Guadalajara'daki özel bir hastanede tedavi görürken solunum durması nedeniyle öldüğüne dair doğrulanmamış raporlar vardı. Ölümüne ilişkin iddia, kısa bir süre sonra, Colima şehri çevresinde ortaya çıkan ve muhtemelen Cervantes'e sadık José Bernabé Brizuela'nın başkanlık ettiği Mezcales (Cartel Independiente de Colima olarak da bilinir) tarafından yazılan "narcomantas" mesajlarıyla desteklenmiştir. Meraz, takma adı ile bilinen La Vaca'nın Cervantes'in ölümü nedeniyle CJNG'den ayrıldığı bildirildi, ancak Cervantes'i arama çalışmalarına başkanlık eden ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi ajanı Kyle Mori, Mart 2023'te KFI AM'e verdiği röportajda onun öldüğüne dair söylentileri yalanlamıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Cómo es y qué se sabe hasta ahora sobre la nueva pareja sentimental del "Mencho"". infobae (İspanyolca). 11 Kasım 2022. 4 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023.