Milenio Karteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Milenio Karteli
İspanyolca: Cártel del Milenio
Tarih(ler)1970'ler-2010
Etkin bölgelerMeksika: Michoacán, Colima, Jalisco, Meksiko, Puebla, Nuevo León ve Tamaulipas
Amerika Birleşik Devletleri: Kaliforniya, Oregon, Teksas, Illinois, Kuzey Carolina ve Maryland
Gelir kaynağıUyuşturucu kaçakçılığı, Kara para aklama, Cinayet, Silah kaçakçılığı
Müttefikler Sinaloa Karteli
Cárteles Unidos
Rakip(ler) Körfez Karteli
Tapınak Şövalyeleri Karteli

Milenio Karteli veya Cártel de los Valencia (Valencia ailesi Karteli), Michoacán merkezli bir Meksikalı suç örgütüydü. 2000'li yılların başında Jalisco'ya taşınmıştı. Jalisco Yeni Nesil Karteli, Milenio Kartelinin parçalanmasından doğmuştur.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Milenio Karteli ilk olarak 1970'lerin sonlarında, Tamaulipas'lı bir avokado çiftçisi aile olan Valencia ailesinin Jalisco ve Michoacán'da esrar ve afyon haşhaş yetiştirmeye başlaması ve bu ilaçları daha büyük kartellere satmaya başlamasıyla ortaya çıkmıştır. 1990'ların ortalarında Medellín Kartelinden Fabio Ochoa Vásquez gibi Kolombiyalı kaçakçılarla yakın bağlantıları vardı ve 2000'lerin başında Zhenli Ye Gon tarafından sağlanan sentetik uyuşturucularla çalışıyorlardı. Bu zamana kadar kartel, liderleri Armando Valencia Cornelio'nun 2003'te yakalanması gibi hükûmetten birçok darbe almıştı. Sinaloa Karteliyle bağlantılı olan yeni lider Óscar Orlando Nava Valencia, yapılarını korumak için Milenio Karteli, Ignacio Coronel Villarreal'in doğrudan emri altında Sinaloa federasyonu olarak bilinen şeyin bir kolu hâline gelmişti.

Luis Valencia Valencia ve Óscar Nava Valencia, 15 Ağustos 2003'te Armando Valencia Cornelio'nun tutuklanmasının ardından kartelin kontrolünü ele geçirmişti. Kartel, esrar ve eroin ürettiği en az altı Meksika eyaletinde faaliyet gösteriyordu: Michoacán, Colima, Jalisco, Meksiko, Nuevo León ve Tamaulipas. Bir diğer akraba ve yakın ortak ise Oscar Nava Valencia'ydı.

28 Ekim 2009'da Oscar Nava Valencia (El Lobo), Jalisco'nun Tlajomulco de Zuniga belediyesinde Meksika Ordusu birlikleriyle yaşanan silahlı çatışmanın ardından yakalanmıştır. Oscar Nava ve kardeşi Juan Nava Valencia, Güney ve Orta Amerika'dan Manzanillo, Colima limanına kokain sevkiyatının planlanması ve kaçakçılığından sorumluydu ve oradan da Amerika Birleşik Devletleri'ne kaçırılmıştı.

Oscar Nava Valencia'nın tutuklanmasının ardından kardeşi Juan Carlos Nava Valencia, Meksika Ordusu'nun operasyonu sırasında Guadalajara'da tutuklandığı 6 Mayıs 2010 tarihine kadar Milenio Kartelinin liderliğini devralmıştı.

Kartelin Sonu[değiştir | kaynağı değiştir]

Milenio Kartelinin lideri Óscar Nava Valencia'nın 2009'da yakalanması ve Sinaloa Karteli federasyonundan Ignacio Coronel Villarreal'in ölümüyle birlikte bir güç boşluğu ortaya çıkmıştı. Milenio Karteli, başta Ramiro Pozos El Molca liderliğindeki Cárteles Unidos (La Resistencia) ve Nemesio Oseguera Cervantes liderliğindeki Jalisco Yeni Nesil Karteli (CJNG) olmak üzere daha küçük gruplara ayrılmıştı ve bölgenin kontrolü için bir bölge savaşı başlatılmıştı.

Cárteles Unidos (La Resistencia), Los Zetas ile kısa bir ittifak kurmuştu, CJNG ise, Sinaloa Karteli ile yeniden bir araya gelmişti ve Sinaloa Kartelinden ayrılan Milenio Kartelinin diğer kalıntıları bağımsız hâle gelmişti ve La Familia Michoacana ile bir çalışma anlaşmasına vardı. Ancak 2011 yılında La Familia Michoacana dağıtıldığında Milenio Karteli Guadalajara'ya taşınmıştı ve Los Zetas'ın bir grubuyla gevşek bir ittifak kurmuştu. Bazı Valencia/Milenio grupları CJNG ile savaş hâlinde olsa da Valencia ailesinin çekirdeği, Oseguera Cervantes'in karısının Rosalinda González Valencia olması nedeniyle Cervantes ile ilişkilidir, Milenio Kartelinin kalıntıları şu anda "Los Cuinis" olarak bilinen bir CJNG kanadı altında bulunmaktadır.

29 Ocak 2011'de Oscar Nava Valencia, Teksas'ın Güney Bölgesi'nde komplo kurma ve uyuşturucu kaçakçılığı suçlamalarıyla karşı karşıya kalmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edilmiştir ve 8 Ocak 2014'te 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]