Tapınak Şövalyeleri Karteli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tapınak Şövalyeleri Karteli
İspanyolca: Los Caballeros Templarios
KuruluşAralık 2010-Eylül 2017
Kurucu(lar)Nazario Moreno González Servando Gómez Martínez
Ayrıldığı grupLa Familia Michoacana
Merkez(ler)Michoacán, Meksika
Gelir kaynağıUyuşturucu kaçakçılığı, Silah kaçakçılığı, Adam kaçırma, Gasp, Şantaj, Cinayet, Soygun, Saldırı, Sahtecilik, Para aklama
Müttefikler Körfez Karteli
Beltrán Leyva Karteli
Sinaloa Karteli
Rakip(ler) Jalisco Yeni Nesil Karteli
Juárez Karteli
MS-13
Los Zetas
Grupos de autodefensa comunitaria
Gente Nueva
La Familia Michoacana

Tapınak Şövalyeleri Karteli (İspanyolca: Los Caballeros Templarios),[1][2]Meksika'nın Michoacán eyaleti merkezli La Familia Michoacana uyuşturucu kartelinin kalıntılarından oluşan bir Meksikalı suç örgütüydü.[3][4]

Tapınak Şövalyeleri Karteli, üyelerine kartel için "savaşmayı ve ölmeyi" öğretirdi. Çökmeden önce kartel, aralarında Michoacán, Guerrero, Meksika Eyaleti ve Morelos'un da bulunduğu eyaletlerde artık feshedilmiş olan La Familia Michoacana operasyonlarının tam kontrolünü ele geçirmişti.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

La Familia Michoacana kartelinin liderleri Francisco Montes ve kurucu ortağı Nazario Moreno González'in 9 Aralık 2010'da iddia edilen ilk ölümünün ardından, kartel liderleri arasında bir bölünme ortaya çıkmıştı.[4] Kartelin kurucu ortaklarından bazıları Montes kardeşler; Fred Montes CM ve Frank Montes, Servando Gómez Martínez ve Dionisio Loya Plancarte, kendisine Caballeros Templarios (Tapınak Şövalyeleri) adını veren bir La Familia Krallığı oluşturmuştu. La Familia Michoacana'nın büyük bir kısmı Tapınak Şövalyeleri grubunu oluşturmak için onlarla birlikte ayrılırken, José de Jesús Méndez Vargas artık büyük ölçüde azalmış olan La Familia Michoacana'nın liderliğini koruyarak Michoacán'ın kontrolü için bir mücadele başlatmıştı.

Sinaloa Karteli ile birlikte Körfez Karteli, La Familia Michoacana ve Tapınak Şövalyeleri, Michoacán ve Jalisco'daki eski La Familia Michoacana bölgelerini işgal eden Los Zetas ajanlarını öldürmeye ve sınır dışı etmeye adanmış iyi eğitimli silahlı adamlardan oluşan, Cárteles Unidos (Türkçe: Birleşik Karteller) veya La Resistencia adında kısa ömürlü bir ortak infaz çetesi kurmuştu.

Kartelin en son kavgası, Jalisco ve Michoacán'ın tam kontrolünü ele geçirmeye çalışan Jalisco Yeni Nesil Karteline ve aynı zamanda Michoacán'ı Tapınak Şövalyelerinden temizlemek amacıyla suçlulara karşı savaşan Grupos de autodefensa comunitaria'ya karşıydı.

27 Şubat 2015'te kartelin lideri Servando Gómez Meksika Federal Polisi tarafından tutuklandı. Onun bazı ortakları da tutuklandı ve birçok mülküne de Meksika hükûmeti tarafından el konuldu.

Kartelin Sonu

Eylül 2017 itibarıyla, liderleri Pablo Toscano Padilla ve teğmeni Ezequiel Castaneda'nın, Jalisco Yeni Nesil Karteli üyeleriyle ittifak kurmak için bölgesel bir toplantıya giderken La Nueva Familia Michoacana Örgütünün kalıntıları tarafından öldürüldüğü bildirildi. Mayıs 2020 itibarıyla, Guerrero'da faaliyet gösteren yeni nesil olmayan 39 kartelin tamamı parçalanmış kartellerdi. Haziran 2020'de Cartel del Abuelo ve Los Viagras'ın yanı sıra daha az ölçüde Jalisco Yeni Nesil Kartelinin Michoacán'daki aktif karteller olduğu bildirildi.

Narko-Pankartları[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Papa Benedikt XVI, 23 Mart 2012'de Meksika'nın Guanajuato eyaletine planlanan bir ziyarette bulunmuştu. Bu tarihten önce, 17 Mart 2012'de, Tapınak Şövalyeleri Kartelinin, Guanajuato'nun tüm belediyeleri olan León, San Miguel de Allende, Irapuato, Salamanca, Yuriria, Moroleón ve Uriangato köprülerine Papanın ziyareti sırasında herhangi bir şiddet eylemini kışkırtmayacağına söz veren 14 pankart astığı iddia ediliyordu. Pankartlarda şu ifadeler yer alıyordu: "Tapınak Şövalyeleri Karteli herhangi bir savaş benzeri eylemde yer almayacak, biz katil değiliz, hoş geldin Papa"

rakipleri Jalisco Yeni Nesil Karteli tarafından imzalandığı iddia edilen benzer pankartlar da vardı.

Etik Kod[değiştir | kaynağı değiştir]

Tapınak Şövalyeleri Karteli, Servando Gómez tarafından geliştirilen katı bir etik kurallar üzerine kurulmuştu. Kod, kartelin tüm üyelerine ve hatta halka dağıtılan küçük bir kitapta yer alıyordu. Kitap, mızraklı ve haçlı at sırtındaki şövalyelerle süslenmişti. "Michoacán Tapınak Şövalyelerinin Kuralları" başlıklı 22 sayfalık kitapta kartelin kural ve düzenlemeleri yer alıyordu. Kartel, kurallarını Avrupa Tapınak Şövalyelerinin kurallarına dayandırmıştı. Üyeler, yoksullara ve çaresizlere yardım edeceklerine, materyalizme karşı mücadele edeceklerine, kadınlara ve çocuklara saygı duyacaklarına, para için öldürmeyeceklerine ve uyuşturucu kullanmayacaklarına yemin ediyordu. Hatta tüm üyelere uyuşturucu testi yapacak kadar ileri gidiyordu. Kartel, etik kuralların yasakladığı suç eylemlerini daha fazla kabul etmeye yönelmiş olsa da, kuralların çiğnenmesi hâlâ ölümle cezalandırılabiliyordu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Crime, InSight (27 Mart 2017). "Knights Templar". 24 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2023. 
  2. ^ EDT, Carlos Ballesteros On 10/30/17 at 12:38 PM (30 Ekim 2017). "Mexican drug dealers play a role in why your avocado is more expensive". Newsweek. 24 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Aralık 2023. 
  3. ^ "Mexico police raid 'La Familia drug cartel', killing 11". BBC News. 28 Mayıs 2014. 30 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2014. 
  4. ^ a b "Prevén arrecie lucha por lugar del 'Chayo' en Michoacán". Reforma (İspanyolca). Terra. 29 Mayıs 2014. 1 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mayıs 2011.